فصل هشتم:
قرآن به مؤمنین نیکوکار بشارت میدهد
مؤمن یقین دارد که بهطور قطع وعدهی الهی تحقق یافتنی و انجامپذیرفتنی است، زیرا خداوند خلف وعده نمیکند و بدین خاطر بدان معتقد شده و به آن اطمینان کامل مینماید و در حالی که در حال رویارویی و مبارزه و برخورد با دشمنان کافر است مدام این وعده را یادآوری میکند.
او پیوسته در این رویارویی وعدهی خداوند را به یاد میآورد تا در برابر سختیها و مشکلات این رویارویی صبور بوده و به تکالیفش تن در داده و منتظر روز پیروزی بماند و نسبت به تحققش یقین نماید هرچند اندکی به تأخیر افتد.
واجب است که مؤمن به نویدهای کلی شاد و خرم شود، زیرا آینده از آن دین اوست و شکست از آن دشمنانش، و در این نوید و خبر خوش غرق گردد، و این بشارت او را به کار و تلاشی بیشتر، و نابود کردن وسوسههای شیطان، و تلاشهایش برای ایجاد سرخوردگی و دلسردی در او، و سرکوب امیدها و آرزوهای درخشانش، وا دارد!
آیات بسیاری در قرآن وجود دارد که به بشارت دادن به مؤمنین مجاهدی که رویاروی دشمنان خدایند فرا میخواند، و از مؤمنین میخواهد که دچار ناامیدی و سرخوردگی و دلسردی نشوند، و وسوسههای شیطان را از درون آنها که در پی از بین بردن امیدها و آرزوهای مؤمنیناند از میان میبرد!
باید در کنار بعضی از این آیات بایستیم، تا خبرهای خوب و امیدها را از آن دریافت کنیم، و از آنها برای فائق آمدن بر مشکلات راه طولانی (دعوت وجهاد) یاری بگیریم، و دلواپسیهای ناامیدی و سرخوردگی و دلسردی را با آن معالجه نماییم!
موسی ÷ به پیروان مؤمنش بشارت میدهد
1- خداوند میفرماید:
﴿وَأَوۡحَیۡنَآ إِلَىٰ مُوسَىٰ وَأَخِیهِ أَن تَبَوَّءَا لِقَوۡمِکُمَا بِمِصۡرَ بُیُوتٗا وَٱجۡعَلُواْ بُیُوتَکُمۡ قِبۡلَةٗ وَأَقِیمُواْ ٱلصَّلَوٰةَۗ وَبَشِّرِ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ٨٧﴾ [یونس: 87].
«و به موسی و برادرش (هارون) وحی کردیم که برای قوم خود خانههایی در سرزمین مصر برگزینند و خانههایتان را مقابل یکدیگر بسازید و نماز را برپای دارید و به ایمانداران مژده بده (که سرانجام پیروز میشوند و در دنیا نصرت و در آخرت جنت از آن ایشان میگردد».
این آیه نشان میدهد که بشارت دادن به گشایش و پیروزی مخصوص به این امّت نیست، بلکه مطلبی عمومی است برای همهی مسلمانانی که رویاروی قدرتهای باطلاند، و پیامبران پیشین † پیروان مؤمنشان را به گشایش و پیروزی بشارت میدادند. در این آیه خداوند به موسی و هارون (علیهما السلام) دستور میدهد که خانههایی مخفی و سرّی برای قومشان بنی اسرائیل در مصر ترتیب دهند، زیرا آنان در مصر در معرض شکنجهی فرعون و نزدیکانش بودند، و این خانهها را مسجد خود سازند، و در آنها نماز را برپای داشته و خداوند را پرستش نمایند.
خداوند به موسی ÷ دستور میدهد که به پیروان مؤمنش بشارت دهد که رهایی و گشایش نزدیک است. موسی ÷ فرمان خدا را اجرا کرد و آنان را به نویدی تابان بشارت داد، (این بشارت موسی) در میانهی «آزرده شدنشان» از او، و شکوه نمودنشان علیه او بود، و اینکه گشایش را امری دور و دستنیافتنی میدانستند، و از طولانی بودن راه و سختی آن دلخور و عصبانی بودند!
خداوند میفرماید:
﴿قَالَ مُوسَىٰ لِقَوۡمِهِ ٱسۡتَعِینُواْ بِٱللَّهِ وَٱصۡبِرُوٓاْۖ إِنَّ ٱلۡأَرۡضَ لِلَّهِ یُورِثُهَا مَن یَشَآءُ مِنۡ عِبَادِهِۦۖ وَٱلۡعَٰقِبَةُ لِلۡمُتَّقِینَ١٢٨ قَالُوٓاْ أُوذِینَا مِن قَبۡلِ أَن تَأۡتِیَنَا وَمِنۢ بَعۡدِ مَا جِئۡتَنَاۚ قَالَ عَسَىٰ رَبُّکُمۡ أَن یُهۡلِکَ عَدُوَّکُمۡ وَیَسۡتَخۡلِفَکُمۡ فِی ٱلۡأَرۡضِ فَیَنظُرَ کَیۡفَ تَعۡمَلُونَ١٢٩﴾ [الأعراف: 128-129].
«موسی به قوم خود گفت: از خدا یاری جویید و شکیبایی کنید (و بدانید که فرعون بندهی ناتوانی بیش نیست و فرمانروای مطلق خدا است و) بیگمان خدا زمین را به کسانی از بندگان خود واگذار میکند که خود بخواهد و سرانجام (نیک و پسندیده در گیرودار جهان) از آن پرهیزگاران است. گفتند: پیش از آنکه به پیش ما بیایی (گرفتار شکنجهی فرعون بودهایم) و پس از آمدنت (هم از سوی او) اذیت و آزار شدهایم. (موسی) گفت: امید است که پروردگارتان دشمنتان را هلاک سازد و شما را در زمین جایگزین (او) گرداند تا ببیند چگونه عمل میکنید».
موسی ÷ از بنی اسرائیل که دچار شکنجه و اذیت و آزار شدهاند میخواهد که از خداوند یاری طلبیده و صبر پیشه سازند، و به آنان مژده میدهد که گشایش و آسایش نزدیک است، زمین از آن خدا است، و آن را به کسانی از بندگان خود واگذار میکند که خود بخواهد و از هر آنکس که خود بخواهد بازپس میگیرد، و کفار ستمپیشه را نابود کرده، و سرانجام نیک را از آن بندگان پرهیزگارش قرار میدهد.
اما قوم موسی ÷ گستاخ و خشن بودند و این بشارت را قبول نکردند و از او و دعوتش شکوه کردند، و به او گفتند: هیچ بهرهای از تو نبردیم، پیش از آنکه تو بیایی از دست فرعون اذیت و آزار چشیدیم، و حال نیز بعد از آمدن تو به سوی ما باز هم اذیت و آزار میچشیم، ما چه بهرهای از تو بردهایم؟ و چرا این اذیت و آزارها در مورد ما تمامشدنی نیست؟.
موسی ÷ در جواب اعتراضها و شکوههایشان، بشارتی صریح و روشن به آنها داد و گفت: امید است که خداوند فرعون و لشکریانش را نابود کرده و شما را از این وضعیتی که در آنید برهاند و شما را بعد از آنان در زمین جانشین گرداند.
این مژده و نوید تحقق یافت، آنهم هنگامی که خداوند موسی ÷ و همهی کسانی را که با او بودند را نجات داد، و فرعون و لشکریانش را غرق کرد، و بنی اسرائیل را جانشین (آنان) گردانید و زمین به آنان واگذار شد.
خداوند میفرماید:
﴿وَأَوۡرَثۡنَا ٱلۡقَوۡمَ ٱلَّذِینَ کَانُواْ یُسۡتَضۡعَفُونَ مَشَٰرِقَ ٱلۡأَرۡضِ وَمَغَٰرِبَهَا ٱلَّتِی بَٰرَکۡنَا فِیهَاۖ وَتَمَّتۡ کَلِمَتُ رَبِّکَ ٱلۡحُسۡنَىٰ عَلَىٰ بَنِیٓ إِسۡرَٰٓءِیلَ بِمَا صَبَرُواْۖ وَدَمَّرۡنَا مَا کَانَ یَصۡنَعُ فِرۡعَوۡنُ وَقَوۡمُهُۥ وَمَا کَانُواْ یَعۡرِشُونَ١٣٧﴾ [الأعراف: 137].
«و ما همهی جهات و نواحی پرنعمت و برکت سرزمین (مصر و شام را) به قوم مستضعف (و دربند زنجیر ظلم و ستم، یعنی بنی اسرائیل) واگذار کردیم، و وعدهی نیکوی پروردگارت بر بنی اسرائیل، به خاطر صبر و استقامتی که نشان دادند، تحقق یافت، و آنچه فرعونیان (از کاخهای مجلل) ساخته بودند، و آنچه از باغهای داربست فراهم آورده بودند، درهم کوبیدیم».
قرآن به مؤمنین بشارت میدهد:
2- خداوند میفرماید:
﴿إِنَّ هَٰذَا ٱلۡقُرۡءَانَ یَهۡدِی لِلَّتِی هِیَ أَقۡوَمُ وَیُبَشِّرُ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ ٱلَّذِینَ یَعۡمَلُونَ ٱلصَّٰلِحَٰتِ أَنَّ لَهُمۡ أَجۡرٗا کَبِیرٗا٩﴾ [الإسراء: 9].
«این قرآن (مردمان را) به راهی رهنمود میکند که مستقیمترین راهها (برای رسیدن به سعادت دنیا و آخرت) است، و به مؤمنانی که (برابر دستورات آن) کارهای شایسته و پسندیده میکنند، مژده میدهد که برای آنان (در سرای دیگر) پاداش بزرگی (به نام بهشت) است».
قرآن کتاب بشارت است، مؤمنین را به سمت خیر و نیکی رهنمون میکند و آنان را به راهی که درستترین و راستترین راههاست هدایت میکند، و به آنان مژدهی رستگاری و پیروزی و موفقیت در دنیا و آخرت را میدهد.
بشارتهای قرآن در بطن وعدههای صادق و تحققیافتنیای است که به مؤمنین نیکوکار داده میشود، همچنان که این بشارتها در بطن سرگذشتهایی است که قرآن از گذشتگان بیان میدارد. این بشارتها متمرکز بر موقعیتهایی است که نیازمند صبر است و اهل باطل در آن از میان رفته و اهل حق پیروز شدهاند.
نکتهی ظریف در این تعبیر قرآنی این است که این آیه ﴿إِنَّ هَٰذَا ٱلۡقُرۡءَانَ یَهۡدِی لِلَّتِی هِیَ أَقۡوَمُ وَیُبَشِّرُ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ ٱلَّذِینَ یَعۡمَلُونَ ٱلصَّٰلِحَٰتِ أَنَّ لَهُمۡ أَجۡرٗا کَبِیرٗا٩﴾ [الإسراء: 9]، بعد از چند آیهای آمده است که از دو فساد بزرگ بنی اسرائیل سخن میگوید، فسادهایی که توأم با برتریجویی و استکبار بر ضد امّت اسلامی است، و چگونگی از میان رفتن آن دو فساد بزرگ را بیان میکند.
پس بسیار به جاست که بعد از سخن از نابودی دو فساد یهودیان سخن از بشارت قرآن به مؤمنین به میان آید تا از جمله نشانههای بشارت قرآنی بیان این نکته باشد که نابودی این دو فساد حقیقتی قاطع از سوی قرآن است، و بشارت قرآن تحققیافتنی است!، همچنین نکتهی ظریف دیگر اینکه: تعبیر قرآن از بشارتش با صیغهی فعل مضارع آمده است: ﴿یَهۡدِی لِلَّتِی هِیَ أَقۡوَمُ وَیُبَشِّرُ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ﴾، این فعل بر نو شوندگی و تداوم دلالت میکند. به عبارت دیگر: بشارت قرآن به روز و جدید میشود، هر زمان که مؤمن با بصیرت مبتلا (به گرفتاریها و آزمایشها) با شعور و تدبر و آگاهی و بصیرت آیات قرآن را میخواند و آن بشارت را فرا میگیرد خود را با توشهای بزرگ که او را بر استقامت و پایداری یاری میکند، تجهیز میشود.
دستور به دادن بشارت به بندگان نیکوکار
3- خداوند میفرماید:
﴿وَٱلَّذِینَ ٱجۡتَنَبُواْ ٱلطَّٰغُوتَ أَن یَعۡبُدُوهَا وَأَنَابُوٓاْ إِلَى ٱللَّهِ لَهُمُ ٱلۡبُشۡرَىٰۚ فَبَشِّرۡ عِبَادِ١٧ ٱلَّذِینَ یَسۡتَمِعُونَ ٱلۡقَوۡلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحۡسَنَهُۥٓۚ أُوْلَٰٓئِکَ ٱلَّذِینَ هَدَىٰهُمُ ٱللَّهُۖ وَأُوْلَٰٓئِکَ هُمۡ أُوْلُواْ ٱلۡأَلۡبَٰبِ١٨﴾ [الزمر: 17-18].
«کسانی که از عبادت طاغوت دوری میگزینند، و (با توبه و استغفار) به سوی خدا باز میگردند، ایشان را بشارت باد (به اجر و پاداش عظیم خداوندی)، مژده بده به بندگانم. آن کسانی که به همهی سخنان گوش فرا میدهند و از نیکوترین و زیباترین آنها پیروی میکنند. آنان کسانیاند که خدا هدایتشان بخشیده است، و ایشان واقعاً خردمندند».
خداوند در این دو آیه بندگان نیکوکار پرهیزکارش را میستاید، کسانی که سزاوار مژدههایی درخشانند، اینان مؤمناند، از عبادت طاغوت دوری میگزینند، و فقط خدا را میپرستند، و فقط به درگاه او توبه و انابه میکنند، و سخنش را شنیده و از او پیروی کرده و به او پایبندند، و به واسطهی آن هدایت مییابند و بدین ترتیب در زمرهی خردمندان آگاه، و اصحاب عقلهای برتر قرار میگیرند.
اینان از سوی خدا بشارت دریافت میدارند به اینکه در دنیا در سایهی ذکر و طاعت خدا در یک زندگی پاک و سعادتمندانه به سر میبرند و در آخرت از نعمتهای بهشتی بهرهمند میشوند. این بندگان ربانی نزد خداوند دارای ارج و احتراماند و به این خاطر خداوند به رسولش ج دستور میدهد که به آنان مژدهی خیر و رستگاری را دهد، و این بدان خاطر است تا جانهایشان را فروزان کرده، و قلبهایشان را نورانی نموده، و همتهایشان را به وجد آورده، و تصمیم و ارادههایشان را تقویت نماید.
این بندگانی که پیامبر ج در دنیا به آنان بشارت میدهد، خداوند به هنگام مرگشان فرشتگانشان را بر آنان فرو میفرستد تا به آنان اطمینان و امنیت و آرامش بخشد تا این دنیا را در حالی ترک کنند که سعادتمند و مطمئن و آسودهاند.
خداوند میفرماید:
﴿إِنَّ ٱلَّذِینَ قَالُواْ رَبُّنَا ٱللَّهُ ثُمَّ ٱسۡتَقَٰمُواْ تَتَنَزَّلُ عَلَیۡهِمُ ٱلۡمَلَٰٓئِکَةُ أَلَّا تَخَافُواْ وَلَا تَحۡزَنُواْ وَأَبۡشِرُواْ بِٱلۡجَنَّةِ ٱلَّتِی کُنتُمۡ تُوعَدُونَ٣٠ نَحۡنُ أَوۡلِیَآؤُکُمۡ فِی ٱلۡحَیَوٰةِ ٱلدُّنۡیَا وَفِی ٱلۡأٓخِرَةِۖ وَلَکُمۡ فِیهَا مَا تَشۡتَهِیٓ أَنفُسُکُمۡ وَلَکُمۡ فِیهَا مَا تَدَّعُونَ٣١ نُزُلٗا مِّنۡ غَفُورٖ رَّحِیمٖ٣٢﴾ [فصلت: 30-32].
«کسانی که میگویند: پروردگار ما تنها خدا است، و سپس (بر این گفتهی خود که قرار به وحدانیت است میایستند، و آن را با انجام قوانین شریعت عملاً نشان میدهند، و بر این راستای خداپرستی تا زندهاند) پا برجا و ماندگار میمانند (در هنگام آخرین لحظات زندگی) فرشتگان به پیش ایشان میآیند (و بدانان مژده میدهند) که نترسید و غمگین نباشید و شما را بشارت باد به بهشتی که (توسط پیغمبران) به شما (مؤمنان) وعده داده میشد. (و فرشتگان بدیشان خبر میدهند که) ما یاران و یاوران شما در زندگی دنیا و در آخرت هستیم، و در آخرت برای شما هرچه آرزو کنید هست، و هرچه بخواهید برایتان در آنجا فراهم است و اینها به عنوان پذیرایی از سوی خداوند آمرزگار و مهربان است».
بشارت به دوستان خدا در دنیا و آخرت
4- خداوند میفرماید:
﴿أَلَآ إِنَّ أَوۡلِیَآءَ ٱللَّهِ لَا خَوۡفٌ عَلَیۡهِمۡ وَلَا هُمۡ یَحۡزَنُونَ٦٢ ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَکَانُواْ یَتَّقُونَ٦٣ لَهُمُ ٱلۡبُشۡرَىٰ فِی ٱلۡحَیَوٰةِ ٱلدُّنۡیَا وَفِی ٱلۡأٓخِرَةِۚ لَا تَبۡدِیلَ لِکَلِمَٰتِ ٱللَّهِۚ ذَٰلِکَ هُوَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِیمُ٦٤﴾ [یونس: 62-64].
«هان! بیگمان دوستان خداوند ترسی بر آنان (از خواری در دنیا و عذاب در آخرت) نیست و (بر از دست رفتن دنیا) غمگین نمیگردند. (دوستان خداوند) کسانیاند که ایمان آوردهاند و تقوا پیشه کردهاند. برای آنان در دنیا (به هنگام مرگ) و در آخرت (در هنگامهی رستاخیز) بشارت (به خوشبختی و نیکبختی) است. سخنان خدا، تخلّف ناپذیر است. این (چیزی که در دنیا و آخرت بدانان مژده داده میشود) رسیدن به آرزو و رستگاری بزرگی است».
این آیات حقیقتی مسلم را بیان میدارند و آن امنیتبخشی و حفاظت و حمایت خدا از دوستان مؤمن پرهیزگارش است، و به دلیل اینکه خداوند از آنان حفاظت و حمایت میکند آنان زندگیشان را بدون ترس از آینده، و اندوهی از گذشته سپری میکنند.
آیات دو صفت بزرگ را برای این دوستان ارائه میدهد: ﴿ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَکَانُواْ یَتَّقُونَ٦٣﴾: (ابتدا) ایمان با عظمت و زنده، فعال و انگیزاننده، ایمانی که کار نیک و پایداری از آن پدید میآید، سپس تقوی و ترس نسبت به خدا، تقوایی که میان صاحبش و ارتکاب محرمات الهی یا ترک واجبات الهی قرار میگیرد (و آدمی را به ترک معاصی و انجام واجبات وامیدارد) و این تقوی زندگیش را به گونهای میگرداند که مفهوم معیت و همراهی الهی و مراقبت خداوندی را در مییابد.
این دوستان (خدا) شایسته و سزاوار بشارتی عام و فراگیر و کلیاند: ﴿لَهُمُ ٱلۡبُشۡرَىٰ فِی ٱلۡحَیَوٰةِ ٱلدُّنۡیَا﴾.
بشارت به آنان در دنیا شامل همهی عرصههای زندگیشان میشود، زیرا آنان دوستان خدایند، با ایمان و پرهیزکارند، در نتیجه خداوند آنان را توفیق میدهد که در یک زندگی پاک و بابرکت و سعادتمندانه به سر برند در حالی که عابد و ذاکر و مطیع فرامین الهی هستند، واضح و آشکار است که اگر آدمی زندگی را در عبادت و اطاعت خداوند به سر نبرد، زندگی مزه و معنایی نخواهد داشت.
اینان در کارهایشان کامیابند، در حین انجام کارهایشان موفقند، در پایان آن نیز پیروز و سربلندند، و خداوند ثواب و پاداش آن را برایشان ثبت میکند.
بشارتشان در آخرت نیز تحقق مییابد بدان هنگام که آنان در جایگاه حسابرسیاند و خداوند آنان را در زیر سایهی خود میگیرد، و آنگاه که از گناهانشان صرف نظر کرده و کفهی ترازوی اعمال به سودشان سنگین میگردد، و نامهی اعمالشان به دست راستشان داده میشود و خداوند با مهربانی و احسان خود آنان را وارد بهشت میگرداند و آنان را برای همیشه و سرمدی از نعمات آن برخوردار مینماید.
آیات بیان میدارد که وعدههای خدا را تبدیلی نیست: ﴿لَا تَبۡدِیلَ لِکَلِمَٰتِ ٱللَّهِۚ﴾، یعنی: حقایقی که در این آیه بیان شدهاند، تغییرناپذیرند و بشارتهایی که به دوستان خدا داده شده انصرافی نداشته و این همان رستگاری بزرگی است که خداوند به واسطهی آن بر دوستانش منت مینهد: ﴿ذَٰلِکَ هُوَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِیمُ٦٤﴾.
5- خداوند میفرماید:
﴿وَلَنَبۡلُوَنَّکُم بِشَیۡءٖ مِّنَ ٱلۡخَوۡفِ وَٱلۡجُوعِ وَنَقۡصٖ مِّنَ ٱلۡأَمۡوَٰلِ وَٱلۡأَنفُسِ وَٱلثَّمَرَٰتِۗ وَبَشِّرِ ٱلصَّٰبِرِینَ١٥٥ ٱلَّذِینَ إِذَآ أَصَٰبَتۡهُم مُّصِیبَةٞ قَالُوٓاْ إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّآ إِلَیۡهِ رَٰجِعُونَ١٥٦ أُوْلَٰٓئِکَ عَلَیۡهِمۡ صَلَوَٰتٞ مِّن رَّبِّهِمۡ وَرَحۡمَةٞۖ وَأُوْلَٰٓئِکَ هُمُ ٱلۡمُهۡتَدُونَ١٥٧﴾ [البقرة: 155-157].
«و قطعاً شما را با برخی از (امور همچون) ترس و گرسنگی و کاهش مالی و جانی و کمبود میوهها آزمایش میکنیم، و مژده بده به شکیبایان. آن کسانی که هنگامی که بلایی به آنان میرسد، میگویند: ما از آنِ خداییم و به سوی او باز میگردیم. آنان (همان بردباران باایمانی هستند که) الطاف و رحمت و احسان و مغفرت خدایشان شامل حال آنان میگردد، و مسلماً ایشان راه یافتگان هستند».
خداوند خطاب به مؤمنین بیان میکند که زندگیشان مبتنی بر گرفتاری و آزمایش و امتحان است تا خود را برای چنین حالتی آماده کنند و برای رویارویی با آن مهیا شوند، نه اینکه بهطور ناگهان با آن برخورد کنند. خداوند مؤمنین را به شمهای از ترس و گرسنگی و کاهش اموال و کسان و فرآوردهها میآزماید.
خداوند آنان را فرا میخواند تا در رویارویی با همهی این موارد با صبر، و به امید دریافت پاداش الهی برخورد نمایند، و هرگاه که به آسیبی در جسم و جانشان یا اموالشان، یا خانوادهیشان، یا داراییهایشان گرفتار شدند، به یاد میآورند که آنان بندهاند، در برابر خدا فروتنند، و بیشک زندگیشان در دنیا کوتاه و فانی است، و بعد از سپری شدن این دنیا به سوی خدا باز میگردند، و میگویند: متعلق به خداییم و به پیشگاه او باز میگردیم.
صبوریشان در رویارویی با گرفتاریها و امتحانات، آنان را وا میدارد که بر حق پایدار مانده، و به تقدیرات الهی خشنود باشند، و به آنچه نزد خداست اطمینان و اعتماد داشته باشند، و فرصتهایشان را با طاعت و عبادت خداوند به سر برند، و از آنچه بر آنان حرام شده دوری گیرند!
این دسته از بندگان صبورند، خداوند به پیامبرش ج دستور میدهد تا به آنان مژده دهد: ﴿وَبَشِّرِ ٱلصَّٰبِرِینَ١٥٥﴾.
صبوری اینان در برابر آنچه بدان مبتلا میشوند به آنان شایستگی دریافت بشارت الهی را میدهد بشارتی که بر زبان رسول خدا ج بیان میشود، بشارتی که بر اهمیت صبر نزد خدا، و بلندی جایگاه صاحبش دلالت میکند.
بشارت به صبرپیشهگان به صورت کلی، عام و فراگیر بیان شده، و شامل همه نوع خیر و رستگاری و نجات در دنیا و آخرت میشود.
همچنان که صبوری آنان توشهای ضروری برایشان در زندگیشان است، در راهی که به سمت خدا میروند خود را با آن تجهیز میکنند و سختیها و گرفتاریها و مشکلات راه را با آن تحمل میکنند، همچنین بشارتی که از سوی خدا به آنان داده میشود مشوقی بزرگ برای آنان است و آنان را به تلاش و کوشش بیشتر، و صبر و خشنودی در بدست آوردن رضایت الهی وامیدارد.
فرق بسیاری است میان کسی که برخلاف میل خود و در حالتی از یأس و ناامیدی و درماندگی، و ناخرسندی از زندگی و مسیرش، بر سختیها و مشکلات صبر میکند، با کسی که امیدوار و کوشا، سازنده و پرانرژی در برابر سختیها صبر میکند، این فرد آسیبها در نظرش گوارا بوده و از سختیها لذت میبرد، و بشارت و نوید سراسر زندگیش را پر کرده است!!
6- خداوند میفرماید:
﴿۞إِنَّ ٱللَّهَ ٱشۡتَرَىٰ مِنَ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ أَنفُسَهُمۡ وَأَمۡوَٰلَهُم بِأَنَّ لَهُمُ ٱلۡجَنَّةَۚ یُقَٰتِلُونَ فِی سَبِیلِ ٱللَّهِ فَیَقۡتُلُونَ وَیُقۡتَلُونَۖ وَعۡدًا عَلَیۡهِ حَقّٗا فِی ٱلتَّوۡرَىٰةِ وَٱلۡإِنجِیلِ وَٱلۡقُرۡءَانِۚ وَمَنۡ أَوۡفَىٰ بِعَهۡدِهِۦ مِنَ ٱللَّهِۚ فَٱسۡتَبۡشِرُواْ بِبَیۡعِکُمُ ٱلَّذِی بَایَعۡتُم بِهِۦۚ وَذَٰلِکَ هُوَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِیمُ١١١ ٱلتَّٰٓئِبُونَ ٱلۡعَٰبِدُونَ ٱلۡحَٰمِدُونَ ٱلسَّٰٓئِحُونَ ٱلرَّٰکِعُونَ ٱلسَّٰجِدُونَ ٱلۡأٓمِرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَٱلنَّاهُونَ عَنِ ٱلۡمُنکَرِ وَٱلۡحَٰفِظُونَ لِحُدُودِ ٱللَّهِۗ وَبَشِّرِ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ١١٢﴾ [التوبة: 111-112].
«بیگمان خداوند (کالای) جان و مال مؤمنان را به بهای بهشت خریداری میکند. (آنان باید) در راه خدا بجنگند و بکشند و کشته شوند. این وعدهای است که خداوند آن را در (کتابهای آسمانی) تورات و انجیل و قرآن (به عنوان سند معتری ثبت کرده است) و وعدهی راستین آن را داده است، و چه کسی از خدا به عهد خود وفاکنندهتر است؟ پس به معاملهای که کردهاید شاد باشید، و این پیروزی بزرگ و رستگاری سترگی است. (از جملهی اوصاف این مؤمنان و سائر مسلمانان این است که) آنان توبهکنندهی (از معاصی)، پرستندهی (دادار)، سپاسگزار پروردگار، گردنده (در زمین و اندیشمند در آفاق و انفس)، نمازگزار، دستور دهنده به کار نیک، بازدارنده از کار بد، و حافظ قوانین خدا میباشند. (ای پیغمبر!) مژده بده به مؤمنان (به چیزهایی که خارج از توصیف و تعریف و به دور از فهم مردمان است)».
خداوند مؤمنین صادق را مورد تکریم قرار داده است به اینکه جان و مالشان را میخرد، و بهشت را بهای این معامله قرار داده است، آنان را در حالی که از نعمات بهرهمند میگردند و مورد ارج و احترام قرار میگیرند وارد آن میگرداند، اما راه تسلیم جان و مال فروخته شده، جهاد صادقانهی آنان در راه خدا و نبرد مداومشان با دشمنان خدا است.
همچنین خداوند مؤمنین صادق را مورد تکریم دیگری نیز قرار داده است به اینکه برای این معامله بزرگ وعدهی حقی را برعهدهی خود نهاده و خود را ملزم نموده که براساس رحمت و بخشش و احسانش این وعده را عملی نماید و این وعده را در سه کتابش که فرو فرستاده یعنی تورات و انجیل و قرآن بیان داشته است.
خداوند این مؤمنین را فرا میخواند که با قبول این معامله شادمان باشند، معاملهای که با خدا نمودهاند: «پس به این معاملهای که با او کردهاید شادمان باشید، و این همان کامیابی بزرگ است». [توبه: 111].
چه شکوهمند و ارزشمند است که مجاهد به جهاد در راه خدا پرداخته، پا به میدان گذاشته، و با دشمنان میجنگد، در حالی که امیدوار، کامیاب، سرخوش، و از پروردگار کریمش راضی و خشنود است، به تحقق وعده عظیم الهی یقین دارد، و با اشتیاق و سرزندگی، و شجاعت و درخشش بدان روی آورده و میپذیرد.
مؤمنین مجاهد باید خود را به صفات ایجابی و مثبت عظیمی که آیهی دوم بیان داشته متصف گردانند تا در معامله صادق و مخلص بوده، و به بها و پاداش و کرامت و بزرگی دست یابند. مؤمنان باید اینگونه باشند: توبهکنندگان، پرستندگان، سپاسگزاران، روزهداران، رکوعکنندگان، سجدهکنندگان، آنان که به رفتار شایسته فرا میخوانند و از ناپسند باز میدارند.
این مؤمنین نزد خدا شریفترین و بزرگترین انسانها هستند، و اینان بهترینِ کسانیاند که بر روی زمیناند، و خداوند نزد فرشتگانش به آنان مباهات میکند و آنان را در کنف حفاظت و مراقبت خود میگیرد.
از نشانههای بزرگی و اعتبارشان نزد خداوند این است که به پیامبرش ج دستور میدهد که بشارتی مطلق و عام به مؤمنین دهد: ﴿وَبَشِّرِ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ١١٢﴾. بشارت به خیر و توفیق در دنیا و بهرهمندی از زندگی پاک و پسندیده در آن، همچنین بشارت به بهشت و بهرهمندی از نعمتهای آن در آخرت!
بشارت به کامیابی و سود بردن و رهایی
7- خداوند میفرماید:
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ هَلۡ أَدُلُّکُمۡ عَلَىٰ تِجَٰرَةٖ تُنجِیکُم مِّنۡ عَذَابٍ أَلِیمٖ١٠ تُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ وَتُجَٰهِدُونَ فِی سَبِیلِ ٱللَّهِ بِأَمۡوَٰلِکُمۡ وَأَنفُسِکُمۡۚ ذَٰلِکُمۡ خَیۡرٞ لَّکُمۡ إِن کُنتُمۡ تَعۡلَمُونَ١١ یَغۡفِرۡ لَکُمۡ ذُنُوبَکُمۡ وَیُدۡخِلۡکُمۡ جَنَّٰتٖ تَجۡرِی مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ وَمَسَٰکِنَ طَیِّبَةٗ فِی جَنَّٰتِ عَدۡنٖۚ ذَٰلِکَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِیمُ١٢ وَأُخۡرَىٰ تُحِبُّونَهَاۖ نَصۡرٞ مِّنَ ٱللَّهِ وَفَتۡحٞ قَرِیبٞۗ وَبَشِّرِ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ١٣﴾ [الصف: 10-13].
«ای مؤمنان! آیا شما را به بازرگانی و معاملهای رهنمود سازم که شما را از عذاب بسیار دردناک (دوزخ) رها سازد؟ (و آن این است که) به خدا و پیغمبرش ایمان میآورید، و در راه خدا با مال و جان تلاش و جهاد میکنید. اگر بدانید این برای شما (از هرچیز دیگری) بهتر است. (اگر این تجارت را انجام دهید، خدا) گناهانتان را میبخشاید، و شما را به باغهای بهشتی داخل میگرداند که از زیر (کاخها و درختان) آن جویبارها روان است، و شما را در منازل و خانههای خوبی جای میدهد که در باغهای بهشت جاویدان ماندگار، واقع شدهاند. کامیابی و رستگاری بزرگ همین است. (گذشته از این نعمتها) نعمت دیگری دارید که پیروزی خدادادی و فتح نزدیکی است و به مؤمنان مژده بده».
خداوند در این سورهی جهادی (سورهی صف) به پیامبرش ج دستور میدهد که به مؤمنین مژده و بشارت بدهد. این بشارت در مفاد سخن از جهاد بیان گردیده به این اعتبار که جهاد تجارتی پرسود و نجات دهنده است و این همان مفهومی است که در سوره توبه امر به دادن مژده و بشارت میکند، موضوعی که در آیات پیشین از آن سخن گفتیم.
جهاد تجارتی پرسود است، نجاتدهنده از عذاب دردناک دوزخ است، غفلت و کوتاهی از آن ضرر و زیان در پی دارد و موجب گرفتار شدن به عذاب دردناک دوزخ میشود، جهاد برای مؤمنین خیر است و غفلت از آن آنان را دامنگیر شرّ میکند.
جهاد دارای نتایجی بزرگ، و دستآوردهایی خیرهکننده است، امّت اسلامی فقط با انجام جهاد میتواند به این نتایج دست یابد، دستآوردهایی همچون بخشش گناهان، و ورود به باغهایی که از زیر درختان آن رودها جاری است، و بدست آوردن خانههایی پاکیزه در باغهای پاینده بهشت، و تحقق کامیابی عظیم و رستگاری بزرگ.
از جمله نتایج بزرگ جهاد در دنیا تحقق یافتن یاری از سوی خدا و دستیابی به پیروزی در آیندهای نزدیک است، اما دوری و کنارهگیری از جهاد سبب میشود تا سرزمینی فتح نشده، یاری و پیروزیای به دست نیامده، وطنی آزاد نشده، و دشمنی رانده نشود.
در پایان سخن از فوائد بهرههای جهاد در دنیا و آخرت، خداوند به پیامبرش ج دستور میدهد تا به مؤمنین مجاهد نوید و بشارت دهد: ﴿وَبَشِّرِ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ١٣﴾. آنان را به چه چیزی بشارت میدهد؟ بشارتی عام و کلی به آنان میدهد، بشارت به دستیابی بر همهی مظاهر خیر در دنیا و آخرت، و از جملهی مهمترین آنها دستیابی به بهرههای عظیم جهاد که این آیات آن را بیان داشته است!
قرآن علاقمند است که به مؤمنین صادق و مجاهدینی که استوار و ثابتقدماند بشارت دهد، اینان نیز بشارت قرآن را با یقین پذیرفته در نتیجه خوشحال و فعال و کارا میشوند، وظایفشان را با تمام و کمال انجام میدهند، همتهایشان بلند گشته، و جان و روحشان تابناک میشود، آرزوهایشان وسعت یافته، وسوسههای شیطان از آنان دور میگردد، افکار ناامیدی و سرخوردگی و دلسردی از آنان محو میشود، و سخن خداوند آنان را برمیانگیزد که میفرماید:
﴿وَلَا تَاْیَۡٔسُواْ مِن رَّوۡحِ ٱللَّهِۖ إِنَّهُۥ لَا یَاْیَۡٔسُ مِن رَّوۡحِ ٱللَّهِ إِلَّا ٱلۡقَوۡمُ ٱلۡکَٰفِرُونَ٨٧﴾ [یوسف: 87].
«و از رحمت خدا ناامید مشوید، چرا که از رحمت خدا جز کافران ناامید نمیگردند».