درمان بیماریهای جسمانی به کمک روزه
تجربههای علمی جدید در بسیاری از کشورهای جهان ثابت کردهاند که روزه فواید پزشکی بسیار و نتایج درمانی جالبی در درمان بسیاری از بیماریهای جسمانی و بهبود سریع آنها دارد و این امر بر اعجاز الهی این فریضهی ارزشمند تاکید دارد، همان گونه که خداوند متعال میفرماید:
﴿وَأَن تَصُومُواْ خَیۡرٞ لَّکُمۡ إِن کُنتُمۡ تَعۡلَمُونَ١٨٤﴾ [البقرة: 184].
«و اگر بدانید روزه گرفتن برای شما بهتر است».
همان گونه که رسول بزرگوار او ج میفرماید: «صُومُوا تَصِحُّوا»[1]؛ «روزه بگیرید تا سالم بمانید».
فواید پزشکی و درمانی روزه فراوان و متنوع هستند که برخی از آنها را در اینجا ذکر میکنیم.
* درمان بیماریهای گوارشی (زخم معده قولون)
گروهی از پزشکان بر این امر تاکید دارند که روزه میتواند به شکل عملی در درمان بسیاری از بیماریها و کاهش دردهای ناشی از آنها نقش داشته باشد، از جمله: بیماریهای قولون عصبی و التهاب کیسهی صفرا. چون که روزهی ماه رمضان به همهی دستگاههای بدن کمک میکند که بعد از فعالیت فراوانی که در طی یک سال داشتهاند، استراحت داشته باشند. همچنین به سبب آرامش روانی که روزه دار از آن برخوردار است کمک میکند که قولون به ثبات و آرام برسد و از عوارض دردهای قولون از جمله شکم درد، گازها، نفخها، بیثباتی در رودهها، اسهال و یبوست کاسته شود[2].
همچنین برخی تحقیقات و تجربههایی که توسط گروهی از محققان مسلمان به عمل آمده است حاکی از این است که روزه در درمان زخم معده مفید است، چون در جهت متعادل شدن اسید معده که علت اصلی ایجاد زخم در معده است عمل میکند و ترشح اسیدهای گوارشی داخل معده را تنظیم میکند[3].
* درمان بیماریهای دستگاه تنفسی (تنگی نفس، تنگی نای)
پزشکان و محققان بر اهمیت روزه در درمان انواع مختلف بیماریهای حساسیتی همانند تنگی نای، تنگی نفس، سرما خوردگی، زکام و سایر بیماریها تاکید دارند.
تجربهی عملی ثابت کرده است که روزه گرفتن به مدت دو تا سه هفته هشتاد درصد حالت بیماری را بهبود میبخشد همانطوری که حالتهای مختلف و زیادی از بیماریهایی که مبتلا به تنگی نفس بودهاند، وقتی به کمک روزه درمان شدهاند حال وضع سلامتی آنان بسیار بهتر شده است و از شدت بیماری آنان به شکل قابل ملاحظهای کاسته شده است. همچنین ملاحظه شده است که روزه نتایج مثبتی در درمان التهابات مزمن نایژهها، ورم ریهها و سرفه دارد[4] و اخیراً تحقیقی در دانشگاه ملک خالد بابها بر روی دستهای از روزه داران به عمل آمده است که نشان میدهد در طی زمان روزهداری فضای حیاتی ریهها بهتر میشود و این امر تاثیر زیادی در رفع عوارض تنگی نفس دارد و محققان علت این امر را به خالی بودن معده از غذا نسبت میدهند که این امر به پردهی دیافراگم فرصت میدهد که با آزادی بیشتر تحرک داشته باشد و عمل ریه به خوبی انجام شود و فضای آن وسیعتر گردد[5].
* درمان التهابهای مختلف
با توجه به اینکه روزه قدرت دفاعی بدن را در مقابل بسیاری از بیماریها افزایش میدهد و غدد دفاعی را فعال میکند و آنها را علیه اجسام خارجی تحریک میکند و میزان آنها در بدن به دهها برابر و صدها برابر افزایش مییابد، در درمان التهابهای مختلف و به خصوص نوع مزمن آنها مانند ورم لوزهها، سینوسها، التهاب رگها، التهابهای پوستی، التهاب مفاصل، التهاب کسیه صفرا کاربرد دارد[6].
پزشکان در جریان تجربههای عملی خود بر کارساز بودن روزه در درمان التهاب مصفلها که به روماتسیم مشهور است، تاکید دارند و این بعد از مطالعه بر روی سیزده مورد مبتلا به این بیماری که یک هفته روزه گرفتند، بود که نتایج زیر به دست آمد:
· کاهش وزن مریض از یک تا پنج (5-1) کیلوگرم.
· بهبود التهاب مفاصل و کاهش سرعت رسوب سازی در آنها.
· افزایش توانایی و قدرت دفاعی بدن در از بین بردن باکتریهای مضر[7].
* درمان بیماریهای رگهای خونی
بسیاری از بیماریها هستند که به رگهای خونی آسیب میرسانند، رگهایی که رابطهی مستقیمی با فعالیت دستگاه عصبی دارند. از جمله این بیماریها رینود است، موردی که در آن عضلات جدارهی مویرگها خود به خود منقبض میشود و دردهای شدیدی ایجاد میکند که مهمترین علل این بیماری فشار روحی روانی و استعمال دخانیات است.
روزه به فرد مبتلا به این بیماری کمک میکند که خود را از خطرهای این بیماری برهاند و از مشکلات ناشی از آن دور باشد چون آسایش و آرامش روحی روانی روزهدار و دست برداشتن او از استعمال دخانیات در طول مدت روزهداری به بهبود اوضاع مریض و از بین رفتن تدریجی عوارض بیماری منجر میشود[8].
* درمان غدد درون ریز
دانشمندان و محققان بر این امر تاکید دارند که روزه فعالیت غدهها را در بدن تقویت میکند به خصوص غدههای موسوم به غدد درون ریز از غدهی مخاطی موجود در پایهی مغز تا غدهی تیروئید و سایر غدد که برنامهی حیاتی داخل بدن انسان را تنظیم میکنند، بر اساس تجربه ثابت شده است که روزه کارایی این غدهها را افزایش میدهد و فعالیتشان را تنظیم میکند[9].
* درمان بیماریهای پوستی
دکتر مصطفی ابوزید متخصص بیماریهای پوستی در دانشگاه الازهر معتقد است که امتناع از خوردن و آشامیدن در طی دورهی روزهداری میزان آب موجود در بدن و در خون را کاهش میدهد و همچنین موجب کاهش میزان آب موجود در پوست نیز میشود که این امر خطر ابتلا به بیماریهای پوستی به خصوص بیماریهایی که سطح وسیعی از پوست بدن را در بر میگیرند را کاهش میدهد.
روزه همچنین به بدن کمک میکند که از کانون و تودهی میکروبهایی که از خوردنیها و آشامیدنیها تغذیه میکنند، خود را رها کند و این فرصت کمیابی برای رفع عوامل بیماری در بسیاری از بیماریهایی است که انسان به آنها مبتلا میشود، همچنین امتناع از مصرف غذاهای چرب در طی دوران روزهداری میزان ابتلا به عوارض پوست چرب همانند التهاب پوست، جوشهای جوانی، دملها، جوشها، شورهی سر و اگزاما را کاهش میدهد، بنابراین میبینیم که بسیاری از آسایشگاههای اروپایی روزه را برای درمان به کار میبرند و بر آن تأکید دارند[10].
* درمان ناتوانی جنسی
در پایگاه اینترنتی هیأت اعجاز عملی قرآن و سنّت آمده است که روزهداری به مدت ده روز پی در پی منجر به کاهش چشمگیری در ترشح هرمونهای جنسی میشود و به تبع آن رغبت جنسی روزه دار کاهش یافته است و قوای جنسی او ضعیف میگردد.
اما این ضعف جنسی بطور موقتی است، زیرا بلافاصله بعد از چند روز تغذیه این حالت از بین میرود و ترشح هرمونهای جنسی فرد به بالاترین میانگین نسبت به قبل از روزهداری میرسد و این حالت در میانگین باروری اثر گذار نیست و آن را تضعیف نمیکند[11].
همچنین ثابت شده است که روزه فعالیت غدد جنسی را تقویت کرده و کارآیی آنها را تا حد بسیار زیادی افزایش میدهد، ثابت شده است که روزه منجر به افزایش تعداد اسپرمها و تقویت قوای جنسی مردها به میزان ده برابر نسبت به قبل از دوران روزهداری شان میشود. مسالهای که به درمان بسیاری از حالتهای عقیم بودن و ناتوانی جنسی کمک میکند، همانطوری که اهمیت روزه در افزایش ترشح هورمونهای زنانه و فرآیند تخمک گذاری ثابت شده است. مسالهای که به درمان بسیاری از حالتهای نازایی در زنان کمک میکند[12]. از اینجا به حکمت و اعجاز نبوی در توصیف روزه به عنوان یک راه کار برای جوانانی که قادر به ازدواج نیستند و کنترل سرکشی شهوت جنسی در آنان پی برد، در جایی که میفرماید: «یَا مَعْشَرَ الشَّبَابِ مَنِ اسْتَطَاعَ مِنْکُمُ الْبَاءَةَ فَلْیَتَزَوَّجْ، وَمَنْ لَمْ یَسْتَطِعْ فَعَلَیْهِ بِالصِّیَامِ، فَإِنَّهُ لَهُ وِجَاءٌ»[13].
«ای گروه جوانان هرکس از شما که توانایی هزینهها و مخارج را داشته باشد، باید ازدواج کند و هرکس نتوانست باید روزه بگیرد که روزه برای او همچون یک محافظ است».
* درمان میگرن (سردرد میانی)
روزه طبی برای درمان بسیاری از بیماریهای مزمن به کار میرود، به عنوان مثال بیماری که دیابت (مرض قند) داشته باشد از خوردن مواد قندی و نشاستهای که حاوی میزان بالایی از کالری هستند، منع میشود روزه نیز به عنوان یک روش پیشگیری از بیماریها به کار میرود و تجربهی عملی تاثیر مثبت روزه در درمان سردرد میانی که به میگرن نامیده میشود ثابت شده است.
در یک تجربهی عملی که بر روی گروهی از افراد که بیش از سی سال مبتلا به میگرن بودند، معلوم شد که بعد از دو تا سه هفته روزه گرفتن هشتاد درصد آنان درمان شدند و با تکرار این تجربه به مدت سه تا چهار ماه تمامی عوارض این بیماری از بین رفت. روزه در این حالت همچون مسواکی عصبها و سلولهای مغز را پاکسازی میکند و نشاط و سر زندگی را به آنها باز میگرداند[14].
* درمان بیماریهای دستگاه گردش خون (تصلب شرایین، دیابت، فشار خون، کلسترول)
بسیاری از پزشکان بر اهمیت روزه در درمان بسیاری از بیماریهای دستگاه گردش خون مانند: تصلب شرایین، دیابت، بالا رفتن فشار خون و کلسترول تاکید دارند و این که به کاهش خطرهای ناشی از آنها کمک میکند.
تجربههای عملی بر این مساله تاکید دارند که روزه فعالیت غدههای درون ریز از جمله غدهی پانکراس را که مسئول ترشح انسولین در خون است، تقویت میکند و بیماری دیابت همانطور که گفته میشود به سبب کاهش ترشح انسولین ایجاد میشود؛ بنابراین روزه از طریق تحریک و فعالیت کردن غدهی پانکراس در ترشح انسولین فرصت مبتلا شدن فرد به دیابت را کاهش میدهد و به تنظیم فعالیت آن کمک میکند[15].
در یکی از تحقیقاتی که بر روی بیماران مبتلا به دیابت انجام شده است، قرار شد آنان به مدتی حداقل ده ساعت و حداکثر بیست ساعت در طول سه هفتهی متوالی روزه بگیرند و بیماران بعد از هر دوره روزهداری وعدههایی سبک که میزان کالری آن اندک باشد، تناول کنند نتایج بسیار خیره کنندهای بود بطوری که روزه تاثیر بسیار مؤثرتری از دارو و درمانهای شیمیایی داشت[16].
روزه در درمان فشار خون بالا مفید است، بطوری که تجربه نشان داده است، افراد مبتلا به این بیماری بعد از روز سوم روزهداری شان خون بالای آنان کاهش یافته است و میزان فشار خون آنان بعد از حدود دو هفته از شروع روزهداری به اندازهی طبیعی خود میرسد[17].
همانگونه که پزشکان تاکید دارند روزه برای تنظیم میزان کلسترول در خون و پایین آوردن میزان بالای آن و کاهش ترشح آن در شریانها که منجر به لخته شدن خون میشود، مفید است[18].
* درمان اضافه وزن و چاقی
روزه بطور جدی به بیماران مبتلا به چاقی و اضافه وزن کمک میکند که به تدریج و به راحتی خود را از وزن اضافه رها کنند، بطوری که مقدار غذایی که انسان در طی دورهی روزهداری میخورد، کاهش مییابد و به این ترتیب میزان چربیهای رسوب شده در بدن نیز کم میشوند، کبد نیز در طی زمان روزهداری اقدام به مصرف مواد قندی و چربی انباشته شده در بدن و تبدیل آنها به انرژی برای جبران کمبود انرژی مورد نیاز فعالیتهای حیاتی بدن مینماید. علاوه بر آن مقدار زیادی از آب موجود در بافتهای بدن مصرف میگردد و این امر بطور عملی در کاهش وزن نقش دارد.
همچنین منظم شدن وعدههای غذایی کاهش و کنترل اشتها و حرص و ولع به غذا در شخص روزهدار، همگی به نوبهی خود به فرد چاق کمک میکند که وزن اضافهی خود را کم کند. به خصوص اگر تعادل در خوردن و آشامیدن و عدم اسراف و تبذیر در آنها با روزهداری همراه گردد. به درستی که روزه بهترین طبیب کاهش وزن و شایستهترین همهی آنان است[19].
میتوان گفت روزه یک راه کار مفید برای آب کردن چربیهایی است که موجب افزایش وزن و چاقی میشود، مخصوصاً اگر شخص روزهدار به فعالیتهای ورزشی و جسمانی از جمله پیاده روی، ماساژ و حمام بخار داغ (سونا) بپردازد. بلام، یکی از پزشکان سرشناس غرب معتقد است که به کمک روزه انسان میتواند مسئولیتها و وظایف خود را با آگاهی و جدیت کامل انجام دهد و به ضرر و زیانهای جسمانی و روحی روانی خود پی ببرد مسالهای که اراده و تصمیم گیری و شکیبایی روزهدار را در تحمل گرسنگی تقویت میکند با علم به این که انسان روزه دار روز چهارم روزهداری به بعد تقریباً احساس گرسنگی نمیکند و این امر روزه را در رأس گزینههایی قرار میدهد که شخص چاق برای کاهش وزن اضافه خود به کار میبرد.
* درمان نقرس (ورم مفاصل)
این بیماری نوعی از التهاب و ورم مفصلها و به ویژه اطراف پا است و به طور عملی ثابت شده است که کم کردن خورد و خوراک و به خصوص مواد گوشتی در دوران روزهداری خطر ابتلا به بیماری نقرس یا آنچه به بیماری پادشاهان مشهور است را کاهش میدهد، بیماریی که از مهمترین علل ابتلا به آن زیادهروی در خوردن گوشت قرمز است به طوری که مقدار مصرف مواد گوشتی توسط فرد در دورهی روزهداری کاهش مییابد، همچنین برنامهی غذایی انسان روزهدار در دورهی روزهداری فقط به مواد گوشتی محدود نمیشود بلکه او در برنامهی غذایی خود مواد غدایی متنوع چون سبزیجات، میوهها، مواد قندی و نشاستهای و دیگر مواد را قرار میدهد که خطر ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد[20].
* درمان بیماری سرطان
در یک پژوهش جدید در نوع خود گروهی از پزشکان و محققان آمریکایی تاکید دارند که روزه به کاهش کالری در بدن کمک میکند، مسالهای که به کاهش میزان تقسیم سلولهای سرطانی منجر میشود و از خطر بیماریهای سرطان چون سرطان پوست، سرطان پستان، سرطان پروستات و سرطان قولون و انواع سرطانهای دیگر میکاهد[21].
* درمان بیماریهای چشم
از جمله مسائل مهمی که بسیاری از مردم از آن غافل هستند، این است که روزه تاثیر بسزایی در درمان بیماریهای چشم و کاستن خطر ابتلا به بسیاری از آن بیماریها دارد. از جمله بیماریهای چشم که تجربهی عملی ثابت کردهاند با روزه فرد مبتلا به آنها بهبود مییابد، عبارتند از گلوکوما (آب سیاه) که بر دو نوع است:
این بیماری در دههی شصت از عمر انسان گریبانگیر او میشود و بطور مساوی زنان و مردها به آن مبتلا میشوند و چندین عارضه دارد که برخی از آنها عبارتند از بالا رفتن فشار چشم، انقباض دایرهی دید و گرد شدن نوک عصب بینایی که در نهایت منجر به باریک شدن و از بین رفتن عصب بینایی میشود که نتیجهی آنها از دست رفتن بینایی است.
از جمله حقایق مسلم و ثابت شده در نزد چشم پزشکان این است که روزه به طور عملی به بهبود وضع فرد مبتلا به این بیماری کمک میکند به خصوص اگر فرد بر روزه مداومت داشته باشد و بطور صحیح آن را ادا کند خواه اگر روزه واجب یا روزه اختیاری باشد، میتوان این مطلب را بدین ترتیب تفسیر کرد که میزان تمرکز خون در بدن در حین روزهداری افزایش مییابد و میزان آب بدن کاهش مییابد و در پی آن بطور مستقیم میزان غدد اشکی مسئول ترشح مایعی که از چشم حمایت میکند و در برابر هر شیء خارجی محافظت میکند و حاوی آنزیمهایی بخصوص و میانگین مواد شور است کاهش مییابد[22].
برای اینکه فشار چشم داخلی در حد میزان طبیعی خود که ما بین 22-12 میلی متر جیوه است باقی بماند، باید توازن و تعادلی میان میزان ترشح مایع اشکی که از میان مژهها و بعد از تحریک غدد اشکی تراوش میکند و بین میزان مصرف آن در حرکات خاص آن برقرار شود. روزه از مهمترین راهکارهایی است که طب جدید برای رسیدن به این تعادل و توازن به آن دست یافته است[23].
این نوع بیماری در دههی پنجاه از عمر انسان بروز میکند و زنان بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا میشوند، بطوری که این نسبت به 3 به1 میرسد و چون زنان عاطفیتر از مردها هستند و بیشتر کسانی به این بیماری مبتلا میشوند که عاطفی و دارای طبعی تند و عصبی مزاج هستند، همچنین کسانی که از دروبینی رنج میبرند به این بیماری مبتلا میشوند. بدون شک حالت روانی و عصبی نقش زیادی در ابتلا به بسیاری از بیماریها یا محافظت در برابر آنها دارد، ثبات روانی و آرامش روحی که روزه برای فرد روزه دار محقق میکند، باعث میشود او کمتر در معرض ابتلا به چنین بیماریهایی قرار گیرد و همچنین عوارض آنها را محدود میکند[24].
* درمان بیماریها و ضعفهای شبکیه و محافظت از آن
بسیاری از بیماریهای دیگر هستند که بطور مستقیم یا غیر مستقیم بر فعالیت شبکیه و ابتلاء آن به بسیاری از بیماریها تأثیر دارند و باعث ضعف بینایی میشوند و بر میزان دید فرد مبتلا اثر میگذارند، از جمله این بیماریها عبارتند از حالتهای بالا رفتن فشار خون، تصلب شرایین و مرض قند.
روزه نقش مثبت و سازندهای در این گونه حالتها دارد، بطوری که به عنوان پیشگیری کننده عمل میکند و از خطرهای ابتلا به این بیماریها میکاهد، همچنین ثابت شده است که روزه توانایی چشمگیری در بهبود حالتهای بیماری در این گونه بیماریها دارد که باعث میشود نقش مهمی در خفیف کردن سلسله ضعفهای دورهی بیماری و ممانعت از وخیم شدن وضع آنها داشته باشد این امر منجر به کاهش پیچیدگیهای آنها که مهمترین شان بیماریهای شبکیه و ضعف دید هستند، میشود[25].
* درمان بیماریهای عصبی
پزشکان بر اهمیت روزه به عنوان یک راهکار موثر در درمان بسیاری از بیماریهای عصبی تاکید دارند، بیماریهایی همچون فلج رعشه، آلزایمر، التهاب سلولهای عصبی و فشار عصبی که بر واکنشهای رفتاری فرد تاثیر گذار است و قبلاً به برخی از این امور اشاره کردیم، ثابت شده است که روزه به فرد در کنترل حرکات و رفتارها و خواستهای وی کمک میکند که این امر احتمال ابتلای او به بیماریهای روانی و عصبی را کاهش میدهد همچنین به اثبات رسیده است که روزه به بازسازی بسیاری از سلولهای بدن و از جمله سلولهای عصبی کمک میکند.
* درمان بیماریهای کبد
روزه به سلولهای مردهی کبد کمک میکند بار دیگر تجدید و باز سازی شوند، همچنین کمک میکند که کبد از مواد قندی و چربیهای زائد و انباشته شده در داخل آن در طی سال رهایی یابد و این از طریق سوختن آنها و رها شدن از آنها به شکل انرژی که بدن را قادر میسازد، فعالیتهای حیاتی خود را ادامه دهد، صورت میگیرد، روزه همچنین مقدار چربیهایی که از طریق تغذیه با مواد چرب به کبد میرسد را کاهش میدهد و این امر به کبد بعد از رنج و مشقت زیادی فرصتی برای استراحت میدهد[26].
* درمان التهابهای مجرای کیسه صفرا
پزشکان تاکید میکنند که چربیها، تاثیر سوئی برای بیماری مبتلا به سنگ کیسهی صفرا یا التهاب کیسهی صفرا دارند و شخص روزهدار در جریان مدت روزهداری از خوردن مواد چربیزا امتناع میکند و این امر به او کمک میکند که خود را از عوارض این التهابهای دردناک نجات دهد و از رسوب چربیها در آنها بکاهد، همچنین غدهی صفرا را برای ترشح صفرا تحریک میکند و فعالیت آن را تنظیم میکند.
* روزه یک فرصت طلایی برای درمان بیماریهای حساسیت است
که اغلب این بیماریها به سبب خوردن مواد غذایی به خصوصی ایجاد میشوند و از جمله عوارض آنها سرخ شدن پوست، احساس تهوع و رغبت شدید به خاراندن پوست است که در مدت روزهداری بدن از خوردن این نوع غذاها خلاص میشود و مضرات ناشی از خوردن آنها را جبران میکند[27].
* محافظت از سطح و میزان هوش
در روزنامه سعودی الریاض در شمارهی (13538) منتشر شده در 12 جمادی الاخر سال 1426 ه آمده است که پژوهشی به تازگی منتشر شده است که ثابت میکند، روزه و مصرف کم غذاهای چرب و مداومت بر مصرف غذاهای باکالری کمتر به طولانی شدن عمر و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مغز و اعصاب و بالا رفتن قدرت حافظه به اذن خداوند متعال کمک میکند.
همچنین از این روزنامه نقل شده است که مصرف مقدار اندک غذا بر سطح هوشیاری انسان محافظت کرده است و تمرکز و ظرفیت آن را بالا میبرد این مطلب بر اساس پژوهشی است که گروهی از پژوهشگران دانشگاه فلوریدای آمریکا انجام دادند[28].
همچنین تجارب علمی تاکید دارند که مصرف غذاهایی که میزان کالری آنها پایین است به حمایت سلولهای مغزی و عصبی کمک میکند و توانایی آنها را برای تجدید و بازسازی افزایش میدهد و به طور فعال در کاهش خطر ابتلا به برخی بیماریهای عصبی همانند: آلزایمر و فلج رعشه نقش دارد و همچنین میزان ابتلا به بیماری سرطان و مخصوصاً سرطان سینه و پروستات را کاهش میدهد[29].
* افزایش سیستم ایمنی بدن
برخی تجربهها و آزمایشاتی که گروهی از دانشمندان دربارهی تاثیرات روزه بر سیستم ایمنی بدن انجام دادهاند، نشان میدهد که روزه تاثیر مفید و مثبت بر سیستم ایمنی بدن دارد تا جایی که بطور عملی ثابت شده است که سطح انجام وظایف سلولهای لنفاوی در حالت روزهداری نسبت به قبل از آن ده برابر بهتر میشود همچنین سلولهای مقاوم در برابر بیماریها به میزان چشمگیری افزایش مییابند و نسبت پروتئینهای مسئول تشکیل پادزهر آنتی بادی در خون بالا میرود، مسالهای که بر اهمیت روزه در حفظ صحت و سلامتی بدن و دست یافتن به بازدارندگی و ایمنی لازم برای مقابله در برابر بیماریها تاکید دارد[30] و بر این اعجاز نبوی در نزد ما تاکید میکند که آن حضرت فرمود: «صُومُوا تَصِحِّوا» روزه بگیرید تا سالم بمانید.
* رهایی از سمها
بدن انسان در معرض بسیاری از مواد مضر و سمهایی قرار میگیرد که در بافتهایی انباشته میشوند و اغلب آنها از طریق غذایی که میخورد و داروها و مواد شیمیایی که به واسطهی آنها درمان و معالجه میشود یا هوایی که استتنشاق میکند و سرشان از دود ماشینها، کارخانهها و زبالهها و پس ماندهای سمی است به بدن راه مییابند و یا از طریق سوخت و سوز داخلی عناصر غذایی موجود در بدن حاصل میشود، بدن به واسطهی کبد از این گونه سموم رهایی مییابد. در حین روزهداری انرژی نهفته در بدن کم میشود و کبد چربیها و عناصر موجود در سایر اعضا را جذب میکند و برای کمک به بدن در تامین انرژی مورد نیاز برای ادامهی فعالیتهای طبیعی آنها را میسوزاند و به این ترتیب سمهای به وجود آمده از عملیات سوخت و سوز و موجود در عناصر غذایی را بیرون میآورد و از طریق سیستم دفع آنها را بیرون میفرستند و یا آنها را به سایر عناصر غیر مضر تبدیل میکند.
به این ترتیب است که فرصتهای رها شدن بدن از این سمها در دورهی روزهداری بیشتر میشود. دکتر مک فادن در تاکید این نقش روزه میگوید: هر انسانی به روزه احتیاج دارد اگرچه بیمار نباشد چون سمهای موجود در غذاها و داروها در بدن جمع میشود و آن را همچون یک بیمار سنگین و کند میکند و فعالیتش را کمتر مینماید، وقتی انسان روزه میگیرد از این سمها نجات مییابد و چنان احساس نشاط و انرژی به او دست میدهد که قبلاً به خود ندیده است[31].
دانشمندان زیست شناسی راز بازگشت بدن به نشاط و سر زندگی خود به واسطهی روزه را اینگونه شرح و تفسیر میکنند که بعد از دورهی روزهداری بدن از مواد زاید پس ماندها، سمها و میکروبهای مضر رها میشود و انرژی و سلامتی خود را دوباره به دست میآورد[32].
* تجدید و بازسازی سلولهای بدن
روزه به بدن کمک میکند که سلولهای مردهی خود را که به مرحلهی پیری رسیدهاند، بازسازی کند و بدن را برای ساختن سلولهای جدید تحریک کند تا جایگزین سلولهای مرده آن شوند، روزهداری که بدن یک دوره استراحت میدهد که بدن در طی این دوره انرژی و عناصر لازم را برای بازسازی و تجدید به دست میآورد.
[1]- المعجم الأوسط، طبرانی، (8/174)، عراقی، مناوی، صاغانی، فتنی، شوکانی و آلبانی میگویند ضعیف است. السلسلة الضعیفة (253). [مصحح]
[2]- پایگاه اینترنتی «النبراس» به تاریخ 20/7/1426 هـ.
[3]- پایگاه اینترنتی هیأت اعجاز علمی در قرآن و سنّت به تاریخ 18/12/1421 هـ.
[4]- پایگاه اینترنتی «الساحة الطبیة» درمان با روزه.
[5]- نگاه کنید به پایگاه اینترنتی «الجزیره» به تاریخ 4/12/1421 هـ.
[6]- منبع قبلی.
[7]- پایگاه اینترنتی «هیأت اعجاز علمی در قرآن و سنت» به تاریخ 18/12/1421 هـ.
[8]- منبع قبلی.
[9]- منبع قبلی.
[10]- پایگاه اینترنتی «الساحة الطبیبة» به تاریخ 18/12/1421 هـ.
[11]- به تاریخ 18/12/1421 هـ پایگاه اینترنتی هیات اعجاز علمی قرآن و سنت.
[12]- پایگاه «الساحة الطبیة» درمان با روزه.
[13]- صحیح مسلم (1400) [مصحح]
[14]- پایگاه اینترنتی «الساحة الطبیة» به تاریخ 11/2/1426 هـ.
[15]- پایگاه «الساحة الطبیة» به تاریخ 11/2/1426 هـ.
[16]- پایگاه «الخیمة» به تاریخ 18/12/1421 هـ.
[17]- پایگاه اینترنتی «الساحة الطبیة» به تاریخ 11/2/1426 هـ.
[18]- مبنع قبلی پایگاه اینترنتی «الخیمة» به تاریخ 18/12/1421 هـ.
[19]-نگاه کنید پایگاه اینترنتی «الخیمة» به تاریخ 18/12/1421 هـ.
[20]- نگاه کنید پایگاه اینترنتی «الخیمة» به تاریخ 18/12/1421 هـ.
[21]- نگاه کنید به پایگاه اینترنتی «منتدیات النبراس» به تاریخ 19/7/1426 هـ.
[22]- نگاه کنید به: کتاب «أسار العیون» اثر دکتر محمود صلاح الدین.
[23]- نگاه کنید به: مبنع قبلی و نگاه کنید به پایگاه اینترنتی اسلامست به تاریخ 18/12/1421 هـ.
[24]- نگاه کنید به پایگاه اینترنتی اسلامست به تاریخ 18/12/1421 هـ. مقاله تحت عنوان روزه و بیماریهای چشم اثر دکتر ابراهیم محمد عامر.
[25]- منبع قبلی.
[26]- پایگاه اینترنتی اسلامست، نگاه کنید به پایگاه اینترنتی «الساحة المفتوحة» 16/12/1421 هـ.
[27]- نگاه کنید به «منتدیات النبراس» به تاریخ 21/7/1426 هـ.
[28]- روزنامه «الریاض الیومیة» به تاریخ 13/6/1426 هـ.
[29]- پایگاه اینترنتی «هیأت اعجاز علمی در قرآن و سنت» به تاریخ 18/12/1421 هـ.
[30]- پایگاه اینترنتی «هیأت اعجاز علمی در قرآن و سنت» به تاریخ 18/12/1421 هـ.
[31]- پایگاه اینترنتی «الجزیره» به تاریخ 24/7/2004 هـ.
[32]- پایگاه اینترنتی «الساحة الطبیة» به تاریخ11/2/1426 هـ.