این اسم در حدیثی که یعلی بن امیّه س آن را روایت کرده، بیان شده است؛ اینکه رسول الله ج مردی را دیدند که در ملأ عام و بدون ازار غسل میکند. بنابراین بر منبر بالا رفتند، الله را شکر و سپاس کردند و فرمودند: «إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ حَیِیٌّ سَتِیرٌ یُحِبُّ الْحَیَاءَ وَالسِّتْرَ، فَإِذَا اغْتَسَلَ أَحَدُکُمْ فَلْیَسْتَتِرْ»[1]؛ «همانا الله بسیار با حیا و پوشنده است و حیا و پوشش را دوست دارد، پس وقتی کسی از شما غسل میکند، باید که خودش را [از دید مردم] بپوشاند.»
ابن ابی حاتم در تفسیر خود و بیهقی در «السّنن الکبری»، از عکرمه و او از ابن عبّاس ب چنین روایت کرده است: دو مرد از ابن عبّاس دربارۀ اجازهخواستن در سه موردی که الله متعال در قرآن کریم، فرمان به آن داده است، سؤال کردند و ابن عبّاس پاسخ داد: «همانا الله أ بسیار پوشنده است و پوشش را دوست دارد. ابتدا مردم پوششی بر در خانهها و اتاقهایی مخصوص در خانههایشان نداشتند و بسا اوقات خادم، فرزند یا یتیم انسان به طور ناگهانی نزدش میرفت در حالی که او با همسرش همبستر بود. بنابراین الله تعالی دستور داد که در آن سه موقع، اجازه بگیرند. سپس پوششهایی به وجود آمد و الله ﻷ به آنان مال و ثروت داد، پوششها و درها و اتاقهای مخصوصی ساختند و مردم دیدند که با وجود این کار، دیگر نیازی نیست که کسب اجازه کنند.» ابن کثیر در تفسیر خود و سیوطی در «الدّرّ المنثور» اسناد این روایت را صحیح دانسته است.[2]
ستّیر: یعنی ذات پوشندهای که بسیاری از گناهان و عیوب را بر بندگانش میپوشاند و آنان را رسوا نمیکند، پروردگاری که دوست دارد بندگان آنچه را باعث رسوایی، خواری و عیبشان میشود، بپوشانند، که این فضل و رحمتی از جانب الله و نشانۀ حلم الهی است. گاهی اوقات بنده مرتکب برخی گناهان میشود در حالی که نیاز فراوان به پروردگار دارد، به گونهای که فقط با نعمتهای الله؛ همچون گوش، چشم، دست، پا، سلامتی، ثروت و امثال آن میتواند گناه کند.
امّا پروردگار – با وجود اینکه کاملا از تمامی مخلوقات و اطاعت و عبادتشان بینیاز است- بندهاش را گرامی میدارد، عیوب و گناهانش را میپوشاند، وی را رسوا و مجازات نمیکند، اسباب و راههای پوشش را برایش مهیّا میکند، او را توفیق پشیمانی و توبه میدهد، وی را میبخشد و این موارد، لطف الله به مخلوقات و رحمت او به بندگان است، چنانکه میفرماید:
﴿أَلَمۡ یَعۡلَمُوٓاْ أَنَّ ٱللَّهَ هُوَ یَقۡبَلُ ٱلتَّوۡبَةَ عَنۡ عِبَادِهِۦ وَیَأۡخُذُ ٱلصَّدَقَٰتِ وَأَنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلتَّوَّابُ ٱلرَّحِیمُ﴾ [التّوبة: 104]
«آیا نمیدانند که تنها الله توبه را از بندگانش میپذیرد و صدقات را میگیرد؟! و بیگمان الله است که توبهپذیر مهربان است.»
﴿وَمَن یَعۡمَلۡ سُوٓءًا أَوۡ یَظۡلِمۡ نَفۡسَهُۥ ثُمَّ یَسۡتَغۡفِرِ ٱللَّهَ یَجِدِ ٱللَّهَ غَفُورٗا رَّحِیمٗا﴾ [النّساء: 110]
«و کسی که کار بدی انجام دهد یا بر خویشتن ستم کند، سپس از الله آمرزش بطلبد، الله را آمرزندۀ مهربان خواهد یافت.»
﴿وَهُوَ ٱلَّذِی یَقۡبَلُ ٱلتَّوۡبَةَ عَنۡ عِبَادِهِۦ وَیَعۡفُواْ عَنِ ٱلسَّیَِّٔاتِ وَیَعۡلَمُ مَا تَفۡعَلُونَ﴾ [الشّورى: 25]
«و او ذاتی است که از بندگانش توبه میپذیرد و از بدیها در میگذرد و آنچه را انجام میدهید، میداند.»
بر این اساس، الله متعال نمیپسندد که بندهاش گناه خود را شایع و آشکار کند، بلکه وی را فرا میخواند که آن را بپوشاند و توبه نماید و به هیچ کس نگوید. بدترین مردم به نزد الله، کسی است که شب را با گناه سپری کند در حالی که الله گناهانش را پوشانده، امّا او در روز آنچه را که الله بر وی پوشانده، آشکار کند.
پیامبر ج نهی کرده است از اینکه انسان عیب و گناه پنهانیاش را نمایان کند. در صحیح بخاری و صحیح مسلم،[3] از ابوهریره س روایت شده است که از رسول الله ج چنین شنیدم: «کُلُّ أَمَّتِی مُعَافًى إِلاَّ المُجاهرین، وإِنَّ مِن المُجاهرةِ أَن یعمَلَ الرَّجُلُ باللیلِ عمَلا، ثُمَّ یُصْبحَ وَقَدْ سَتَرهُ اللَّه عَلَیْهِ فَیقُول: یَا فلانُ عَمِلْتُ الْبَارِحَةَ کذَا وَکَذَا، وَقَدْ بَاتَ یَسْترهُ ربُّه، ویُصْبحُ یَکْشفُ سِتْرَ اللَّه عنهُ»؛ «تمامی امّتم مورد عفو قرار میگیرند مگر آشکارکنندگان. و از جملۀ آشکارکردن [گناه] این است که مرد در شب عملی را انجام دهد، سپس صبح کند در حالی که الله آن را بر وی پوشیده، و بگوید: ای فلان! من دیشب چنین و چنان کردم. در حالی که شب را سپری کرده و الله آن را بر وی پوشیده، و او صبح کرده و پوشش الهی را از [گناه] خود بر میدارد.»
ابن بطّال / میگوید: «آشکارکردن گناه، بیاحترامی به حقوق الله و پیامبر ج و بیتوجّهی به مصالح مؤمنان و نوعی دشمنی با آنهاست. امّا پنهانکردن آن، انسان را از خواری و پستی نجات میدهد، زیرا گناهان صاحبانشان را خوار و ذلیل میکنند. همچنین اگر آن گناه حد و کیفری داشته باشد، باعث میشود که انسان از کیفرش نجات یابد و اگر بدون حد باشد، از تعزیر رهایی مییابد. قطعاً الله بخشندهترین بخشندگان است و رحمت او از غضبش پیشی گرفته و زمانی که الله وی را در دنیا رسوا نکند، درآخرت نیز رسوا نخواهد کرد، ولی انسانی که گناهش را آشکار میکند، از تمامی این نعمتها محروم میماند.»[4]
در صحیح مسلم،[5] از ابوهریره س روایت شده است که پیامبر ج فرمودند: «لایسترُ اللهُ علی عبدٍ فی الدّنیا إلّا سَتَرَهُ اللهُ یَومَ القیامةِ»؛ «الله متعال بر بندهای [گناه و عیبش] را در دنیا نمیپوشاند مگر اینکه در روز قیامت نیز آن را مخفی میکند.»
بخاری و مسلم،[6] از ابن عمر ب روایت میکنند که مردی از او پرسید: پیامبر ج دربارۀ نجوا چه فرمودند؟ وی پاسخ داد که ایشان فرمودند: «یَدْنُو أَحَدُکُمْ مِنْ رَبِّهِ حَتَّى یَضَعَ کَنَفَهُ عَلَیْهِ، فَیَقُولُ: أَعَمِلْتَ کَذَا وَکَذَا؟ فَیَقُولُ نَعَمْ. وَیَقُولُ: عَمِلْتَ کَذَا وَکَذَا؟ فَیَقُولُ نَعَمْ. فَیُقَرِّرُهُ، ثُمَّ یَقُولُ: إِنِّى سَتَرْتُ عَلَیْکَ فِى الدُّنْیَا، وَأَنَا أَغْفِرُهَا لَکَ الْیَوْمَ»؛ «هر یک از شما تا جایی به پروردگارش نزدیک میشود که الله سایه [و حمایت] خود را بر وی مینهد و میفرماید: آیا فلان و فلان [گناه] را انجام دادی؟ او میگوید: آری. و باز الله میفرماید: فلان و فلان [گناه] را کردی؟ او پاسخ میدهد: آری. بنابراین الله وی را معترف میسازد و سپس میفرماید: من در دنیا بر تو پوشاندم و امروز نیز آن را برایت میبخشم.»
بنابراین بر بنده واجب است که از گناهان دوری کند و اگر مرتکب گناهی شود، آن را مخفی نگه دارد و فورا توبه کند و بر اعمال نیکش بیفزاید، چنانکه در صحیح مسلم،[7] از عبدالله بن مسعود س روایت شده است: مردی نزد پیامبر ج آمد و گفت: ای رسول الله! من در محلّ دورافتادهای از شهر، زنی را بغل کردم و بوسیدم بدون اینکه با وی زنا کنم، پس علیه من حکم کن. سیّدنا عمر س گفت: الله گناهت را پوشانده بود و چه خوب بود که تو هم آن را مخفی نگه میداشتی. رسول الله ج در تأیید سخن او سکوت کردند و آن مرد بلند شد و رفت. سپس پیامبر ج یک نفر را به دنبالش فرستادند تا بازگردد، وقتی آمد، ایشان آیۀ زیر را تلاوت کردند:
﴿وَأَقِمِ ٱلصَّلَوٰةَ طَرَفَیِ ٱلنَّهَارِ وَزُلَفٗا مِّنَ ٱلَّیۡلِۚ إِنَّ ٱلۡحَسَنَٰتِ یُذۡهِبۡنَ ٱلسَّیَِّٔاتِۚ ذَٰلِکَ ذِکۡرَىٰ لِلذَّٰکِرِینَ﴾ [هود: 114]
«و (ای پیامبر!) در دو طرف روز و ساعاتی از شب، نماز را بر پادار، که قطعاً نیکیها بدیها را از بین میبرند. این پندی برای پندپذیران است.»
مردی پرسید: ای رسول الله! آیا این [حکم] فقط برای اوست؟ ایشان فرمودند: «بَل للنّاسِ کافَّةً»؛ «بلکه برای همۀ مردم است.»
پنهانکردن گناهِ مردم و رسوانکردن گناهان و عیوبشان، همین حکم را دارد. در مسند و سنن ابی داود، از ابو برزه أسلمی س روایت شده است که رسول الله ج فرمودند: «یَا مَعْشَرَ مَنْ آمَنَ بِلِسَانِهِ، وَلَمْ یَدْخُلِ الْإِیمَانُ قَلْبَهُ! لَا تَغْتَابُوا الْمُسْلِمِینَ، وَلَا تَتَّبِعُوا عَوْرَاتِهِمْ، فَإِنَّهُ مَنِ اتَّبَعَ عَوْرَاتِهِمْ یَتَّبِع اللَّهُ عَوْرَتَهُ، وَمَنْ یَتَّبِعِ اللَّهُ عَوْرَتَهُ یَفْضَحْهُ فِی بَیْتِهِ»[8]؛ «ای گروهی که با زبان [های] خود ایمان آوردهاید و هنوز ایمان وارد دل [های] شما نشده است! غیبت مسلمانان را نکنید و به دنبال [کشف] عیوب آنان نباشید، که هر کس به دنبال [کشف] عوراتشان باشد، الله متعال عیبش را آشکار خواهد کرد و کسی که الله عیبش را آشکار نماید، وی را در خانهاش رسوا میکند.»
در صحیح بخاری و صحیح مسلم،[9] از ابن عمر ب روایت شده است که رسول الله ج فرمودند: «مَنْ ستر مُسْلِماً سَتَرهُ اللَّهُ یَوْم الْقِیَامَةِ»؛ «هر کس [عیب] مسلمانی را بپوشاند، الله [عیب] او را در روز قیامت میپوشاند.»
ناگفته نماند که بر هر مسلمانی واجب است، برای مخفیماندن عیوب و گناهانش، به الله أ پناه ببرد، از تمامی گناهان آشکار و پنهان دوری کند، از عورتش حفاظت نماید، آبرویش را نبرد، از اسباب و راههای گناه و فساد دوری کند، با توبه و استغفار، به پروردگارش رجوع نماید، از الله متعال بخواهد که وی را با آنچه بندگان نیکوکار را با آن محافظت میکند، حفاظت نماید، عیوب و نواقصش را بپوشاند، عفو و عافیت و سلامتی را نصیب او بگرداند و این امور را برای خود و برای هر کس که دوست دارد، از الله ـ درخواست کند.
امام احمد از عبدالله بن عمر ب چنین روایت میکند: رسول الله ج وقتی که صبح و شام میکردند، این دعاها را بر زبان میآوردند: «اللهم إِنَّی أَسْأَلُکَ العَافِیَةَ فی الدُّنیَا وَالآخِرَةِ، اللهم أَسْأَلُکَ العَفْوَ وَالعَافِیَةَ فی دیِنی ودُنْیایَ وَأَهْلی وَمَالی، اللهم اسْتُر عَوْرَاتِی وآمِن رَوعَاتِی، اللهم احْفَظْنِی مِن بَین یَدیَّ وَمِن خَلْفِی وَعَن یَمیِنی وَعنْ شِمَالی ومِنْ فَوقی وأَعُوذُ بِعَظَمَتِکَ أَنْ أُغْتَالَ مِن تَحتی»[10]؛ «پروردگارا! عافیت دنیا و آخرت را از تو میخواهم. الهی! عفو و عافیت دین و دنیا و اهل و مالم را از تو خواستارم. معبودا! اسرارم را بپوش و آشفتگیهایم را سامان ده. الهی! مرا از پیش رو، پشت سر، راست، چپ و بالای سرم حفاظت فرما، و از اینکه ناگهانی از زیر پایم [مورد هدف قرار گیرم و] نابود شوم، به بزرگی تو پناه میبرم.»
در عبارت: «اللهم اسْتُر عَوْرَاتِی» پوشش عیوب و گناهان، از الله ﻷ درخواست شده است. مراد از عورات، عیوب، کوتاهیها و هر آنچه که انسان آشکارشدنش را نمیپسندد، است و شامل آشکارنشدن عورت – برای مرد، میان ناف تا زانو و برای زن، تمامی بدنش- نیز میشود و شایسته است که زن مسلمان همواره این دعا را بخواند، خودش را با حجاب حفاظت نماید، پوشش حیا و عفّت را بر خود بپوشاند؛ بویژه در دورانی که پردهدریها و بیشرمیها زیاد شده و حجاب کم گشته است.
پروردگارا! عیوب و عورتهای ما را حفاظت کن، گناهان و لغزشهایمان را ببخش و اعمال و عمرهای ما را با اعمال صالح، ختم بگردان.
[1]- تخریج این حدیث قبلا بیان شد.
[2]- نک: تفسیر ابن ابی حاتم، ج 8، ص 2632؛ بیهقی در السّنن الکبری، ج 7، ص 97؛ تفسیر ابن کثیر، ج 6، صص 89- 90، چاپ: الشّعب؛ الدّرّ المنثور، ج 11، ص 104.
در «سنن ابی داود»، شمارۀ حدیث: 5192 با این لفظ آمده است: «إنّ اللهَ حلیمٌ رحیمٌ بالمؤمنینَ یُحِبُّ السِّترَ»؛ «همانا الله بسیار بردبار و نسبت به مؤمنان مهربان است، پوشش [عیوب و گناهان] را دوست دارد.»
[3]- صحیح بخاری، شمارۀ حدیث: 6069؛ صحیح مسلم، شمارۀ حدیث: 2990.
[4]- نک: فتح الباری، ج 10، 487.
[5]- شمارۀ حدیث: 2590.
[6]- صحیح بخاری، شمارۀ حدیث: 6070؛ صحیح مسلم، شمارۀ حدیث: 2768.
[7]- شمارۀ حدیث: 2763.
[8]- مسند احمد، ج 4، ص 420؛ ابو داود، شمارۀ حدیث: 4880؛ و سایر کتابهای حدیثی، از طریق ابوبکر بن عیاش، از اعمش، از سعید بن عبدالله بن جریج و او از ابو برزه ... . اسناد این روایت حسن است؛ نک: صحیح التّرغیب والتّرهیب، شمارۀ حدیث: 2340.
[9]- صحیح بخاری، شمارۀ حدیث: 2442؛ صحیح مسلم، شمارۀ حدیث: 2580.
[10]- مسند احمد، ج 2، ص 25؛ ابو داود، شمارۀ حدیث: 5074؛ ابن ماجه، شمارۀ حدیث: 3871؛ و دیگران، با اسنادی صحیح.