ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
منظور از هَدْی، حیوانی است که حاجیان یا عمرهگزاران برای نزدیکی به خداوند قربانی میکنند که شتر یا گاو یا گوسفند است.
هَدْی بر دو نوع است:
1- هَدْی شُکران: این هدی برای کسی که حج را به صورت تمتع یا قِران به جای میآورد واجب است تا شکری باشد برای الله متعال که وی را برای انجام این شعیرۀ بزرگ توفیق داده است. این نوع هَدْی واجب است.
2- هَدْی جبران: این قربانی برای جبران اشکالی است که در حج یا عمره رخ داده، یعنی ترک یکی از واجبات یا ارتکاب یکی از ممنوعات، و همینطور برای هدیی که به خاطر اِحصار واجب میشود. این نوع هَدْی نیز واجب است.
تفاوت این دو نوع هدی این است که در نوعی اول (هدی شکران) جایز و بلکه مستحب است خود حاجی نیز از آن بخورد، اما خوردن حاجی از هدی جبران جایز نیست بلکه باید آن را به فقرای حرم صدقه دهد.
شروطی که باید در هَدْی رعایت شود
1- اینکه هدی از چارپایان باشد (شتر و گاو و گوسفند و بز).
2- اینکه عاری از عیب باشد.
3- اینکه عمر شتر پنج سال تمام، و عمر گاو دو سال و عمر بز یک سال و عمر گوسفند شش ماه باشد.
4- هَدْی باید در وقت مشخص آن قربانی شود، یعنی از روز عید (دهم) تا غروب خورشیدِ روز سیزدهم ذی الحجه.
5- هْدْی باید در مکان معین یعنی سرزمین حَرَم ذبح شود.