اهل سنت

آنچه در این وبلاگ مخالف قرآن و سنت بود دور بندازید. الله در قرآن میفرماید:(پس بندگانم را بشارت ده، همان کسانی که سخنان را می شنوند و از نیکوترین آنها پیروی می کنند. اینانند که خداوند هدایتشان کرده و اینانند که خردمندانند». زمر، آیه 17 و 18

اهل سنت

آنچه در این وبلاگ مخالف قرآن و سنت بود دور بندازید. الله در قرآن میفرماید:(پس بندگانم را بشارت ده، همان کسانی که سخنان را می شنوند و از نیکوترین آنها پیروی می کنند. اینانند که خداوند هدایتشان کرده و اینانند که خردمندانند». زمر، آیه 17 و 18

(107) فضلیت درود فرستادن بر رسول الله ص

(107) فضلیت درود فرستادن بر رسول الله ص

219ـ رسول الله ص فرمود: «مَنْ صَلَّى عَلَیَّ صَلاَةً صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ بِهَا عَشْرًا»([1]).

«هرکس بر من یک درود بفرستد، الله بر او ده درود مى‌فرستد».

کلمات حدیث

صَلَّى: یعنی بگوید: اللهم صل علی محمد...

رهنمود حدیث

در این حدیث پاداش درود فرستادن بر رسول اکرم ص بیان شده که هر کس یکبار برای ایشان درود بفرستد، الله برای او ده بار درود می‌فرستد و هدف از درود فرستادن الله، یعنی ستودن او در حضور فرشتگان و مراد از درود فرستادن فرشتگان یعنی دعا کردن ضمناً در برخی از طرق این حدیث ذکر شده که روزی رسول اکرم ص در حالی که چهره‌اش از خوشحالی می‌درخشید نزد یارانش آمد. آنها علت خوشحالی وی را پرسیدند؟ فرمود: هم اکنون جبرئیل نزد من آمد و گفت: الله می‌گوید: ای محمد ص آیا به این راضی نیستی که هر کدام از امتت یک‌بار بر تو درود یا سلام بفرستد من ده بار بر او درود و سلام می‌فرستم (صحیح مسلم).

فوائد حدیث

1-  بیان پاداش درود فرستادن بر رسول اکرم ص.

2-  درود فرستادن بر رسول اکرم ص در واقع پوشاندن جامه‌ی عمل به این فرمایش الهی است که می‌فرماید: ﴿إِنَّ ٱللَّهَ وَمَلَٰٓئِکَتَهُۥ یُصَلُّونَ عَلَى ٱلنَّبِیِّۚ یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَیۡهِ وَسَلِّمُواْ تَسۡلِیمًا٥٦ [الأحزاب: 56]. «الله و فرشتگان بر پیامبر درود می‌فرستند، ‌ای مؤمنان بر او درود و سلام بفرستید».

3-  بیان جایگاه بلند رسول اکرم ص نزد پروردگار عالم.

220ـ رسول الله ص فرمود: «لاَ تَجْعَلُوا قَبْری عِیْدًا وَصَلُّوا عَلیَّ؛ فَإِنَّ صَلاَتَکُمْ تَبْلُغُنِی حَیْثُ کُنْتُمْ»([2]).

«قبر مرا محل تجمع و جشن قرار ندهید و بر من درود بفرستید زیرا هر کجا باشید درود شما به من می‌رسد».

کلمات حدیث:

عِیْدً: محل جشن و تجمع.

رهنمود حدیث

در این حدیث رسول اکرم ص به صراحت از سفر به قصد زیارت قبرش منع کرده است از این رو سفر عبادی فقط به قصد سه مسجد یعنی مسجد النبی، مسجدالحرام و مسجد الاقصی به‌خاطر فضیلت خواندن نماز در آنها، جایز است.

همچنین رسول اکرم ص در این حدیث امت خویش را به درود گفتن زیاد امر نموده که از هر جا درود بفرستند، فرشتگانی ماموریت دارند که سلام و درود آنها را به رسول اکرم ص برسانند.

[شیخ الاسلام ابن تیمیه می‌گوید: در این حدیث اشاره به این مطلب دارد که سلام و درود شما هر کجا که باشید به من می‌رسد پس نیازی به سفر به‌سوی قبر من و مراسم گرفتن در کنار آن نیست]([3]).

1-  عدم جواز قصد سفر به زیارت قبر پیامبر ص و مستحب بودن سفر به قصد مسجد پیامبر.

2-  جشن گرفتن و تجمع، گرد قبر پیامبرص عملی ناجایز است تا چه رسد تجمع دور قبر یکی از بزرگان و تحت عنوان جشن میلاد وغیره...

3-  این حدیث دلیل آشکاری است که رسول اکرم ص صدای کسانی را که به او سلام و درود می‌فرستند مستقیماَ نمی‌شنود بلکه فرشتگان به ایشان می‌رسانند.

4-  حرمت طواف دور قبر و مماس شدن با آن به نیت تبرک یا خواندن صاحب قبر، اینها جزو اعمال شرک آمیز است.

221ـ رسول الله ص فرمود: «اَلبَخِیْلُ مَنْ ذُکِرْتُ عِنْدَهُ فَلَمْ یُصَلِّ عَلَیَّ»([4]).

«بخیل کسى است که نام من نزد او گرفته شود و بر من درود نفرستد».

 

رهنمود حدیث

در اینجا بخیل واقعی معرفی شده که خود را از پاداش درود فرستادن محروم می‌کند اشاره به این مطلب است که اگر کسی عمدا هنگام شنیدن نام مبارک رسول گرامی، درود نفرستد احتمال می‌رود که با سوء خاتمه روبرو شود. چرا که درود نفرستادن بیانگر بیماری درونی فرد است.

فوائد حدیث

1-  رسول گرامی اسلام ص مستحق این است که به ایشان درود فرستاده شود به‌خاطر اینکه الله به ما چنین دستوری داده و همچنین به‌خاطر برتری ایشان بر امتش می‌باشد.

2-  همیشه درود فرستادن مستحب است اما در روزهای جمعه و هنگام شنیدن نام ایشان تاکید بیشتری شده است.

222ـ نیز رسول الله ص فرمود: «إِنَّ لِلَّهِ مَلاَئِکَةً سَیَّاحِینَ فِی الأَرْضِ یُبَلِّغُونِی مِنْ أُمَّتِی السَّلاَمَ»([5]).

«خداوند فرشتگان سیاری دارد که روى زمین مى‌گردند و سلام امتم را به من مى‌رسانند».

رهنمود حدیث

انسان هر چند دور باشد و از همانجا به رسول اکرم ص سلام بفرستد فرشتگان سلام او را به رسول گرامی اسلام می‌رسانند. همچنین این حدیث بیانگر جایگاه رفیع رسول اکرم ص نزد پروردگار می‌باشد که به‌خاطر رسانیدن درود و سلام به ایشان فرشتگانی گمارده است.

فوائد حدیث

1-  سلام ما هرجا که باشیم به رسول اکرم ص می‌رسد.

2-  جایگاه رفیع رسول اکرم ص نزد پروردگار.

3-  رسول اکرم ص شخصا درود و سلام ما را نمی‌شنود بلکه فرشتگان به ایشان می‌رسانند.

223ـ نیز رسول الله ص فرمود: «مَا مِنْ أَحَدٍ یُسَلِّمُ عَلَیَّ إِلاَّ رَدَّ اللهُ عَلَىَّ رُوحِیَ حَتَّى أَرُدَّ عَلَیهِ السَّلاَمَ»([6]).

«هرکس که به من سلام دهد، خداوند روحم را به من برمى‌گرداند تا جواب سلامش را بدهم».

کلمات حدیث

رَدَّ اللهُ عَلَىَّ رُوحِیَ: طبق تفسیری یعنی قدرت سخن گفتن به من داده می‌شود تا جواب بدهم چرا که زنده بودن پیامبران داخل قبرهایشان طبق روایات ثابت است. اما در تفسیر دیگری گفته شده که مراد از باز گردانیدن روح، توجه و حضور ذهن به‌سوی سلامی است که به ایشان عرض می‌گردد و الله اعلم.

رهنمود حدیث

از این حدیث به اهمیت سلام کردن به رسول اکرم ص و همچنین پاداش کسی‌که سلام می‌کند پی می‌بریم تا جایی که شخص رسول اکرم ص جواب سلام را می‌دهد.

فوائد حدیث

1-  درود و سلام فرستادن به رسول اکرم ص جزو بهترین عبادت‌ها است.

2-  پیامبران در برزخ وضعیتی دارند که با دیگران فرق می‌کند.

3-  جایگاه برتر رسول اکرم ص نسبت به سایر پیامبران.



[1]- مسلم (1/288).

[2]- ابوداود (2/218) و أحمد (2/367) و ألبانى در صحیح أبى داود (2/383) آنرا صحیح دانسته است.

[3]- شرح حصن المسلم مجدی بن عبدالوهاب احمد.

[4]- ترمذى (5/551) وغیره، و نگا: صحیح الجامع 3/25 و صحیح ترمذى (3/177).

[5]- نسائی، و حاکم (2/421) و ألبانى در صحیح نسائی (1/274) آنرا صحیح دانسته است.

[6]- ابوداود شماره‌ى (2041) و ألبانى در صحیح أبى داود (1/383) آنرا حسن دانسته است.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد