3- باب: صبر
الله متعال میفرماید:
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ ٱصۡبِرُواْ وَصَابِرُواْ﴾ [آل عمران: ٢٠٠]
ای مومنان! شکیبایی کنید و پایداری نمایید.
﴿وَلَنَبۡلُوَنَّکُم بِشَیۡءٖ مِّنَ ٱلۡخَوۡفِ وَٱلۡجُوعِ وَنَقۡصٖ مِّنَ ٱلۡأَمۡوَٰلِ وَٱلۡأَنفُسِ وَٱلثَّمَرَٰتِۗ وَبَشِّرِ ٱلصَّٰبِرِینَ ١٥٥﴾ [البقرة: ١٥٥]
ما، بهطور قطع شما را با اموری (مثل) ترس، گرسنگی، به وجود آمدن نقص در اموال و نیز با مصیبتهای جانی و کاهش محصولات، آزمایش میکنیم. و به صابران مژده بده.
﴿إِنَّمَا یُوَفَّى ٱلصَّٰبِرُونَ أَجۡرَهُم بِغَیۡرِ حِسَابٖ ١٠﴾ [الزمر: ١٠]
جز این نیست که بردباران، پاداش خویش را کامل و بدون حساب دریافت میکنند.
﴿وَلَمَن صَبَرَ وَغَفَرَ إِنَّ ذَٰلِکَ لَمِنۡ عَزۡمِ ٱلۡأُمُورِ ٤٣﴾ [الشورى: ٤٣]
و هرکس بردباری ورزد و درگذرد، بداند که چنین رویکردی از کارهای بس بزرگ است.
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ ٱسۡتَعِینُواْ بِٱلصَّبۡرِ وَٱلصَّلَوٰةِۚ إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلصَّٰبِرِینَ ١٥٣﴾ [البقرة: ١٥٣]
ای کسانی که ایمان آوردهاید! به وسیلهی صبر و نماز کمک بگیرید؛ همانا الله با صابران است.
﴿وَلَنَبۡلُوَنَّکُمۡ حَتَّىٰ نَعۡلَمَ ٱلۡمُجَٰهِدِینَ مِنکُمۡ وَٱلصَّٰبِرِینَ﴾ [محمد : ٣١]
و بهطور قطع شما را میآزماییم تا مجاهدان و صابران را از میان شما مشخص کنیم.
آیات فراوان و مشهوری دربارهی امر به صبر و فضیلت آن وجود دارد.
شرح
صبر در لغت، به معنای حبس (بازداشتن) است و در شریعت به حبس نفس در برابر سه مورد اطلاق میشود:
اول: حبس نفس یا پایداری بر اطاعت الله. دوم: حبس نفس یا خویشتنداری در برابر محرمات الهی. و سوم: حبس نفس یا بردباری در برابر مشیتهای تلخ و ناگوار پروردگار.
اینها، انواع صبر و شکیبایی هستند که علما ذکر کردهاند. نوع اول، این است که انسان بر اطاعت الله، پایداری ورزد؛ زیرا اطاعت و بندگی بر نفس انسان، سنگین و دشوار است و همینطور برای جسم و کالبد آدمی، ناگوار میباشد؛ بهگونهای که باعث خستگی جسمی میشود و از جنبهی مادی نیز سختیهایی در برخی از عبادتها وجود دارد؛ مثل زکات و حج. از اینرو عبادت، بهطور عادی بر جسم و نفس انسان، ناگوار و مشقتبار میباشد و به همین خاطر نیازمند صبر و پایداری و تحمل رنج و سختیست. الله متعال میفرماید:
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ ٱصۡبِرُواْ وَصَابِرُواْ﴾ [آل عمران: ٢٠٠]
ای مومنان! شکیبایی کنید و پایداری نمایید.
نوع دوم صبر، این است که انسان در برابر محرمات الهی خویشتندار باشد؛ بهگونهای که نفس خود را از آنچه که اللهU حرام کرده است، بازدارد؛ زیرا نفس امّاره، انسان را به سوی بدی فرمان میدهد؛ ولی انسان باید آن را از بدی بازدارد. مثل دروغ و تقلب در معاملات و خوردن مال دیگران بهناحق، رباخواری، زنا، شرابخواری، دزدی و سایر گناهان.
انسان باید نفس خویش را از پرداختن به چنین گناهانی بازدارد؛ این کار، سختی زیادی در پی ندارد و چندان، مشکل نیست. فقط باید مراقب نفس و خواستههای نفسانی خود باشد و خویشتنداری کند.
و اما نوع سوم صبر، این است که در برابر مشیتهای ناگوار و تلخ پروردگار متعال، شکیبایی ورزد؛ زیرا مشیتی که از سوی اللهU برای انسان رقم میخورد، یا خوشایند است و یا ناگوار. اگر خوشایند باشد، باید شکر و سپاس الله را بهجا آورد و از آنجا که سپاسگزاری، نوعی طاعت و عبادت است، پس در نوع اول صبر میگنجد؛ اما منظور از مشیتهای ناگوار الهی، رخدادهاییست که برای انسان، خوشایند نیست؛ چه بسا انسان، به بلایی جانی یا مالی دچار میشود؛ حتی به بلاهایی که فراگیر است و جامعه را دربرمیگیرد. بلاهای زیادی وجود دارد که باید در برابرش شکیبا باشیم. انسان، با صبر و بردباری، نفسش را از آنچه که خداوندU بر او حرام کرده است، باز میدارد واز بیصبری با زبان یا قلب و سایر اندام، خودداری میکند. انسان، بههنگام مصیبت چهار حالت دارد:
حالت اول: خشمگین میشود و بیصبری و اوقاتتلخی میکند.
حالت دوم: صبر و بردباری میورزد.
حالت سوم: راضی و خشنود است.
و حالت چهارم: شاکر و سپاسگزار میباشد.
اینها، حالتهای چهارگانهی انسان در زمانیست که مصیبتی به او میرسد.
در حالت اول، انسان با قلب، دل و اندامش، بیصبری و اظهار ناخشنودی میکند. بیصبری با دل، بدینشکل است که انگار از پروردگارش رنجیده و ناراحت است و احساس میکند که العیاذ بالله، خداوند با این مصیبت، به او ستم کرده است!
بیصبری با زبان، بدینگونه است که فریاد و واویلا سر میدهد و به زمین و زمان دشنام میگوید.
و بیصبری با اندام، بدین صورت است که به سر و صورتش میزند و گریبان، چاک میدهد و موهایش را میکشد.
این ناخشنودی و بیصبری، حالت انسانهای ناشکیبا و بیطاقتیست که با بیتابی خود، هم از ثواب محروم میشوند و هم از مصیبت، رهایی نمییابند؛ بلکه گنهکار نیز میگردند. بدین ترتیب دو مصیبت، به آنها میرسد: یکی، همان مصیبت دنیوی و دیگری، مصیبت دینی که پیآمد بیصبریست.
در حالت دوم، انسان در برابر مصیبت، بردبار و خویشتندار است؛ بدینگونه که اگرچه مصیبت برایش ناگوار است و دوست ندارد که اتفاق مصیبتباری روی دهد، ولی بردباری میورزد و سخنی نمیگوید که سبب خشم پروردگار شود و با اندامش، کاری نمی کند که خشم الهی را بهدنبال داشته باشد و در قلبش نیز احساس بدی نسبت به الله ندارد و در عین حال که آن مصیبت را ناگوار میداند، صبور و شکیباست.
و حالت سوم؛ رضایت و خشنودی، بدین صورت است که با سینهی باز از مصیبت، استقبال میکند و بهطور کامل از مصیبتی که بر سرش آمده، راضیست؛ بهگونهای انگار مصیبتی به او نرسیده است.
و اما در حالت چهارم، به سبب مصیبتی که به او رسیده است، شکر خدا میکند. همانطور که هرگاه پیامبرr امر ناگواری میدید، میگفت: «الحمدلله علی کل حال».
آری! خدا را از آن جهت شکر و سپاس میگوید که بیش از مصیبتی که به او رسانده است، به او ثواب و پاداش میدهد. گفته میشود: بانوی عبادتگزاری، از ناحیهی انگشتش دچار مشکل شد؛ ولی «الحمدلله» گفت. به او گفتند: انگشتت، اینطور شده و تو، الحمدلله میگویی؟! پاسخ داد: حلاوت و شیرینیِ اجرش، تلخی صبر را از یادم برد.
مؤلف/ در باب صبر، به آیهی200 سورهی آلعمران اشاره کرده است که اللهY میفرماید:
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ ٱصۡبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّکُمۡ تُفۡلِحُونَ ٢٠٠﴾
[آل عمران: ٢٠٠]
ای مؤمنان! شکیبایی کنید و پایداری نمایید و برای جهاد آماده باشید و تقوای الهی پیشه کنید.
اللهU مؤمنان را به اقتضا و به شرافت ایمانشان، به سه، بلکه به چهار کار مهم فرمان داد: ﴿ٱصۡبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ﴾
(#rçÉ9ô¹$# یعنی: از گناه و معصیت، بازآیید. #rãÎ/$|¹ یعنی: بر اطاعت و بندگی، پایداری نمایید. #qäÜÎ/#u یعنی: پیوسته به دنبال خیر و نیکی باشید (که جهاد، در رأس آن است). و سپس به تقوا دستور داد که همهی این موارد را دربرمیگیرد.
پس مفهوم شکیبایی در برابر محرمات الهی، این است که به آنها نزدیک نشویم و از آنها، اجتناب و پرهیز کنیم.
خودداری از معصیت، زمانیست که نفس انسان، به سوی معصیت فرا میخواند؛ از اینرو دربارهی انسانی که معصیتی به ذهنش خطور نکرده است، نمیگویند که از معصیت خودداری نموده است. ولی اگر نفست، تو را به انجام معصیت فراخواند، خودداری کن و شکیبایی نما.
صبر در واژهی ﴿صَابِرُواْ﴾، به مفهوم پایداری بر اطاعت است؛ زیرا دو نکته دربارهی اطاعت، درخورِ توجه میباشد:
اطاعت، عملیست که انسان، انجامش را میپذیرد و خود را به انجام آن، ملزَم میداند.
اطاعت، بر نفس انسان، دشوار است؛ همانگونه که ترک معصیت، بر نفس انسان، دشوار میباشد.
بنابراین پایداری بر اطاعت، از خودداری از معصیت، برتر است. از اینرو الله متعال، فرمود: ﴿وَصَابِرُواْ﴾ همانطور که انسان، در جنگ و جهاد، در برابر دشمنش پایداری میکند.
﴿وَرَابِطُواْ﴾ مفهوم فراوانی و پیوستگی نیکی را میرساند. از اینرو رسولاللهr فرموده است: «إسباغ الْوُضوءِ على الْمَکَارِهِ وکَثْرةُ الْخُطَا إِلَى الْمسَاجِد، وانْتِظَارُ الصَّلاةِ بعْدِ الصَّلاةِ، فَذلِکُمُ الرّبَاطُ، فَذلِکُمُ الرّبَاطُ»؛ یعنی: «تکمیل وضو در سختیها، و گامهای زیاد به سوی مساجد، و پس از نماز، به انتظار نماز بودن، (سبب از میان رفتن خطاها و رفع درجات است)؛ بر اینها پایبندی کنید. بر اینها پایبندی کنید (که چنین اعمالی، مانند جهاد در راه الله، ارزشمند و پرفضیلت است)».
زیرا بیانگر نیکیهای فراوان و استمرار یا تداوم اطاعت است.
تقوا در آیهی 200 سورهی آلعمران، همهی موارد مذکور در آیه را شامل میشود؛ زیرا تقوا به مفهوم در پیش گرفتن رویکردیست که انسان را از مجازات الهی، مصون میدارد. و این، با انجام اوامر الهی و پرهیز از نواهی، میسر است. بنابراین در این آیه، یک مفهوم عام یعنی تقوا به سه مفهوم خاص (صبر در برابر معصیت، پایداری بر اطاعت و انجامِ فراوان و پیوستهی کار نیک)، عطف شده است و سپس اللهY بیان میفرماید که پرداختن به این امور چهارگانه، سبب فلاح و رستگاریست: ﴿لَعَلَّکُمۡ تُفۡلِحُونَ ﴾
مفسران گفتهاند: رستگاری، واژهی پرمعناییست به مفهوم دستیابی به هر خواسته و مطلوبی و رهایی از هر مسألهی نگرانکنندهای. بنابراین کسی که تقوا پیشه کند، به خواستهی خود میرسد و از آنچه مایهی نگرانی اوست، مصون میماند.
اما آیهی 155 سورهی بقره که مؤلف/ در این باب، ذکر کرده است؛ اللهU میفرماید:
﴿وَلَنَبۡلُوَنَّکُم بِشَیۡءٖ مِّنَ ٱلۡخَوۡفِ وَٱلۡجُوعِ وَنَقۡصٖ مِّنَ ٱلۡأَمۡوَٰلِ وَٱلۡأَنفُسِ وَٱلثَّمَرَٰتِۗ وَبَشِّرِ ٱلصَّٰبِرِینَ ١٥٥﴾ [البقرة: ١٥٥]
ما، بهطور قطع شما را با اموری (مثل) ترس، گرسنگی، به وجود آمدن نقص در اموال و نیز با مصیبتهای جانی و کاهش محصولات، آزمایش میکنیم. و به صابران مژده بده.
اللهY در این آیه تأکیده کرده است که شما را با چنین مسایلی میآزماییم. ﴿وَلَنَبۡلُوَنَّکُم﴾ یعنی: بهطور قطع شما را آزمایش میکنیم. ﴿بِشَیۡءٖ مِّنَ ٱلۡخَوۡفِ﴾ یعنی: شما را به مقداری از ترس میآزماییم، نه با همهی آن؛ زیرا همهی ترس، هلاککننده است و باعث هلاکت میشود. خوف یا ترس، بدین معناست که انسان احساس امنیت نمیکند و به مراتب، سختتر از گرسنگیست. از اینرو پیش از واژهی «جوع» یا گرسنگی، ذکر شد. انسان گرسنه، هرطور شده کاری میکند و حتی برای رفع گرسنگی، ممکن است ریشهی گیاهی را بخورد؛ ولی آدمی که دچار ترس شده، نه در خانهاش احساس امنیت میکند و در محل کارش. بیشترین چیزی که باید از آن بترسیم، گناهان ماست؛ زیرا گناه، سبب بسیاری از بدبختیهاست و مشکلات و پیآمدهای دینی و دنیوی فراوانی به دنبال دارد.
﴿وَٱلۡجُوعِ﴾ شما را با گرسنگی، میآزماییم.
جوع، دارای دو معناست:
یکی اینکه خداوندU مردم را به بیماری همهگیر گرسنگی مبتلا میکند؛ بهگونهای که هرچه میخورند، سیر نمیشوند. چنانکه مردم اینجا [گویا منظورش، یکی از مناطق کشور عربستان است] یک سال، این را تجربه کردهاند و این سال، نزدشان به سال گرسنگی مشهور است.
در این حالت، ممکن است انسان، مقدار زیادی نان یا خرما بخورد؛ ولی به خاطر بیماری، سیر نشود.
و معنای دوم جوع، خشکسالیست؛ یعنی هیچ بارانی نمیبارد و در نتیجه محصولات کشاورزی، کاهش چشمگیری پیدا میکند و کشت و زراعت چندانی بهبار نمیرسد.
﴿وَنَقۡصٖ مِّنَ ٱلۡأَمۡوَٰلِ﴾ یعنی: اقتصاد، دچار رکود و نقص میشود؛ به گونهای که مردم، از کمبضاعتی و فقر رنج میبرند و اقتصاد کشور، با مشکلات زیادی روبهرو میگردد که پیآمد اسباب و عواملیست که اللهU برای امتحان مردم، مقدّر میفرماید.
﴿وَٱلۡأَنفُسِ﴾ یعنی: مصیبتهای جانی؛ که منظور، مرگ است. بهگونهای که بیماریهای همهگیر شیوع مییابد و بسیاری از مردم میمیرند. چنانکه یک سال در «نجد» وبا شیوع یافت. مردم، آن سال را «سال رحمت» مینامند! چه بسیار خانوادههایی که به وبا مبتلا شدند و هیچکس از آنها زنده نماند. حتی کشتههای برخی از خانوارها، ده نفر و گاهی بیشتر بود؛ یک نفر از اعضای خانواده مبتلا میشد، روز بعد یکی دیگر و به همین ترتیب همه مبتلا میشدند و میمردند. وضعیت بهگونهای بحرانی بود که در این مسجد- جامع کبیر «عنیزه»- روزی بر هفت تا هشت نفر نماز میخواندند. آن زمان، عنیزه اینقدر بزرگ نبود؛ ولی با این حال، روزانه بر چندین نفر که به علت وبا مرده بودند، نماز میخواندند.
﴿وَٱلثَّمَرَٰتِۗ﴾ یعنی: با کاهش محصولات کشاورزی؛ اگرچه خشکسالی نیست، ولی برکت از محصولات باغی و زراعی، برداشته میشود. اللهU بندگانش را به چنین مسایلی گرفتار میکند تا نتیجهی برخی از اعمالشان را بچشند و در نتیجه، به خود آیند و به سوی الله بازگردند.
مردم، رویکردهای متفاوتی در قبال این مشکلات دارند؛ برخی بیصبری میکنند؛ بعضی هم بردبارند؛ و عدهای نیز راضی و شاکرند. اللهY میفرماید:
﴿إِنَّمَا یُوَفَّى ٱلصَّٰبِرُونَ أَجۡرَهُم بِغَیۡرِ حِسَابٖ ١٠﴾ [الزمر: ١٠]
جز این نیست که بردباران، پاداش خویش را کامل و بدون حساب دریافت میکنند.
فرمود: ﴿بِغَیۡرِ حِسَابٖ﴾ یعنی: بدون حساب؛ زیرا اعمال نیک، ده تا هفتصد برابر و بلکه بیشتر، افزایش مییابد. پاداش صبر، بیشمار است و این، نشان میدهد که صبر، پاداش بزرگی در پی دارد؛ بهگونهای که انسان نمیتواند مقدارش را تصور کند و یا بهشمارش درآورد. نگفت: ده تا هفتصد برابر؛ بلکه فرمود: «بیشمار، پاداش مییابند». در این آیه بهقدری به صبر تشویق شده که روشن و واضح است. همچنین میفرماید:
﴿وَلَمَن صَبَرَ وَغَفَرَ إِنَّ ذَٰلِکَ لَمِنۡ عَزۡمِ ٱلۡأُمُورِ ٤٣﴾ [الشورى: ٤٣]
و هرکس بردباری ورزد و درگذرد، بداند که چنین رویکردی از کارهای بس بزرگ است.
یعنی کسانی که در برابر اذیت و آزار مردم، شکیبا هستند و آنان را تحمل میکنند و بدیهایشان را میبخشند، کارشان، کار بسیار بزرگیست که صبر و شکیبایی فراوانی میطلبد؛ بهویژه اگر اذیت و آزاری که به انسان میرسد، به سبب جهادش در راه اللهU و یا به خاطر فرمانبرداری و اطاعتش از پروردگار متعال باشد. اذیت و آزاری که انسان از مردم میبیند، اسباب و انگیزههای متفاوتی دارد؛ اگر سببش، اطاعت از اللهU و جهاد در راه او و امر به معروف و نهی از منکر باشد، در این صورت، انسان از دو جهت سزاوار ثواب و پاداش میگردد:
به خاطر اذیت و آزاری که به او میرسد.
و بهخاطر پایداریاش بر فرمانبرداری و طاعتی که از بابت آن، متحمل رنج و اذیت شده است.
در این آیه، به صبر و شکیبایی در برابر اذیت و آزار دیگران، و بخشیدن بدیهایشان تشویق شده است؛ ولی باید دانست که بخشش بدیهای دیگران، بهطور مطلق و در همه حال، پسندیده نیست. بخششی پسندیده است که با اصلاح همراه باشد؛ چنانکه اللهU میفرماید:
﴿فَمَنۡ عَفَا وَأَصۡلَحَ فَأَجۡرُهُۥ عَلَى ٱللَّهِۚ﴾ [الشورى: ٤٠]
هر کس گذشت نماید و اصلاح کند، پاداش او با الله است.
اگر پیآمد بخشیدن اصلاح نباشد، دیگر، نباید بخشید. به عنوان مثال: شخصی که به شما بدی میکند، آدم شروریست که به شرارت مشهور میباشد و اگر شما، او را ببخشید، شرارتش بیشتر میشود. در چنین حالتی، بهتر است که او را نبخشید؛ بلکه حقتان را بهقصد اصلاح از او بگیرید. ولی اگر بخشیدن، پیآمدی منفی نداشته باشد، بهتر است که عفو و گذشت پیشه کنید؛ زیرا اللهY میفرماید:
﴿فَمَنۡ عَفَا وَأَصۡلَحَ فَأَجۡرُهُۥ عَلَى ٱللَّهِۚ﴾ [الشورى: ٤٠]
هر کس گذشت نماید و اصلاح کند، پاداش او با الله است.
اللهY میفرماید:
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ ٱسۡتَعِینُواْ بِٱلصَّبۡرِ وَٱلصَّلَوٰةِۚ إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلصَّٰبِرِینَ ١٥٣﴾
[البقرة: ١٥٣]
ای کسانی که ایمان آوردهاید! به وسیلهی صبر و نماز کمک بگیرید؛ همانا الله با صابران است.
الله متعال دستور داده است که در برابر سختیها، از صبر و شکیبایی کمک بگیریم؛ زیرا وقتی انسان، راه صبر و تحمل سختیها را در پیش میگیرد و منتظر گشایشی از سوی الله میشود، تحمل سختیها بر او آسان میگردد. بنابراین هرگاه مصیبتی به شما رسید که نیازمند صبر و تحمل بود، صبر و تحمل کنید. رسولاللهr فرموده است: «وَاعْلَمْ أَنَّ النَّصْرَ مَعَ الصَّبْرِ، وَأَنَّ الْفَرَجَ مَعَ الْکَرْبِ، وَأَنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا»؛([1]) یعنی: «بدان که نصرت و موفقیت، با صبر و شکیباییست و گشایش، در کنار رنج و سختی؛ و در کنار دشواری، آسانیست». بهیقین نماز، کمک زیادی به انسان در اموری دینی و دنیوی میکند. دربارهی رسولاللهr گفتهاند: «هرگاه دچار مشکلی میشد، به نماز روی میآورد».([2])
اللهU در کتابش بیان فرموده است که نماز، از کارهای زشت و ناپسند بازمیدارد. بنابراین اگر انسان در برابر سختیها به نماز روی بیاورد، الله متعال سختیها را بر او آسان میگرداند؛ زیرا نماز، پیوند بنده با پروردگار اوست. انسان بههنگام نماز در برابر پروردگارش میایستد و با او راز و نیاز میکند و با دعا و تضرع و دیگر زمینههای نزدیکی به الله، به او تقرب میجوید. اللهY در این آیه فرموده است: ﴿إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلصَّٰبِرِینَ ١٥٣﴾ یعنی: «الله، با صابران است». منظور از این معیت و همراهی، همراهی خاص و ویژهی الله متعال میباشد؛ زیرا معیت و همراهی اللهU بر دو گونه است:
معیت و همراهی عام که شامل هر کسی میشود؛ چنانکه در آیهی 4 سورهی حدید به آن اشاره شده است:
﴿وَهُوَ مَعَکُمۡ أَیۡنَ مَا کُنتُمۡۚ﴾ و هر جا که باشید، او با شماست.
آیهی 7 سورهی مجادله نیز به همین نوع معیت و همراهی، اشاره دارد:
﴿مَا یَکُونُ مِن نَّجۡوَىٰ ثَلَٰثَةٍ إِلَّا هُوَ رَابِعُهُمۡ وَلَا خَمۡسَةٍ إِلَّا هُوَ سَادِسُهُمۡ وَلَآ أَدۡنَىٰ مِن ذَٰلِکَ وَلَآ أَکۡثَرَ إِلَّا هُوَ مَعَهُمۡ أَیۡنَ مَا کَانُواْۖ﴾ [المجادلة: ٧]
هیچ گفتگوی محرمانهای میان سه نفر نیست، مگر اینکه او چهارمینشان است و نیز پنج نفر با هم محرمانه سخن نمیگویند مگر آنکه او ششمین آنان است و نه تعدادی کمتر از آن و نه بیشتر، مگر آنکه او، با ایشان است؛ هر جا که باشند.
این، معیت و همراهی عام پروردگار است که شامل همهی آفریدههایش میشود و هیچ مخلوقی نیست، مگر آنکه الله، با اوست؛ یعنی به علم، قدرت، شنوایی و بینایی خود بر او احاطه دارد.
معیت و همراهی خاص و ویژه که مقتضایش، نصرت و یاریست و ویژهی پیامبران الهی و پیروان آنان است و شامل هر کسی نمیشود. چنانکه اللهY میفرماید:
﴿إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلَّذِینَ ٱتَّقَواْ وَّٱلَّذِینَ هُم مُّحۡسِنُونَ ١٢٨﴾ [النحل: ١٢٨]
همانا الله با پرهیزکاران و نیکوکاران است.
در این آیه و همینطور آیهی مورد بحث ما، منظور از معیت و همراهی، معیت خاص الله متعال میباشد.
البته باید دانست که منظور از معیت و همراهی، معیت و همراهی مکانی نیست و بدین معنا نمیباشد که الله، در مکانی که بندگانش هستند، با آنهاست؛ بلکه او، بالای آسمانهایش، بر عرش است و در عین حال معیت و همراهیاش، با بندگان اوست؛ و این، هیچ ایرادی ندارد. زیرا وقتی میگوییم: «به مسیرمان ادامه میدادیم و ماه با ما بود»، اشکالی وارد نمیشود؛ چون همه میدانند که ماه در آسمان است. پس دیگر، جای چانهزنی بر سر این موضوع باقی نمیماند که اللهU، فراتر از هر چیزی بر بالای عرش خود، به همه چیز و همهکس، احاطه دارد؛ یعنی هرجا که باشید، الله، با علم و قدرت و شنوایی و بینایی خود، بر شما احاطه دارد.
﴿إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلصَّٰبِرِینَ﴾ یعنی: «الله، با صابران است». مفهومش این است که الله، صابران را یاری میکند و به آنان، توفیق و توان میدهد که صبرشان را آنگونه که خود میپسندد، کامل کنند.
مؤلف/ همچنین آیهی 31 سورهی محمد را در این باب، ذکر کرده است. اللهY میفرماید:
﴿وَلَنَبۡلُوَنَّکُمۡ حَتَّىٰ نَعۡلَمَ ٱلۡمُجَٰهِدِینَ مِنکُمۡ وَٱلصَّٰبِرِینَ﴾ [محمد : ٣١]
و بهطور قطع شما را میآزماییم تا مجاهدان و صابران را از میان شما مشخص کنیم.
ابتلا، همان مفهوم آزمایش یا آزمودن را میرساند. این آیه، بدین مفهوم است که اللهU با فرمان جهاد، بندگانش را میآزماید تا مشخص کند که چه کسی صبر و پایداری میورزد و چه کسی، توان صبر و پایداری ندارد؛ از اینرو در آیهی دیگری فرموده است:
﴿وَلَوۡ یَشَآءُ ٱللَّهُ لَٱنتَصَرَ مِنۡهُمۡ وَلَٰکِن لِّیَبۡلُوَاْ بَعۡضَکُم بِبَعۡضٖۗ وَٱلَّذِینَ قُتِلُواْ فِی سَبِیلِ ٱللَّهِ فَلَن یُضِلَّ أَعۡمَٰلَهُمۡ ٤ سَیَهۡدِیهِمۡ وَیُصۡلِحُ بَالَهُمۡ ٥ وَیُدۡخِلُهُمُ ٱلۡجَنَّةَ عَرَّفَهَا لَهُمۡ ٦﴾ [محمد : ٤، ٦]
و اگر الله میخواست، خود از آنان انتقام میگرفت. ولی (میخواهد با فرمان جهاد) برخی از شما را بهوسیلهی برخی دیگر ییازماید. و (پروردگار) هرگز اعمال کسی را که در راه الله کشته شدند، تباه و نابود نمیکند. (الله) هدایتشان خواهد کرد و وضعیتشان را (در دنیا و آخرت) سامان میدهد. و آنان را وارد بهشتی خواهد نمود که به آنان شناسانده است.
ممکن است برخی از افراد کمعلم از اینکه فرمود: ﴿حَتَّىٰ نَعۡلَمَ ٱلۡمُجَٰهِدِینَ﴾، چنین برداشت کنند که اللهU زمانی از یک موضوع آگاه میشود که آن موضوع، اتفاق بیفتد و در صحنهی واقعیت، نمایان گردد. این، پندار نادرستیست؛ زیرا الله، همه چیز را قبل از وقوعش میداند. همانطور که فرموده است:
﴿أَلَمۡ تَعۡلَمۡ أَنَّ ٱللَّهَ یَعۡلَمُ مَا فِی ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِۚ إِنَّ ذَٰلِکَ فِی کِتَٰبٍۚ إِنَّ ذَٰلِکَ عَلَى ٱللَّهِ یَسِیرٞ ٧٠﴾ [الحج : ٧٠]
آیا نمیدانی که الله، همهی چیزهایی را که در آسمان و زمین است، میداند؟ همه، در کتابی (ثبت و محفوظ) میباشد. بیگمان این امر بر الله آسان است.
منظور از علمی که در این آیه آمده که: ﴿حَتَّىٰ نَعۡلَمَ ٱلۡمُجَٰهِدِینَ﴾، علمیست که بر اساس آن، پاداش یا عقوبت، معنا و مفهوم مییابد؛ زیرا اللهU قبل از روی دادن چیزی، از آن آگاه است، ولی تا زمانی که به عنوان یک عمل از بنده سر نزند و یا در قابل یک فعل، از بندهاش نمایان نشود، پاداش و عقابی به آن تعلق نمیگیرد؛ چراکه انسان در صحنهی عمل، در بوتهی آزمایش قرار میگیرد و در عمل است که مشخص میشود سزاوار پاداش است یا سزاوار مجازات. برخی از مفسران گفتهاند: در این آیه، به علم ظهور اشاره شده است؛ یعنی برای اینکه مجاهدان، مشخص شوند و مجاهدت و شکیبایی افراد، نمایان گردد؛ زیرا علم الهی، آنچه را که در حال حاضر، ظاهر و نمایان است و آنچه را که در آینده، ظاهر و نمایان خواهد شد، دربرمیگیرد. به عبارتی، دو علم شد که با هم فرق دارند: یکی، علم به آنچه که ظاهر است؛ و دیگری، علم به آنچه که ظاهر خواهد شد.
به عنوان مثال: شخصی میگوید: «میخواهم فردا فلان کار را انجام دهم». با شنیدن سخنش، درمییابی و باخبر میشوی که فلانی، میخواهد فردا فلانکار را انجام دهد؛ ولی فردایش که آن کار را انجام داد، علم و دانش دیگری مییابی و حال، میدانی که فلانی فلانکار را انجام داده است. یعنی، آگاهی از رویدادن یک چیز در آینده با آگاهی از آنچه که روی داده است، متفاوت میباشد. و این دو وجه را باید در مفهوم ﴿حَتَّىٰ نَعۡلَمَ﴾، مد نظر قرار دهیم.
﴿ٱلۡمُجَٰهِدِینَ﴾؛ مجاهد به کسی گفته میشود که تمام تلاش خود را برای اعلای کلمۀ الله بهکار میگیرد و از اینرو مفهومی عام مییابد و شامل هر کسی میشود که با علم و دانش خود، یا با سلاح برای اعلای کلمه ی الله، تلاش میکند. پس هر دو، مجاهد راه الله بهشمار میروند. کسی که به فراگیری علم و همینطور آموزش آن به دیگران میپردازد و با نشر و گسترش علم، در راستای تحکیم شریعت الهی میکوشد، مجاهد است. همچنین کسی که سلاح برمیدارد و به مقابله با دشمنان برمیخیزد، مجاهد است. البته به شرطی که قصدشان، اعلای کلمه ی الله باشد.
﴿وَٱلصَّٰبِرِینَ﴾؛ صابران، کسانی هستند که برای اجرای فرمان طاقتفرسای جهاد، پایداری میورزند و به این فریضهی بزرگ میپردازند.
﴿ وَنَبۡلُوَاْ أَخۡبَارَکُمۡ﴾ ؛ یعنی: «تا اوضاع و احوال شما را آزمایش نماییم». و وضعیت شما، نمایان شود و بدین ترتیب، مطابق اوضاع و احوال خودتان، به شما پاداش دهیم یا مجازاتتان کنیم.
الله متعال، پس از بیان آزمونش، میفرماید: ﴿وَبَشِّرِ ٱلصَّٰبِرِینَ﴾ یعنی: «و به صابران، مژده بده». خطاب، متوجه پیامبرr و همهی کسانیست که این خطاب به آنان میرسد؛ یعنی: ای محمد و ای کسی که این سخن به او میرسد! به صابران مژده دهید؛ همان کسانی که بر این بلایا، صبر میکنند و با بیصبری و ناشکیبایی با مصیبتها روبهرو نمیشوند؛ بلکه در برابر سختیها، شکیبایی میورزند.
و کاملتر از چنین رویکردی، با سختیها با رضایت و خشنودی، برخورد میکنند و رویکرد کاملتری که در قبال مصیبتها در پیش میگیرند، این است که شاکر و سپاسگزارند. همانطور که در بیان حالتها و رویکردهای چهارگانه در قبال مصیبتها بیان کردیم. وقتی مصیبتی به آنان میرسد، میگویند: ﴿إِنَّا لِلَّهِ﴾ ؛ یعنی: «ما، از آن الله هستیم». در حقیقت، در چنین شرایطی به مالکیت فراگیر پروردگار، اعتراف میکنند. چون، در مِلک الله هستند و الله هرطور که بخواهد، در مِلک خود، تصرف میکند. از اینرو رسولاللهr به یکی از دخترانش فرمود: «إِنَّ لِلَّهِ مَا أَخَذَ وَلِلَّهِ مَا أَبْقَى»؛([3]) یعنی: «از آنِ خداست، آنچه بگیرد و آنچه بگذارد». همهی ما، مِلک الله هستیم و هرگونه که بخواهد، به حکمت خویش در ما تصرف میکند.
﴿وَإِنَّآ إِلَیۡهِ رَٰجِعُونَ﴾؛ اعتراف میکنند که ناگزیر باید به سوی پروردگارشان بازگردند تا آنان را به سزا و جزای اعمالشان برساند. اگر بیصبری کنند، آنان را به سزای بیصبری آنها میرساند و اگر همانطور که ویژگی صابران است، شکیبایی ورزند، الله پاداش صبرشان را به آنها میدهد. آری؛ الله با سختیها و بلایا بندگانش را میآزماید و به افراد صابر و شکیبا پاداش میدهد. اللهU میفرماید:
﴿أُوْلَٰٓئِکَ عَلَیۡهِمۡ صَلَوَٰتٞ مِّن رَّبِّهِمۡ وَرَحۡمَةٞۖ وَأُوْلَٰٓئِکَ هُمُ ٱلۡمُهۡتَدُونَ ١٥٧﴾
[البقرة: ١٥٧]
درود و رحمت الله، شامل حال این گروه میشود؛ و اینها، هدایتیافتهاند.
منظور از درود و صلوات الهی بر صابران، این است که الله متعال، نزد فرشتگانش، آنان را میستاید.
﴿وَأُوْلَٰٓئِکَ هُمُ ٱلۡمُهۡتَدُونَ﴾ یعنی: اینها، کسانی هستند که الله هدایتشان کرده است و هنگام بروز مشکلات و سختیها، بیصبری نمیکنند؛ بلکه شکیبایی میورزند. از این آیه بدین نکته پی میبریم که منظور از درود و صلوات الهی، چیزی غیر از رحمتش میباشد. بلکه درودش خاصتر، برتر و فراگیرتر از رحمت اوست. برخی از مفسران گفتهاند: منظور از صلوات الهی، رحمت اوست و منظور از صلوات فرشتگان، دعای نیک آنان میباشد و هرگاه واژهی صلوات به انسانها نسبت داده میشود، به معنای استغفار است. گفتنیست: این، سخن بیدلیلیست. زیرا صلوات، چیزی غیر از رحمت میباشد و در این آیه، اللهU، واژهی رحمت را به صلوات، عطف داده است؛ از اینرو هر کدام، معانی و مفاهیم مستقلی دارند؛ چراکه علما، اتفاق نظر دارند که جایز و درست است که بگوییم: اللهم ارحم فلانا. یعنی: خدایا! فلانی را رحمت کن. ولی دربارهی صلوات فرستادن، اختلاف نظر دارند؛ برخی، آن را بهطور مطلق درست دانستهاند و عدهای نیز آن را بهطور مطلق نادرست میدانند. در این میان برخی از علما، آن را با این شرط درست میدانند که قرینهای داشته باشد. و همین، درست است؛ همانطور که بر رسولاللهr درود و صلوات میفرستیم و میگوییم: «اللهم صل علی محمد و علی آل محمد». همچنین اگر مبتنی بر دلیل و سبب درستی باشد، اشکالی ندارد که بر کسی صلوات بفرستیم و بگوییم: «درود و صلوات الهی، بر تو باد!» همانگونه که اللهY فرموده است:
﴿خُذۡ مِنۡ أَمۡوَٰلِهِمۡ صَدَقَةٗ تُطَهِّرُهُمۡ وَتُزَکِّیهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَیۡهِمۡۖ﴾ [التوبة: ١٠٣]
بخشی از اموالشان را به عنوان زکات بگیر تا بدینوسیله آنان را پاک و تزکیه نمایی و برایشان دعا کن.
بنابراین اگر صلوات فرستادن بر کسی، مبتنی بر دلیل و سببی باشد و یک عادت نشود، اشکالی ندارد؛ یعنی میتوان برای کسی با چنین الفاظی دعا کرد که: «اللّهُمَّ صَلِّ علی فلان»؛ اگر کسی، نزدت بیاید و زکات اموالش را به تو بدهد تا در میان فقرا تقسیم کنی، میتوانی به او بگویی که درود و صلوات الله، بر تو باد. در واقع، برایش دعا میکنی؛ همانطور که خداوندU به پیامبرش دستور داده است.
***
26- وعن أبی مَالِکٍ الْحَارِثِ بْنِ عَاصِم الأشْعریِّt قال: قَالَ رَسُولُ اللَّهِr : «الطُّهُورُ شَطْرُ الإِیمَان، وَالْحَمْدُ للَّه تَمْلأَ الْمیزانَ وسُبْحَانَ الله والحَمْدُ للَّه تَمْلآنِ أَوْ تَمْلأ مَا بَیْنَ السَّموَات وَالأَرْضِ وَالصَّلاَةُ نور، والصَّدَقَةُ بُرْهَانٌ، وَالصَّبْرُ ضِیَاءٌ، والْقُرْآنُ حُجَّةٌ لَکَ أَوْ عَلَیْک. کُلُّ النَّاس یَغْدُو، فَبائِعٌ نَفْسَهُ فمُعْتِقُها، أَوْ مُوبِقُهَا». [روایت مسلم]([4])
ترجمه: ابومالک، حارث بن عاصم اشعریt میگوید: رسولاللهr فرمود: «پاکیزگی، نصف ایمان است. و "الحمدلله" ترازوی(نیکیها) را پُر میکند و "سبحانالله و الحمدلله" فاصلهی میان آسمانها و زمین را پُر میکنند. نماز، نور است و صدقه، برهان؛ و صبر، روشناییست. و قرآن، حجتی به نفع تو یا حجتی بر ضد توست. و همهی مردم شب را در حالی به صبح میرسانند که دربارهی خویشتن داد و ستد میکنند؛ پس برخی، خود (را با انجام نیکی، از عذاب) رها مینمایند و عدهای، خود را (با انجام بدی) به هلاکت میرسانند».
شرح
پیشتر پیرامون آیاتی که مؤلف دربارهی صبر و شکیبایی آورده است، سخن گفتیم. مؤلف پس از ذکر پارهای از آیههای قرآن، تعدادی حدیث در اینباره آورده است. از جمله، حدیث ابومالک اشعریt که رسولاللهr در فرازی از آن فرموده است: «وَالصَّبْرُ ضِیَاءٌ»؛ یعنی: «صبر، روشناییست». بدینسان پیامبرr بیان فرموده که صبر، روشنیبخش راه انسان در زمانی ست که تاریکیها، سخت سیاه میگردد و سختیها، شدت مییابد. صبر در چنین شرایطی، روشنیبخش راه انسان است و او را به سوی حق، رهنمون میشود. به همین خاطر است که اللهU، صبر را در شمار کارهای ارزشمندی قرار داده که باید در هنگام سختیها، از آن، کمک گرفت. چون صبر روشنیبخش قلب، و روشناییِ راه و روش و کردارِ انسان است؛ زیرا هربار که انسان بر طریق صبر گام مینهد و به سوی الله حرکت میکند، اللهU بر هدایت و روشنایی قلبش میافزاید و به او بصیرت میبخشد.
رسولاللهr فرمود: «پاکیزگی، نصف ایمان است»؛ زیرا ایمان، دو بخش دارد؛ یک بخش، تهی شدن یا پاک شدن از زشتیها و پلیدیهاست و بخش دیگر، آراسته شدن به نیکیها.
رهایی از شرک و فسق و بیزاری از مشرکان و بدکاران، نخستین بخش ایمان است؛ و این، یعنی پاکیزگی. مفهوم پاکیزگی، این است که انسان از تمام آلودگیهای حسی و معنوی پاک شود؛ این، همان پاکیزگی و طهارتیست که پیامبرr از آن، به عنوان نصف ایمان، یاد کرد.
همچنین فرمود: «الحمدلله، ترازوی نیکیها را پُر میکند». ابنعلان میگوید: «الحمدلله» را از آن جهت، جدا و بهطور خاص، ذکر کرد که برترین ساختار برای حمد و ستایش بهشمار میرود؛ لذا قرآن کریم، با چنین عبارتی آغاز شده است. «الحمدلله»، یعنی بهترین، کاملترین و زیباترین ثنا و ستایش برای اللهU، و در حقیقت، رضایت به تقدیریست که رقم میزند. میزان یا ترازو که در حدیث آمده، به مفهوم واقعی آن میباشد؛ یعنی سنجه و ترازویی که با آن، اعمال را میسنجند؛ چه اعمال، مجسّم و سپس وزن شوند و چه کارنامهها را در ترازوی اعمال بسنجند و وزن نمایند؛ در هر صورت گفتن «الحمدلله»، کفهی بدیها را سبک و کفهی نیکیها را سنگین میکند. پاداش این کلمه بهقدری زیاد است که کفهی ترازو را با همهی گنجایشی که دارد، پُر مینماید؛ زیرا نیکیهای ماندگار، در ضمن مفاهیمش میگنجد. ثنا و ستایش، گاه با اثبات کمال است و گاهی با نفی نقص؛ گاه با اعتراف به عجز بنده میباشد و گاه با اذعان به وحدانیت و یگانگی الله در داشتن والاترین درجات. الف و لام در واژهی «الحمد»، برای استغراق است؛ یعنی: همهی حمد و انواع ثنا و ستایش، اعم از ستایشی که میشناسیم و نمیشناسیم. ذاتی که به چنین حمد و ستایشی توصیف شود، سزاوار الوهیت است.
فرمود: «وسُبْحَانَ الله والحَمْدُ للَّه تَمْلآنِ أَوْ تَمْلأ مَا بَیْنَ السَّموَات وَالأَرْضِ». راوی، شک کرده است که پیامبرr فرمود: «تَمْلآنِ» یا «تَمْلأ». البته فرقی نمیکند و معنا، یکیست؛ یعنی: «سبحان الله و الحمدلله» فاصلهی میان آسمانها و زمین را پُر میکنند؛ زیرا «سبحانالله»، تنزیه و پاکی اللهU از هر عیب و نقصی را میرساند و «الحمدلله»، توصیف الله متعال، به هر کمالیست. درواقع، «سبحان الله و الحمدلله»، هر دو بخش ایمان را در خود دارند.
تسبیح، یعنی تنزیه و پاک دانستن اسماء، صفات، افعال و احکام اللهU از آنچه که شایستهی او نیست. به عبارت دیگر: الله متعال در اسماء، صفات، افعال و احکام خویش از هر عیب و نقصی پاک و منزّه است و هیچ اسمی در میان نامهایش نمیبینید که عیب و نقصی در آن وجود داشته باشد. چنانکه میفرماید:
﴿وَلِلَّهِ ٱلۡأَسۡمَآءُ ٱلۡحُسۡنَىٰ فَٱدۡعُوهُ بِهَاۖ﴾ [الأعراف: ١٨٠]
و بهترین نامها از آنِ الله است.
کاملترین و والاترین توصیف از هر جهت، ویژهی اللهU میباشد و او از هر عیبی در افعالش بهطور مطلق و کامل، پاک و منزّه است. همانگونه که میفرماید:
﴿وَمَا خَلَقۡنَا ٱلسَّمَآءَ وَٱلۡأَرۡضَ وَمَا بَیۡنَهُمَا لَٰعِبِینَ ١٦﴾ [الأنبیاء: ١٦]
و آسمانها و زمین و آنچه را که در میان آنهاست، بهبازی و بیهوده نیافریدهایم.
آری! در آفرینش الهی، بیهودگی نیست؛ بلکه آفرینش او، بر حکمت، استوار است. در احکامش نیز هیچ عیب و نقصی وجود ندارد. میفرماید:
﴿أَلَیۡسَ ٱللَّهُ بِأَحۡکَمِ ٱلۡحَٰکِمِینَ ٨﴾ [التین: ٨]
آیا الله، بهترین حکمکنندگان نیست؟
و نیز میفرماید:
﴿أَفَحُکۡمَ ٱلۡجَٰهِلِیَّةِ یَبۡغُونَۚ وَمَنۡ أَحۡسَنُ مِنَ ٱللَّهِ حُکۡمٗا لِّقَوۡمٖ یُوقِنُونَ ٥٠﴾
[المائدة: ٥٠]
آیا خواهان حُکم جاهلیتند؟ و برای کسانی که یقین دارند، چه حکمی بهتر از حکم الله است؟
اللهU در هر حال، سزاوار و شایستهی حمد و ثناست؛ همانگونه که اگر مسألهی خوشحالکنندهای برای پیامبرr پیش میآمد، میگفت: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی بِنِعْمَتِهِ تَتِمُّ الصَّالِحَاتِ»؛ یعنی: «حمد و ستایش، از آن الله است که به لطفش نیکیها به انجام میرسد». و اگر مسألهی دیگری، برایش پیش میآمد، میگفت: «الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى کُلِّ حَالٍ».([5])
متأسفانه به جای عبارت مذکور، عبارت دیگری در میان مردم رایج شده که میگویند: «الحمد لله الذی لا یُحمد علی مکروه سواه». یعنی: «حمد و ستایش از آن خداست که کسی جز او در برابر ناخوشیها ستایش نمیشود». این، حمد و ستایش ناقصیست. زیرا بیانگر کمصبریِ ستایشگر است یا حداقل نشان میدهد که چنین ستایشگری، از کمال صبر برخوردار نیست. بنابراین هرگاه مسألهی ناگواری پیش آمد، با همان الفاظی، اللهU را حمد و ستایش کنید که رسولاللهr ستایش کرده است: «الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى کُلِّ حَالٍ»؛ یا بگویید: «الحمد لله الّذی لایُحمد علی کلِّ حالٍ سواه». یعنی: «حمد و ستایش از آنِ الله است که تنها او، در همه حال ستایش میشود».
دقت کنید؛ سخنم، این نیست که انسان نباید بلایی را که بر سرش میآید، ناگوار بداند. خیر؛ این، طبیعت انسان است که بلا و مصیبت را ناگوار میداند؛ بلکه نباید در مقام حمد و ثنای الهی، از ناگوار بودن مصیبت، سخن بگوید. درست، این است که در چنین حالتی، همان عبارت پیامبرr را بر زبان بیاورد.
فرمود: «وَالصَّلاَةُ نورٌ»؛ یعنی: «نماز، نور است». نماز، نورِ بنده است؛ نورِ قلب، نور چهره، نور قبر و نور حشر او. از اینرو میبینیم کسانی که بیشتر نماز میخوانند و نمازشان خاشعانه است، نورانیترند. نماز، نورِ قلبِ مؤمن است و دروازهی معرفت اللهU را برایش میگشاید. دروازهی معرفت در احکام، افعال، اسماء و صفات اللهU میباشد. نماز همچنین نوری برای مؤمن در قبر اوست؛ زیرا نماز، ستون اسلام است که بود و نبودِ ساختمان، به این ستون بستگی دارد.
نماز، نوری برای مؤمن در روز قیامت است. رسولاللهr فرموده است: «مَنْ حَافَظَ عَلَیْهَا کَانَتْ لَهُ نُورًا وَبُرْهَانًا وَنَجَاةً یَوْمَ الْقِیَامَةِ، وَمَنْ لَمْ یُحَافِظْ عَلَیْهَا لَمْ تَکُنْ لَهُ نُورًا وَلاَ بُرْهَانًا وَلا نَجَاةً وَحُشِرَ مَعَ فِرْعَوْنَ وَهَامَانَ وَ قَارُونَ وأُبَیّ بْنِ خَلَفٍ»؛ یعنی: «هرکس بر نماز پایبندی کند، برایش در روز قیامت نور، برهان و مایهی نجات خواهد بود و هرکس بر آن پایبندی نکند، برایش نور، برهان و مایهی نجات نخواهد بود و با فرعون، هامان، قارون و ابی بن خلَف برانگیخته خواهد شد».
پس نماز، نوری برای انسان، در همهی اوضاع و احوالش میباشد و این، چنین اقتضا میکند که انسان بر آن پایبندی کند و بهشدت مشتاقش باشد و زیاد، نماز بخواند تا نور و علم و ایمانش، افزایش یابد.
فرمود: «وَالصَّبْرُ ضِیَاءٌ»؛ یعنی: «صبر، روشناییست». ضیاء، به نوری گفته میشود که حرارت و گرما دارد. همانطور که اللهU میفرماید:
﴿هُوَ ٱلَّذِی جَعَلَ ٱلشَّمۡسَ ضِیَآءٗ وَٱلۡقَمَرَ نُورٗا﴾ [یونس : ٥]
او، ذاتیست که خورشید را درخشان و ماه را تابان گردانید.
ضیاء، حرارت و گرما دارد و همینطور، صبر؛ زیرا صبر، با رنج و مشقت، همراه است و از اینرو پاداش صبر، بیشمار است. بنابراین تفاوت نور نماز و نور صبر، در این است که صبر به سبب اندوه درونی و گاه رنج جسمی، با حرارت همراه میباشد و به همین سبب از نورِ صبر به «ضیاء» تعبیر فرمود.
همچنین فرموده است: «والصَّدَقَةُ بُرْهَانٌ».
صدقه یعنی بذل و بخشش مال بهقصد تقرب و نزدیکی به الله؛ برای خانواده، فقیران یا برای انجام کارهای عامالمنفعه مثل ساختن مسجد. صدقه، برهان است؛ یعنی دلیلی بر درستی و صداقت ایمان بنده میباشد؛ زیرا هرکسی، مال و ثروت را دوست دارد و زمانی که انسان، بهخاطر الله صدقه میدهد، در واقع آنچه را که دوست دارد، در راه کسی بذل و بخشش میکند که برایش محبوبتر است. بنابراین کسانی که ایمان قویتری دارند، در زمینهی صدقه، دست و دلبازترند و بیش از دیگران، صدقه میدهند.
سپس رسولاللهr فرمود: «والْقُرْآنُ حُجَّةٌ لَکَ أَوْ عَلَیْک»؛ یعنی: «قرآن، حجتی به نفع تو یا به زیان توست»؛ زیرا قرآن، ریسمان محکم و ناگسستنی اللهU و حجتش بر بندگان اوست. قرآن حجتی به نفع تو خواهد بود، زمانی که از طریق قرآن با پروردگارت در ارتباط باشی و وظایفت را در قبال این قرآن انجام دهی: اخبار غیبی قرآن را تصدیق کنی، فرمانهایش را اجرا نمایی، و از آنچه که نهی کرده، بازآیی و در بزرگداشت قرآن، کوتاهی نکنی. در این صورت، حجتی به نفع تو خواهد بود؛ ولی اگر بر عکس، به قرآن بیاحترامی کنی، و الفاظ، معانی و عمل به رهنمودهایش را ترکش نمایی و به وظایف خویش در قبال قرآن نپردازی، در روز قیامت گواهی بر ضد تو خواهد بود.
از دو حال، خارج نیست؛ یا گواهی به نفع تو خواهد بود و یا شاهدی بر ضد تو. رسولاللهr حالتی در میان این دو حالت، ذکر نکرد؛ یعنی نفرمود که ممکن است قرآن، نه به نفع تو گواهی دهد و نه به زیان تو. از الله درخواست میکنیم که قرآن را حجت و گواهی به نفع ما قرار دهد تا بهوسیلهی آن در دنیا و آخرت، راهمان را بیابیم و به سرمنزل مقصود برسیم.
فرمود: «کُلُّ النَّاس یَغْدُو، فَبائِعٌ نَفْسَهُ فمُعْتِقُها، أَوْ مُوبِقُهَا»؛ یعنی: «همهی مردم شب را در حالی به صبح میرسانند که دربارهی خویشتن معامله میکنند؛ پس برخی، خود (را با انجام نیکی، از عذاب) رها میسازند و عدهای، خود را (با انجام بدی) به هلاکت میرسانند».
صبح، سرآغاز فعالیتهای روزانهی انسانهاست. اللهU شب را زمان استراحت قرار داده است؛ چنانکه میفرماید:
﴿وَهُوَ ٱلَّذِی یَتَوَفَّىٰکُم بِٱلَّیۡلِ وَیَعۡلَمُ مَا جَرَحۡتُم بِٱلنَّهَارِ ثُمَّ یَبۡعَثُکُمۡ فِیهِ﴾
[الأنعام: ٦٠]
و او ذاتی است که شب هنگام شما را در مرگِ خواب فرو میبرد و از اعمالی که در روز انجام میدهید، آگاه است و سپس شما را در روز بلند میکند.
خواب شب، بهسان مرگ کوچکیست که اعصاب و روان انسان، در آن آرامش مییابد و بدن، استراحت میکند تا از خستگی کار و فعالیت گذشته، درآید و برای کار و فعالیتی که در پیش دارد، تجدید نیرو کند.
هنگامی که صبح میشود، مردم به سراغ کارهای روزانهی خود میروند؛ برخی از آنها یعنی مسلمانان، به انجام کارهای نیک میپردازند و عدهای دیگر، یعنی کافران، به سوی بدیها میشتابند. بدینسان که مسلمان صبح که میشود، وضو میگیرد که به فرمودهی رسولاللهr: «پاکیزگی، نصف ایمان است». مسلمان، سپس نماز میگزارد و روزش را با عبادتِ اللهU آغاز میکند؛ بلکه سرآغاز فعالیتهای روزانهی مسلمان، توحید است؛ چراکه این، یک کار و رهنمود شرعیست که انسان هنگام برخاستن از خواب، الله را ذکر کند و ده آیهی پایانیِ سورهی آلعمران را بخواند. صبح مسلمان، اینگونه است که با انجام کار نیک، خودش را (از بدیها و در نتیجه از عذاب الهی) میرهاند.
اما کافر، صبحش را با کارهایی آغاز میکند که مایهی هلاکت و نابودی اوست؛ زیرا سرآغاز فعالیتهای روزانهی کافر، با معصیت است؛ حتی اگر خورد و نوش باشد. زیرا روز قیامت دربارهی خورد و نوش خویش، مجازات خواهد شد. هر لقمهای که کافر در دهانش میگذارد، و هر جرعهی آبی که فرو میبرد و هر لباسی که میپوشد، روز قیامت، بهخاطر آن مجازات میشود؛ زیرا اللهY فرموده است:
﴿قُلۡ مَنۡ حَرَّمَ زِینَةَ ٱللَّهِ ٱلَّتِیٓ أَخۡرَجَ لِعِبَادِهِۦ وَٱلطَّیِّبَٰتِ مِنَ ٱلرِّزۡقِۚ قُلۡ هِیَ لِلَّذِینَ ءَامَنُواْ فِی ٱلۡحَیَوٰةِ ٱلدُّنۡیَا خَالِصَةٗ یَوۡمَ ٱلۡقِیَٰمَةِۗ﴾ [الأعراف: ٣٢]
بگو: چه کسی زینت الهی و پوشیدنیهایی را که برای بندگانش پدید آورده و خوراکیهای حلال و پاک را حرام نموده است؟ بگو: اینها در زندگی دنیا از آنِ مؤمنان است و روز قیامت ویژهی آنان میباشد.
آری؛ ویژهی مؤمنان است، نه دیگران. به عبارت دیگر، روز قیامت هیچ شائبهای برای مؤمنان در این نعمتها، نخواهد بود و در حقیقت، این نعمتها بر غیرمؤمنان حرام است و بدینخاطر مجازات خواهند شد. این آیه، در سورهی اعراف آمده که سورهای مکیست. همچنین در سورهی مائده که از آخرین سورههای نازلشده بر پیامبرr میباشد، آمده است:
﴿لَیۡسَ عَلَى ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ جُنَاحٞ فِیمَا طَعِمُوٓاْ﴾ [المائدة: ٩٣]
بر کسانی که ایمان آورده و کارهای نیک و شایسته انجام دادهاند، گناهی در مورد آنچه که خوردهاند، نیست.
مفهوم این آیه، این است که غیرمؤمنان در مورد آنچه که میخورند، مجازات خواهند شد. آری! کافر از زمانی که صبحش را آغاز میکند، در جهت هلاکت خویش گام برمیدارد؛ اما مؤمن زمینهی نجات و رهایی خویش از دوزخ را فراهم مینماید. رسولاللهr در پایان این حدیث، بیان فرمود که مردم، به دو گروه تقسیم میشوند:
یک گروه، کسانی هستند که قرآن، به نفع آنان گواهی میدهد؛ چنانکه فرمود: «قرآن، حجتی به نفع توست...».
و گروه دیگر، کسانی هستند که قرآن، به زیانشان شهادت میدهد: «قرآن، حجتی بر ضد توست».
گروهی خویشتن را با انجام کارهای نیک و شایسته، نجات میدهند.
و عدهای با انجام کارهای زشت، خودشان را به هلاکت میرسانند.
***
27- وَعَنْ أبی سَعیدٍ، سعد بْن مَالِک بْن سِنَانٍ الخُدْرِیِّ$ أَنَّ نَاساً مِنَ الأنصَارِ سَأَلُوا رَسُولَاللهr فأَعْطاهُم، ثُمَّ سَأَلُوهُ فَأَعْطَاهُم، حَتَّى نَفِد مَا عِنْدَه، فَقَالَ لَهُمْ حِینَ أَنَفَقَ کُلَّ شَیْءٍ بِیَدِه: «مَا یَکُنْ مِنْ خَیْرٍ فَلَنْ أدَّخِرَهُ عَنْکُم، وَمَنْ یسْتعْفِفْ یُعِفَّهُ الله وَمَنْ یَسْتَغْنِ یُغْنِهِ الله، وَمَنْ یَتَصَبَّرْ یُصَبِّرْهُ اللهُ. وَمَا أُعْطِىَ أَحَدٌ عَطَاءً خَیْراً وَأَوْسَعَ مِنَ الصَّبْرِ». [متّفَق علیه]([6])
ترجمه: ابوسعید، سعد بن مالک بن سنان خدریt میگوید: برخی از انصار، از رسولاللهr چیزی درخواست کردند. رسولاللهr آنچه را خواسته بودند، به آنان بخشید. دوباره از او طلب کردند و پیامبرr نیز آنچه را خواسته بودند، به آنها عطا فرمود تا اینکه هرچه داشت، تمام شد. آنگاه که همه چیز را بهدست خود انفاق کرد، به آنها فرمود: «آنچه نزد من باشد، ذخیرهاش نمیکنم و آن را از شما دریغ نمیدارم؛ ولی هرکس پاکدامنی پیشه کند، الله، او را پاکدامن میگرداند و هرکس، (از دیگران) بینیازی بجوید، الله او را بینیاز میسازد. و هرکس صبر و شکیبایی ورزد، الله به او صبر میدهد. و نعمتی بهتر و فراختر از صبر، به هیچکس عنایت نشده است».
شرح
از اخلاق کریمانهی رسولاللهr بود که اگر چیزی از او درخواست میکردند و نزد یافت میشد، حتماً آن را میبخشید. هیچگاه اتفاق نیفتاد که کسی چیزی از رسولخداr درخواست نماید و آن بزرگوار، به او عطا نکند؛ بلکه بهگونهای بذل و بخشش میکرد که هیچ، از فقر نمیترسید و خود، زندگی فقیرانهای داشت؛ حتی گاهی اوقات از گرسنگی، سنگ به شکمش میبست. آری! پیامبر اکرمr شجاعترین و بخشندهترین مردم بود.
وقتی بذل و بخشش کرد و آنچه داشت، تمام شد، فرمود: «آنچه نزد من باشد، ذخیرهاش نمیکنم و آن را از شما دریغ نمیدارم»؛ یعنی: امکان ندارد که چیزی داشته باشم و آن را از شما دریغ کنم. سپس رسولخداr به پاکدامنی، بینیازی از مردم و صبر و شکیبایی تشویق نمود و فرمود: «وَمَنْ یسْتعْفِفْ یُعِفَّهُ الله وَمَنْ یَسْتَغْنِ یُغْنِهِ الله، وَمَنْ یَتَصَبَّرْ یُصَبِّرْهُ اللهُ». در حقیقت، به سه کار مهم تشویق کرد:
اول: «وَمَنْ یسْتعْفِفْ یُعِفَّهُ الله»؛ یعنی: هرکس نسبت به زنانی که خداوندU بر او حرام کرده است، پاکدامنی پیشه کند، خداوند او را پاکدامن میگرداند. هرکس عفت و پاکدامنی اختیار کند، خداوندU او و خانوادهاش را از حرام، مصون میدارد.
دوم: «وَمَنْ یَسْتَغْنِ یُغْنِهِ الله»: هرکس به آنچه که مردم دارند، چشم ندوزد و فقط امیدش به الله و لطف و نعمت او باشد، اللهU او را از مردم، بینیاز میسازد و برعکس، هرکس به آنچه مردم دارند، چشم بدوزد، قلبش فقیر و نیازمند میماند و هیچگاه بینیاز نمیشود و احساس بینیازی نمیکند. غنا و بی نیازی واقعی، غنای قلب است؛ وقتی انسان از اموال مردم احساس بینیازی کند، خداوندU او را از مردم بینیاز میکند و عزت نفسش را حفظ میفرماید.
سوم: «وَمَنْ یَتَصَبَّرْ یُصَبِّرْهُ اللهُ»: کسی که صبر و شکیبایی در پیش بگیرد، الله به او صبر میدهد. بنابراین اگر از آنچه که الله حرام کرده است، خودداری کنی و بر فقر و نیاز خود، شکیبایی ورزی و عزت نفس خویش را حفظ نمایی و دست نیاز به سوی مردم دراز نکنی، الله متعال به تو صبر میدهد. شاهد مؤلف، همین بخش حدیث بوده که آن را در باب صبر آورده است. سپس رسولخداr فرمود: «وَمَا أُعْطِىَ أَحَدٌ عَطَاءً خَیْراً وَأَوْسَعَ مِنَ الصَّبْرِ»؛ یعنی: بزرگترین منتی که الله در زمینهی روزی دادن بر بندهاش مینهد، این است که به او صبر و شکیبایی عنایت میکند؛ زیرا اگر انسان صبور و شکیبا باشد، تحمل هر چیزی را خواهد داشت؛ اگر مصیبتی به او برسد، صبر میکند و اگر شیطان او را در معرض گناه قرار دهد، در برابر گناه، پایداری مینماید و اگر شیطان او را از انجام فرمان الهی باز دارد، استقامت میورزد. بدینسان صبر، بهترین و فراخترین نعمتیست که الله به انسان میدهد؛ از اینرو اگر کسی اذیت و آزاری به انسان شکیبا برساند و یا سخن نیشداری به او بگوید، میبینیم که آرام و بیخیال است و خشمگین نمیشود؛ زیرا در برابر امتحان الهی، شکیباست و قلبی مطمئن و درونی آرام دارد. به همین سبب رسولاللهr فرمود: «نعمتی بهتر و فراختر از صبر، به هیچکس عنایت نشده است».
***
28- وَعَنْ أبی یَحْیَى صُهَیْبِ بْنِ سِنَانٍt قال: قَالَ رَسُولُ اللهr : «عَجَباً لأمْرِ الْمُؤْمِنِ إِنَّ أَمْرَهُ کُلَّهُ لَهُ خَیْر، وَلَیْسَ ذَلِکَ لأِحَدٍ إِلاَّ للْمُؤْمِن: إِنْ أَصَابَتْهُ سَرَّاءُ شَکَرَ فَکَانَ خَیْراً لَه، وَإِنْ أَصَابَتْهُ ضَرَّاءُ صَبَرَ فَکَانَ خیْراً لَهُ». [روایت مسلم]([7])
ترجمه: ابویحیی، صهیب بن سنانt میگوید: رسولاللهr فرمود: «شگفتا از حال مؤمن که همهی اوضاع و احوالش، برای او خیر است و کسی جز مؤمن، چنین وضعی ندارد: اگر مسألهی خوشایندی به او برسد، شکر میکند و اگر زیان و مسألهی ناگواری به او برسد، صبر مینماید؛ و این، به خیرِ اوست».
شرح
«صهیب»، همان صهیب رومیt است. رسولاللهr فرمود: «شگفتا از حال مؤمن که همهی اوضاع و احوالش، برای او خیر است». گویا رسولاللهr وضعیت مردم را پسندید و از این جهت، اظهار تعجب نمود. سپس سببش را بیان کرد که چرا همهی کارها و اوضاع مؤمن، برای او خوب است؛ فرمود: اگر خوشی به او برسد، شکر میکند و اگر ناخوشی به او برسد، صبر مینماید». این، وضع مؤمن است. انسانها در رابطه با قضا و قدر الهی، دو وضعیت دارند:
یا در خوشی بهسر میبرند و یا در ناخوشی. مردم در تعامل با قضا و قدر، دو گونهاند:
مؤمن و غیرمؤمن. هرچه برای مؤمن رقم خورده باشد، برایش خوب است؛ زیرا اگر زیانی به او برسد، به آنچه خدا برایش خواسته، راضیست و صبر میکند و گشایشی از سوی پروردگار را انتظار میکشد و به پاداش الهی دل میبندد؛ از اینرو اجر و پاداش صابران را درمییابد. همچنین اگر از نعمتی دنیوی مانند مال و فرزند برخوردار شود یا به نعمتی دینی مانند علم و عمل صالح دست یابد، شکر خدا را بهجا میآورد؛ البته منظور از شکر، فقط شکر زبانی نیست؛ بلکه در اطاعت و فرمانبرداری از الله کوتاهی نمیکند. مؤمن، شکر خدا میکند و بدینسان از دو نعمت، برخوردار میشود:
یکی شادمانی که نعمتی دنیویست و دیگری، نعمت شکر که نعمتی دینی بهشمار میرود. این، وضعیت مؤمن است.
اما کافر؛ پناه بر خدا! همیشه وضعیت بدی دارد. اگر مصیبت و امر ناخوشایندی به او برسد، بیصبری میکند و آه و واویلا سر میدهد و به زمین و زمان، دشنام میگوید. میدانید که ناسزاگویی به روزگار، ناسزاگویی به خداوندU میباشد. تازه اگر نعمتی به او برسد، شکر خدا نمیکند و بدینترتیب حتی نعمتی که از آن برخوردار میشود، در آخرت مایهی عذابش خواهد بود؛ زیرا کافر هرچه بخورد و بیاشامد، گناهی بر او نوشته میشود. همانگونه که اللهY میفرماید:
﴿قُلۡ مَنۡ حَرَّمَ زِینَةَ ٱللَّهِ ٱلَّتِیٓ أَخۡرَجَ لِعِبَادِهِۦ وَٱلطَّیِّبَٰتِ مِنَ ٱلرِّزۡقِۚ قُلۡ هِیَ لِلَّذِینَ ءَامَنُواْ فِی ٱلۡحَیَوٰةِ ٱلدُّنۡیَا خَالِصَةٗ یَوۡمَ ٱلۡقِیَٰمَةِۗ﴾ [الأعراف: ٣٢]
بگو: چه کسی زینت الهی و پوشیدنیهایی را که برای بندگانش پدید آورده و خوراکیهای حلال و پاک را حرام نموده است؟ بگو: اینها در زندگی دنیا از آنِ مؤمنان است و روز قیامت ویژهی آنان میباشد.
نعمتهای پاک الهی، در دنیا از آنِ مؤمنان است و در آخرت نیز، بیهیچ شائبهای به آنان تعلق دارد و در حقیقت، حق کافران نیست که از آن بخورند و بهره ببرند؛ از اینرو کافران در روز قیامت بهخاطر خوردن حق مؤمنان، مجازات خواهند شد. آری! کافر، همواره وضع بدی دارد؛ هم در خوشیها و هم در ناخوشیها. بر خلاف مؤمن که همهی اوضاع و احوالش، به خیر اوست.
از این حدیث به جایگاه و اهمیت ایمان پی میبریم و درمییابیم که مؤمن، همواره در نعمت و خوبی بهسر میبرد.
این حدیث، به صبر و شکیبایی در برابر سختیها و ناخوشیها تشویق میکند و نشان میدهد که این ویژگی، یعنی صبر در ناخوشیها، از صفات و ویژگیهای مؤمنان است. بنابراین اگر خودت را در ناخوشیها، آنچنان صبور دیدی که به گشایش و پاداش الهی امیدوار میشدی، بدان که این، نشانهی ایمان است. و اگر چنین حالتی نداشتی، خود را سرزنش کن و به سوی الله توبه نما و راه و منش خویش را اصلاح بگردان.
در این حدیث همچنین به شکر و سپاسگزاری در خوشیها تشویق شده است؛ در حقیقت، به توفیق خداست که انسان او را در برابر نعمت هایش شکر میکند و این، زمینهای برای افزایش نعمتهاست؛ همانگونه که اللهU میفرماید:
﴿وَإِذۡ تَأَذَّنَ رَبُّکُمۡ لَئِن شَکَرۡتُمۡ لَأَزِیدَنَّکُمۡۖ وَلَئِن کَفَرۡتُمۡ إِنَّ عَذَابِی لَشَدِیدٞ ٧﴾ [ابراهیم: ٧]
و آنگاه که پروردگارتان وعده داد: اگر سپاسگزاری نمایید، حتماً نعمتم را بر شما میافزایم و اگر ناسپاسی کنید، بیگمان عذابم، سخت و شدید است.
وقتی خداوندU به بندهاش توفیق شکر میدهد، این، خود نعمتیست که باید شکر و سپاسش را بهجا آورد و هر شکری، سپاسی دیگر میطلبد؛ زیرا انسانهای شاکر و سپاسگزار که به دنبال هر شکری، سپاسی دیگر بگزارند، کم و اندک اند. پس اگر الله، بر تو منّت نهاد و چنین توفیقی به تو داد، بدان که نعمتش را بر تو ارزانی داشته است. ولی متأسفانه ما، در این زمینه غافلیم. از الله درخواست میکنیم که دلهایمان را بیدار بگرداند و اعمال همهی ما را اصلاح نماید.
***
29- وعنْ أَنسٍt قال: لمَّا ثقُلَ النَّبِیُّr جَعَلَ یتغشَّاهُ الکرْبُ فقَالتْ فاطِمَةُ& : واکَرْبَ أبَتَاه، فَقال: «لیْسَ عَلَى أبیک کرْبٌ بعْدَ الیَوْمِ». فلمَّا مَاتَ قالَت: یَا أبتَاهُ أَجَابَ ربّاً دعَاه، یا أبتَاهُ جنَّةُ الفِرْدَوْسِ مأوَاه، یَا أَبَتَاهُ إِلَى جبْریلَ نْنعَاه، فلَمَّا دُفنَ قالتْ فاطِمَةُ رَضِیَاللهعَنهَا: أطَابتْ أنفسُکُمْ أَنْ تَحْثُوا عَلَى رسُولاللهr التُّراب؟ [روایت بخاری]([8])
ترجمه: انسt میگوید: هنگامی که بیماری پیامبرr شدید شد، شدت و رنج بیماری تا حد بیهوشی بر پیامبرr نمایان میگشت. فاطمه& گفت: «آه! پدرم چهقدر درد میکشد!» پیامبرr فرمود: «از امروز به بعد، هیچ درد و رنجی بر پدرت نخواهد بود». و چون رسولخداr درگذشت، فاطمه& گفت: «ای وای پدرم! پدرم، دعوت پروردگار را لبیک گفت. آه، پدر جان! بهشت فردوس، جایگاه پدرِ من است. آه، پدرم! خبر وفاتش را به جبرئیل میگوییم». وقتی پیامبرr را بهخاک سپردند، فاطمه& گفت: «آیا دلتان راضی شد که روی رسولخداr خاک بریزید (و دفنش کنید؟)».
شرح
رسولاللهr از شدت بیماری بیهوش میشد؛ شدت بیماری پیامبرr دو برابر شدت بیماریِ سایر مردم بود. حکمتش، این بود که پیامبرr به بالاترین درجات صبر و شکیبایی برسد؛ چراکه صبر، رتبهی والاییست که تنها در بوتهی آزمایش و آزمون الهی، میتوان به آن دست یافت و صبر و شکیبایی، در سختیها معنا و مفهوم مییابد.
تا زمانی که انسان گرفتار رنج و سختی نشود، شکیبایی و صبرش مشخص نمیشود؛ از اینرو اللهY فرموده است:
﴿وَلَنَبۡلُوَنَّکُمۡ حَتَّىٰ نَعۡلَمَ ٱلۡمُجَٰهِدِینَ مِنکُمۡ وَٱلصَّٰبِرِینَ﴾ [محمد : ٣١]
و بهطور قطع شما را میآزماییم تا مجاهدان و صابران را از میان شما مشخص کنیم.
شدت بیماری رسولاللهr بهاندازهی بیماری دو نفر بود.
فاطمه& زمانی که آنهمه درد و رنج پدرش را دید، رنجور شد و گفت:
«آه! پدرم، چقدر درد میکشد!» رسولاللهr
فرمود: «پدرت از امروز به بعد، هیچ درد و رنجی نخواهد داشت»؛ زیرا از دنیا به
ملکوت اعلی و فرشتگان عالَم بالا میپیوندد. همانطور که در واپسین لحظههای حیاتش
در حالی
که به سقف خانه نگاه میکرد، میگفت: «اللّهمّ الرفیق الأعلی، اللّهمَّ الرفیقَ الأعلی».
رسولاللهr درگذشت و فاطمه& بهآرامی و بیهیچ سر و صدایی بر وفات پدرش گریست و این، دلیل آن نیست که در برابر قضا و قدر الهی، بیصبری کرده است. میگفت: آه، پدرم! خبر وفاتش را با جبرئیل که هر صبح و شب، برایش وحی میآورد، درمیان میگذاریم. با وفات رسولاللهr نزول وحی، منقطع شد. میگفت: «پدرم، دعوت پروردگار را اجابت کرد». زیرا فرمانروایی هر چیزی به دست الله متعال است؛ اجلِ آفریدههایش، به دست اوست؛ تدبیر امور آفریدههایش، به دست اوست. همه چیز به دست خداست و همهی امور به او برمیگردد. آری! رسولخداr دعوت فرشتهی مرگ را پذیرفت و در این زمینه تفاوتی با سایر مؤمنان ندارد که روحش را بالای هفت آسمان میبرند تا اینکه در پیشگاه اللهU میایستد. فاطمه& گفت: «بهشت فردوس، جایگاه اوست»؛ زیرا پیامبرr والاترین بنده و مخلوق پروردگار است و باید والاترین مقام بهشت را داشته باشد؛ چنانکه فرموده است: «ثُمَّ سَلُوا اللهَ لِیَ الْوَسِیلَةَ، فَإِنَّهَا أَعْلَى مَنْزِلَة فِی الْجَنَّةِ، وَلا تَکون إِلَّا لِعَبْدٍ مِنْ عِبَادِ اللهِ، وَأَرْجُو أَنْ أَکُونَ أَنَا هُوَ»؛ یعنی: «برای من "وسیله" را که والاترین درجه در بهشت است، درخواست کنید؛ این درجه فقط از آنِ یکی از بندگان خداوند خواهد بود و من امیدوارم که آن شخص، من باشم». بدون شک جایگاه رسولاللهr در بهشت فردوس است. بهشت فردوس، والاترین درجهی بهشت میباشد که سقفش، عرش پروردگار متعال است.
پس از اینکه پیامبرr را به خاک سپردند، فاطمه& چنین گفت: «آیا دلتان آمد که روی رسولاللهr خاک بریزید؟» در واقع از شدت غم و اندوه و از آن جهت، این سخن را گفت که میدانست دلهای صحابه# آکنده از محبت پیامبرu است. البته جوابش روشن است. آری، دلشان آمد؛ چون خداوندU همین را میخواهد و فرمان شریعت است که باید مردگان را دفن نمود؛ هرچند رسولخداr باشد که صحابهy حاضر بودند همهی زمین را فدایش کنند. بازگشت همهی امور به سوی الله متعال است و اوست که حکم میراند؛ چنانکه میفرماید:
﴿إِنَّکَ مَیِّتٞ وَإِنَّهُم مَّیِّتُونَ ٣٠ ثُمَّ إِنَّکُمۡ یَوۡمَ ٱلۡقِیَٰمَةِ عِندَ رَبِّکُمۡ تَخۡتَصِمُونَ ٣١﴾
[الزمر: ٣٠، ٣١]
بیگمان تو خواهی مُرد و بیشک آنان نیز خواهند مُرد و آنگاه روز قیامت نزد پروردگارتان به مجادله و کشمکش میپردازید.
از این حدیث درمییابیم که پیامبرr مانند همهی انسانها، بیمار و گرسنه و تشنه میشد و احساس سرما و گرما میکرد؛ در حقیقت مثل همهی آدمها، ویژگیهای بشری داشت. چنانکه فرموده است: «إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکُمْ، أَنْسَى کَمَا تَنْسَوْنَ»؛([9]) یعنی: «من، بشری همچون شما هستم؛ همانگونه که شما دچار فراموشی میشوید، من نیز دچار فراموشی میشوم». و این، ردیست بر کسانی که رسولخداr را میخوانند و از او کمک میخواهند؛ حال آنکه رسولاللهr وفات نموده و در قبر خویش است. بلکه برخی، از الله نمیخواهند و فقط پیامبرr را صدا میزنند! پناه بر خدا! گویا این، رسولخداست که دعایشان را اجابت میکند! آنها در دینشان دچار انحراف و گمراهیشدهاند و عقلشان را از دست دادهاند. رسولاللهr دربارهی خودش، مالک هیچ نفع و ضرری نبود؛ پس چگونه میتواند به دیگران نفع یا ضرر برساند؟! اللهY به پیامبرش فرمان داده است:
﴿قُل لَّآ أَقُولُ لَکُمۡ عِندِی خَزَآئِنُ ٱللَّهِ وَلَآ أَعۡلَمُ ٱلۡغَیۡبَ وَلَآ أَقُولُ لَکُمۡ إِنِّی مَلَکٌۖ﴾ [الأنعام: ٥٠]
بگو: نمیگویم گنجها و خزانههای الله نزد من است. و من، غیب نمیدانم و به شما نمیگویم که من فرشتهام.
بلکه پیامبرr بندهای از بندگان الله بود؛ از اینرو فرمود:
﴿إِنۡ أَتَّبِعُ إِلَّا مَا یُوحَىٰٓ إِلَیَّۚ﴾ بلکه تنها از چیزی پیروی میکنم که به من وحی میشود.
همچنین به او فرموده است:
﴿قُلۡ إِنِّی لَآ أَمۡلِکُ لَکُمۡ ضَرّٗا وَلَا رَشَدٗا ٢١ قُلۡ إِنِّی لَن یُجِیرَنِی مِنَ ٱللَّهِ أَحَدٞ وَلَنۡ أَجِدَ مِن دُونِهِۦ مُلۡتَحَدًا ٢٢ إِلَّا بَلَٰغٗا مِّنَ ٱللَّهِ وَرِسَٰلَٰتِهِۦۚ﴾ [الجن: ٢١، ٢٣]
بگو: من، مالک هیچ زیان و یا هدایتی برای شما نیستم. بگو: هیچکس نمیتواند مرا از عذاب الله پناه دهد و هرگز پناهگاهی جز او نمییابم. وظیفهام تنها ابلاغ (پیام) از سوی الله و رساندن پیامهای اوست.
وقتی اللهU به پیامبرr فرمان داد که خویشاوندان نزدیکش را بیم دهد، پیامبر اکرمr نزدیکانش را صدا زد تا اینکه خطاب به دخترش فاطمه& فرمود: «یَا فَاطِمَةُ بِنْت مُحَمَّدٍ سَلِینِی مَا شِئْتِ مِنْ مَالِی لا أُغْنِی عَنْکِ مِنَ اللَّهِ شَیْئًا»؛([10]) یعنی: «ای فاطمه دختر محمد! از ثروتم هر چه میخواهی، طلب کن؛ ولی من نمیتوانم برای تو نزد الله کاری انجام دهم». تا این حد! دخترش که پارهی تن اوست؛ به دخترش میگوید: نمیتوانم در برابر الله برایت کاری بکنم.
وقتی برای دخترش نمیتواند کاری انجام دهد، پس دیگران چه توقعی دارند؟ این، بیانگر گمراهی کسانیست که رسولاللهr را صدا میزنند. آنان را در کنار مسجدالنبی میبینیم که هنگام دعا کردن، رو به قبر میکنند و روبهروی قبر به گونهای میایستند که گویا در برابر الله به نماز ایستادهاند؛ بلکه خشوع بیشتری هم دارند!
از حدیث انسt بدین نکته پی میبریم که گریستن بر مرده، اگر آرام و بدون بیصبری باشد، اشکالی ندارد؛ زیرا فاطمه& بر پدرش گریست؛ البته بدون سر و صدا و بیآنکه در آن، نشانی از اعتراض به خداوندU وجود داشته باشد. فاطمه& تنها فرزند رسولخداr بود که پس از ایشان، زنده ماند؛ همهی دختران و پسران پیامبرr در حیاتش از دنیا رفتند. فقط فاطمه& ماند و همچون سایر خانوادهی پیامبرr، مانند همسران آن بزرگوار و عمویش عباسt و دیگر نزدیکان وی، از ایشان ارث نبرد؛ زیرا هیچکس از پیامبران ارث نمیبرد. رسولاللهr فرموده است: «إِنَّا مَعْشَرَ الْأَنْبِیَاءِ لَا نُورَثُ، مَا تَرَکْنَا صَدَقَةٌ»؛ یعنی: «هیچکس از ما پیامبران، ارث نمیبرد؛ آنچه از خود میگذاریم، صدقه است». این، از حکمت الهیست؛ زیرا شاید عدهای، پیامبران را در ادای رسالتشان متهم میکردند که آمدهاند تا حکومت را در خاندان خویش، میراثی کنند. آری! هیچکس از پیامبران ارث نمیبرد و آنچه از آنان میماند، به عنوان صدقه برای کسانی که مستحقاند، هزینه میشود.
***
30- وعنْ أبی زیْد أُسامَة بن زید حَارثَةَ موْلى رسُولاللهr وحبَّهِ وابْنِ حبِّهِ$ قال: أَرْسلَتْ بنْتُ النَّبِیِّr: إنَّ ابْنِی قَدِ احتُضِرَ فاشْهدْنَا، فأَرسَلَ یقْرِئُ السَّلامَ ویَقُول: «إن للَّه مَا أَخَذ، ولهُ مَا أعْطَى وکُلُّ شَیْءٍ عِنْدَهُ بأجَلٍ مُسمَّى، فلتصْبِر ولتحْتسبْ». فأرسَلَتْ إِلیْهِ تُقْسمُ عَلَیْهِ لیأْتینَّها. فَقَامَ وَمَعَهُ سَعْدُ بْنُ عُبادَةَ، وَمُعَاذُ ابْنُ جَبَل، وَأُبَیُّ بْنَ کَعْب، وَزَیْدُ بْنِ ثاَبِت، وَرِجَالٌy فَرُفِعَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِr الصبی، فأقعَدَهُ فی حِجْرِهِ ونَفْسُهُ تَقعْقع، فَفَاضتْ عَیْناه، فقالَ سعْد: یَا رسُولَ الله مَا هَذَا؟ فقالَ: «هَذِهِ رَحْمةٌ جعلَهَا اللَّهُ تعَالَى فی قُلُوبِ عِبَادِهِ». وفی روِایةٍ : «فی قُلُوبِ منْ شَاءَ مِنْ عِبَادِهِ وَإِنَّمَا یَرْحَمُ اللَّهُ منْ عِبَادِهِ الرُّحَمَاءَ». [متّفق علیه]([11])
ترجمه: ابوزید، اسامه فرزند زید- غلام آزادشدهی پیامبرr- که هم خودش و هم پدرش، به حبیب و دوست رسولخداr مشهور بودند، میگوید: دختر پیامبرr، پیکی برای پدرش فرستاد که فرزندم در حالِ مرگ است؛ پیشِ ما بیایید. رسولالله r به قاصد دخترش فرمود: سلام مرا به دخترم برسان و به او بگو: «از آنِ خداست آنچه بدهد و بگیرد. همه، نزد او مهلت و زمان مشخّصی دارند. پس صبر کند و امید ثواب داشته باشد». دخترِ رسولالله r برای بار دوم، قاصدی فرستاد و سوگندش داد که حتماً بیاید. پیامبرr بههمراه سعد بن عباده، ابی بن کعب، زید بن ثابت و چند تن دیگر از یارانش نزد دختر خود رفت. بچه را به رسولخداr دادند در حالی که نفسش تند میزد و سینهاش بالا و پایین میرفت. پیامبرr بچه را در آغوش گرفت و اشک از چشمانش سرازیر شد. سعدt گفت: ای رسولخدا! این چیست؟ پیامبر اکرمr فرمود: «این، رحمتیست که الله متعال در دل بندگانش نهاده است». و در روایتی آمده که فرمود: «این، رحمتیست که الله متعال در دل هر بندهای که بخواهد، قرار میدهد و الله به بندگانی رحم میکند که رحم و شفقت داشته باشند».
شرح
راوی، اسامه بن زید بن حارثه است؛ زید بن حارثه، غلام آزادشدهی پیامبرr بود. وی، ابتدا غلامی بود که خدیجه& به رسولخداr بخشید و ایشان، آزادش کردند. زیدt به حبیب (دوست) پیامبرr ملقّب بود. و همینطور فرزندش، اسامهt.
یکی از دختران پیامبرr قاصدی برای پدرش فرستاد که فرزندش، در حال مرگ است؛ او، از پدرش خواست که نزدشان برود. پیک خبر را به پیامبرr رساند؛ رسولاللهr فرمود: «به او بگو: صبر کند و امید ثواب داشته باشد؛ از آنِ خداست آنچه بدهد و بگیرد. همه، نزد او زمان مشخّصی دارند». این، فرمان و سفارش رسولاللهr به دخترش بود.
«فلتصْبِر» یعنی: مصیبت را تحمل نماید و بیصبری نکند.
«ولتحْتسبْ» یعنی: با صبر و تحملش، امید ثواب داشته باشد. برخی از مردم صبر میکنند، ولی به ثواب امید ندارند. در برابر مصیبت اگرچه بیصبری نمیکنند، اما به پاداش الهی نیز دل نمیبندند و بدینسان خیرِ زیادی را از دست میدهند. در صورتی که اگر صبر کنند و در کنارش به اجر و ثواب امیدوار باشند، به این میگویند: احتساب.
فرمود: «از آنِ خداست آنچه بدهد و بگیرد». این، جملهی بزرگیست. وقتی همه چیز از آنِ خداست، اگر چیزی از تو بگیرد، ملک اوست و اگر چیزی به تو بدهد، باز هم ملک اوست؛ پس وقتی آنچه را که از خودِ اوست، بگیرد، چرا ناراحت شویم یا چرا بیصبری کنیم؟ بنابراین اگر چیزی از تو گرفت که دوستش داری، بگو: این، از آن خداست؛ هرچه بخواهد، میبخشد و هرچه بخواهد، میگیرد. از اینرو سنت است که انسان، بههنگام مصیبت، بگوید: «إنّا لله و إنّا إلیه راجعون»؛ یعنی ما، ملک الله و از آنِ او هستیم و او، هرطور که بخواهد با ما رفتار میکند. همچنین اگر چیزی را که دوستش داریم، از ما میگیرد، در حقیقت، از آنِ خود اوست و حتی چیزی را که به ما میبخشد، به او تعلق دارد و ما، مالکش نیستیم. از اینرو فقط اجازه داریم طوری از آن استفاده کنیم که او، به ما اجازه داده است و حق نداریم طبق میل خود یا هرگونه که دوست داریم، در آن تصرف کنیم. اگر انسان بخواهد، بیقید و بند و هر طور که میخواهد در اموالش تصرف کند، به او میگوییم: دست نگه دارد؛ تو حق نداری، چنین کاری بکنی؛ زیرا این مال، در حقیقت، از آنِ خداست. چنان که میفرماید:
﴿وَءَاتُوهُم مِّن مَّالِ ٱللَّهِ ٱلَّذِیٓ ءَاتَىٰکُمۡ﴾ [النور : ٣٣]
و از مالِ الله که به شما بخشیده است، به آنان بدهید.
پس در ثروتی که الله به تو بخشیده، بهگونهای تصرف کن که به تو اجازه داده است. از اینرو رسولاللهr فرمود: «از آنِ خداست آنچه بدهد و بگیرد». پس وقتی آنچه خدا میگیرد، از آنِ اوست، چرا بیتابی میکنیم. اینکه مالک، ملکش را پس بگیرد و ما ناراحت شویم و بیصبری نماییم، با عقل و آموزههای دینی سازگار نیست.
فرمود: «هر چیزی نزد او، سرآمد و زمان مشخصی دارد». همانگونه که اللهY میفرماید:
﴿وَکُلُّ شَیۡءٍ عِندَهُۥ بِمِقۡدَارٍ ٨﴾ [الرعد: ٨]
و هر چیزی نزدش بهاندازه است.
یعنی زمان، مکان، وجود، درونمایه و ویژگیهای هر چیزی، نزد اللهU به اندازهی مشخصیست.
وقتی انسان به اجل یا موعد و زمان مشخص باور داشته باشد، به قسمت خویش راضیست و میداند که هرگز نمیتواند آن را پس و پیش نماید. اللهU میفرماید:
﴿لِکُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌۚ إِذَا جَآءَ أَجَلُهُمۡ فَلَا یَسۡتَٔۡخِرُونَ سَاعَةٗ وَلَا یَسۡتَقۡدِمُونَ ٤٩﴾
[یونس : ٤٩]
هر امتی، موعد و اجل مشخصی دارد؛ وقتی اجلشان فرا رسد، لحظهای تأخیر یا تعجیل نخواهند داشت.
آری، هنگامی که اندازهی هر چیزی مشخّص است و هیچ پس و پیش نمیشود، بیتابی و بیصبری، هیچ فایدهای ندارد و واقعیت را تغییر نمیدهد.
رسولاللهr پس از تأکید دخترش، با تعدادی از یارانش نزدشان رفت. بچه را پیشِ رسولاللهr آوردند. بچه، طوری نفَس میزد که سینهاش بالا و پایین میرفت. رسولخداr با دیدن این حالت نوهاش، گریست و اشک از چشمانش سرازیر شد. سعد بن عبادهt که رییس قبیلهی «خزرج» بود، پرسید: «این، چیست؟» گویا گمان کرد رسولاللهr از بیتابی میگرید. رسولاللهr فرمود: «این، رحمت است»؛ یعنی از روی دلسوزی و شفقت به بچه میگریم، نه از روی بیصبری. سپس افزود: «الله به بندگانی رحم میکند که رحم و شفقت دارند». این، دلیلیست بر اینکه گریستن از روی مهر و دلسوزی بر کسی که به دردی دچار شده است، اشکالی ندارد؛ مثلاً از روی دلسوزی بر کسی که معلولیت ذهنی یا جسمی دارد، میگریید؛ این، اشکالی ندارد و نشاندهندهی رحمتیست که خداوندU در دلتان قرار داده است. و اگر اللهY در دل بندهاش چنین رحمت و شفقتی قرار دهد، در این صورت، انسان از بندگان دلسوز و مهربانی خواهد بود که الله به آنان رحم میکند.
از این حدیث همچنین به وجوب صبر و شکیبایی پی میبریم؛ زیرا رسولاللهr فرمود: «به او بگو: صبر کند و امید ثواب داشته باشد». بنابراین بهترین روش در تسلیت دادن، این است که مصیبتدیده را به صبر و شکیبایی و امیدوار بودن به پاداش الهی، سفارش کنیم. و اگر با همان عبارتی به مصیبتدیده تسلیت بگوییم که رسولاللهr به دخترش تسلیت داد، بهتر از عبارتیست که برخی از مردم میگویند: «أعظم الله أجرک، وأحسن عزاءک وغفر لمیّتک». گرچه برخی از علما این عبارت را برگزیدهاند، ولی عبارت رسولخداr افضل است و بیشتر، مایهی خرسندی و آرامش خاطر مصیبتدیده میگردد. تعزیت، بر خلاف پندار عوام و تودهی مردم، یک گردهمایی یا جلسهی عمومی نیست که صندلی بچینند و شمع روشن کنند و قرآن بخوانند و غذا بدهند. خیر؛ بلکه تعزیت، برای تسلی دادن به مصیبتدیده و تقویت روحیهی صبر در اوست. در واقع به کسی تسلیت میگویند که با مرگِ کسی، متأثر شود و مصیبتدیده محسوب شود؛ اگر کسی با مرگ نزدیکش مثلاً با مرگ پسرعمویش احساس مصیبت نکند، یعنی برایش مهم نباشد، دیگر، تسلیت گفتن چه معنایی دارد. از اینرو علما، «تسلیت گفتن به مصیبتدیده» را سنت میدانند، نه «تسلیت گفتن به نزدیک و خویشاوند مرده» را؛ زیرا چهبسا یک خویشاوند، از مرگ قوم و خویش خود احساس مصیبت نمیکند؛ ولی کسی که پیوند دوستی محکمی با او دارد، دچار مصیبت میشود و مصیبتدیدهبهشمار میرود. متأسفانه اینک معیارها، عوض شده و به خویشاوند، تسلیت میگویند؛ اگرچه با وجود مرگِ نزدیکش، شاد باشد و طبل بزند. شاید کسی فقیر باشد و پسرعمویش میلیونرش بمیرد و با مرگ او، پول و ثروت زیادی به این بینوا برسد؛ آیا این بینوا، از مرگ پسرعمویش ناراحت میشود یا خوشحال؟ چهبسا بگوید: خدا را شکر که مُرد و مرا از نداری نجات داد! روشن است که به چنین کسی، تسلیت نمیگویند و تبریک گفتن، بیش تر مناسب حالش میباشد.
***
31- وَعَنْ صُهَیْبٍt أَنَّ رَسُولَ اللَّهِr قال: «کَانَ مَلِکٌ فیِمَنْ کَانَ قبْلَکُمْ، وَکَانَ لَهُ سَاحِر، فَلَمَّا کَبِرَ قَالَ لِلْمَلِک: إِنِّی قَدْ کَبِرْتُ فَابعَثْ إِلَیَّ غُلاَماً أُعَلِّمْهُ السِّحْر، فَبَعَثَ إِلَیْهِ غُلاَماً یعَلِّمُه، وَکَانَ فی طَریقِهِ إِذَا سَلَکَ رَاهِبٌ، فَقَعَدَ إِلَیْهِ وَسَمِعَ کَلاَمهُ فأَعْجَبه، وَکَانَ إِذَا أَتَى السَّاحِرَ مَرَّ بالرَّاهِب وَقَعَدَ إِلَیْه، فَإِذَا أَتَى السَّاحِرَ ضَرَبَه، فَشَکَا ذَلِکَ إِلَى الرَّاهِبِ فقال: إِذَا خَشِیتَ السَّاحِر فَقُل: حبَسَنِی أَهْلی، وَإِذَا خَشِیتَ أَهْلَکَ فَقُلْ: حَبَسَنِی السَّاحر. فَبیْنَمَا هُو عَلَى ذَلِکَ إذْ أتَى عَلَى دابَّةٍ عظِیمَة قدْ حَبَسَت النَّاس فقال: الیوْمَ أعْلَمُ السَّاحِرُ أفْضَل أم الرَّاهبُ أفْضل؟ فأخَذَ حجَراً فقال: اللهُمَّ إنْ کان أمْرُ الرَّاهب أحَبَّ إلَیْکَ مِنْ أَمْرِ السَّاحِرِ فاقتُلْ هَذِهِ الدَّابَّة حتَّى یمْضِیَ النَّاس، فرَماها فقتَلَها ومَضى النَّاسُ، فأتَى الرَّاهب فأخبَره. فقال لهُ الرَّاهب: أىْ بُنیَّ أَنْتَ الیوْمَ أفْضلُ منِّی، قدْ بلَغَ مِنْ أمْرکَ مَا أَرَى، وإِنَّکَ ستُبْتَلَى، فإنِ ابْتُلیتَ فَلاَ تدُلَّ علی، وکانَ الغُلامُ یبْرئُ الأکْمهَ والأبرص، ویدَاوی النَّاس مِنْ سائِرِ الأدوَاء. فَسَمعَ جلِیسٌ للملِکِ کانَ قدْ عمِىَ، فأتَاهُ بهدایا کثیرَةٍ فقال: ما ههُنَا لک أجْمَعُ إنْ أنْتَ شفَیْتنی، فقال إنِّی لا أشفِی أحَداً، إِنَّمَا یشْفِی الله تعَالى، فإنْ آمنْتَ بِاللَّهِ تعَالَى دعوْتُ الله فشَفاک، فآمَنَ باللَّه تعَالى فشفَاهُ اللَّهُ تَعَالَى، فأتَى المَلِکَ فجَلَس إلیْهِ کما کانَ یجْلِسُ فقالَ لَهُ المَلک: منْ ردَّ علَیْک بصَرک؟ قال: ربِّی. قَالَ: ولکَ ربٌّ غیْرِی؟ قال: رَبِّی وربُّکَ الله، فأَخَذَهُ فلَمْ یزلْ یُعذِّبُهُ حتَّى دلَّ عَلَى الغُلاَمِ فجئَ بِالغُلاَم، فقال لهُ المَلک: أىْ بُنَیَّ قدْ بَلَغَ منْ سِحْرِک مَا تبْرئُ الأکمَهَ والأبرَصَ وتَفْعلُ وَتفْعَلُ فقال: إِنَّی لا أشْفی أَحَدا، إنَّما یشْفی الله تَعَالَى، فأخَذَهُ فَلَمْ یزَلْ یعذِّبُهُ حتَّى دلَّ عَلَى الرَّاهب، فجِیء بالرَّاهِبِ فقیل لَه: ارجَعْ عنْ دِینکَ، فأبَى، فدَعا بالمنْشَار فوُضِع المنْشَارُ فی مفْرقِ رأْسِهِ، فشقَّهُ حتَّى وقَعَ شقَّاه، ثُمَّ جِئ بجَلِیسِ المَلکِ فقِیلَ لَه: ارجِعْ عنْ دینِکَ فأبَى، فوُضِعَ المنْشَارُ فی مفْرِقِ رَأسِه، فشقَّهُ به حتَّى وقَع شقَّاه، ثُمَّ جیء بالغُلامِ فقِیل لَه: ارجِعْ عنْ دینِک، فأبَى، فدَفعَهُ إِلَى نَفَرٍ منْ أصْحابِهِ فقال: اذهبُوا بِهِ إِلَى جبَلِ کَذَا وکذَا فاصعدُوا بِهِ الجبل، فإذَا بلغتُمْ ذروتهُ فإنْ رجعَ عنْ دینِهِ وإِلاَّ فاطرَحوهُ فذهبُوا به فصعدُوا بهِ الجَبَل فقال: اللَّهُمَّ اکفنِیهمْ بمَا شئْت، فرجَف بِهمُ الجَبَلُ فسَقطُوا، وجَاءَ یمْشی إِلَى المَلِک، فقالَ لَهُ المَلک: ما فَعَلَ أَصحَابک؟ فقال: کفانیهِمُ الله تعالَى، فدفعَهُ إِلَى نَفَرَ منْ أصْحَابِهِ فقال: اذهبُوا بِهِ فاحملُوه فی قُرقُور وَتَوسَّطُوا بِهِ البحْر، فإنْ رَجَعَ عنْ دینِهِ وإلاَّ فَاقْذفُوه، فذَهبُوا بِهِ فقال: اللَّهُمَّ اکفنِیهمْ بمَا شِئْت، فانکَفَأَتْ بِهِمُ السَّفینةُ فغرِقوا، وجَاءَ یمْشِی إِلَى المَلِک. فقالَ لَهُ الملِک: ما فَعَلَ أَصحَابک؟ فقال: کفانِیهمُ الله تعالَى. فقالَ للمَلِکِ إنَّک لسْتَ بقَاتِلِی حتَّى تفْعلَ ما آمُرکَ بِه. قال: ما هُو؟ قال: تجْمَعُ النَّاس فی صَعیدٍ واحد، وتصلُبُنی عَلَى جذْع، ثُمَّ خُذ سهْماً مِنْ کنَانتِی، ثُمَّ ضعِ السَّهْمَ فی کَبدِ القَوْسِ ثُمَّ قُل: بسْمِ اللَّهِ ربِّ الغُلاَمِ ثُمَّ ارمِنِی، فإنَّکَ إذَا فَعَلْتَ ذَلِکَ قَتَلْتنِی. فجَمَع النَّاس فی صَعیدٍ واحِد، وصلَبَهُ عَلَى جذْع، ثُمَّ أَخَذَ سهْماً منْ کنَانَتِه، ثُمَّ وضَعَ السَّهمَ فی کبِدِ القَوْسِ، ثُمَّ قال: بِسْم اللَّهِ رَبِّ الغُلام، ثُمَّ رمَاهُ فَوقَعَ السَّهمُ فی صُدْغِه، فَوضَعَ یدَهُ فی صُدْغِهِ فمَات. فقَالَ النَّاس: آمَنَّا بِرَبِّ الغُلاَم، فَأُتِىَ المَلکُ فَقِیلُ لَه: أَرَأَیْت ما کُنْت تحْذَر قَدْ وَاللَّه نَزَلَ بِک حَذرُک. قدْ آمنَ النَّاس. فأَمَرَ بِالأخدُودِ بأفْوَاهِ السِّکک فخُدَّتَ وَأضْرِمَ فِیها النیرانُ وقال: مَنْ لَمْ یرْجَعْ عنْ دینِهِ فأقْحمُوهُ فِیهَا أوْ قیلَ لَه: اقْتَحم، ففعَلُوا حتَّى جَاءتِ امرَأَةٌ ومعَهَا صَبِیٌّ لهَا، فَتقَاعَسَت أنْ تَقعَ فِیهَا، فقال لَهَا الغُلاَم: یا أمَّاهْ اصبِرِی فَإِنَّک عَلَی الحَقِّ». [روایت مسلم]([12])
ترجمه: صهیبt میگوید: رسولاللهr فرمود: «در میان امتهای پیش از شما، پادشاهی بود که ساحری داشت. وقتی ساحر پیر شد، به پادشاه گفت: من، پیر شدهام؛ نوجوانی نزدم بفرست تا به او جادوگری یاد دهم. پادشاه، نوجوانی نزدش فرستاد و او، به این نوجوان، سحر آموزش میداد. در مسیر این نوجوان، راهبی بود؛ باری نوجوان، نزد راهب رفت و به سخنانش گوش داد و به او علاقهمند شد. از آن پس، هرگاه میخواست نزد ساحر برود، در مسیرش پیش راهب میرفت و نزدش مینشست. و چون (با تأخیر) نزد ساحر میرفت، ساحر کتکش میزد. نوجوان از این بابت نزد راهب، دردِ دل کرد. راهب به او گفت: وقتی از ساحر ترسیدی، بگو: خانوادهام، مرا معطل کردند و هنگامی که از خانوادهات ترسیدی، بگو: ساحر، مرا نگه داشت. نوجوان، به همین منوال عمل میکرد تا اینکه روزی جانور بزرگی دید که راه مردم را بسته بود. با خود گفت: امروز برایم روشن میشود که راهب، بهتر است یا ساحر. سنگی برداشت و گفت: خدایا! اگر کار راهب، نزد تو پسندیدهتر از کار ساحر است، این جانور را بکُش تا مردم، عبور کنند. سپس سنگ را به سوی جانور پرتاب کرد و او را کشت و مردم، عبور کردند. نزد راهب رفت و ماجرا را برایش بازگو کرد. راهب به او گفت: پسر جان! تو امروز از من بهتری؛ میبینم که کارَت، پیشرفت کرده است و بهزودی امتحان خواهی شد. اگر امتحان شدی، مرا معرفی نکن. نوجوان، کورِ مادرزاد و پیس و سایر بیماریهای مردم را درمان میکرد. یکی از ندیمان پادشاه که کور شده بود، این خبر را شنید و با هدیههای فراوانی نزد این نوجوان آمد و به او گفت: اگر مرا شفا دهی، هرچه اینجاست، از آنِ تو خواهد بود. نوجوان گفت: من، کسی را شفا نمیدهم؛ فقط الله متعال شفا میبخشد. اگر به الله متعال ایمان بیاوری، دعا میکنم که تو را شفا دهد. ندیم شاه به الله، ایمان آورد و الله متعال شفایش داد. سپس نزد پادشاه رفت و مثل گذشته، کنارش نشست. پادشاه از او پرسید: چه کسی بیناییات را به تو برگرداند؟ پاسخ داد: پروردگارم. شاه گفت: مگر پروردگاری جز من داری؟ ندیمش پاسخ داد: پروردگار من و تو، الله است. پادشاه، او را دستگیر کرد و آنقدر شکنجهاش نمود که سرانجام، آن نوجوان را نام برد. (به دستور پادشاه) آن نوجوان را نزدش آوردند. پادشاه به او گفت: پسر جان! سحر تو به آنجا رسیده که کورِ مادرزاد و پیس را شفا میدهی و چنین و چنان میکنی؟ نوجوان گفت: من، هیچکس را شفا نمیدهم؛ شفادهنده، فقط الله متعال است. پادشاه، او را دستگیر و شکنجه کرد تا اینکه راهب را معرفی نمود. (به فرمان پادشاه) راهب را نزدش آوردند و به او گفتند: از دینت برگرد؛ ولی او قبول نکرد. پادشاه دستور داد که ارّهای بیاورند و آن را روی سرش گذاشتند و او را دو نیمه کردند؛ بهگونهای که دو نیمهاش به زمین افتاد. سپس ندیمش را آوردند و به او گفتند: از دینت برگرد؛ ولی او نپذیرفت. ارّه را روی سرش گذاشتند و او را دو نیمه کردند و دو نیمهاش به زمین افتاد. آنگاه نوجوان را آوردند و به او گفتند: از دینت برگرد؛ ولی او قبول نکرد. پادشاه، او را به تعدادی از یارانش سپرد و گفت: او را به بالای فلانکوه ببرید و وقتی به قلّهی کوه رسیدید، اگر از دینش برنگشت، او را به پایین پرتاب کنید. بدینسان او را بالای کوه بردند. وی دعا کرد: یا الله! هرگونه که میخواهی، شرّشان را از سرم کوتاه کن. کوه بهلرزه درآمد و همهی آنها، پایین افتادند. نوجوان، نزد پادشاه بازگشت. پادشاه از او پرسید: همراهانت، چه شدند؟ پاسخ داد: الله، مرا از شرشان حفظ کرد. پادشاه دوباره او را به چند نفر از یارانش سپرد و گفت: او را سوار قایق کنید و به وسط دریا ببرید. اگر از دینش برنگشت، او را درون دریا بیندازید. بدینترتیب او را بردند. نوجوان دعا کرد: یا الله! هرگونه که میخواهی، مرا از شرشان حفظ کن. قایق، واژگون شد و آنها در دریا غرق شدند. نوجوان، نزد پادشاه برگشت. پادشاه از او پرسید: همراهانت، چه شدند؟ پاسخ داد: الله، مرا از شرشان حفظ کرد. آنگاه به پادشاه گفت: تو تنها در صورتی میتوانی مرا بکُشی که کاری را که میگویم، انجام دهی. پادشاه پرسید: چه کاری؟ نوجوان گفت: مردم را در میدانی جمع کن و مرا به دار بکش؛ سپس تیری از تیردان خودم بردار و آن را در وسط کمان بگذار و بگو: به نام الله، پروردگار این جوان، و سپس مرا هدف بگیر. اگر چنین کنی، میتوانی مرا بکشی. پادشاه، مردم را در میدان (زمین همواری) جمع کرد و نوجوان را بر شاخهای از درخت خرما، بهدار کشید. سپس تیری از تیردان نوجوان برداشت و در وسط کمان گذاشت و گفت: به نام الله، پروردگار این نوجوان؛ و آنگاه تیر را رها کرد. تیر به شقیقهی نوجوان خورد. او، دستش را روی شقیقهاش گذاشت و جان باخت. مردم گفتند: به پروردگار این نوجوان ایمان آوردیم. عدهای نزد پادشاه رفتند و گفتند: دیدی؛ آنچه از آن بیم داشتی، اتفاق افتاد؛ بهخدا سوگند که آنچه از آن میترسیدی، بر سرت آمد و مردم ایمان آوردند. پادشاه فرمان داد چالههایی بر سرِ راهها حفر کنند. چالههایی حفر کردند و در آنها آتش افروختند. پادشاه گفت: هرکس از دینش برنگشت، او را در آتش بیندازید یا مجبورش کنید وارد آتش شود. همه این کار را کردند تا اینکه زنی با کودکش پیش آمد و خودش را عقب کشید تا در آتش نیفتد. کودک به او گفت: مادر جان! صبور باش که تو، برحقی».
شرح
مؤلف/ این حدیث را که حاوی داستان عجیبیست، در باب صبر آورده است؛ یکی از پادشاهان گذشته، جادوگری داشت که مشاور ویژهی او بود و در مسایل شخصی خود، حتی به نام دین، از او استفاده میکرد. پادشاه، فقط به منفعت خود میاندیشید؛ زیرا همانگونه که در حدیث دیگری آمده است، پادشاه ستمگر و خودکامهای بود که مردم را به بردگی میگرفت.
ساحرش وقتی پا به سن گذاشت، به پادشاه گفت: من، پیر شدهام؛ نوجوانی نزدم بفرست تا به او سحر، آموزش دهم. او، از آنجهت نوجوانی را برای این کار انتخاب کرد که استعدادش را داشته باشد؛ زیرا مطالبی که انسان در این مقطع سنّی میآموزد، ماندگارتر است و از یادش نمیرود. کسب علم در خردسالی، بهتر از دوران بزرگسالیست؛ گرچه در هر دو دوران، خوب است. کسب علم در خردسالی، فواید زیادی دارد:
اول اینکه: معمولاً حافظهی خردسال یا کودک، از حافظهی بزرگسال بهتر است؛ زیرا انسان در این دوران، فراغت بال بیشتری دارد و کمتر درگیر مشکلات و روزمرگیهای خود میباشد.
دوم اینکه کودک یا نوجوان هرچه حفظ کند، در ذهنش بیشتر میماند؛ ضربالمثل مشهور و حکیمانهایست که گفتهاند: فراگیری علم در کودکی، مانند حَک کردن نقش بر روی سنگ است.
سومین فایدهاش، این است که انسان از همان ابتدا فرهیخته بار میآید و علم و دانش، وجودش را میگیرد و برای او، بهسان یک ارزش و میل درونی میگردد که بر همین اساس رشد میکند و بزرگ میشود.
ساحرِ پادشاه به عنوان جادوگری بزرگ و سالخورده، کولهباری از تجربه داشت و سرد و گرم روزگار را چشیده بود؛ از اینرو از پادشاه خواست که نوجوانی را برای فراگیری سحر، نزدش بفرستد؛ پادشاه بهدرخوست ساحر، نوجوانی را نزدش فرستاد؛ ولی اللهU برای این نوجوان، ارادهی خیر کرده بود. روزی گذرِ نوجوان به راهبی افتاد و سخنانی از او شنید که آن را پسندید؛ زیرا این راهب، موحد بود و الله را عبادت میکرد و فقط سخن خوب میگفت. گویا این راهب، اهل علم نیز بوده و به سبب کثرت عبادتش، به عنوان راهب یا پارسا از او یاد شده است. بههر حال، نوجوان به این راهب علاقهمند شد؛ هرگاه خانه را ترک میکرد، سرِ راهش نزد راهب میرفت و از اینرو دیر، پیش ساحر میرسید و ساحر هم کتکش میزد که چرا دیر کردهای؟ نوجوان از این بابت نزد راهب، دردِ دل کرد. راهب به او یاد داد که برای نجات خودش از کتکهای ساحر، به او بگوید: خانوادهام مرا معطل کردند و همینطور وقتی نزد خانوادهاش برمیگردد، بهانه بیاورد که ساحر، او را نگه داشته است. با اینکه چنین کاری دروغ بود، ولی راهب آن را به غلام یاد داد؛ خدا بهتر میداند؛ ولی گویا راهب، مصلحت را در این میدیده و توجیهی برایش داشته است! نوجوان به پیشنهاد راهب عمل کرد؛ وقتی ساحر میخواست او را بهخاطر تأخیرش تنبیه کند، عذر میآورد که خانوادهام، باعث تأخیرم شدند و هنگامی که از نزد ساحر، دیروقت نزد خانواده باز میگشت، میگفت: ساحر، مرا معطل کرد. روزی جانور بزرگی دید که راه مردم را بسته بود. نام این جانور در حدیث نیامده است. آنجا بود که نوجوان تصمیم گرفت تا دریابد که آیا ساحر بهتر است یا راهب؟ سنگی برداشت و دعا کرد: خدایا! اگر کارِ راهب بهتر است، با این سنگ، این جانور را از بین ببر. و سپس سنگ را پرتاب کرد و آن جانور را کشت و مردم عبور کردند. بدینسان نوجوان، دریافت که کار راهب، از کار ساحر بهتر است؛ این، مسألهی روشنیست؛ زیرا ساحر، یا ستمگرو فریبکار است یا کافر و مشرک. ولی در هر صورت، با جادو و فریبی که به خورد مردم میدهد، ستمکار میباشد. ولی راهب، آدمِ پارسا و هدایتیافتهای بود که اللهU را عبادت میکرد و اگر هم مقداری، جهالت و گمراهی داشت، نیتش درست بود. نوجوان، داستان را برای راهب بازگو کرد. راهب به او گفت: تو اینک از من بهتری؛ زیرا نوجوان دعا کرده و دعایش قبول شده بود. این، لطف خداست که انسان، در مسألهای دچار شک و تردید شود و سپس از خدوندU نشانهای درخواست کند تا حقیقت امر، برایش روشن شود و الله متعال نیز خواستهاش را بپذیرد. آری، این از فضل خداست. به همین خاطر، استخاره برای انسان، مشروع شده تا اگر دربارهی انجام کاری، دچار تردید شد که انجامش دهد، بهتر است یا انجام ندهد. در چنین حالتی، باید استخاره کرد. اگر با صداقت و ایمان استخاره کند، خداوندU راهکاری فرارویش مینهد که با آن، میتواند تصمیمش را بگیرد؛ گاهی اوقات چیزی در دلش میافتد که میتواند تصمیمگیری نماید و گاه خوابی میبیند و در پارهای از موارد نیز مشورت و نظری دریافت میکند که چارهساز اوست.
از کرامات این نوجوان بود که کور و پیس را درمان میکرد؛ یعنی برایشان دعا مینمود و آنها بهبود مییافتند. این، از الطاف الهی بر او بود.
راهب به نوجوان خبر داد که در معرض امتحان قرار خواهد گرفت و از او خواست که در چنین شرایطی نامی از او نبَرد. گویا این نوجوان، مستجابالدعوه بوده است. خدا بهتر میداند. پادشاه، ندیمی داشت که کور شده بود. ندیم شاه، هنگامی که آوازهی این نوجوان را شنید، هدایای زیادی برایش برد و به او گفت: همهاش از تو خواهد بود، اگر مرا شفا دهی. نوجوان به او گفت: خداست که شفا میدهد. ایمانش را ببینید که به خود، فریفته نشد و ادعا نکرد که من، شفا میدهم؛ بلکه گفت: اللهU شفا میدهد.
چنین اتفاقی برای شیخ الاسلام ابوالعباس حرانی/ نیز روی داد؛ باری جنزدهای را نزدش آوردند. هرچه شیخ/ بر آن بیمار خواند، جن از وجودش بیرون نرفت تا اینکه شیخ الاسلام بهشدت به گردن بیمار زد؛ بهگونهای که دست خودش درد گرفت. جنّی که در بدن آن شخص بود، به سخن درآمد و گفت: باشد؛ بهشرافت و بزرگواری شیخ، بیرون میروم. شیخالاسلام/ فرمود: لازم نیست بهاحترام من و به خاطر کرامت من، بیرون بروی؛ بلکه به خاطر اطاعت از الله و رسولش بیرون برو.
آری! شیخ، نمیخواست اظهار فضل کند؛ بلکه همهی فضیلت و برتری را بهطور کامل از آنِ الله و رسولش میدانست. بدین ترتیب جن در حضور شیخ، از وجود بیمار بیرون رفت و آن بیمار، بهخود آمد و گفت: چرا من اینجا هستم؟ گفتند: سبحانالله؛ اینهمه تو را زد و تو نفهمیدی؟! پاسخ داد: اصلاً احساس نکردم که مرا زده است؛ داستان را برایش بازگو کردند و بهبود یافت.
نتیجه اینکه اهل علم و ایمان، لطف و نعمت خدا را به خود نسبت نمیدهند؛ بلکه آن را فضلِ اللهU میدانند که به آنها عنایت فرموده است. آری؛ آن نوجوان به ندیم پادشاه گفت: اگر به الله ایمان بیاوری، دعا میکنم تو را شفا دهد. او هم ایمان آورد و نوجوان برایش دعای بهبود کرد و بدینسان خداوند متعال، او را شفا داد. این شخص، طبق عادتش نزد پادشاه رفت و داستان به اینجا رسید که به فرمان پادشاه، نوجوان را آوردند و شکنجهاش کردند که بگوید این را از چه کسی آموخته است. با اینکه راهب از آن نوجوان خواسته بود که او را معرفی کنند، ولی نوجوان، زیر شکنجه تاب نیاورد و نام راهب را اعتراف کرد. پادشاه بهقدری ستمگر بود که ندیمش را شکنجه کرد؛ چون گفته بود: به الله ایمان آوردهام. این، پادشاه را عصبانی کرد؛ پرسید: مگر پروردگاری جز من داری؟ پناه بر خدا.
خلاصه اینکه راهب را آوردند؛ راهب، موحد و عبادتگزار بود. از او خواستند اعتراف کند که پادشاه، پروردگار اوست؛ ولی او، قبول نکرد که از دینش برگردد. ارّهای آوردند و روی سرش گذاشتند و ابتدا سرش، آنگاه گردنش و سپس نیمتنهی بالایش و به همین ترتیب تمام بدنش را دو تکه کردند؛ اما او از دینش برنگشت و چنین مرگی را بر اینکه از دینش برگردد، ترجیح داد. ماشاءالله! آفرین بر او. سپس ندیم شاه را آوردند که به اللهY ایمان آورده و به پادشاه، کافر شده بود. از او خواستند که از دینش برگردد، ولی قبول نکرد و با او نیز همان کاری را کردند که با راهب، کرده بودند. این، بیانگر ارزش صبر و امیدوار بودن به پاداش الهیست؛ اما این پرسش مطرح میشود که آیا در چنین شرایطی بر انسان واجب است که تا سرحد مرگ، صبر کند یا میتواند کفر بگوید؟
این پرسش، به بحث و تفصیل زیادی نیاز دارد؛ اگر مسأله، فقط به خودش مربوط باشد، اختیار دارد که در صورتِ اطمینان قلبی و ایمان محکم درونی، برای رفع شکنجه، کفر بگوید و نیز میتواند بر توحیدش پافشاری نماید تا کشته شود. این، زمانیست که مسأله، فقط به خودش مربوط باشد؛ اما اگر مسأله فراتر از این، و به دین مربوط باشد؛ در این صورت، حکمش فرق میکند؛ یعنی اگر بهظاهر ناگزیر شود که در برابر مردم، کفر بگوید و این، باعث کافر شدن عموم مردم گردد، پس برایش جایز نیست که کفر بگوید؛ بلکه بر او واجب است که تا سرحدّ مرگ نیز صبر نماید؛ همانند جهاد در راه الله. مجاهد برای اعلای کلمه ی الله، به قیمت کشته شدن، در راه الله میجنگد. بنابراین اگر در جایگاه یک پیشوا یا حاکم باشد و او را به گفتن سخنِ کفر مجبور کنند، برایش جایز نیست که کفر بگوید؛ بهویژه در زمان فتنه. بلکه باید صبر کند، هرچند کشته شود.
به عنوان نمونه میتوان به امام احمد بن حنبل/ اشاره کرد که در معرض امتحان شدیدی قرار گرفت که مشهور است. میخواستند او را مجبور کنند که بگوید: قرآن، مخلوق است و کلامِ الله، نیست؛ ولی او، از گفتن چنین سخنی خودداری کرد و در این راه، شکنجه و اذیت فراوانی متحمل شد؛ حتی او را که امام اهل سنت بود، سوارِ بر قاطری میگرداندند و آنقدر تازیانه میزدند که بیهوش میشد. اما هر بار که بههوش میآمد، میگفت: قرآن، کلام پروردگار من است و مخلوق نیست. او با آنکه زیر شکنجه بود، برای خود جایز ندانست که سخنِ کفر بگوید؛ چون چشم همهی مردم به امام احمد دوخته شده بود که چه میگوید؛ اگر میگفت: قرآن، مخلوق است، همه بهپیروی از او این پندار نادرست را میپذیرفتند و دین، در آستانهی تباهی قرار میگرفت؛ اما آن بزرگوارt خودش را فدای دین کرد و به امید پاداش الهی، صبر و شکیبایی پیشه نمود و الحمدلله، ختم بهخیر شد. خلیفه، مُرد؛ خلیفهی بعدی هم از دنیا رفت و بهخواست الله، خلیفهی صالحی روی کار آمد که امام احمد/ را خیلی گرامی داشت؛ امام احمد پیش از وفاتش توانست با صدای بلند، حق را فریاد بزند و مردم نیز همراهش حق را فریاد زدند و بدینسان خداوندU چشمان آن بزرگوار را با فریاد حق، روشن ساخت و دشمنانش، خوار و زبون گشتند. این، نشان میدهد که فرجام نیک، از آنِ صابران است.
نوجوان یادشده در حدیث، از برگشتن از دین حق سر باز زد. پادشاه، او را به تعدادی از یاران خود تحویل داد و گفت: او را بالای فلانکوه ببرید؛ کوه بلندی که همهی آنها، آن را میشناختند. و به آنان دستور داد که وقتی به قلهی کوه رسیدید، او را از بالا به پایین بیندازید تا بمیرد. البته ابتدا به او فرصت دهید تا از دینش برگردد و اگر برنگشت، او را به پایین پرتاب کنید. هنگامی که به قلهی کوه رسیدند، از او خواستند که از دینش برگردد، ولی او قبول نکرد؛ زیرا ایمان، در دلش ریشه کرده بود و امکان نداشت که دچار تزلزل شود. وقتی میخواستند او را پایین بیندازند، دعا کرد و گفت: «خدایا! شرشان را هرطور که میخواهی، از سرم کوتاه کن». دعای مؤمن ستمدیده و درمانده پذیرفته شد و بهخواست الله، کوه لرزید و همه افتادند و هلاک شدند. نوجوان، نزد پادشاه رفت. پادشاه، از او پرسید: چگونه به اینجا آمدهای؟ همراهانت چه شدند؟ پاسخ داد: اللهU مرا از شرّشان نجات داد. پادشاه دوباره او را به چند نفر از هواداران خود سپرد و به آنها فرمان داد که او را سوارِ قایق کنند و به وسط دریا ببرند و به او پشنهاد کنند که از دینش برگردد؛ اگر برنگشت، او را در دریا بیندازند. هنگامی که به وسط دریا رسیدند، از او خواستند که از دینش، یعنی از ایمان به الله دست بردارد؛ اما پاسخش، همچنان «نه» بود. دعا کرد: «خدایا! مرا از شرّ اینها حفظ کن». بدینترتیب قایق، واژگون شد و همه غرق شدند و الله، او را نجات داد. باز، نزد پادشاه برگشت. پادشاه، سراغ یاران خود را گرفت. نوجوان، ماجرا را برایش بازگو کرد و گفت: تو نمیتوانی مرا بکشی، مگر اینکه کاری را که میگویم، انجام دهی. پادشاه، پرسید: چه کاری؟ نوجوان به او گفت: همهی مردم شهر را در میدان بزرگی جمع کن و مرا بر شاخهی خرمایی به دار بکش و آنگاه تیری از تیردان من بردار و آن را در کمان بگذار و به سوی من پرتاب کن و بگو: به نام الله، پروردگار این جوان. اگر این کار را بکنی، میتوانی مرا بکشی. پادشاه، طبق پیشنهاد نوجوان عمل کرد و هنگام پرتاب کردن تیر، گفت: به نام الله، پروردگار این جوان. تیر به شقیقهی نوجوان خورد. او، دستش را روی شقیقهاش گذاشت و جان باخت. مردم با دیدن این صحنه ایمان آوردند و گفتند: به پروردگار نوجوان ایمان آوردیم و به پادشاه، کافر شدند. این، همان چیزی بود که آن نوجوان میخواست.
نکاتی که تا به اینجای حدیث میتوانیم برداشت کنیم، عبارتند از:
اول: قوت ایمان این نوجوان که هرگز دچار تزلزل نشد.
دوم: اللهU او را با پذیرش دعاهایش، گرامی داشت و کوه را بر کسانی که میخواستند او را از آن پایین بیندازند، بهلرزه درآورد و بدینسان نشانهای از نشانههای خود را نمایان ساخت.
سوم: اللهU دعای درمانده را بدانگاه که او را بخواند، اجابت میکند. اگر انسان در چنین شرایطی، پروردگارش را با یقین به اینکه اجابتش میکند، صدا بزند، الله متعال پاسخش را میدهد؛ حتی خواستهی کافران را هم در چنین حالتی میپذیرد؛ هرچند میداند که باز، به سوی کفرشان باز خواهند گشت. و هنگامیکه امواج پرتلاطم و کوهآسا بر آنان سایه اندازد، الله را مخلصانه و در حالی میخوانند که دین و عبادت را ویژهی او میدانند؛ و چون نجاتشان دهد، باز هم شرک میورزند.([13]) با این حال، نجاتشان میدهد؛ زیرا در هنگام دعا و تضرع، صادقانه به سوی الله باز میگردند و الله متعال، دعای کافر درمانده را نیز میپذیرد.
چهارم: برای انسان جایز است که خودش را بهخاطر مصلحت عموم مسلمانان، به خطر بیندازد؛ چنانکه این نوجوان، پادشاه را راهنمایی کرد که چگونه میتواند او را به قتل برساند و بدینسان خود را در معرض مرگ قرار داد. شیخالاسلام ابوالعباس حرانی/ میگوید: «زیرا این، جهاد در راه خداست؛ امتی، ایمان آوردند و آن جوان، چیزی از دست نداد و دیر یا زود، باید میمُرد». البته آنچه که امروزه برخی از مردم در قالب عملیات انتحاری انجام میدهند و با مواد منفجره به میان کافران میروند و خود را منفجر میکنند، نوعی خودکشیست. طبق حدیث رسولخداr کسی که خودکشی کند، برای همیشه در دوزخ میماند؛ زیرا بر خلاف داستان آن نوجوان، عملیات انتحاری، اگرچه ممکن است به کشته شدن دهها و یا صدها تن بینجامد، ولی هیچ نفعی برای اسلام ندارد و باعث مسلمان شدن مردم نمیشود؛ بلکه در بسیاری از موارد، دشمن را خیرهسرتر و سرسختتر میکند و خشم دشمن را آنچنان برمیانگیزد که او را به خونآشامی بیشترِ مسلمانان وامیدارد. چنانکه این نتیجه را در برخورد یهودیها با مسلمانان در فلسطین مشاهده میکنیم. شاید یک فلسطینی بتواند با کشتن خود، شش یا هفت نفر از یهودیها را از پا درآورد، ولی در مقابل، یهودیها شصت یا هفتاد نفر را میکشند و بدین ترتیب میبینیم که عملیات انتحاری، هیچ نفعی برای مسلمانان ندارد. چنین عملی، خودکشیست و سبب ورود به دوزخ میباشد و کسی که به چنین عملیاتی دست میزند، شهید نیست. البته اگر به گمان اینکه جایز است، مرتکب چنین عملی شود، امیدواریم که گناهی بر او نباشد؛ ولی بهطور قطع، شهید نیست؛ زیرا راه شهادت را در پیش نگرفته است. ضمن اینکه اگر اجتهاد- یا سعی و تلاش- کسی بر این بوده که راه درست را برود، ولی دچار اشتباه شود، یک اجر خواهد داشت.
***
32- وَعَنْ أَنَسٍt قال: مَرَّ النَّبِیُّr بِامْرَأَةٍ تَبْکِی عِنْدَ قَبْرٍ فَقال: «اتَّقِی الله وَاصْبِرِی». فَقَالَت: إِلَیْکَ عَنِّی، فَإِنِّکَ لَمْ تُصَبْ بمُصِیبتى، وَلَمْ تعْرفْه، فَقیلَ لَها: إِنَّه النَّبِیُّr، فَأَتتْ بَابَ النَّبیِّr فلَمْ تَجِد عِنْدَهُ بَوَّابین، فَقالت: لَمْ أَعْرِفْک، فقال: «إِنَّما الصَّبْرُ عِنْدَ الصَّدْمَةِ الأولَى». [متفق علیه]([14])
وفی روایة لمُسْلم: «تَبْکِی عَلَى صَبیٍّ لَهَا».
ترجمه: انسt میگوید: پیامبرr بر زنی که در کنار قبری میگریست، گذشت و فرمود: «از الله پروا کن و صبور باش». زن گفت: از من دور شو! تو، به مصیبت من دچار نشدهای. و پیامبرr را نشناخت. به او گفتند: او، پیامبرr بود. پس به خانهی پیامبرr آمد و آنجا هیچ دربانی نیافت. گفت: من، شما را نشناختم. رسولاللهr فرمود: «صبر، آن است که در آغاز مصیبت باشد».
در روایتی از مسلم، آمده است که آن زن، بر کودک خود گریه میکرد.
شرح
انس بن مالکt میگوید: پیامبرr زنی را دید که کنار قبر کودکش گریه میکرد و چون فرزنش را خیلی دوست داشت، طاقت نیاورد و کنار قبرش رفت و آنجا میگریست. وقتی رسولاللهr او را دید، به او فرمان داد که تقوا و صبر پیشه کند. ولی آن زن که پیامبرt را نشناخت، به ایشان گفت: «از من دور شو». این، نشاندهندهی بزرگی آن مصیبت است. پیامبرr نیز از آنجا دور شد و رفت. سپس به آن زن گفتند که او، رسولاللهr بود. از اینرو پشیمان شد و به خانهی پیامبرr رفت و درب خانه، هیچ نگهبانی ندید که مانع ورودش شود. عذرخواهی کرد و گفت: من، شما را نشناختم. پیامبرr فرمود: «إِنَّما الصَّبْرُ عِنْدَ الصَّدْمَةِ الأولَى»؛ یعنی: صبری که انسان، بهخاطر آن پاداش مییابد، صبریست که در آغاز مصیبتی باشد که به او میرسد.
آدم پس از گذشتِ مدتی از مصیبت، بهطور طبیعی آرام میشود؛ بنابراین صبر حقیقی، این است که وقتی دچار مشکل یا مصیبتی میشود، از همان آغاز، صبر کند و امید پاداش داشته باشد و خوب است که بگوید: «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ، اللهُمَّ أْجُرْنِی فِی مُصِیبَتِی، وَأَخْلِفْ لِی خَیْرًا مِنْهَا»؛ یعنی: «ما، از آنِ الله هستیم و به سوی او بازمیگردیم؛ یا الله! در مصیبتم به من پاداش بده و عوضی بهتر از آن، به من عنایت کن».
پارهای از نکاتی که از این حدیث برداشت میکنیم، عبارتند از:
اول: اخلاق نیک رسولاللهr و دعوتش به سوی حق و نیکی؛ چنانکه وقتی آن زن را دید که کنار قبری گریه میکرد، او را به تقوا و صبر سفارش نمود.
با اینکه آن زن به ایشان گفت: «از من دور شو»، ولی پیامبرr برخورد تندی با او نکرد؛ زیرا دریافت که غم و اندوه زیادی به او رسیده و نمیتواند خودش را کنترل کند و همین نیز او را از خانه به کنار قبر فرزندش کشانده بود.
شاید کسی بگوید: مگر زیارت قبور، برای زنان حرام نیست؟ میگوییم:
آری، حرام
است و از گناهان کبیره (بزرگ) بهشمار میرود؛
زیرا رسولاللهr زنانی را که به زیارت قبور میروند
و نیز کسانی را که آنجا را محل عبادت قرار میدهند و چراغافشانی میکند، لعنت و
نفرین نموده است. ولی آن زن، بهقصد زیارت به آنجا نرفته بود؛ بلکه از سوز فراق
فرزندش و اندوه شدیدی که داشت، سرِ قبر کودکش رفته بود؛ از اینرو رسولاللهr عذرش را پذیرفت و
او را مجبور نکرد که به خانهاش بازگردد.
از دیگر نکاتی که از این حدیث درمییابیم، این است که جهالت یا عدم آگاهی، عذری برای انسان محسوب میشود؛ چه این جهل، عدم آگاهی از حکم شرعی باشد و چه عدم شناخت واقعیت یا وضعیت موجود. آن زن به پیامبرr گفت: از من دور شو. چون پیامبرr را نشناخت. از اینرو رسولاللهr بدون هیچ برخورد تندی، او را به تقوا و صبر، سفارش فرمود.
همچنین درمییابیم که مسؤولان و کسانی که عهدهدار امور مردم هستند، نباید دربانها یا نگهبانانی داشته باشند که مانع مردم از حضور در نزدشان شوند، مگر اینکه مراجعهکنندگان، زیاد باشند. در این صورت برای ساماندهی و ایجاد نظم و ترتیب در رسیدگی به امور مراجعهکنندگان و دادن نوبت به آنها، وجود منشی یا دربان، اشکالی ندارد.
از این حدیث، بدین نکته نیز پی میبریم که صبر انسان، زمانی درخورِ قدردانیست که در آغاز مصیبت باشد. آنگاه که انسان، صبر و شکیبایی پیشه میکند و به اجر و ثوابش امیدوار است و میداند که آنچه خداوند بگیرد و آنچه ببخشد، از آنِ اوست و هرچیزی، نزدش، اندازه و اجل یا سرآمد مشخّصی دارد.
و نیز درمییابیم که گریستن در کنار قبر، با صبر منافات دارد؛ از اینرو رسولاللهr فرمود: «از خدا بترس و صبور باش». برخی از مردم هنگامی که دچار مصیبت میشوند و عزیزی از دست میدهند، همواره سرِ قبرش میروند و گریه میکنند. این هم با صبر، منافات دارد؛ به چنین کسانی میگوییم: اگر میخواهید که نفعی به مردهی خود برسانید، در خانه بنشینید و برایش دعا و درخواست آمرزش کنید؛ نیازی نیست که همواره سرِ قبرش بروید؛ زیرا این کار باعث میشود که انسان، همیشه، مرده را بهخاطر داشته باشد و هیچ وقت یاد او، از ذهنش نرود؛ بدین ترتیب انسان، هیچگاه مصیبت را فراموش نمیکند؛ بلکه بهتر است که انسان، هرچه میتواند خودش را سرگرم کند تا مصیبت را از یاد ببرد.
***
33- عَنْ أَبِی هُرَیْرَةَt: أَنَّ رَسُولَ اللَّهِr قَالَ: «یَقُولُ اللَّهُ تَعَالَى: مَا لِعَبْدِی الْمُؤْمِنِ عِنْدِی جَزَاءٌ إِذَا قَبَضْتُ صَفِیَّهُ مِنْ أَهْلِ الدُّنْیَا ثُمَّ احْتَسَبَهُ إِلاَّ الْجَنَّةُ». [روایت بخارى]([15])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «الله متعال میفرماید: هرگاه یکی از عزیزان بندهی مؤمنم را در دنیا از او میگیرم و او به امید اجر و ثواب، صبر میکند، نزد من پاداشی جز بهشت ندارد».
شرح
رسولاللهr این حدیث را از اللهU نقل میکند؛ علما به اینچنین احادیثی، حدیث قدسی میگویند.
واژهی «صفی» که در حدیث آمده، به هر کسی گفته میشود که انسان، او را برمیگزیند و رابطهی محکمی با او دارد؛ مثل: فرزند، برادر، عمو، پدر، مادر یا دوست انسان. وقتی خداوندU، عزیزِ انسان را از او میگیرد و او به امید ثواب، صبر میکند، پاداشی جز بهشت نخواهد داشت. بدینسان میفهمیم که صبر و بردباری بر مرگِ عزیزِ ازدسترفته، فضیلت فراوانی دارد و اللهU پاداش آن را بهشت قرار داده است.
همچنین به فضل و لطف بیکران الله متعال نسبت به بندگانش پی میبریم؛ زیرا ملک، ملک اوست و هرطور که بخواهد، حکم میکند؛ هم خودِ انسان، و هم عزیزش، از آنِ الله هستند. وقتی خداوند، عزیزِ انسان را از او میگیرد و او، به امید ثواب صبر میکند، از این پاداش بزرگ بهرهمند میشود.
در این حدیث، به افعال اللهU نیز اشاره شده است؛ آنجا که میفرماید: «إِذَا قَبَضْتُ صَفِیَّهُ»؛ یعنی: «هنگامی که عزیزش را از او میگیرم». بدون شک، اللهY هر کاری که بخواهد، انجام میدهد؛ ولی ما باید بدانیم که همهی کارهای الله، خیر است و هرگز شر یا بدی، به الله نسبت داده نمیشود. یعنی فعل (کار) الله، شر نیست؛ شر، فقط در مفعول است.([16]) به عنوان مثال: امر ناگواری که خداوندU برای انسان مقدّر میکند، در رابطه با انسان، شر بهشمار میرود، نه در رابطه با تقدیر الهی؛ به عبارت دیگر، شر یا بدی در آنچه که مقدّر شده میباشد و تقدیر الهی، شر نیست؛ زیرا هرچه الله متعال، مقدّر میکند، بر حکمت بزرگی استوار است؛ گاه این حکمت، در رابطه با کسیست که این سرنوشت، برایش رقم خورده و در پارهای موارد نیز همه را دربرمیگیرد و شامل همه میشود. به هر حال اگر انسان بر امر ناگواری که برایش مقدّر شده، به امید ثواب صبر کند، به خیر فراوانی دست مییابد. مثلاً ممکن است در آن شرایط ناگوار، به سوی الله باز گردد؛ زیرا انسان در شرایطی که همواره در ناز و نعمت بهسر میبرد، شکر خدا را فراموش میکند و توجهش به اللهU کم میشود؛ ولی در ناخوشیها، بهخود میآید و به سوی پروردگارش بازمیگردد. و این، فایدهی بزرگیست که در نتیجهی ناخوشیها، حاصل میشود. همچنین ممکن است یک مسألهی ناگوار یا زیانبار برای یک شخص، به دیگران فایده برساند. مثلاً باران، برای کسی که خانهی گلی دارد، بهظاهر زیانآور است، ولی برای دیگران، مفید میباشد. البته زیانش، برای خود آن شخص نیز نسبیست و از جهات دیگری، برایش مفید میباشد.
چه بسا انسان در شرایط سخت و ناگوار بهخود میآید و درمییابد که هیچ پناهی جز الله ندارد و بدینسان فایدهی بزرگی بهدست میآورد که به مراتب از زیانی که به او رسیده، بزرگتر است.
خلاصه اینکه مؤلف/ این حدیث را در باب صبر آورده است؛ زیرا حدیث ابوهریرهt، بیانگر این است که اگر انسان بر مرگ عزیزش به امید ثواب صبر کند، پاداشی جز بهشت نخواهد داشت.
***
34- وعَنْ عائشَةَ& أنَّهَا سَأَلَتْ رسولَ اللهr عَن الطَّاعون، فَأَخبَرَهَا أَنَهُ کَانَ عَذَاباً یَبْعَثُهُ اللهُ تعالى عَلَى منْ یَشَاء، فَجَعَلَهُ اللهُ تعالَى رحْمةً للْمُؤْمنِین، فَلَیْسَ مِنْ عَبْدٍ یَقَعُ فی الطَّاعُون فَیَمْکُثُ فی بلَدِهِ صَابِراً مُحْتَسِباً یَعْلَمُ أَنَّهُ لاَ یُصِیبُهُ إِلاَّ مَا کَتَبَ اللَّهُ لَهُ إِلاَّ کَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِ الشَّهِیدِ». [روایت بخاری]([17])
ترجمه: عایشه& میگوید: از رسولاللهr دربارهی طاعون پرسیدم. فرمود: «طاعون، عذابیست که الله متعال بر هرکس که بخواهد، میفرستد؛ اما الله متعال، آن را رحمتی برای مؤمنان قرار داده است. بنابراین هر بندهای، هنگام شیوع طاعون، با شکیبایی و نیت ثواب در شهر خود بماند و بداند که هیچ زیانی بدون تقدیر الله به او نمیرسد، اجری همانند اجر شهید خواهد داشت».
35- وعَنْ أَنسٍt عنه قال: سَمِعْتُ رسول اللَّهr یقول: «إنَّ اللهU قال: إِذَا ابْتَلَیْتُ عَبدِی بحبیبتَیْهِ فَصبَرَ عَوَّضْتُهُ مِنْهُمَا الْجنَّةَ». یُریدُ عینیْه. [روایت بخاری]([18])
ترجمه: انسt میگوید: از رسولاللهr شنیدم که فرمود: «اللهU فرموده است: هرگاه بندهام را با گرفتن چشمانش بیازمایم و او صبر کند، در عوضش به او بهشت میبخشم».
شرح
مؤلف/ در ضمن احادیثی که در باب صبر نقل کرده، حدیث عائشهی صدیقه و انس بن مالک$ را آورده است. در حدیث عایشه&، رسولاللهr خبر داد که طاعون، عذابیست که الله متعال بر برخی از بندگانش میفرستد.
برخی، طاعون را همان وبا که یک بیماری همهگیر مشخّصیست، دانستهاند و برخی هم گفتهاند: طاعون به هر بیماری همهگیری گفته میشود که در جایی شیوع یابد و مردم از بابت آن بمیرند.
در هر صورت، طاعون یا وبا به عنوان یک بیماری همهگیر، عذابی ست که خداوندU میفرستد؛ ولی رحمتی برای مؤمنان است؛ البته به شرطی که مؤمن در شهری که طاعون شیوع یافته، با صبر و امید ثواب بماند و باور داشته باشد که هیچ زیانی بدون تقدیر الهی به او نمیرسد؛ بدینسان اجری مانند اجر شهید خواهد داشت.
در حدیث صحیح از عبدالرحمن بن عوفt آمده است که رسولاللهr فرمود: «إِذَا سَمِعْتُمْ بِهِ بِأَرْضٍ فَلاَ تَقْدَمُوا عَلَیْهِ، وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلاَ تَخْرُجُوا فِرَارًا مِنْهُ»؛([19]) یعنی: «هرگاه شنیدید که در جایی، طاعون (وبا) شیوع یافته است، به آنجا نروید و هرگاه در جایی بودید که طاعون (وبا) شیوع پیدا کرد، بهخاطر گریز از آن، آنجا را ترک نکنید».
بنابراین اگر در جایی طاعون آمد، به آنجا نمیرویم؛ زیرا اگر به چنین جایی برویم، خود را در معرض هلاکت قرار دادهایم. همچنین اگر در جایی بودیم و طاعون شیوع پیدا کرد، به خاطر ترس از آن، آنجا را ترک نمی کنیم؛ چراکه نمیتوانیم از مشیت الهی بگریزیم.
داستانی را بهیاد بیاوریم که خداوندU برای ما بیان فرموده است:
﴿۞أَلَمۡ تَرَ إِلَى ٱلَّذِینَ خَرَجُواْ مِن دِیَٰرِهِمۡ وَهُمۡ أُلُوفٌ حَذَرَ ٱلۡمَوۡتِ فَقَالَ لَهُمُ ٱللَّهُ مُوتُواْ ثُمَّ أَحۡیَٰهُمۡۚ ﴾ [البقرة: ٢٤٣]
آیا آن جمعیت چند هزار نفری را ندیدی که از ترس مرگ (و به قصد فرار از جهاد، بیماری طاعون را بهانه قرار دادند و) سرزمینشان را ترک کردند. الله به آنان فرمود: بمیرید (و با بیماری طاعون، هلاکشان کرد و) سپس آنان را زنده نمود.
برخی از علما در تفسیر این آیه گفتهاند: در سرزمینشان، وبا شیوع یافت؛ از اینرو آنجا را ترک کردند و گریختند. الله، آنها را هلاک و سپس زنده کرد تا بدانند که نمیتوانند از مشیت الهی فرار کنند.
حدیث عایشه& اشارهای به فضیلت صبر و احتساب (امید به ثواب) میباشد و نشان میدهد که اگر انسان در سرزمینی که وبا آمده، صبر کند و بمیرد، الله متعال ثواب شهید را به او میدهد؛ زیرا انسان، علاقهی زیادی به زندگی دارد و همین، باعث میشود که برای نجات خود از آن سرزمین فرار کند؛ ولی وقتی با صبر و شکیبایی و امید به ثواب در شهر وبازدهی خود میماند و میداند که هیچ زیانی بدون مشیت و تقدیر الله به او نمیرسد، اجر شهید برایش ثبت میگردد و این، از فضل و لطف اللهU میباشد.
اما حدیث انس بن مالکt؛ در این حدیث آمده است که رسولاللهr فرمود: «الله متعال فرموده است: هرگاه انسانی را به گرفتن چشمانش که خیلی دوستشان دارد، بیازمایم و او صبر کند، در عوضِ دو چشمش، بهشت را به او خواهم داد». هر کسی، چشمانش را دوست دارد؛ ولی اگر اللهU او را بیازماید و بیناییاش را از او بگیرد و او بیقراری نکند، اللهU در عوضش بهشت را به او عنایت میفرماید. بهشتی که با همهی دنیا برابری میکند. رسولاللهr فرموده است: «وَمَوْضِعُ سَوْطِ أَحَدِکُمْ مِنَ الْجَنَّةِ خَیْرٌ مِنَ الدُّنْیَا وَمَا فیهَا»؛([20]) یعنی: «و به اندازهی جای شلاق شما در بهشت، از دنیا و آنچه در آن است، بهتر میباشد». به عبارت دیگر: یک متر از بهشت، از دنیا و مافیها بهتر است؛ زیرا آخرت، باقی و ماندگار میباشد و دنیا فانیست و پایان مییابد. این مساحت اندک بهشت، از دنیا و آنچه که در آن است، بهتر میباشد.
وقتی الله متعال، یکی از حواس پنجگانهی انسان را میگیرد، معمولاً در عوضش، یکی از دیگر حواسش را قویتر میکند. چه بسا یک انسان نابینا، بهقدری از توانایی حسی و ادراکی برخوردار است که بهتنهایی و بدون عصاکش، در کوچه و بازار راه میرود و پستیها و بلندیهای مسیرش را میداند؛ گاه تاکسی میگیرد و رانندهی تاکسی، مسیر خانهی او را یاد ندارد؛ ولی او، خود به راننده میگوید: برو راست، برو چپ تا اینکه به درب خانهاش میرسند.
***
36- وعنْ عطاءِ بْن أَبی رَباحٍ قال: قالَ لِی ابْنُ عبَّاسٍ$ ألا أریکَ امْرَأَةً مِن أَهْلِ الجَنَّة؟ فَقُلت: بلَى، قال: هذِهِ المْرأَةُ السوْداءُ أَتَتِ النبیَّr فقالَت: إِنِّی أُصْرَع، وإِنِّی أَتکَشَّف، فَادْعُ اللَّه تعالى لِی قال: «إِن شئْتِ صَبَرْتِ ولکِ الْجنَّةُ، وإِنْ شِئْتِ دعَوْتُ اللَّه تَعالَى أَنْ یُعافِیَکِ». فقَالت: أَصْبر، فَقالت: إِنِّی أَتَکشَّف، فَادْعُ اللَّه أَنْ لا أَتکشَّف، فَدَعَا لَهَا. [متَّفق علیه]([21])
ترجمه: عطاء بن ابیرباح میگوید: عبدالله بن عباس$ به من گفت: آیا زنی بهشتی به تو نشان ندهم؟ گفتم: بلی. ابنعباس$ گفت: این زن سیاه؛ نزد پیامبرr آمد و گفت: من، «صرع» دارم؛ وقتی بیهوش میشوم، برهنه میگردم. از الله بخواه تا مرا شفا دهد . پیامبرr فرمود: «اگر میخواهی، صبر کن. و در عوض، بهشت از آنِ تو خواهد بود. و اگر میخواهی، برایت دعا میکنم تا الله تو را شفا دهد». گفت: صبر میکنم. ولی (هنگام بیهوشی) برهنه میشوم. از الله بخواه تا بدنم نمایان نشود. و پیامبرr برایش دعا کرد.
شرح
ابنعباس$ به عطاء بن ابیرباح/ پیشنهاد کرد که زنی بهشتی را به او نشان دهد. باید دانست که اهل بهشت، دو دستهاند: عدهای بر اساس ویژگیهایشان گواهی میدهیم که بهشتیاند و عدهای نیز بهطور مشخص و با نام و نشان، به بهشت مژده داده شدهاند.
در دستهی اول، هر مؤمن پرهیزکاری میگنجد و ما، دربارهی هر مؤمن باتقوایی گواهی میدهیم که بهشتی خواهد بود. همانگونه که اللهU (در آیهی 133 سورهی آلعمران) میفرماید: ﴿أُعِدَّتۡ لِلۡمُتَّقِینَ﴾ یعنی: «(بهشت،) برای پرهیزکاران آماده شده است». همچنین میفرماید:
﴿إِنَّ ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ أُوْلَٰٓئِکَ هُمۡ خَیۡرُ ٱلۡبَرِیَّةِ ٧ جَزَآؤُهُمۡ عِندَ رَبِّهِمۡ جَنَّٰتُ عَدۡنٖ تَجۡرِی مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ خَٰلِدِینَ فِیهَآ أَبَدٗاۖ﴾ [البینة: ٧، ٨]
بیشک کسانی که ایمان آوردند و کارهای شایسته انجام دادند، آنها، بهترین آفریدگان هستند. پاداششان نزد پروردگارشان، باغهای جاودانهایست که زیر درختانش جویبارها روان است و آنها در آن، جاودانهاند.
ما، دربارهی هر مؤمن پرهیزکاری که کارهای شایسته انجام میدهد، گواهی میدهیم که بهشتی خواهد بود؛ البته بهطور مشخّص از کسی نام نمیبریم و نمیگوییم که فلانی، بهشتیست؛ زیرا نمیدانیم که آیا ختم به خیر میشود یا خیر و نیز از باطنش خبر نداریم که آیا مانند ظاهرش میباشد یا نه. از اینرو وقتی آدمِ مؤمن و نیکوکاری میمیرد، قاطعانه نمیگوییم که بهشتیست؛ بلکه میگوییم: امیدواریم بهشتی باشد.
دستهی دوم بهشتیان، کسانی هستند که بهطور مشخّص، از آنان به عنوان اهل بهشت یاد شده است؛ مانند کسانی که رسولاللهr به بهشتی بودن آنها گواهی داده است؛ مثل: عشرهی مبشره، یعنی ده نفری که مژدهی بهشت یافتهاند: ابوبکر، عمر، عثمان، علی، سعید بن زید، سعد بن ابیوقاص، عبدالرحمن بن عوف، طلحه بن عبیدالله، ابوعبیده عامر بن جراح، و زبیر بن عوامy. یا همانند: ثابت بن قیس بن شمّاس، سعد بن معاذ، عبدالله بن سلام و بلال بن رباح و دیگر کسانی که رسولاللهr از آنان، بهطور مشخّص به عنوان اهل بهشت یاد فرمود.
ما، دربارهی اینها با ذکر نامشان گواهی میدهیم که بهشتیاند؛ از اینرو شهادت میدهیم که ابوبکر و عمر$ بهشتیاند و همینطور دربارهی سایر کسانی که بهروشنی و با ذکر نامشان، بشارت بهشت یافتهاند. همانند این بانوی سیاهپوست که ابنعباس$ به شاگردش عطاء بن ابیرباح/ خبر داد که به فرمودهی رسولاللهr، بانویی بهشتیست.
شاید یک زن سیاه، ارزش و جایگاهی در جامعه نداشته باشد؛ او، صرع دارد و وقتی بیهوش میشود، بدنش نمایان و برهنه میگردد؛ از اینرو از رسولاللهr میخواهد تا برایش دعا کند. پیامبرr به او میفرماید: «اگر میخواهی، صبر کن. و در عوض، بهشت از آنِ تو خواهد بود. و اگر میخواهی، برایت دعا میکنم تا الله تو را شفا دهد». او، گزینهی اول را انتخاب میکند؛ ولی بهخاطر برهنه شدنش در هنگام بیهوشی، ناراحت است؛ میگوید: پس دعا کنید که برهنه نشوم. رسولاللهr برایش دعا کرد و از آن پس، هربار دچار صرع میشد، بدنش نمایان نمیگشت.
صرع، دو سبب دارد:
یک نوع صرع، به سبب تشنج اعصاب میباشد و نوعی بیماری جسمیست که پزشکان سعی میکنند با شیوههای درمانی، معالجهاش کنند.
نوع دیگر صرع، به سبب تسلط جنها یا شیاطین بر انسان میباشد؛ بدین صورت که جنّی وارد بدن انسان میشود و باعث بیهوشی او میگردد؛ بهگونهای که شخصِ جنزده به زمین میافتد و از شدت صرع، هوش و حواسی ندارد و بیهوش میشود. چه بسا جن یا شیطانی که به درون انسان راه یافته است، به زبان آن شخص سخن میگوید و شنونده، گمان میکند که آن شخص، حرف میزند؛ حال آنکه جنّ درون اوست که سخن میگوید. از اینرو از افراد جنزده، سخنانی میشنویم که در حالت عادی و وقتی بههوش هستند، چنین سخنان بیربطی نمیگویند. این نوع صرع، با قرائت و خواندن آیات قرآن بر بیمار توسط اهل علم درمان میشود. گاهی جن، به سخن درمیآید و علت ورودش به انسان را به عالمی که بر او میخواند، میگوید. در قرآن کریم نیز به این نوع صرع اشاره شده است؛ آنجا که اللهU میفرماید:
﴿ٱلَّذِینَ یَأۡکُلُونَ ٱلرِّبَوٰاْ لَا یَقُومُونَ إِلَّا کَمَا یَقُومُ ٱلَّذِی یَتَخَبَّطُهُ ٱلشَّیۡطَٰنُ مِنَ ٱلۡمَسِّۚ﴾ [البقرة: ٢٧٥]
آنان که ربا میخورند، همانند کسی (از قبرشان) بر میخیزند که شیطان، او را بهشدت دچار جنون و اختلال حواس کرده است.
این آیه نشان میدهد که شیطان، انسان را به اختلال حواس دچار میکند که همان «صرع» است. در سنت نیز به جنزدگی اشاره شده است؛ امام احمد/ در مسند خود روایت کرده که: رسولاللهr در یکی از سفرهایش زنی را دید که با خود کودکی داشت و آن کودک، بیهوش میشد. آن زن، کودکش را نزد پیامبرr آورد. پیامبرr با جنی که بر کودک چیره شده بود، سخن گفت و بدین تریب جن، بیرون رفت و آن زن بهپاس لطف پیامبرr هدیهای به ایشان داد.([22])
اهل علم با جنّی که بر شخص مبتلا به صرع چیره میشود، سخن میگویند؛ مانند شیخالاسلام ابوالعباس حرانی/. شاگردش ابنالقیم/ میگوید: باری جنزدهای را نزدش آوردند. هرچه شیخ/ بر آن بیمار خواند، جن از وجودش بیرون نرفت. جنّی که در بدن آن شخص بود، به سخن درآمد و گفت: من، این مرد را دوست دارم.- آن جن، مؤنث بود.- شیخ/ به او گفت: ولی او، تو را دوست ندارد. از خدا بترس و بیرون برو. ولی جن قبول نکرد تا اینکه شیخ الاسلام/ بهشدت به گردن بیمار زد؛ بهگونهای که دست خودش درد گرفت. سرانجام، جن گفت: باشد؛ بهشرافت و بزرگواری شیخ، بیرون میروم. شیخالاسلام/ فرمود: لازم نیست بهاحترام من و به خاطر کرامت من، بیرون بروی؛ بلکه به خاطر اطاعت از الله و رسولش بیرون برو. بدین ترتیب جن در حضور شیخ، از وجود بیمار بیرون رفت و آن بیمار، بهخود آمد و گفت: چرا من اینجا هستم؟ گفتند: سبحانالله؛ اینهمه تو را زد و تو نفهمیدی؟! پاسخ داد: اصلاً احساس نکردم که مرا زده است؛ داستان را برایش بازگو کردند و بهبود یافت.
مثالها و نمونههای زیادی از این دست وجود دارد. گفتنیست: این نوع صرع، هم درمان دارد و هم پیشگیری. برای پیشگیری باید به اذکار و اوراد صبح و شب پایبند باشیم؛ از جمله: آیةالکرسی که هرکس آن را در شب بخواند، تا صبح در حفظ و امانِ الله خواهد بود و هیچ شیطانی، به او نزدیک نمیشود. همچنین سورههای اخلاص، فلق و ناس و اورادی که در احادیث رسولاللهr آمده است.
و اما درمان این نوع صرع؛ برای درمان کسی که دچار جنزدگی شده است، آیههایی از قرآن که حاوی هشدار، پند و استعاذه یا پناه بردن به اللهU میباشد، بر بیمار یا جنزده میخوانند تا جن، بیرون برود.
در این حدیث، به فضیلت صبر که سبب ورود به بهشت میباشد، اشاره شده است. آنجا که رسولاللهr به آن زن فرمود: «اگر میخواهی، صبر کن و بهشت، پاداش تو خواهد بود».
***
37- وعنْ أَبی عبْدِ الرَّحْمنِ عبْدِ اللَّه بنِ مسْعُودٍt قال: کَأَنِّی أَنْظُرُ إِلى رسولِ اللهr یحْکیِ نَبیّاً من الأَنْبِیاء، صلواتُ اللَّهِ وسَلاَمُهُ عَلیْهم، ضَرَبُهُ قَوْمُهُ فَأَدْموْهُ وهُو یمْسحُ الدَّم عنْ وجْهِه، یقُول: «اللَّهمَّ اغْفِرْ لِقَوْمی فإِنَّهُمْ لا یعْلمُونَ». [متفقعلیه]([23])
ترجمه: عبد الله بن مسعودt میگوید: گویا هم اکنون، رسولاللهr را میبینم که از پیامبری حکایت میکند که قومش، او را زدند و خونآلودش کردند و او در حالی که خون را از چهرهاش پاک میکرد، میگفت: «یا الله! قوم مرا ببخش؛ چراکه آنها نمیدانند».
شرح
پیامبرr در این حدیث به بخشی از سختیهایی اشاره میفرماید که بر پیامبران علیهمالسلام گذشته است. الله متعال، وظیفهی ابلاغ رسالت را به پیامبرانش داد؛ زیرا آنها، شایستگی چنین مقامی را داشتند. همانگونه که اللهU فرموده است:
﴿ٱللَّهُ أَعۡلَمُ حَیۡثُ یَجۡعَلُ رِسَالَتَهُۥۗ﴾ [الأنعام: ١٢٤]
الله، خود میداند رسالتش را به چه کسی بدهد.
پیامبران شایستگی پذیرش رسالت، تبلیغ، دعوت و امر به معروف و نهی از منکر را داشتند و میتوانستند سختیهای این راه را تحمل کنند و در این راه صبر نمایند. پیامبران الهی را با سخنان نیشدار و کارهای آزاردهندهی خود، اذیت کردند و حتی در پارهای از موارد، آنها را کشتند. چنانکه الله متعال، به پیامبرش خبر داده است:
﴿وَلَقَدۡ کُذِّبَتۡ رُسُلٞ مِّن قَبۡلِکَ فَصَبَرُواْ عَلَىٰ مَا کُذِّبُواْ وَأُوذُواْ حَتَّىٰٓ أَتَىٰهُمۡ نَصۡرُنَاۚ وَلَا مُبَدِّلَ لِکَلِمَٰتِ ٱللَّهِۚ وَلَقَدۡ جَآءَکَ مِن نَّبَإِیْ ٱلۡمُرۡسَلِینَ ٣٤ وَإِن کَانَ کَبُرَ عَلَیۡکَ إِعۡرَاضُهُمۡ فَإِنِ ٱسۡتَطَعۡتَ أَن تَبۡتَغِیَ نَفَقٗا فِی ٱلۡأَرۡضِ أَوۡ سُلَّمٗا فِی ٱلسَّمَآءِ فَتَأۡتِیَهُم بَِٔایَةٖۚ وَلَوۡ شَآءَ ٱللَّهُ لَجَمَعَهُمۡ عَلَى ٱلۡهُدَىٰۚ فَلَا تَکُونَنَّ مِنَ ٱلۡجَٰهِلِینَ ٣٥﴾
[الأنعام: ٣٤، ٣٥]
پیش از تو نیز پیامبرانی تکذیب شدند و در برابر تکذیبِ دیگران شکیبایی نمودند و اذیت و آزار دیدند تا آنکه یاری ما به آنان رسید. هیچ چیز نمیتواند حکم و قانون الله را تغییر دهد. بدون شک بخشی از سرگذشت پیامبران به تو رسیده است. چنانکه رویگردانی آنان بر تو سنگین و دشوار است، اگر توانستی سوراخی در زمین پیدا کن یا نردبانی به سوی آسمان جستجو نما و برایشان نشانهای بیاور (تا ایمان بیاورند). و اگر الله اراده کند، آنان را بر هدایت گرد میآورد؛ پس، از جاهلان مباش.
این آیه به رسولاللهr میگوید: حکمت الهی، چنین اقتضا کرده است که تو را تکذیب کنند تا حق و باطل به دنبالِ درگیری و رویارویی با هم، مشخّص شوند.
پیامبرمان که درود خدا بر او باد، حکایت یکی از پیامبران را بیان فرمود که قومش، او را زدند و خونآلودش کردند؛ او، خون را از صورتش پاک میکرد و میگفت: «خدایا! قوم مرا ببخش؛ آنها نمیدانند». این، کمال صبر یک انسان است که او را بزنند، و باز خیرخواهشان باشد. اگر کسی را بهخاطر دنیا بزنند، آکنده از خشم میشود و درصدد انتقام برمیآید؛ اما پیامبر خدا را میزنند و او برایشان دعای آمرزش میکند؛ تازه، دعوتش را بیمزد و بیمنت انجام میدهد و هیچ پاداشی از آنها نمیخواهد. با این حال، او را آنقدر میزنند که از سر و صورتش، خون میآید و او، دست به دعا برمیدارد و برای قومش درخواست مغفرت میکند.
رسولاللهr این حکایت را بیهوده یا برای پر کردن وقتمان، بازگو نکرده است؛ بلکه آن را برای ما حکایت نموده تا از آن درس بگیریم و طبق آن، در مسیر دعوت حرکت کنیم؛ اللهU میفرماید:
﴿لَقَدۡ کَانَ فِی قَصَصِهِمۡ عِبۡرَةٞ لِّأُوْلِی ٱلۡأَلۡبَٰبِۗ﴾ [یوسف: ١١٠]
بهراستی در داستانها و سرگذشتشان، عبرتی برای خردمندان وجود دارد.
درسی که از حکایت این پیامبر فرامیگیریم، این است که باید در راه دعوت به سوی الله، سختیهای گفتاری و رفتاری دیگران را تحمل کنیم و در برابرش شکیبا باشیم و سختیهای رسولخداr را بهیاد بیاوریم و به او اقتدا کنیم که وقتی انگشتش در جهاد، زخمی شد، میگفت:
هَلْ أَنْتِ إِلاَّ إِصْبَعٌ دَمِیت وَفِـی سَبِیـلِ اللَّهِ مَا لَقِیت
«تو انگشتی بیش نیستی که زخمی شدهای و آنچه به تو رسیده، در راه الله است».
آری! باید در برابر سخنان آزاردهندهای که در راه دعوت، به خود ما میگویند یا به ما میرسد، صبور باشیم و آن را مایهی رفع درجاتمان یا بخشش گناهانمان بدانیم؛ چراکه شاید از لحاظ اخلاص، یا شیوهی کار، خللی در دعوتمان وجود داشته باشد. تحمل سختیهای راه دعوت، کفارهی نقصی خواهد بود که در دعوتمان وجود دارد؛ زیرا انسان هر کار کند، باز هم امکان ندارد که در کارش هیچ عیبی نباشد؛ بنابراین سختیهای راه دعوت، زمینهای برای تکمیل کاستیهای کارِ دعوتگر و همچنین رفع درجاتش خواهد بود؛ از اینرو دعوتگر باید صبورانه به راهش ادامه دهد، نه اینکه عقبنشینی کند و بگوید: خسته شدهام و مجبور نیستم که اینهمه سختی را تحمل کنم. خیر؛ بلکه باید صبور باشد. دنیا، طولانی نیست؛ چند روزیست که میگذرد و پایان مییابد. پس در راه دعوت صبر کن تا الله هرطور که بخواهد، حکم کند.
ابنمسعودt گفت: «گویا هم اکنون، رسولاللهr را میبینم که برای ما حکایت آن پیامبری را بیان میکند که...». این شیوهی بیانی عبدالله بن مسعودt نشان میدهد که انسان، برای بیان صحت خبر یا سخنی که بازگو میکند، میتواند از چنین عباراتی استفاده نماید که نشان میدهد آن خبر یا سخن را بهدرستی حفظ کرده است. وقتی انسان، چنین شیوهای را برای تثبیت سخنش بهکار میگیرد، در واقع، به سلف صالحy اقتدا کرده و این، امریست که در میان عموم مردم رواج دارد.
***
38- وَعنْ أَبی سَعیدٍ وأَبی هُرَیْرة $ عن النَّبیِّr قال: «مَا یُصِیبُ الْمُسْلِمَ مِنْ نَصَبٍ وَلاَ وَصَبٍ وَلاَ هَمٍّ وَلاَ حَزَن وَلاَ أَذًى وَلاَ غم، حتَّى الشَّوْکَةُ یُشَاکُها إِلاَّ کفَّر اللَّه بهَا مِنْ خطَایَاه». [متفقٌ علیه]([24])
ترجمه: ابوسعید (خدری) و ابوهریره$ میگویند: پیامبرr فرمود: «هیچ رنج، بیماری، نگرانی، ناراحتی، آزار و غم و اندوهی به مسلمان نمیرسد، مگر اینکه الله بهوسیلهی آن، گناهانش را میبخشد؛ حتی خاری که در پایش فرو میرود».
39- وعن ابْن مسْعُودt قال: دَخلْتُ عَلى النَبیِّr وَهُو یُوعَکُ فَقُلْتُ: یا رسُولَ اللَّه! إِنَّکَ تُوعکُ وَعْکاً شَدِیداً قال: «أَجَلْ إِنِّی أُوعَکُ کَمَا یُوعَکُ رَجُلانِ مِنْکُم». قُلْت: ذلک أَنَّ لَکَ أَجْریْن؟ قال: «أَجَلْ ذَلک کَذَلک مَا مِنْ مُسْلِمٍ یُصِیبُهُ أَذًى، شوْکَةٌ فَمَا فوْقَهَا إلاَّ کَفَّر اللَّه بهَا سیئاته، وَحطَّتْ عنْهُ ذُنُوبُهُ کَمَا تَحُطُّ الشَّجرةُ وَرقَهَا». [متفقٌ علیه]([25])
ترجمه: ابن مسعودt میگوید: نزد پیامبرr رفتم؛ و ایشان تب داشتند. گفتم: ای رسولخدا! شما، تب شدیدی دارید. فرمود: «بله، من بهاندازهی دو نفر از شما، تب میکنم». گفتم: آیا برای این است که دو پاداش به شما میرسد؟ فرمود: «بله، همینطور است؛ به هیچ مسلمانی آزاری همچون خار یا کمتر از آن نمیرسد، مگر آنکه الله، آن را کفارهی گناهاش قرار میدهد و گناهانش، آنچنان میریزد که برگ درختان میریزد».
شرح
این دوحدیث، دلیلیست بر اینکه هر غم و اندوه و بیماری یا رنجی که به مسلمان میرسد، نعمتی از سوی اللهU میباشد که آن را کفارهی گناهان مسلمان قرار میدهد و با آن، گناهانش می ریزد.
امکان ندارد که انسان، در دنیا همیشه شاد باشد؛ روزی شاد است و روزی غمگین؛ یک روز به خواستهی خود میرسد و روزی هم نمیرسد. بدینسان در ابعاد مختلف زندگی خود، در مورد جسم و روان خویش، و دربارهی خانواده و جامعهی خود، در معرض امتحان و مشکلات فراوانی قرار دارد؛ ولی با وجود همهی این مشکلات، همهی اوضاع و احوال مؤمن، برای او خیر است؛ زیرا اگر زیان یا مشکلی به او میرسد، شکیبایی میورزد و اگر از خوشی یا نعمتی برخوردار میگردد، شکر خدا میکند و این، به نفع اوست.
بنابراین اگر به مصیبتی گرفتار شدی، خیال نکن که اندوهی که به تو رسیده یا درد و رنجی که گرفتارش شدهای یا حتی خاری که در پایت فرورفته، بینتیجه و بدون پاداش خواهد بود یا فراموش خواهد شد؛ تو در عوضش خیر فراوانی مییابی و گناهانت، مثل برگ درختان میریزد و این، از نعمتی از سوی اللهU میباشد.
اگر انسان در کنار صبر و شکیبایی، به اجر و ثواب نیز امیدوار باشد، در این صورت از اجر و پاداش نیز برخوردار میشود. بنابراین مشکلات و سختیها، دو صورت دارند:
مسلمانی، به مصیبتی گرفتار میشود؛ اگر اجر و پاداش آن را بهخاطر بیاورد و به ثواب آن نزد الله، دل و امید ببندد، در این صورت، در مصیبتی که به او رسیده، دو فایده وجود دارد: هم کفارهی گناهان اوست و هم سبب افزایش نیکیهایش.
اما اگر از احتساب یا امید به اجر و ثواب، غافل بماند و از بابت مصیبتی که به او رسیده است، دلگیر باشد، اگرچه بر نیکیهایش افزوده نمیشود، ولی باز هم این مصیبت، کفارهی گناهان اوست. اگرچه بدان سبب که صبر نکرده و به اجر آن امیدوار نبوده است، پاداشی نخواهد داشت.
بنابراین چه خوب است که انسان، در هر رنج و مصیبتی که به او میرسد، حتی بههنگام فرورفتن خار در پایش، به نیت دستیابی به ثواب، صبر نماید. این، لطف خداست که بندهی مؤمنش را گرفتار مصیبت میکند و در عوض، به او پاداش میدهد یا گناهانش را میبخشد.
***
40- وعنْ أَبی هُرَیرةt قال: قال رسولُ اللَّهِr : «مَنْ یُرِدِ اللَّهُ بِهِ خَیْراً یُصِبْ مِنْهُ». [روایت بخاری]([26])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «کسی که الله، خیرِ او را بخواهد، او را گرفتار مصیبت میکند».
41- وعَنْ أَنَسٍt قال: قال رسولُ اللَّهr : «لا یتَمنینَّ أَحدُکُمُ الْمَوْتَ لِضُرٍّ أَصَابَه، فَإِنْ کَانَ لا بُدَّ فاعلاً فلیقُل: اللَّهُمَّ أَحْینی ما کَانَت الْحیاةُ خَیراً لِی وتوفَّنی إِذَا کَانَتِ الْوفاَةُ خَیْراً لِی». [متفق علیه]([27])
ترجمه: انسt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هیچیک از شما بهخاطر مصیبتی که به آن گرفتار میشود، آرزوی مرگ نکند؛ اما اگر چارهی دیگری ندارد، بگوید: یا الله! تا زمانی که زندگی به نفع من است، مرا زنده نگه دار و آنگاه که مرگ به نفع من است، مرا بمیران».
شرح
مؤلف/، دو حدیث دربارهی پاداش صبر و احتساب (امیدواری به پاداش الهی) آورده است؛ حدیثی از ابوهریره و حدیثی دیگر از انس بن مالکy که هردو، بیانگر وجوب صبر و شکیبایی و تحمل مصیبتها و سختیهاست.
اما حدیث ابوهریرهt که رسول اللهr فرمود: «مَنْ یُرِدِ اللَّهُ بِهِ خَیْراً یُصِبْ مِنْهُ». واژهی «یصب»، به دو صورت آمده است: به فتحِ «صاد» و به کسر آن؛ و هردو، صحیح است. به فتح صاد، بدین معناست که اللهU او را به مصیبتها و سختیها گرفتار میکند تا او را بیازماید که صبر میکند یا بیصبری. اما «یُصِبْ مِنْهُ»، مفهومِ فراگیرتری دارد؛ یعنی از سوی الله یا دیگران، گرفتار مصیبت میشود. این حدیثِ مطلق، مقیّد به احادیث دیگریست که نشان میدهد: کسی که الله، خیرِ او را بخواهد، او را گرفتار مصیبت میکند و او نیز به امید و نیت ثواب، صبر میکند؛ ولی اگر صبر نکند، هیچ خیری در آن نیست و در حقیقت، الله، برای او ارادهی خیر نکرده است. کافران به مصیبتها و سختیهای فراوانی دچار میشوند، ولی بر کفرشان میمانند و در حالِ کفر میمیرند؛ شکی نیست که الله، برای اینها ارادهی خیر نکرده است. لذا منظور، این است که هر کس بر سختیها صبر کند، برای او خیر است؛ زیرا همانگونه که پیشتر بیان شد، هر مصیبتی کفارهی گناهان است و چه خوبی و خیری بالاتر از اینکه گناهان انسان بخشیده شود؛ چراکه سختیها هرچه باشند، حداکثر، دنیوی هستند و با گذشت ایام، پایان مییابند و یا سبکتر میشوند؛ اما عذاب آخرت، ماندگار است. از اینرو هر مصیبتی که کفارهی گناهانت باشد، به نفع توست.
و اما حدیث انسt؛ رسولاللهr از اینکه انسان در سختی یا مصیبت آرزوی مرگ کند، منع فرمود. چه بسا انسان، به مصیبتی گرفتار میشود که چون تاب تحمل آن را ندارد، آرزوی مرگ میکند و میگوید: خدایا! مرا بکُش. گاهی این را به زبان میآورد و گاهی در قلب، آرزوی مرگ میکند. رسولاللهr از این نهی فرموده است؛ زیرا همین مصیبت، میتواند به خیر و صلاح او باشد. بنابراین اگر به مصیبتی گرفتار شدیم، باید از الله بخواهیم که به ما توفیق صبر عنایت نماید و این، به خیر ماست؛ اما اگر آرزوی مرگ کنیم، نمیدانیم؛ شاید مرگ به زیان ما باشد و با مردن نیز راحت نشویم؛ زیرا به دنبال هر مرگی، آرامش و راحتی نیست. به گفتهی شاعر:
لیسَ مَن مات فاستراح بمیِّتٍ إنّمـا المّیِـتُ مَیِّـتُ الأحیــاء
«کسی که بمیرد و راحت شود، مرده نیست؛ مرده، زندهنماهایی هستند که راحت نیستند».
آری! چه بسا مرگ انسان، به مجازات و عذاب قبر بینجامد؛ ولی تا وقتی که زنده است، فرصت توبه دارد و شاید توبه کند و به سوی الله بازگردد. واضح است که این، به نفع اوست. بههر حال، اگر به مصیبتی گرفتار شدید، آرزوی مرگ نکنید. رسولاللهr از آرزوی مرگ در سختیها، منع فرموده است؛ اما کسی که در سختیها خودکشی میکند چه حالی خواهد داشت؟ آدمهای نادانی پیدا میشوند که وقتی در تنگنا قرار میگیرند، خود را حلقآویز میکنند یا با چاقو و یا با خوردن سَم، خود را میکُشند و در حقیقت، به عذاب دردناکتری گرفتار میگردند و راحت نمیشوند؛ بلکه از یک عذاب، به عذاب بزرگتر و سختتری انتقال مییابند؛ زیرا کسی که خودکشی میکند با همان وسیلهای که خود را میکُشد، در دوزخ مجازات میشود. اگر با چاقو خودکشی کند، در آخرت، به همان شکل به خود، چاقو میزند. همینطور اگر با سَم خودکشی نماید یا خودش را از بالای کوه بیندازد و یا به هر روشی که خود را بکشد، به همان روش عذاب میشود.
عادت رسولاللهr بود که وقتی از چیزی منع میکرد، در صورتی که جایگزین مباحی برای آن وجود داشت، آن را بیان میفرمود و بهپیروی از اللهU امر مباح را ذکر میکرد؛ نمونهاش را میتوانیم در آیهی 104 سورهی بقره ببینیم که اللهY از گفتن واژهی «راعنا» منع فرموده و واژهی «انظرنا» را به عنوان جایگزین، بیان نموده است؛ میفرماید:
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ لَا تَقُولُواْ رَٰعِنَا وَقُولُواْ ٱنظُرۡنَا﴾ [البقرة: ١٠٤]
ای کسانی که ایمان آوردهاید! (خطاب به پیامبر) نگویید: راعنا (مراعتمان را بکن که این لفظ در زبان عبری، اهانتآمیز است)؛ بلکه بگویید: أُنظرنا (که به همان معناست و اهانتآمیز نیست).
در اینباره به نمونهای از سنت نبوی اشاره میکنم: خرمای مرغوبی نزد رسولاللهr آوردند. رسولاللهr پرسید: «آیا همهی خرماهای خیبر، اینگونه مرغوبند»؟ گفتند: خیر. ما، یک صاع از این خرما را در مقابل دو صاع، و دو صاع را در مقابل سه صاع از خرماهای دیگر، خریداری میکنیم. رسولاللهr فرمود: «چنین نکنید؛ بلکه ابتدا خرمایی را که کیفیت پایینتری دارد، بفروشید و از پول آن، خرمای مرغوب خریداری کنید». میبینیم که اگر رسولاللهr از یکسو از معاملهی خرما بهخرما منع نمود، از سوی دیگر، راهکار و جایگزینی برای خریداری خرمای مرغوب ارائه فرمود.
در حدیث انسt نیز رسولاللهr ضمن اینکه از آرزوی مرگ منع نموده، راهِ درست و سالمی نیز فراروی ما قرار داده است؛ زیرا آرزوی مرگ، نشاندهندهی بیصبری و نارضایتی انسان در برابر قضا و قدر الهیست؛ ولی با دعایی که در حدیث آمده، انسان، کارش را به خدا میسپارد و بیآنکه تمنای مرگ نماید، از اللهU میخواهد که تا زمانی که زندگی، برای او بهتر است، او را زنده بدارد و هرگاه مرگ، به خیر اوست، او را بمیراند؛ چراکه انسان، غیب نمیداند و از اینرو کارش را به دانای نهان و آشکار واگذار میکند.
آرزوی مرگ، در واقع این است که انسان از خدا میخواهد که هرچه زودتر او را بمیراند و بدینسان، از خوبی و خیر فراوانی محروم میگردد؛ از خوبیهایی مثل توبه و انجام هرچه بیشتر کارهای نیک. در حدیث آمده است: «هرکسی که میمیرد، پشیمان میشود؛ اگر نیکوکار باشد، پشیمان میگردد که نیکیهای بیشتری انجام نداده است و اگر بدکار باشد، از اینکه توبه و عذرخواهی نکرده، پشیمان میشود». شاید کسی بگوید: چه معنایی دارد که دعا کنیم: خدایا! تا زمانی که زندگی، به نفع ماست، ما را زنده بدار و آنگاه که مرگ، به نفع ماست، ما را بمیران؟
میگوییم: اینطور نیست؛ بلکه اللهU از آینده و فرجام انسان، بهطور مطلق آگاه میباشد و این، انسان است که از یک لحظهی بعد نیز خبر ندارد. اللهY میفرماید:
﴿قُل لَّا یَعۡلَمُ مَن فِی ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ ٱلۡغَیۡبَ إِلَّا ٱللَّهُۚ﴾ [نمل:65]
بگو: جز الله هیچیک از موجودات آسمانها و زمین، غیب نمیداند.
همچنین میفرماید:
﴿وَمَا تَدۡرِی نَفۡسٞ مَّاذَا تَکۡسِبُ غَدٗاۖ وَمَا تَدۡرِی نَفۡسُۢ بِأَیِّ أَرۡضٖ تَمُوتُۚ﴾
[لقمان: ٣٤]
و هیچکس نمیداند که فردا چه دستآوردی خواهد داشت و هیچکس نمیداند در کدامین سرزمین میمیرد.
آری، هیچیک از ما نمیداند که زندگی، به نفع اوست یا مردن. بنابراین وقتی برای کسی دعای طول عمر میکنیم، باید این را هم قید کنیم که خداوندU، عمرِ او را در اطاعت و بندگی خویش، طولانی بگرداند تا بدینسان در طول عمرش، خیر و خوبی باشد. شاید کسی اعتراض کند که چرا مریم بنت عمران& آرزوی مرگ کرد؛ چنانکه در آیهی 23 سورهی مریم آمده است:
﴿قَالَتۡ یَٰلَیۡتَنِی مِتُّ قَبۡلَ هَٰذَا وَکُنتُ نَسۡیٗا مَّنسِیّٗا ٢٣ ﴾
گفت: ای کاش قبل از این مرده و از یادها رفته بودم.
پاسخش، این است که:
اولاً: آنچه برای امتهای گذشته مشروع بوده و در آیین ما ممنوع شده است، برای ما حجت نیست؛ زیرا دین ما، آیینهای گذشته را منسوخ کرده است.
ثانیاً: مریم آرزوی مرگ نکرد؛ بلکه آرزو نمود که ای کاش پیش از این آزمون، از دنیا میرفت؛ اگرچه مثلاً هزار سال هم عمر کرده بود. این، آرزوی مرگ زودهنگام نیست.
شخصی بهخاطر گرفتاریها و تنگناهای زندگیاش آرزوی مرگ میکند و شخصی دیگر، بر پایهی مسایلی تمنای مرگ مینماید که اللهU آن را میپسندد؛ باید میان این دو فرق بگذاریم. رسولاللهr از مورد نخست منع کرده و مورد دوم، جایز است؛ زیرا هنگامی که انسان بهخاطر سختی یا مصیبتی آرزوی مرگ میکند، به سبب بیصبریست؛ حال آنکه بر انسان واجب است که در برابر سختیها صبر نماید و به اجر و پاداش الهی امیدوار باشد. هر رنج، سختی، بیماری و غم و اندوهی که به انسان میرسد، کفارهی گناهانش خواهد بود و اگر به امید اجر و ثواب، صبر و شکیبایی پیشه کند، سبب رفع درجاتش میگردد و بدینترتیب همان مصیبت ناگوار، به نفع انسان میشود؛ همانگونه که در حدیث آمده است: «عَجَباً لأمْرِ الْمُؤْمِنِ إِنَّ أَمْرَهُ کُلَّهُ لَهُ خَیْر، وَلَیْسَ ذَلِکَ لأِحَدٍ إِلاَّ للْمُؤْمِن: إِنْ أَصَابَتْهُ سَرَّاءُ شَکَرَ فَکَانَ خَیْراً لَه، وَإِنْ أَصَابَتْهُ ضَرَّاءُ صَبَرَ فَکَانَ خیْراً لَهُ»؛([28]) یعنی: «شگفتا از حال مؤمن که همهی اوضاع و احوالش، برای او خیر است و کسی جز مؤمن، چنین وضعی ندارد: اگر مسألهی خوشایندی به او برسد، شکر میکند و اگر زیان و مسألهی ناگواری به او برسد، صبر مینماید؛ و این، به خیرِ اوست».
***
42- وعنْ أبیعبدِاللهِ خَبَّابِ بْن الأَرتِّt قال: شَکَوْنَا إِلَى رسولِ اللَّهِr وَهُو مُتَوسِّدٌ بُردةً لَهُ فی ظلِّ الْکَعْبةِ، فَقُلْنَا: أَلا تَسْتَنْصرُ لَنَا أَلا تَدْعُو لَنَا؟ فَقال: قَد کَانَ مَنْ قَبْلکُمْ یؤْخَذُ الرَّجُلُ فیُحْفَرُ لَهُ فی الأَرْضِ فیُجْعَلُ فِیهَا، ثمَّ یُؤْتِى بالْمِنْشارِ فَیُوضَعُ علَى رَأْسِهِ فیُجعلُ نصْفَیْن، ویُمْشطُ بِأَمْشاطِ الْحدیدِ مَا دُونَ لَحْمِهِ وَعظْمِه، ما یَصُدُّهُ ذلکَ عَنْ دِینِه، واللَّه لیتِمنَّ اللَّهُ هَذا الأَمْر حتَّى یسِیر الرَّاکِبُ مِنْ صنْعاءَ إِلَى حَضْرمْوتَ لا یخافُ إِلاَّ الله والذِّئْبَ عَلَى غنَمِه، ولکِنَّکُمْ تَسْتَعْجِلُونَ». [روایت بخاری]([29])
وفی روایة : «وهُوَ مُتَوسِّدٌ بُرْدةً وقَدْ لقِینَا مِنَ الْمُشْرکِین شِدَّةً».
ترجمه: خباب بن اَرَتt میگوید: رسولاللهr شالِ خود را در سایهی کعبه، بالش ساخته و تکیه زده بود؛ (از شکنجههای مشرکان مکه) به او شکایت کردیم و گفتیم: آیا برای ما درخواست پیروزی نمیکنی؟ آیا برای ما دعا نمیکنی؟ فرمود: «در امتهای گذشته برای شخصی (که ایمان آورده بود) چالهای در زمین، میکَندند و او را در آن میگذاشتند. سپس ارهای میآوردند و روی سرش مینهادند و او را از وسط، دونیم میکردند. و شانههای آهنی در بدنش فرو میبردند تا جایی که به استخوان و عصب میرسید؛ ولی اینهمه شکنجه، او را از دینش باز نمیداشت. به الله سوگند که الله، این دین را کامل میکند و بهنتیجه میرساند؛ تا جایی که سوارکار (مسافر) از «صنعاء» تا «حضرموت» میرود و جز ترس خدا و خطر گرگ برای گوسفندانش، از هیچ چیز دیگری نمیترسد؛ اما شما عجله میکنید».
در روایتی آمده است: رسولاللهr شالِ خود را بالش کرده و تکیه زده بود و چون شکنجه و سختی زیادی از مشرکان دیده بودیم...
شرح
حدیث ابوعبدالله، خبّاب بن اَرَتt از شکنجهها و آزارهای فراوانی حکایت دارد که مسلمانان از کفار قریش دیدند؛ از اینرو برای شکایت نزد رسولاللهr رفتند که در زیرِ سایهی کعبه بر شال خود تکیه زده بود. پیامبرr برایشان بیان کرد که مسلمانانِ امتهای گذشته، در راه دینشان رنج و مشقت بیشتری متحمل شدهاند؛ بهگونهای که برای هریک از آنها گودالی میکَندند و او را در آن میگذاشتند و سپس او را با اره دونیم میکردند. همچنین شانهی آهنی در بدنش فرو میبردند، تا جایی که به استخوان میرسید. چه شکنجههای عجیب و دردناکی! سپس رسولاللهr سوگند خورد که اللهU این دین، یعنی اسلام و دعوت پیامبرr را به نتیجه میرساند، تا جایی که مسافر، در کمال امنیت از صنعاء به حضرموت میرود و جز ترس خدا و خطر گرگ بر گوسفندانش، هیچ ترس دیگری ندارد. و همینطور نیز شد. این، یکی از نشانههای الهی و از معجزههای پیامبرr است که طبق فرمودهاش اتفاق افتاد و خود، گواهی و شهادتی از سوی الله بر صداقت و رسالت محمد مصطفیr میباشد. همانگونه که اللهY میفرماید:
﴿لَّٰکِنِ ٱللَّهُ یَشۡهَدُ بِمَآ أَنزَلَ إِلَیۡکَۖ أَنزَلَهُۥ بِعِلۡمِهِۦۖ وَٱلۡمَلَٰٓئِکَةُ یَشۡهَدُونَۚ وَکَفَىٰ بِٱللَّهِ شَهِیدًا ١٦٦﴾ [النساء : ١٦٦]
اما الله، در مورد آنچه نازل نموده، ثابت میکند که آن را به علم و دانش خود نازل نموده است؛ و فرشتگان نیز گواهی میدهند. و همین بس که الله گواه است.
این حدیث همچنین دلیلی بر وجوب صبر و شکیبایی در برابر اذیت و آزار دشمنان میباشد. انسان، با صبر و شکیبایی به پیروزی میرسد. بر هر مسلمانی واجب است که در برابر اذیت و آزار کفار، به امید اجر و ثواب پایداری نماید و منتظر گشایشی از سوی اللهU باشد و گمان نکند که قضیه، بهسرعت و بهآسانی تمام میشود و پایان مییابد. اللهU مؤمنان را بهوسیلهی کفار میآزماید و چه بسا مسلمانان، به دست کفار کشته میشوند؛ همانگونه که پیامبران کشته شدند. چه بسیار پیامبرانی که به دست یهودیان بنیاسرائیل به قتل رسیدند؛ حال آنکه بهعنوان پیامآوران الهی، از دعوتگران و مسلمانان، برتر بودند. لذا مسلمان باید به امید ثواب، پایداری نماید و منتظر گشایشی از سوی الله متعال باشد و خسته و درمانده نشود. آری! مسلمان باید همانند کوه، استوار باشد و بداند که فرجام نیک، از آنِ پرهیزکاران است و الله، با صابران میباشد. با شکیبایی و پایداری در راه حق و پیمودن این راه سخت به مقصد خواهیم رسید؛ البته بهدور از هرگونه هرج و مرجطلبی، آشفتگی و بینظمی یا فعالیتهای تحریکآمیز؛ بلکه با رعایت نظم و برنامهریزی سنجیده و درست به نتیجه میرسیم؛ زیرا دشمنان اسلام، با روشهای هدفمند و برنامهریزیشده، به سوی اهدافشان گام برمیدارند و به مقصودشان میرسند. متأسفانه افراد قشرینگر و سطحی، گرفتار احساسات و عواطف خویش میشوند و با آشوب و هیاهو و فعالیتهای تحریکآمیز، خود و امت اسلام را از خیر فراوان محروم میکنند و گاهی دچار لغزشهایی میشوند که اگر هم دستآوردی داشتهاند، همهاش را از میان میبرند؛ ولی مؤمن، با صبر و حوصله عمل میکند و با تصمیمگیریهای درست و برنامهریزیهای سنجیده، خود را آماده میسازد تا کار دشمنان خدا را یکسره کند و هر فرصتی را از آنها میگیرد؛ زیرا آنها در کمین نشسته و در انتظار فرصت مناسب برای نابود کردن اهل خیر هستند. دشمن، در پیِ تحریک مسلمانان است تا همانطور که امروزه میبینیم کوچکترین حرکت نسنجیدهای از برخی از مسلمانان سر بزند و بهانهای به دست دشمن بیفتد و بدینسان به سوی مسلمانان لشکرکشی کنند و بر آنان، چیره شوند.
رسولاللهr اصحابش را به صبر و پایداری فراخواند و برایشان بیان نمود که مؤمنان امتهای گذشته، شکنجههای شدیدتری میدیدند، ولی صبر میکردند. گویا به آنان فهماند که شما بیش از امتهای گذشته، شایستگی صبر و شکیبایی را دارید؛ لذا شما ای امت محمد! امت صبر و شکیبایی هستید؛ امت احسان و نیکوکاری هستید؛ صبر کنید و پایداری نمایید تا حکم الله فرا رسد و فرجام نیک، از آن پرهیزکاران گردد.
تو ای انسان! در برابر شرارتها ساکت مباش؛ ولی سنجیده و حسابشده عمل کن و منتظر گشایشی از سوی الله باش و خسته و درمانده مشو که راه، طولانیست و تازه، تو در ابتدای راه هستی. کسانی که در این راه قرار میگیرند، همهی تلاش خود را بهکار می برند تا به قلهی اهداف خویش برسند. تو از آنان سبقت بگیر و تازهنفس و قویتر از آنها گام بردار و سعی کن تدبیرت از مکر و نیرنگ دشمنانت، قویتر باشد. آنها، دسیسه میکنند و اللهY نیز تدبیر میکند و مکرشان را باطل و نابود میگرداند؛ بهیقین او، از همهی دسیسهگران، تواناتر است.
***
43- وعن ابن مَسعُودٍt قال: لمَّا کَانَ یَوْمُ حُنَیْنٍ آثر رسولُ اللهr نَاساً فی الْقِسْمَةِ فأَعْطَى الأَقْرعَ بْنَ حابِسٍ مائةً مِنَ الإِبِلِ وأَعْطَى عُییْنَةَ بْنَ حِصْنٍ مِثْلَ ذلِک، وأَعطى نَاساً منْ أشرافِ الْعربِ وآثَرهُمْ یوْمئِذٍ فی الْقِسْمَةِ. فَقَالَ رجُلٌ: واللَّهِ إنَّ هَذِهِ قِسْمةٌ ما عُدِلَ فِیها، وما أُرید فِیهَا وَجهُ اللَّه، فَقُلْتُ: واللَّه لأُخْبِرَنَّ رَسُولَ اللَّهِr، فأتیتُهُ فَأخبرته بِما قال، فتغَیَّر وَجْهُهُ حتَّى کَانَ کَالصِّرْف. ثُمَّ قال: «فَمنْ یَعْدِلُ إِذَا لَمْ یعدِلِ اللَّهُ ورسُولُه؟» ثم قال: «یرحَمُ اللَّهُ موسى قَدْ أُوْذِیَ بِأَکْثَرَ مِنْ هَذَا فَصبرَ». فَقُلْتُ: لا جرمَ لا أَرْفعُ إلَیه بعْدها حدِیثاً. [متفقٌ علیه]([30])
ترجمه: ابنمسعودt میگوید: رسولاللهr در تقسیم غنایم «حنین»
سهم بیشتری به
برخی از مردم داد: به اقرع بن حابس، صد شتر
بخشید و به عیینه بن حِصن نیز همین مقدار
بخشید و به تعدادی از اشراف عرب هم عطا نمود و سهمی بیش از دیگران به آنها داد.
یکی گفت: بهخدا سوگند که در این تقسیم، عدالت رعایت نشده و خشنودی خدا مورد توجه قرار نگرفته است. گفتم: بهخدا سوگند
که به رسولاللهr خبر میدهم. سپس نزد پیامبرr
رفتم و گفتهی آن شخص را به ایشان خبر دادم. چهرهاش تغییر کرد و بهشدت قرمز شد؛
آنگاه فرمود: «اگر الله و رسولش عدالت را رعایت نکنند، پس چه کسی عدالت را رعایت
میکند؟ رحمت خدا بر موسی که بیش از این مورد اذیت و آزار قرار گرفت، ولی صبر
کرد». با خود گفتم: از این پس، هیچ سخنی را به پیامبرr
نمیرسانم.
شرح
منظور از جنگ حنین، غزوهی طائف است که پس از فتح مکه روی داد. رسولاللهr در این غزوه، به غنایم فراوانی دست یافت؛ شتر، گوسفند، و درهم و دینار. آنگاه رسولاللهr در مکانی به نام «جعرانه» که پایان حرم از سمت طائف میباشد، اردو زد و به تقسم غنایم پرداخت. غنایم را در میان سران قبایل تقسیم کرد تا رغبت و گرایش بیشتری به اسلام بیابند و سهم زیادی به آنان بخشید؛ بهگونهای که به هریک از آنها صد شتر داد. در این میان شخصی، به نحوهی تقسیم غنایم توسط پیامبرr اعتراض کرد و گفت: «بهخدا سوگند که در این تقسیم، عدالت رعایت نشده و خشنودی خدا مورد توجه قرار نگرفته است». بدینسان شیطان و محبت دنیا، انسان را به نابوی میکشانند. چنین سخنی، کفر است؛ به عبارت دیگر، ایراد اتهام به الله و پیامبرش یا گفتن این سخن که آنها عدالت را رعایت نکردهاند و پیامبر، رضای خدا را مد نظر قرار نداده، کفر است. بدون شک رسولاللهr خشنودی اللهU را مد نظر قرار داده و قصدش، این بود که سران قبایل و طوایف را جذب اسلام کند تا بر قوت و توان اسلام افزوده شود؛ زیرا وقتی سران قبایل، به اسلام گرایش بیشتر و قویتری پیدا کنند و ایمانشان تقویت گردد، قبایل و طوایف زیردستشان نیز از آنها پیروی میکنند و این، نفع زیادی دربردارد و باعث قدرت اسلام میشود؛ ولی جهالت و نادانی، انسان را در ورطهی نابودی میاندازد. عبدالله بن مسعودt که این سخن را دربارهی رسولاللهr شنید، آن را به ایشان رساند و به پیامبرr خبر داد که این مرد، چنین گفته است. چهرهی رسولاللهr تغییر کرد و قرمز شد. آنگاه فرمود: «اگر الله و رسولش، عدالت را رعایت نکنند، پس چه کسی عدالت را رعایت میکند؟» پیامبرr کاملاً درست فرمود؛ بهراستی اگر تقسیم الله و رسولش عادلانه نباشد، پس چه کسی عدالت را رعایت میکند؟ سپس فرمود: «رحمت خدا بر موسی که بیش از این مورد اذیت و آزار قرار گرفت، ولی صبر کرد». شاهد و دلیل مورد بحث، اینجاست که پیامبران مورد اذیت و آزار قرار میگرفتند و صبر میکردند. هشت سال از هجرت پیامبرr میگذرد و چنین سخن زشتی دربارهاش میگویند؛ یعنی زمانی که مدت زیادی از آغاز دعوتش گذشته و توان و قدرتی یافته و صداقتش برای همه، روشن شده و اللهU نشانههای رسالتش را آشکار نموده است؛ با این حال گفته میشود که پیامبر، غنایم را عادلانه تقسیم نکرده و رضای خدا را مد نظر قرار نداده است! وقتی کسی، در میان اصحاب پیامبرr و در حضور آنها چنین سخنی میگوید، دیگر نباید تعجب کرد که مردم دربارهی علما، سخنان ناشایستی بگویند و خرده بگیرند که فلانعالم، چنین و چنان است و بر او عیبجویی کنند؛ زیرا شیطان، مردم را به عیبجویی و خردهگیری بر علما، وادار میکند. خردهگیری از علما یا غیبت از آنان، باعث میشود که از چشم مردم بیفتند و دیگر، مردم، توجهی به سخنانشان نداشته باشند و در نتیجه کسی برای مردم باقی نمیماند که آنها را با کتاب خدا و آموزههای دینی، راهنمایی و پیشوایی کند؛ بلکه شیطان و پیروانش، زمامدار مردم میشوند و آنها را به سوی هلاکت سوق میدهند. لذا غیبت کردن از علما بهمراتب بدتر و شدیدتر از غبیت کردن از سایر مسلمانهاست؛ زیرا غیبتِ غیرعلما، یک غیبت شخصیست و نه عمومی؛ و زیانش فقط به کسی میرسد که غیبت میکند یا از او غیبت میشود؛ ولی غیبت علما، به همهی مسلمانها زیان میرساند؛ زیرا علما پرچمداران اسلام هستند و وقتی از سخنانشان سلب اعتماد گردد، پرچم اسلام به زمین میافتد و زیان بزرگ و جبرانناپذیری به امت اسلامی میرسد. وقتی غیبت مردم، حکم خوردن گوشت مرده را دارد، غبیت علما مانند خوردن گوشت مردهایست که مسموم نیز میباشد؛ زیرا ضرر و زیانش، خیلی بیشتر است. لذا وقتی میشنویم که فلانی، غیبت علما را کرده است، نباید تعجب کنیم؛ زیرا پشت سرِ رسولاللهr حرف میزدند؛ ولی آن بزرگوار صبر میکرد و به اجر و پاداش الهی امیدوار بود. بههر حال، عاقبت نیک، از آن پرهیزکاران است. مردمی پیدا میشوند که با دیدن یک اشتباه از دوست یا نزدیکشان، به عیبجویی و بدگویی از او میپردازند و هر دشنامی که بخواهند، نثارش میکنند! فقط به خاطر یک اشتباه یا لغزش! ولی انسان باید در برابر این خردهگیریها و عیبجوییها، صبر و حوصله داشته باشد و بداند که پیامبران را دشنام دادهاند، آنها را اذیت کردهاند و تکذیبشان نمودهاند و حتی آنان را به جنون متهم کردهاند و یا گفتهاند که شاعر یا کاهن و یا جادوگرند! ولی پیامبران، چه واکنشی داشتند؟ ببینیم اللهU چه میفرماید:
﴿فَصَبَرُواْ عَلَىٰ مَا کُذِّبُواْ وَأُوذُواْ حَتَّىٰٓ أَتَىٰهُمۡ نَصۡرُنَاۚ ﴾ [الأنعام: ٣٤]
در برابر تکذیب دیگران شکیبایی نمودند و اذیت و آزار دیدند تا آنکه یاری ما به آنان رسید.
حدیث ابن مسعودt بیانگر این نکته است که حاکم یا پیشوای مسلمانان میتواند در صورتی که مصلحت بداند، عطا و بخشش کند و حتی به عدهای بیش از دیگران بدهد؛ البته این کار باید به مصلحت اسلام باشد و منافع یا مصالح شخصی، دخلی در این قضیه نداشته باشد؛ بهگونهای که به هرکس که دلش بخواهد، بدهد و یا برعکس، بهخاطر منافع شخصی، از بذل و بخشش به عدهای دیگر، دریغ کند.
اما اگر حاکم یا پیشوای مسلمانان، به مصلحت اسلام چنین کاری بکند، به خودش مربوط میشود و در پیشگاه الله، مسؤل خواهد بود و برای کسی درست نیست که بر او اعتراض نماید و اگر اعتراض کند، به خودش بد کرده است.
از این حدیث درمییابیم که رسولاللهr از سرگذشت پیامبران گذشته درس میگرفت؛ چنانکه فرمود: «موسی بیش از این آزار دید، ولی صبر کرد». الله متعال، میفرماید:
﴿لَقَدۡ کَانَ فِی قَصَصِهِمۡ عِبۡرَةٞ لِّأُوْلِی ٱلۡأَلۡبَٰبِۗ ﴾ [یوسف: ١١٠]
بهراستی در داستانها و سرگذشتشان، عبرتی برای خردمندان وجود دارد.
همچنین به پیامبرش میفرماید:
﴿أُوْلَٰٓئِکَ ٱلَّذِینَ هَدَى ٱللَّهُۖ فَبِهُدَىٰهُمُ ٱقۡتَدِهۡۗ ﴾ [الأنعام: ٩٠]
ایشان- یعنی پیامبران-، کسانی هستند که الله هدایتشان نموده است؛ پس، از شیوهی آنان پیروی کن.
بدین ترتیب اللهU به پیامبرش فرمان داد که از شیوهی پیامبران پیش از خود، پیروی کند. ما هم باید بهپیروی از پیامبران، در برابر اذیت و آزار دیگران، به امید اجر و ثواب صبور باشیم و بدانیم که این امر، کفارهی گناهان ما و مایهی رفع درجاتمان خواهد بود.
***
44- وعن أنسt قال: قال رسولُ اللَّهr : «إِذَا أَرَادَ اللَّهُ بعبْدِهِ خَیْراً عجَّلَ لَهُ الْعُقُوبةَ فی الدُّنْیَا، وإِذَا أَرَادَ اللَّه بِعبدِهِ الشَّرَّ أمسَکَ عنْهُ بذَنْبِهِ حتَّى یُوافِیَ بهِ یَومَ الْقِیامةِ» .
وقَالَ النبِیُّr : «إِنَّ عِظَمَ الْجزاءِ مَعَ عِظَمِ الْبلاء، وإِنَّ اللَّه تعالى إِذَا أَحَبَّ قَوماً ابتلاهُم، فَمنْ رضِیَ فلَهُ الرضَا، ومَنْ سَخِطَ فَلَهُ السُّخْطُ». [ترمذی، این حدیث را روایت کرده و آن را حَسَن دانسته است.]([31])
ترجمه: انسt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هرگاه الله، برای بندهاش ارادهی خیر کند، عقوبت یا نتیجهی اعمال بدش را در دنیا بهتعجیل میاندازد و اگر نسبت به بندهاش ارادهی بد نماید، او را در گناهش رها میکند تا در روز قیامت به حسابش برسد».
پیامبرr فرمود: «هرچه مصیبت بزرگتر باشد، پاداش آن بزرگتر (بیشتر) است. و الله متعال، کسانی را که دوست دارد، به سختیها گرفتار میکند؛ کسی که (به مشیت الهی) راضی باشد، دستآوردش، رضایت خداست و هرکس ناخشنود باشد، نتیجهاش خشم خدا خواهد بود».
شرح
همهی امور، به دست خدا و به ارادهی اوست. اللهU در وصف خود میفرماید:
﴿إِنَّ رَبَّکَ فَعَّالٞ لِّمَا یُرِیدُ ١٠٧﴾ [هود: ١٠٧]
همانا پروردگارت هر چه بخواهد، انجام میدهد.
و در آیهی 18 سورهی حج نیز همین توصیف را دربارهی خود، بیان میفرماید. پس، همهی امور به دست خداست.
هیچ انسانی، خالی از خطا و معصیت یا کوتاهی در انجام وظایف شرعی خود نیست. هرگاه الله، خیر و خوبیِ بندهاش را بخواهد، او را در دنیا به کیفرِ اعمال بدش میرساند؛ این کیفر، ممکن است در مال، جان و عزیزانش روی دهد تا با چنین مصایبی، به نتیجهی کارهای بدش برسد و بدینسان کفارهی گناهانش باشد و دیگر، گناهی بر او نماند و این بلایا، باعث پاکی او شوند. حتی ممکن است به خاطر یک یا دو گناه، مرگ سختی داشته باشد تا در حالی از دنیا برود که از همهی گناهان ، پاک شده است. بهطور قطع این، نعمت بزرگیست؛ زیرا عذاب دنیا، از عذاب آخرت، آسانتر میباشد.
ولی خداوندU، به کسی که برای او ارادهی شر کرده است، مهلت میدهد و او را غرق در ناز و نعمت میکند و بدیها را از او دور مینماید و بدینسان أن شخص با سرگرم شدن به نعمتهای الهی دچار غفلت میشود و بهتدریج به سوی شقاوت و بدبختی پیش میرود تا اینکه در حالی میمیرد که غرق در گناه و معصیت است و کیفرش را در آخرت، میبیند. لذا اگر کسی را دیدیم که آشکارا معصیت میکند و هیچ بلایی به او نمیرسد، و تازه، در ناز و نعمت نیز بهسر میبرد، بدانیم که خداوندU برای او ارادهی شر کرده است؛ زیرا عقوبتش را به تأخیر اندخته است تا در آخرت به حسابش برسد.
سپس فرمود: «هرچه مصیبت بزرگتر باشد، پاداش آن بزرگتر (بیشتر) است». از اینرو مصیبت کوچکتر یا آسانتر، پاداش کمتری دارد و مصیبت هرچه سختتر و بزرگتر باشد، اجر و ثواب بیشتری در پی خواهد داشت؛ زیرا اللهU، فضل و لطف زیادی نسبت به بندگانش دارد و هرگاه آنها را سختیها گرفتار کند، پاداش بزرگی به آنان میدهد و مقدار پاداش، به میزان مصیبت بستگی دارد.
آنگاه افزود: «و الله متعال، کسانی را که دوست دارد، به سختیها گرفتار میکند؛ کسی که (به مشیت الهی) راضی باشد، دستآوردش، رضایت خداست و هرکس ناخشنود باشد، نتیجهاش خشم خدا خواهد بود».
این، مژدهای برای مؤمن است که وقتی گرفتار بلا و مصیبت میشود، گمان نکند که الله متعال بر او خشم گرفته است؛ بلکه این، نشاندهندهی محبت الله به بندهاش میباشد که او را گرفتارِ مصیبت میکند. اگر بنده، به مشیت الهی راضی باشد و به نیت ثواب صبر کند، نتیجهاش خشنودی خدا خواهد بود و اگر ناخشنود باشد، برایش پیآمدی جز خشم خدا نخواهد داشت. این حدیث، تشویقیست بر اینکه انسان در برابر سختیها صبور باشد تا به خشنودی اللهU دست یابد.
***
45- وعنْ أَنَسٍt قال: کَانَ ابْنٌ لأبی طلْحةَt یَشْتَکی، فخرج أبُوطَلْحة ، فَقُبِضَ الصَّبِی، فَلَمَّا رَجَعَ أَبُوطَلْحةَ قال: ما فَعَلَ ابنِی؟ قَالَت أُمُّ سُلَیْم وَهِیَ أُمُّ الصَّبی: هو أَسْکَنُ مَا کَان، فَقَرَّبَتْ إِلَیْهِ الْعَشَاءَ فَتَعَشَّى، ثُمَّ أَصَابَ مِنْهَا، فَلَمَّا فرغَ قَالَت: وارُوا الصَّبی، فَلَمَّا أَصْبحَ أَبُو طَلْحَة أَتَى رسولَ اللَّهr فَأَخْبرهُ، فَقَالَ: «أَعرَّسْتُمُ اللَّیْلَة؟» قال: نَعَم، قال: «اللَّهمَّ بارکْ لَهُما» فَولَدتْ غُلاماً فقَالَ لِی أَبُوطَلْحَةَ: احْمِلْهُ حتَّى تَأَتِیَ بِهِ النبیَّr وبَعثَ مَعهُ بِتمْرَات، فقال: «أَمعهُ شْیء؟» قال: نعم، تَمراتٌ فَأَخَذَهَا النَّبِیُّr فَمضَغَهَا، ثُمَّ أَخذَهَا مِنْ فِیهِ فَجَعَلَهَا فی فیِّ الصَّبیِّ ثُمَّ حَنَّکَه وسمَّاهُ عبدَ اللَّهِ. [متفقٌ علیه]([32])
وفی روایةٍ للْبُخَاری: قال ابْنُ عُیَیْنَة: فَقَالَ رجُلٌ منَ الأَنْصار: فَرَأَیْتُ تَسعة أَوْلادٍ کلُّهُمْ قدْ قَرؤُوا الْقُرْآن، یعْنِی مِنْ أَوْلادِ عَبْدِ اللَّه الْموْلُود.
وفی روایةٍ لمسلِم: ماتَ ابْنٌ لأبِی طَلْحَةَ مِنْ أُمِّ سُلَیْم، فَقَالَتْ لأهْلِهَا: لا تُحَدِّثُوا أَبَا طَلْحَةَ بابنِهِ حتَّى أَکُونَ أَنَا أُحَدِّثُه، فَجَاءَ فَقَرَّبَتْ إِلَیْهِ عَشَاءً فَأَکَلَ وشَرِب، ثُمَّ تَصنَّعتْ لهُ أَحْسنَ ما کانتْ تَصَنَّعُ قَبْلَ ذلک، فَوقَعَ بِهَا، فَلَمَّا أَنْ رأَتْ أَنَّهُ قَدْ شَبِعِ وأَصَابَ مِنْها قَالتْ: یا أَبَا طلْحةَ ، أَرَایْتَ لَوْ أَنَّ قَوْماً أَعارُوا عارِیتهُمْ أَهْل بیْتٍ فَطَلبوا عاریَتَهُم، ألَهُمْ أَنْ یمْنَعُوهَا؟ قال: لا، فَقَالَت: فاحتسِبْ ابْنَک. قال: فغَضِب، ثُمَّ قال: ترکتنِی حتَّى إِذَا تَلطَّخْتُ ثُمَّ أَخْبرتِنی بِابْنی، فَانْطَلَقَ حتَّى أَتَى رسولَ اللَّهr فأخْبَرهُ بما کَان، فَقَالَ رسولُ اللَّهr : «بَارکَ اللَّه لکُما فی لیْلتِکُما». قال: فحملَت، قال: وکَانَ رسول اللَّهr فی سفَرٍ وهِی مَعَهُ وکَانَ رسولُ اللَّهr إِذَا أَتَى الْمَدِینَةِ مِنْ سَفَرٍ لاَ یَطْرُقُها طُرُوقاً فَدنَوْا مِنَ الْمَدِینَةِ، فَضَرَبَهَا الْمَخاض، فَاحْتَبَس عَلَیْهَا أَبُوطلْحَةَ، وانْطلَقَ رسولُ اللَّهr . قال: یقُولُ أَبُوطَلْحةَ إِنَّکَ لتعلمُ یَا ربِّ أَنَّهُ یعْجبُنِی أَنْ أَخْرُجَ معَ رسولِ اللَّهr إِذَا خَرَج، وأَدْخُلَ مَعهُ إِذَا دَخَل، وقَدِ احْتَبَسْتُ بِما تَرى. تقولُ أُمُّ سُلَیْم: یا أَبَا طلْحةَ مَا أَجِد الَّذی کنْتُ أَجِد، انْطَلِق، فانْطَلقْنَا، وضَربهَا المَخاضُ حینَ قَدِمَا فَولَدتْ غُلاما. فقالَتْ لِی أُمِّی: یا أَنَسُ لا یُرْضِعُهُ أَحدٌ تَغْدُوَ بِهِ عَلَى رسُول اللَّهr، فلمَّا أَصْبحَ احتملْتُهُ فانطَلقْتُ بِهِ إِلَى رسولِ اللَّهr . وذَکَرَ تمامَ الْحَدِیث.
ترجمه: انسt میگوید: پسرِ ابوطلحهt بیمار بود؛ ابوطلحهt بیرون رفت و در غیابش کودک، فوت کرد. وقتی ابوطلحه بازگشت، پرسید: حال بچه چهطور است؟ امسلیم- مادر کودک- گفت: از همیشه، آرامتر است. سپس برای ابوطلحهt شام آورد و او، شام خورد و با همسرش نزدیکی کرد. آنگاه امسلیم& به شوهرش گفت که (بچه مرده) و باید دفنش کنید. ابوطلحهt صبح، نزد پیامبرr رفت و ماجرا را برایش بازگو کرد. رسولاللهr فرمود: «آیا دیشب با هم نزدیکی کردید؟» گفت: بله. رسولاللهr دعا کرد: «خدایا! به این دو برکت عنایت کن». چندی بعد، امسلیم& پسری به دنیا آورد. ابوطلحهt به من گفت: بچه را نزد پیامبرr ببر و چند خرما با او فرستاد. پیامبرr فرمود: «آیا همراهش چیزی هست؟» گفتم: بله، چند خرما همراه اوست. پیامبرr آن را گرفت و خرمایی جوید و سپس آن را از دهانش درآورد و در دهان کودک گذاشت و به کامش مالید و او را «عبدالله» نامید.
در روایت بخاری/ آمده است: ابنعیینه میگوید: مردی از انصارy میگفت: نُه نفر از فرزندان عبدالله (بن ابیطلحه) را دیدم که همه قاری قرآن بودند.
در روایت مسلم/ آمده است: یکی از پسران ابوطلحه که از همسرش امسلیم بود، فوت نمود. امسلیم به افراد خانوادهاش گفت: به ابوطلحه چیزی نگویید تا خودم به او بگویم. وقتی ابوطلحهt به خانه آمد، امسلیم& برایش شام آورد و او شام خورد. امسلیم& بهتر از همیشه خودش را برای ابوطلحه آراست و ابوطلحه با او نزدیکی کرد. وقتی امسلیم دید که شوهرش از خوردن شام، سیر شده و نزدیکی کرده است، به او گفت: ای ابوطلحه! به من بگو: اگر گروهی، امانتی به خانوادهای بسپارند و بعد امانتشان را بخواهند، آیا آن خانواده حق دارند که آن را به آنها پس ندهند؟ پاسخ داد: نه؛ امسلیم گفت: پس باید بر مرگ پسرت به نیت ثواب، صبور باشی. ابوطلحهt عصبانی شد و گفت: گذاشتی که من آلوده شوم، آنگاه مرگ پسرم را به من خبر میدهی؟! از خانه خارج شد و نزد رسولاللهr رفت و ماجرا را بازگو کرد. رسول اللهr فرمود: «خداوند، شبِ شما را بابرکت و خجسته بگرداند». انسt میگوید: امسلیم، باردار شد و در سفری با رسولاللهr همراه بود. رسولاللهr عادت داشت که هنگام بازگشت از سفر، شب وارد مدینه نمیشد. وقتی به نزدیکی مدینه رسیدند، امسلیم را درد زایمان گرفت و ابوطلحه ناگزیر شد نزد همسرش بماند و رسولاللهr به راهش ادامه داد. راوی میگوید: ابوطلحه دعا کرد و گفت: خدایا! تو میدانی که من دوست دارم هنگام خروج و ورود رسولاللهr با ایشان باشم و میبینی که بهناچار اینجا ماندهام. امسلیم گفت: ای ابوطلحه! الآن مثل قبل، درد ندارم؛ میتوانیم برویم. و رفتند. وقتی به مدینه رسیدند، او را درد زایمان گرفت و پسری به دنیا آورد. مادرم به من گفت: ای انس! هیچکس، او را شیر نمیدهد تا صبح، او را نزد پیامبرr ببری. صبح که شد، او را نزد رسولاللهr بردم. و سپس ادامهی حدیث را ذکر کرد.
شرح
در این حدیث، داستان ابوطلحهی انصاریt آمده که پسرش بیمار بود. ابوطلحه، شوهر مادرِ انس بن مالکy بوده است. پسر ابوطلحه بیمار بود. وقتی ابوطلحه برای کارهای روزانهاش از خانه بیرون رفت، کودک فوت کرد.
هنگامی که ابوطلحهt به خانه بازگشت، جویای حال بچه شد. امسلیم& گفت: «از همیشه آرامتر است». راست هم گفت؛ زیرا بچه مرده بود و مرگ، بزرگترین سکون است. ابوطلحهt اینطور برداشت کرد که حال بچه بهتر میباشد و از اینرو آرام شده است. امسلیم برای شوهرش شام آورد و ابوطلحه هم خوشحال از اینکه کودکش خوب شده، شامش را خورد و سپس با همسرش نزدیکی کرد. آنگاه امسلیم& به او گفت: بچه مرده است و باید دفنش کنید. صبح که شد، ابوطلحهt پس از دفن بچه نزد رسولاللهr رفت و ماجرا را برای ایشان تعریف کرد. پیامبرr پرسید: «آیا دیشب با هم نزدیکی کردید؟» پاسخ داد: بله. آنگاه رسولاللهr برایشان دعا کرد که خداوند در شبِ آنها برکت دهد. چندی بعد، امسلیم& فرزندی به دنیا آورد که رسولخداr نامش را عبدالله گذاشت. و سالها بعد، عبدالله صاحب نه فرزند شد که همهی آنان به برکت دعای رسولاللهr، قاری قرآن بودند.
از این روایت، به میزان صبر و شکیبایی امسلیم& پی میبریم؛ پسرش میمیرد و او با صبر و حوصله، از شوهرش پذیرایی میکند و پس از زمینهسازی به شوهرش میگوید: بچه را دفن کنید.
این حدیث، دلیلی بر جواز توریه میباشد؛ یعنی انسان سخنی بگوید که منظور یا نیتش، چیزی غیر از مفهوم قابل برداشت از ظاهرِ سخنش میباشد. به عبارت دیگر، چیزی که ابتدا به ذهن مخاطب (شنونده) میرسد، غیر از نیت یا منظور گویندهی آن است.
توریه، جایز است؛ البته در صورتی که از روی مصلحت یا نیاز ضروری و یا برای دفع ضرر باشد و گرنه، چنین کاری شایسته نیست؛ زیرا اگر انسان توریه کند و بعد، برای شنونده روشن شود که قضیه بر خلاف گمان و تصور او بوده است، توریهکننده را دروغگو خواهد پنداشت و به او بدبین خواهد شد؛ ولی اگر واقعاً ضرورت حکم کند، اشکالی ندارد.
در این حدیث آمده است که انسt برادر مادریاش را با تعدادی خرما، نزد رسولاللهr برد. پیامبرr نوزاد را گرفت و خرمایی جوید و در دهان بچه گذاشت و آن را به کامش مالید. به این کار میگویند: «تحنیک». بدینسان آن کودک، به آبِ دهان رسولاللهr متبرک شد و نخستین چیزی که به معدهاش رسید، آبِ دهان پیامبرr بود. صحابهy هرگاه صاحب دختر یا پسر میشدند، او را نزد پیامبرr میبردند تا خرما به کامش بمالد.
تحنیک بهقصد تبرک، ویژهی رسولاللهr بوده است و درست نیست که مثلاً فلانشخص، برای تبرک به کام کودک، خرما بمالد؛ زیرا تبرک جستن، فقط به عرق و آب دهان رسولاللهr جایز بود و بس.
اما اگر تحنیک، بدین منظور انجام شود که نخستین چیزی که به معدهی نوزاد میرسد، خرما باشد، پس به کام هر نوزادی، خرما میمالیم؛ زیرا باعث تقویت معدهاش میشود.
در این حدیث، به یکی از نشانههای الهی اشاره شد. چنانکه این نوزاد سالها بعد، به برکت دعای پیامبرr، صاحب نُه فرزند شد که همهی آنها قاری قرآن بودند.
از این حدیث چنین برداشت میکنیم که گذاشتن نام «عبدالله» بر نوزاد، مستحب است؛ و همینطور نام «عبدالرحمن»؛ زیرا رسولاللهr فرموده است: «إِنَّ أَحَبَّ أَسْمَائِکُمْ إِلَى اللهِ عَبْدُ اللهِ وَعَبْدُ الرَّحْمَنِ»؛([33]) یعنی: «محبوبترین نامهای شما نزد الله، عبدالله و عبدالرحمن هستند». در این میان، روایت بیاساسی را به رسولاللهr نسبت میدهند که در حقیقت، حدیث پیامبرr نیست؛ این روایت که: [بهترین نامها، نامهایی هستند که با پیشوند «عبد» و یا با ریشهی «حمد» باشند.]([34])
حدیث صحیح، این است: «وَأَحَبُّ الْأَسْمَاءِ إِلَى اللهِ عَزَّ وَجَلَّ عَبْدُ اللهِ وَعَبْدُ الرَّحْمَنِ، وَأَصْدَقُهَا حَارِثٌ وَهَمَّامٌ»؛([35]) یعنی: «بهترین نامها، عبدالرحمن و عبدالله هستند و راستترین آنها، حارث و همّام». [حارث، یعنی کشاورز یا کسی که زمین را شخم میزند و به هر کسی گفته میشود که کار میکند؛ همام به معنای تصمیمگیرنده میباشد]. حارث و همام از آن جهت، راستترین نامها هستند که با واقعیت، مطابقت و همخوانی دارند؛ زیرا هر انسانی، بهنحوی کار میکند و همینطور تصمیمهایی میگیرد. به عبارت دیگر هر انسانی، دارای کار و اراده است. اللهU میفرماید:
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلۡإِنسَٰنُ إِنَّکَ کَادِحٌ إِلَىٰ رَبِّکَ کَدۡحٗا فَمُلَٰقِیهِ ٦﴾ [الانشقاق: ٦]
ای انسان! بهیقین تو تا ملاقات پروردگارت در تلاشی سخت خواهی بود و سپس ملاقاتش خواهی کرد.
یعنی هر انسانی همواره در تلاش و تکاپو و مشغول کار و کوشش میباشد. به هر حال، باید نامهای خوبی برای دختران و پسران خود انتخاب کنیم تا از یکسو از اجر و ثواب این کار برخوردار شویم و از سوی دیگر، به فرزندانمان خوبی نموده و حقشان را در این زمینه رعایت کرده باشیم. کسانی که نامهای عجیب و غریبی برای فرزندانشان انتخاب میکنند، آنها را در آینده دچار مشکلات و ناراحتیهای روانی مینمایند؛ بهطور قطع گناه رنجی که فرزند از بابت نام غیرمتعارف و زشت خود میکشد، بر پدر و مادرش خواهد بود؛ زیرا پدر و مادر، با انتخاب چنین اسمی، او را انگشتنمای مردم میکنند! البته نامگذاری فرزندان، به اسمهای کافران، حرام است؛ زیرا تشبه یا همانند شدن به آنهاست که حرام میباشد. رسولاللهr فرموده است: «مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ»؛ یعنی: «هرکس که خود را شبیه قومی بسازد، از جرگهی آنهاست».
بر ما مسلمانان واجب است که بهشدت از کافران بیزاری بجوییم و کینهی آنها را از دل بیرون نکنیم؛ زیرا آنها هرچهقدر که خود را به ما نزدیک نمایند یا با ما اظهار دوستی کنند، باز هم دشمنان ما و دشمنان اللهU هستند و با فرشتگان الهی و پیامبران و بندگان نیک خدا دشمنی دارند. نباید هیچ فرقی بین کافران بگذاریم؛ بلکه باید از همه بیزاری بجوییم، چه آنها که در دنیا قدرتی دارند و چه کافرانی که قدرتی ندارند؛ حتی کارگران کافری که در کشور ما کار میکنند؛ زیرا پیامبرمان، محمد مصطفیr فرموده است: «أَخرِجُوا الیَهُودَ والنَّصاری مِن جَزیرةِ العربِ»؛([36]) یعنی: «یهود و نصارا را از شبهجزیرهی عرب بیرون کنید». همچنین فرموده است: «لَأُخْرِجَنَّ الْیَهُودَ، وَالنَّصَارَى مِنْ جَزِیرَةِ الْعَرَبِ حَتَّى لَا أَدَعَ إِلَّا مُسْلِمًا»؛([37]) یعنی: «حتماً یهود و نصارا را از شبهجزیرهی عرب بیرون خواهم کرد و فقط کسی را که مسلمان باشد، در آن میگذارم». و در واپسین روزهای حیاتش که میخواست با امت وداع کند، فرمود: «أَخْرِجُوا المُشْرِکِینَ مِنْ جَزِیرَةِ العَرَبِ»؛([38]) یعنی: «مشرکان را از شبهجزیرهی عرب، بیرون کنید». متأسفانه برخی از مردم، کارگر کافر را بر کارگر مسلمان ترجیح میدهند. پناه بر خدا! دلها، دچار کجی و انحراف شده و تمایلی به حق ندارد. شیطان چنین کسانی را فریب داده که کارگر کافر، بهتر است؛ چنانکه میگویند: کافر بیشتر به درد کار میخورد؛ زیرا تماموقت کار میکند؛ چون نماز نمیخواند و برای ادای حج و عمره، مرخصی نمیگیرد و روزه نمیگیرد و توان بیشتری برای کار دارد! حال آنکه آفرینندهی آسمانها و زمین میفرماید:
﴿وَلَعَبۡدٞ مُّؤۡمِنٌ خَیۡرٞ مِّن مُّشۡرِکٖ وَلَوۡ أَعۡجَبَکُمۡۗ أُوْلَٰٓئِکَ یَدۡعُونَ إِلَى ٱلنَّارِۖ وَٱللَّهُ یَدۡعُوٓاْ إِلَى ٱلۡجَنَّةِ وَٱلۡمَغۡفِرَةِ بِإِذۡنِهِۦۖ﴾ [البقرة: ٢٢١]
بردهی مؤمن از مردِ (آزاد و) مشرک بهتر است؛ اگر چه (موقعیتش) شما را به شگفت وادارد. مشرکان به سوی جهنم دعوت میدهند و الله با شریعتش به سوی بهشت و مغفرت فرا میخواند.
عزیزانی که میتوانند باید برادران خود را که دچار فریب شیطان شدهاند و کارگران و کارشناسان غیرمسلمان را به سرزمین اسلامی میآورند و استخدامشان میکنند، نصیحت نمایند؛ آنها باید بدانند که استخدام غیرمسلمانان در سرزمین اسلامی، کمک به کافران در برابر مسلمانان است؛ زیرا اینها به کشورهای خود مالیات میپردازند و این، کمکی به آنها در برابر مسلمانهاست. دلایل و مدارک کافی در این زمینه وجود دارد؛ بههر حال بر ما واجب است که تا میتوانیم، از کافران دوری و بیزاری بجوییم؛ نه نامهای آنها را انتخاب کنیم و نه با آنها دوستی نماییم؛ همچنین در سلام کردن به آنها، پیشدستی نکنیم و اگر در مسیری از روبهروی ما میآمدند، برایشان راه را باز نگذاریم؛ زیرا رسولاللهr فرموده است: «لا تَبْدَءُوا الْیَهُودَ وَالنَّصَارَى بِالسَّلامِ، وَإِذَا لَقِیتُمُوهُمْ فِی طَرِیقٍ فَاضْطَرُّوهُمْ إلَى أَضْیَقِه»؛([39]) یعنی: «شما، ابتدا به یهود و نصارا سلام نکنید و اگر در راهی با آنها روبهرو شدید، آنان را ناگزیر کنید که به تنگترین قسمتِ راه بروند».
ما کجا و این رهنمودهای پیامبرr، کجا؟! ما، با فرمودهی رسولاللهr که از روی هوس سخن نمیگفت، چههمه فاصله داریم! چرا با اینهمه فسق و فجوری که زیاد شده، از هلاکت و نابودی نمیترسیم و بهخود نمیآییم؟ باری رسولاللهr در حالی از خواب برخاست که چهرهاش سرخ شده بود؛ فرمود: «لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ، وَیْلٌ لِلْعَرَبِ مِنْ شَرٍّ قَدِ اقْتَرَبَ». یعنی: ««لاإله إلاالله، وای بر عرب از شری که نزدیک شده است». و در حالی که انگشت شست و سبابهاش را حلقه کرده بود، افزود: «فُتِحَ الْیَوْمَ مِنْ رَدْمِ یَأْجُوجَ وَمَأْجُوجَ مِثْلُ هَذِهِ»؛ یعنی: «امروز، این اندازه از سد یأجوج و مأجوج، باز شد». هشدار شدیدی به عربهاست که پرچمداران اسلام بودند. مادر مؤمنان، زینب& پرسید: آیا با وجود افراد نیکوکار در جامعه، هلاک میشویم؟ پیامبرr فرمود: «نَعَمْ إِذَا کَثُرَ الْخَبَثُ».([40]) یعنی: «بله، هنگامی که فسق و فجور زیاد شود».
فرقی نمیکند که این خباثت و پلیدی، برآمده از اعمال زشت ما باشد یا بهسبب وجود آدمهای پلید در سرزمین اسلامی؛ در هر دو صورت، ما در معرض نابودی هستیم و واقعیت، همین است که امروزه مشاهده میکنیم. خداوند، سرزمین اسلام را از شر دشمنان شناختهشده و ناشناخته در حفظ و امان خویش قرار دهد و دسیسه و نیرنگ کافران و منافقان را به خودشان برگرداند.
به سخن امسلیم& برمیگردیم که به شوهرش گفت: «ای ابوطلحه! به من بگو: اگر گروهی، امانتی به خانوادهای بسپارند و بعد، امانتشان را بخواهند، آیا آن خانواده حق دارند که آن را به آنها پس ندهند؟» مفهومش، این است که فرزندان، امانتهای الهی در دست ما هستند و اللهU هر زمان که بخواهد، آنها را پس میگیرد. امسلیم& از آن جهت چنین پرسشی مطرح کرد که زمینه را آماده کند تا ابوطلحهt بتواند این خبر را بشنود و به نیت اجر و ثواب، صبر کند. این، بیانگر فراست و زیرکی امسلیم& میباشد و نشان میدهد که او، بانویی دانا و صبور بود؛ چراکه مرگِ فرزند، برای مادر خیلی سنگین است و بلکه بر مادر دشوارتر است تا پدر؛ ولی آفرین بر صبر و شکیبایی این بانو.
برکت دعای پیامبرr را در این حدیث مشاهده میکنیم که نتیجهاش نُه قاری قرآن از فرزندان عبدالله بن ابیطلحه$ بود. این حدیث همچنین بیانگر کرامت ابوطلحهt میباشد. ابوطلحه و همسر باردارش در سفری همراه پیامبرr بودند. هنگام بازگشت و قبل از رسیدن به مدینه، همسرش را درد زایمان میگیرد؛ ناگزیر میشود پیش همسرش بماند و رسولاللهr برای اینکه به شب نخورند، به راهش ادامه میدهد. چون پیامبرr عادت نداشت که هنگام بازگشت از سفر، در شب؛ و بیخبر، نزد خانوادهاش برود.([41]) آنجا بود که ابوطلحهt دعا کرد: «خدایا! تو میدانی که من دوست دارم هنگام خروج و ورود رسولاللهr، با ایشان باشم و میبینی که بهناچار اینجا ماندهام». با خدایش راز و نیاز کرد و درد همسرش کمتر شد و توانستند به راهشان ادامه دهند. وقتی به مدینه رسیدند، همسرش وضع حمل کرد. این، کرامتی برای ابوطلحهt بود که وقتی دعا نمود، درد همسرش کم شد و توانستند با پیامبرr به مدینه بروند. امسلیم& پس از زایمان به پسرش، انس بن مالکt گفت که بچه را نزد پیامبرr ببر. میدانید که این نوزاد، از ناحیهی مادر، با انسt برادر بود. انسt برادرش را طبق عادت مردم مدینه نزد پیامبرr برد؛ مردم مدینه وقتی صاحب فرزندی میشدند، او را با تعدادی خرما نزد پیامبرr میبردند و پیامبرr مقداری از آن خرما میجوید و سپس آن را به کام کودک می مالید. در این کار دو فایده بود: یکی، برکتِ آب دهان رسولاللهr؛ چون صحابهy به عرق و آبِ دهان پیامبرr تبرک میجستند. حتی عادت داشتند که صبحها پس از نماز صبح، ظرف آبی با فرزندانشان میفرستادند و پیامبرr دستانش را در آب فرو میبرد و دستانش را میشست؛ آنگاه بچهها، آن آب را نزد خانوادههایشان میبردند و بدین ترتیب صحابهy به آثار پیامبرr، تبرک میجستند. همچنین وقتی رسولاللهr وضو میگرفت، هر یک از صحابه سعی میکرد که خود را به ماندهی آب وضوی پیامبرr برساند. همانطور که از عرق و مویش، تبرک می جستند. چنانکه یکی از همسران پیامبرr، مادر مؤمنان، امسلمه& جام یا صندوقچهای سیمین داشت که چند تار مو از رسولخداr را در آن نگه میداشت و مردم برای بهبود بیماریهای خود، دو یا سه تار از این موها را در آب میگذاشتند و هم میزدند تا به این آب، تبرک بجویند؛ اما باید دانست که این امر، مخصوص پیامبر علیه الصلاة والسلام بوده است.([42])
دومین فایدهی تحنیک، این است که خرما، خیر و برکت فراوانی دارد و برای معده، بسیار مفید است. رسولاللهr به کام این نوزاد، خرما مالید و برایش دعای برکت کرد.
در سخن امسلیم به شوهرش، به موضوع مورد بحث ما در باب صبر، اشاره شده است؛ آنجا که به شوهرش میگوید: پس باید بر فقدان پسرت صبور باشی و اجر این صبوری را از خدا بخواهی.
***
46- وعنْ أَبِی هُریرةَt أَن رسولَ اللَّهr قال: «لَیْسَ الشدیدُ بالصُّرَعةِ إِنمَّا الشدیدُ الَّذی یمْلِکُ نَفسَهُ عِنْد الْغَضَبِ». [متفقٌ علیه]([43])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «پهلوان، کسی نیست که رقیب (همآوردش) را به زمین بزند؛ پهلوان، کسیست که هنگام خشم، خودش را کنترل کند».
47- وعنْ سُلَیْمانَ بْنِ صُرَدٍt قال: کُنْتُ جالِساً مع النَّبِیr، ورجُلان یستَبَّانِ وأَحدُهُمَا قَدِ احْمَرَّ وَجْهُه. وانْتفَخَتْ أودَاجه. فقال رسولُ اللَّهr : «إِنِّی لأعلَمُ کَلِمةً لَوْ قَالَهَا لَذَهَبَ عنْهُ ما یجِد، لوْ قال: أَعْوذُ بِاللّهِ مِنَ الشَّیْطَانِ الرَّجِیمِ ذَهَبَ عنْهُ ما یجد. فقَالُوا لَه: إِنَّ النَّبِیَّr قال: «تعوَّذْ بِاللِّهِ مِن الشَّیَطان الرَّجِیمِ». [متفقٌ علیه]([44])
ترجمه: سلیمان بن صُرَدt میگوید: با پیامبرr نشسته بودم؛ دو نفر به یکدیگر دشنام میدادند؛ به گونهای که چهرهی یکی از آن ها سرخ شده و رگهای گردنش، باد کرده بود. رسولاللهr فرمود: «من، کلمهای میدانم که اگر آن را بگوید، خشمش فرو مینشیند. اگر بگوید: أَعْوذُ بِاللّهِ مِنَ الشَّیْطَانِ الرَّجِیمِ، خشمش، برطرف میشود». به او گفتند: پیامبرr میفرماید: «از شر شیطان راندهشده به الله پناه ببر».
شرح
این دو حدیث، بیانگر این نکتهاند که خشم و عصبانیت، اخگر یا پارهآتشیست که شیطان، در دل انسان میاندازد و باعث میشود که انسان، از خشم بسوزد و بدنش، داغ شود و رگهایش باد کند و چهرهاش سرخ گردد و سخنان بیربطی بر زبان بیاورد یا کارهای غیرعادی و نابخردانهای انجام دهد. شخصی، نزد پیامبرr رفت و گفت: مرا راهنمایی کنید. فرمود: «خشمگین مشو». گفت: باز هم مرا وصیت کنید. دوباره فرمود: «خشمگین مشو».
پیامبرr در حدیث ابوهریرهt که مؤلف/ آورده است، میفرماید: «پهلوان، کسی نیست که رقیبش را به زمین میزند». مردم، کسی را پهلوان میپندارند که هنگام کُشتی یا رویارویی با حریفانش، آنها را نقش زمین کند. مردم، چنین کسی را قهرمان یا پُرزور میدانند؛ ولی رسولاللهr بیان فرموده است که در حقیقت، چنین کسی، پهلوان نیست؛ بلکه: «پهلوان، کسیست که هنگام خشم، خویشتندار باشد». آری؛ پهلوان واقعی، کسیست که وقتی نفس و امیال درونی، بخواهند او را با خشم و عصبانیت به زمین بزنند، بر خود مسلّط باشد. این، قوت یا توانی درونیست که انسان میتواند بهوسیلهی آن بر شیطان غلبه کند؛ زیرا شیطان، آتش در دلِ انسان میاندازد تا او را عصبانی و خشمگین نماید. این حدیث، انسان را به خویشتنداری در هنگام عصبانیت تشویق مینماید تا خشمش را دنبال نکند که پس از آن، پشیمان میشود. بسیار اتفاق میافتد که انسان، در حالِ عصبانیت، همسرش را طلاق میدهد و گاه آخرین طلاقیست که دیگر، بازگشتی ندارد. چه بسا انسان به هنگام خشم، مالش را نابود کند؛ آن را بسوزاند یا بشکند. گاه اتفاق میافتد که پدر در شدت عصبانیت، فرزندش را کتک میزند و حتی ممکن است فرزندش زیر کتک بمیرد! و یا در حالت خشم و غضب، همسرش را طوری میزند که او را زخمی و حتی ناکار میکند! به همین خاطر است که رسولاللهr قاضی را از قضاوت و داوری در میان دو نفر، در هنگامی که خشمگین میباشد، منع فرموده است؛ زیرا خشم و غضب، مانع از آن میشود که قاضی، قضیه را درست درک کند و سپس حکم شرعیاش را اجرا نماید؛ بدینسان حکم ناعادلانهای صادر میکند که حق کسی ضایع میگردد و خود را در معرض نابودی قرار میدهد.
مؤلف/ همچنین روایت سلیمان بن صُرَدt را آورده است که دو نفر در حضور رسولخداr به یکدیگر دشنام میدادند؛ یکی از آنها، طوری خشمگین گردید که رگهای گردنش بالا آمد و چهرهاش، برافروخته و قرمز شد. رسولاللهr فرمود: «من کلمهای میدانم که اگر آن را بگوید، خشمش فرو مینشیند. اگر بگوید: أَعْوذُ بِاللّهِ مِنَ الشَّیْطَانِ الرَّجِیمِ، خشمش برطرف میشود». بدان سبب باید از شیطان راندهشده به الله پناه ببرد که عصبانیتش، از سوی شیطان است. راهکار خوبی برای فروبردن خشم وجود دارد؛ وقتی که انسان عصبانی میشود، باید خودش را کنترل کند و بر خود، مسلّط باشد؛ به عبارتی، صبر و خویشتنداری کند و از شیطان راندهشده به الله پناه ببرد و وضو بگیرد؛ زیرا وضو، آتش خشم را خاموش میکند. اگر ایستاده است، بنشیند و اگر نشسته است، دراز بکشد و اگر باز هم فکر میکرد که نمیتواند خودش را کنترل کند، آن مکان را ترک نماید تا دیگر، امکان دنبال کردن خشم برایش وجود نداشته باشد که رفتار خشمآلود، نتیجهای جز پشیمانی نخواهد داشت.
***
48- وعنْ مُعاذ بْنِ أَنَسٍt أَنَّ النَّبِیَّr قال: «مَنْ کظَمَ غیظا، وهُو قَادِرٌ عَلَى أَنْ یُنْفِذَه، دَعَاهُ اللَّهُ سُبْحانَهُ وتَعالَى عَلَى رُؤُوسِ الْخلائقِ یَوْمَ الْقِیامَةِ حَتَّى یُخَیِّرَهُ مِنَ الْحُورِ الْعِینِ مَا شَاءَ». [ابوداود و ترمذی، روایتش کردهاند و ترمذی، آن را حَسَن دانسته است.]([45])
ترجمه: معاذ بن انسt میگوید: پیامبرr فرمود: «هرکس خشمش را فرو ببرد، در حالی که میتواند آن را عملی سازد (یا انتقام بگیرد)، الله سبحانه وتعالی روز قیامت او را در انظار عمومی صدا میزند و به او اجازه میدهد که هرچه از زنان زیبای بهشتی که میخواهد، برای خود برگزیند».
49- وعنْ أَبِی هُریْرَةَt أَنَّ رَجُلاً قَالَ للنَّبِیِّr : أوْصِنی، قال: «لا تَغضَبْ». فَردَّدَ مِراراً قَال: «لا تَغْضَبْ». [روایت بخاری]([46])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: شخصی، به پیامبرr گفت: مرا نصیحت کن. فرمود: «خشمگین مشو». او چندین بار درخواست نصیحت کرد و پیامبرr فرمود: «خشمگین مشو».
50- وَعَنْ أبی هُرَیْرةَt قال: قال رسولُ اللَّهِr : «مَا یَزَال الْبَلاءُ بِالْمُؤْمِنِ وَالْمؤمِنَةِ فی نَفْسِهِ وَولَدِهِ ومَالِهِ حَتَّى یَلْقَى اللَّهَ تعالى وَمَا عَلَیْهِ خَطِیئَةٌ». [ترمذی، روایتش کرده و آن را حَسَن صحیح دانسته است.]([47])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «زن و مرد مؤمن همواره در جان و مال و فرزند خویش مورد آزمایش قرار می گیرند تا آنکه الله متعال را در حالی ملاقات میکنند که هیچ خطا و گناهی بر آنها نیست».
شرح
هر سه حدیث، بر فضیلت صبر دلالت میکنند؛ در حدیث اول، یعنی حدیث معاذ بن انسt، واژهی «غیظ» آمده که به معنای خشم و عصبانیت شدید میباشد. انسان خشمگین، خودش را بر عملی ساختن خشم خود، توانا میبیند؛ کسی که توانایی انتقام گرفتن یا عملی کردن خشم خود را ندارد، اندوهگین میشود؛ از اینرو صفت خشم، به الله نسبت داده میشود، ولی صفت حزن و اندوه را نمیتوان به الله نسبت داد؛ چراکه حزن یا اندوه، نقص محسوب میگردد؛ ولی خشم و غضب در جایش، صفت پسندیدهایست و کمال بهشمار میرود. وقتی انسان، از کسی خشمگین شود و توانایی انتقام گرفتن از او را داشته باشد، ولی بهخاطر رضای خدا، از خشمش بگذرد و در برابر قضیهای که او را خشمگین کرده است، صبر کند، از این ثواب بزرگ بهرهمند خواهد شد که اللهU روز قیامت او را در انظار عمومی صدا میزند و به او اجازه میدهد که هرچه حور عین میخواهد، برای خود انتخاب کند.
اما حدیث ابوهریرهt: شخصی، نزد رسولاللهr آمد و درخواست نصیحت کرد. پیامبرr به او فرمود: «خشمگین مشو». و هربار که آن مرد، خواستهاش را تکرار کرد، پیامبرr فرمود: «خشمگین مشو». پیشتر در اینباره توضیح دادیم.
و حدیث سوم؛ این حدیث، دلیلیست بر اینکه صبر و احتساب (امیدواری به پاداش الهی)، کفارهی گناهان انسان است. انسان همواره در جان و مال و فرزند خویش مورد آزمایش قرار میگیرد و اگر صبر و شکیبایی نماید، الله متعال او را بهقدری به این آزمایش، مبتلا میکند که دیگر، هیچ گناهی بر او نمیماند و سرانجام، در حالی روی زمین راه میرود که هیچ گناهی بر او نیست. البته این، زمانی خواهد بود که شکیبایی ورزد؛ اما اگر بیصبری کند، نتیجهای جز خشم و غضب نخواهد داشت.
***
51- وَعَنْ ابْن عَبَاسٍ$ قال: قَدِمَ عُیَیْنَة بْنُ حِصْنٍ فَنَزلَ عَلَى ابْنِ أَخیِهِ الْحُر بْنِ قَیْس، وَکَانَ مِن النَّفَرِ الَّذِین یُدْنِیهِمْ عُمرُt وَکَانَ الْقُرَّاءُ أَصْحابَ مَجْلِسِ عُمَرَt وَمُشاوَرَتِهِ کُهولاً کَانُوا أَوْ شُبَّانا، فَقَالَ عُییْنَةُ لابْنِ أَخیِه: یَا ابْنَ أَخِى لَکَ وَجْهٌ عِنْدَ هَذَا الأمِیرِ فَاسْتَأْذِنْ لى عَلَیْه، فاستَأذنَ فَأَذِنَ لَهُ عُمر. فَلَمَّا دخَلَ قال: هِیْ یا ابْنَ الْخَطَّاب، فَوَاللَّه مَا تُعْطِینَا الْجَزْلَ وَلا تَحْکُمُ فِینَا بالْعَدْل، فَغَضِبَ عُمَرُt حتَّى هَمَّ أَنْ یُوقِعَ بِهِ فَقَالَ لَهُ الْحُر: یا أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ إِنَّ اللَّه تعَالى قَال لِنبِیِّهِr: ﴿خُذِ ٱلۡعَفۡوَ وَأۡمُرۡ بِٱلۡعُرۡفِ وَأَعۡرِضۡ عَنِ ٱلۡجَٰهِلِینَ ١٩٩ ﴾ [الأعراف: ١٩٩] وإنَّ هَذَا مِنَ الجاهلین، وَاللَّه ما جاوَزَها عُمَرُ حِینَ تلاها، وکَانَ وَقَّافاً عِنْد کِتَابِ اللَّهِ تعالى. [روایت بخارى]([48])
ترجمه: ابنعباسt میگوید: عیینه بن حصن- به مدینه- آمد و بهخانهی برادرزادهاش، حر بن قیس رفت. حُر، جزو افرادی بود که عمرt آنها را به خود نزدیک میکرد (و گرامی میداشت)؛ قاریان قرآن، پیر بودند یا جوان، همواره در مجلس عمرt حضور داشتند و طرفِ مشورتش بودند. عیینه به حصن به برادرزادهاش گفت: تو نزد این امیر، قدر و منزلت داری؛ از او بخواه که مرا به حضور بپذیرد. عیینه هنگامی که وارد مجلس عمرt شد، گفت: های! ای پسر خطاب! تو چیزِ زیادی به ما نمیدهی و در میان ما بهعدالت حکم نمیکنی. عمرt خشمگین شد و میخواست او را تنبیه کند. حر به عمر گفت: ای امیر مؤمنان! الله متعال، به پیامبرشr فرموده است:
﴿خُذِ ٱلۡعَفۡوَ وَأۡمُرۡ بِٱلۡعُرۡفِ وَأَعۡرِضۡ عَنِ ٱلۡجَٰهِلِینَ ١٩٩﴾ [الأعراف: ١٩٩]
عفو و گذشت (در پیش) بگیر و به کار نیک و پسندیده فرمان بده و از جاهلان روی بگردان.
و ادامه داد: و این شخص نیز از جاهلان است. (ابنعباس$ میگوید:) بهخدا سوگند، هنگامی که حر، این آیه را تلاوت نمود، عمرt از حکم آن تجاوز نکرد؛ عمرt در برابر کتاب خدا، بسیار مطیع بود.
شرح
مؤلف/ در ادامهی احادیثی که در باب صبر آورده، حدیثی از ابنعباس$ دربارهی امیر مؤمنان، عمر بن خطابt ذکر کرده که دومین خلیفه پس از ابوبکر صدیقt بود. عمرt به رعایت عدالت در میان شهروندانش و به فروتنی در برابر حق، مشهور بود. چنانکه زنی، آیهای از قرآن را به او تذکر داد و او، بدون چانهزنی تسلیم شد. عیینه بن حصن که از سران قومش بود، نزد عمرt رفت و با لحنی ناپسند گفت: های! ای پسر خطاب! تو، چیز زیادی به ما نمیدهی و در میان ما عادلانه رفتار نمیکنی.
ببینید که این شخص، با خلیفهی عادل چگونه سخن میگوید؟! خلیفهای که قاریان قرآن را گرامی میداشت و آن دسته از اصحاب رسولاللهr را که قاری بودند، در کنار خود مینشاند و فرقی نمیکرد که پیر و میانسال بودند یا جوان؛ بلکه آنها را گرامی میداشت و با آنها مشورت میکرد. هر خلیفه و حاکمی باید اینچنین باشد و مشاوران و همنشینان نیک و شایستهای برای خود انتخاب نماید؛ زیرا در غیر این صورت، هم خودش را نابود میکند و هم امت را به نابودی میکشاند. اما اگر همنشینان خوبی داشته باشد، الله، او را مایهی خیررسانی به امت میگرداند. بر ولی امر و زمامدار مسلمانان، واجب است که برای خود مشاوران و همنشینانی از اهل علم و ایمان برگزیند. قاریان صحابهy، همان علما بودند؛ زیرا تا زمانی که علوم و معارفِ دَه آیه را فرا نمیگرفتند و به آن عمل نمیکردند، به حفظ آیههای بعد نمیپرداختند.
خلاصه اینکه سخنان ناپسند آن مرد، خشم عمرt را برانگیخت و چیزی نمانده بود که عمرt تنبیهش کند؛ اما حر بن قیس، برادرزادهی عیینه، آیهی 199 سورهی اعراف را به عمرt یادآوری کرد که اللهU پیامبرش را به رویگردانی از جاهلان فرمان میدهد و سپس عرض کرد که عیینه هم جهالت کرده است. عمرt با شنیدن این آیه، دیگر حرکتی نکرد و از تنبیه عیینه، خودداری نمود؛ زیرا سخت مطیع قرآن بود. صحابهy در برابر قرآن و احکام الهی، چه همه ادب داشتند! وقتی به آنها گفته میشد: این، سخن یا حکم الله است، جلوتر نمیرفتند و مطیع میشدند.
﴿خُذِ ٱلۡعَفۡوَ﴾، یعنی عفو گذشت در پیش بگیر و تا میتوانی از حقّ خود بگذر که نمیتوانی به آن دست یابی. ﴿وَأۡمُرۡ بِٱلۡعُرۡفِ﴾ و به کار پسندیده، یعنی کاری که مردم و شریعت میپسندند، فرمان بده و به منکر یا غیرعرف فرامخوان؛ مسایل، در یک نگاه کلی سه دستهاند:
منکر یا زشت که باید از آن نهی کرد.
عُرف یا پسندیده که باید به آن فرمان داد.
کارهایی که نه منکر است و نه پسندیده؛ دربارهی چنین کارهایی سکوت میکنیم.
البته همواره باید سعی کنیم که فقط سخنانی بگوییم که در آن خیری وجود دارد؛ زیرا پیامبرr فرموده است: «مَنْ کَانَ یُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالیَوْمِ الآخِرِ فَلْیَقُلْ خَیْرًا أَوْ لِیَصْمُتْ»؛ یعنی: «هرکس به الله و آخرت ایمان دارد، باید سخن نیک بگوید و گرنه، سکوت کند».
فرمود: ﴿وَأَعۡرِضۡ عَنِ ٱلۡجَٰهِلِینَ﴾ یعنی هر کس نسبت به تو جهالت نمود و به تو تعدی یا زباندرازی کرد، از او روی بگردان؛ به ویژه اگر رویگردانیات، از روی ضعف یا خفت و خواری نباشد. مانند عمر بن خطابt که از روی خفت و خواری یا ضعف و ناتوانی، رویگردانی نکرد؛ بلکه میتوانست آن مرد را تنبیه کند، ولی بهحکم این آیه از این کار صرف نظر نمود. جهل، دو معنا دارد:
عدم آگاهی از چیزی.
سفاهت و نادانی یا تعدی و گستاخی نسبت به دیگران. چنانکه شاعر دوران جاهلی میگوید:
ألا لا یجهلنّ أحدٌ علینـا فنجهل فوق جهل الجاهلینا
یعنی: «هان! مبادا کسی نسبت به ما جهالت و گستاخی کند که ما نیز بیش از جاهلان و فراتر از آنها بر او جهالت خواهیم کرد».
البته واضح است که این شعر، شعری جاهلیست و ادب اسلامی، غیر از این است؛ اللهY میفرماید:
﴿وَلَا تَسۡتَوِی ٱلۡحَسَنَةُ وَلَا ٱلسَّیِّئَةُۚ ٱدۡفَعۡ بِٱلَّتِی هِیَ أَحۡسَنُ فَإِذَا ٱلَّذِی بَیۡنَکَ وَبَیۡنَهُۥ عَدَٰوَةٞ کَأَنَّهُۥ وَلِیٌّ حَمِیمٞ ٣٤﴾ [فصلت: ٣٤]
نیکی و بدی یکسان نیست. (بدی را) به بهترین شیوه پاسخ بده که اگر چنین کنی، ناگاه کسی که میان تو و او دشمنیست، چنان میشود که گویا دوستی صمیمی و نزدیک است.
سبحان الله! میفرماید: پاسخ کسی را که به تو بد میکند و میان شما دشمنیست، به بهترین شیوه بده؛ اگر این کار را بکنی، بلافاصله پاداش آن را مییابی؛ یعنی آن شخص، چنان میشود که گویا دوست صمیمی و نزدیک توست. چه کسی، این را میگوید؟ بله، اللهU که دلها در دست اوست و آنها را هر گونه که بخواهد، میگرداند. دلِ هر انسانی در میان دو انگشت از انگشتان پروردگار رحمان است. چه بسا الله، دل بندهاش را بهگونهای بگرداند که دوستی، جای دشمنی را بگیرد و آن شخص، دوستی صمیمیات گردد.
خلاصه اینکه وقتی آیهی 199 سورهی اعراف را نزد امیر مؤمنان، عمر بن خطابt خواندند، دیگر هیچ حرکتی نکرد و از تنبیه آن مرد، خودداری نمود. ما نیز باید در هنگام خشم و عصبانیت، آموزههای قرآن و سنت پیامبرr را بهیاد آوریم و به رهنمودهای کتاب و سنت عمل کنیم تا به خطا و لغزش دچار نشویم؛ زیرا کسی که به رهنمود الاهی عمل کند، هیچگاه گمراه نمیگردد. اللهY میفرماید:
﴿فَمَنِ ٱتَّبَعَ هُدَایَ فَلَا یَضِلُّ وَلَا یَشۡقَىٰ ١٢٣﴾ [طه: ١٢٣]
هرکس از هدایت و رهنمود من پیروی کند، گمراه نمیشود و در رنج و زحمت نمیافتد.
***
52- وعَن ابْنِ مسْعُودٍt أنَّ رسولَ اللَّهr قال: «إِنَّهَا سَتکُونُ بَعْدِى أَثَرَةٌ وَأُمُورٌ تُنْکِرونَها»، قَالُوا: یا رسُولَ اللَّهِ فَما تَأمرُنا؟ قال: «تُؤَدُّونَ الْحقَّ الَّذی عَلَیْکُمْ وتَسْألونَ اللَّه الذی لکُمْ». [متفقٌ علیه]([49])
ترجمه: ابن مسعودt میگوید: رسولاللهr فرمود: «پس از من، خودخواهی یا تبعیض و حقکُشی و اموری پدید خواهد آمد که آنها را نمیپسندید». گفتند: ای رسولخدا! فرمان شما به ما (در چنین شرایطی) چیست؟ فرمود: «حقی را که بر شماست، ادا کنید و حقّ خود را از الله، درخواست نمایید».
53- وَعن أبی یحْیَى أُسَیْدِ بْنِ حُضَیْرٍt أَنَّ رَجُلاً مِنَ الأَنْصَارِ قال: یا رسولَ اللَّهِ أَلا تَسْتَعْمِلُنی کَمَا اسْتَعْملتَ فُلاناً وفلاناً فَقال: «إِنَّکُمْ سَتَلْقَوْنَ بَعْدی أَثَرَةً فاصْبِرُوا حَتَّى تلقَوْنِی علَى الْحوْضِ». [متفق علیه]([50])
ترجمه: ابویحیی، اُسید بن حضیرt میگوید: مردی از انصار گفت: ای رسولخدا! آیا همانطور که به فلانی و فلانی مسؤولیتی واگذار کردهاید، مرا به کار یا وظیفهای نمیگمارید؟ رسولاللهr فرمود: «پس از من، تبعیض و حقکُشی خواهید دید؛ پس صبر کنید تا مرا در کنار حوض ملاقات نمایید».
شرح
حدیث ابن مسعود و حدیث اسید بن حضیر$ دربارهی صبر و شکیباییست و از اینرو مؤلف، این دو حدیث را در باب صبر آورده است.
در حدیث عبدالله بن مسعودt آمده است که رسولاللهr فرمود: «إِنَّهَا سَتکُونُ بَعْدِى أَثَرَةٌ».
أَثَرَة، بدین معناست که انسان چیزی را که دیگران در آن حق دارند، از آنِ خود بداند که در واقع، نوعی تبعیض یا خودخواهی و حقکُشی بهشمار میرود. منظور، این است که حاکمانی بر مسلمانان چیره و مسلّط میشوند که اموال مسلمانان را هرگونه که بخواهند، خرج میکنند و آنها را از حق و حقوقشان، محروم مینمایند. بدینسان که اموال مسلمانان را برای منافع شخصی خود، هزینه میکنند؛ صحابه پرسیدند: در اینباره چه دستوری به ما میدهید؟ فرمود: «حقی را که بر شماست، ادا کنید». به عبارت دیگر: تبعیض و خودخواهی و حقکُشی حاکمان، شما را بر آن ندارد که از انجام وظایف خود دربارهی آنها کوتاهی کنید و دیگر، از آنها اطاعت نکنید و به آشوب و نافرمانی روی بیاورید؛ بلکه صبر کنید و همچنان از آنان اطاعت نمایید و با آنها حتی بر سرِ حقّ خود، درگیر نشوید. همچنین فرمود: «و حق خود را از الله درخواست کنید». از الله بخواهید که حاکمانتان را هدایت کند تا حق و حقوقتان را بدهند. این، از حکمت و فرزانگی رسولاللهr بود که چنین فرمود؛ زیرا میدانست که بخل و آز، ریشه در وجود انسان دارد و از اینرو انسانها نمیتوانند بهسادگی در برابر تضییع حقوق خویش صبر کنند و خویشتنداری نمایند؛ اما رسولاللهr یاران و امتش را به راهی رهنمون شد که سراسر، خیر است.
بر مسلمان واجب است که حق فرمانبرداری و اطاعت از حاکمش را ادا کند و به ستیز و کشمکش با او برنخیزد و اگر حقی از او ضایع میشود، از الله بخواهد که به حاکم، توفیق ادای حقوق شهروندانش را عنایت کند تا بدین ترتیب به حق خویش برسد. این حدیث، دلیلی بر نبوت رسول خداr میباشد؛ زیرا از قضیهای خبر داد که سالها بعد، حاکمان و امیران، به تبعیض و خودخواهی و تضییع حقوق دیگران روی آوردند؛ بهگونهای که میبینیم با اموال مردم، عیش و نوش کردهاند و اموال مردم را در جهت منافع شخصی خود، هزینه نمودهاند. ولی این، بدین معنا نیست که دست از اطاعتشان بکشیم یا به ستیز و کشمکش با آنها بپردازیم؛ بلکه باید از الله بخواهیم که ما را به حقوقمان برساند و در عین حال، از انجام وظایف خود کوتاهی نکنیم.
همچنین باید در مسایلی که ممکن است به آشوب بینجامد، حکمت داشته باشیم؛ زیرا تبعیض، خودخواهی و حقکُشی حاکمان، یکی از زمینههای شورش مردم برای مطالبهی حقوقشان میباشد؛ ولی رسولاللهr به خویشتنداری و صبر و حوصله در چنین شرایطی دستور داده و این وظیفه را فراروی ما نهاده است که به وظایف شرعی و شهروندی خود در قبال حاکمان عمل کنیم و از الله بخواهیم که ما را به حقوقمان برساند.
در حدیث اُسَید بن حُضَیرt نیز به همان مسألهای اشاره شده که در حدیث ابنمسعودt آمده است؛ یعنی پدیدار شدن تبعیض، خودخواهی و حقکُشی؛ اما رسولاللهr فرمود: «صبر کنید تا مرا در کنار حوض ملاقات نمایید». یعنی اگر صبر و حوصله کنید، اللهU بهپاس این صبر و حوصله، به شما از حوض پیامبر خویش، آب خواهد داد. از خداوندU بخواهیم که همهی را کنار حوض پیامبرr ببرد تا از آب آن، بنوشیم. همان حوضی که روز قیامت، سرشار از آب میباشد؛ یعنی در مکان و زمانی که انسان، بیشترین نیاز را به آب دارد؛ زیرا در شرایط سختی قرار میگیرد که غم و اندوه و رنج و گرما آزارش میدهد و بهشدت به آب نیاز پیدا میکند. آری! کنار حوض پیامبرr میروند و از آبِ آن مینوشند. حوض پیامبرr، حوض بزرگیست که بهاندازهی مسافت یک ماه، طول و عرض دارد و از طریق دو ناودان از «کوثر» به آن، آب میریزد. «کوثر»، نام نهری در بهشت میباشد که به رسولاللهr اختصاص دارد. آبی سفیدتر از شیر، شیرینتر از عسل، و خوشبوتر از مشک به این حوض میریزد و در آن، ظرفهای سیمینیست که در درخشندگی، زیبایی و فراوانی، مانند ستارگان آسمان هستند و هرکس یک جرعه از این آب بنوشد، پس از آن، هرگز تشنه نمیشود. خدایا! ما را جزو کسانی بگردان که از آب کوثر مینوشند.
پیامبرr بیان نمود که اگر امت در برابر خودخواهی، تبعیض و ستم و خودکامگی حکام خود شکیبا باشند، کنار حوض ایشان خواهند رفت و از آبِ آن، خواهند نوشید.
در
این دو حدیث، به صبر و خویشتنداری در برابر حکامی که حقوق شهروندی
را نادیده میگیرند،
سفارش شده است؛ البته نباید از یاد ببریم که خلایق، هرچه لایق؛ یعنی نوع رفتار
حکومتها با مردم، به مردم و رفتار خودشان بستگی دارد. اگر مردم، رویکرد و رفتار
نامناسبی در میان خود و در رابطه با اللهU داشته باشند، الله متعال، حاکمان ستمگری بر
آنها مسلّط میگرداند؛ چنانکه فرموده است:
﴿ وَکَذَٰلِکَ نُوَلِّی بَعۡضَ ٱلظَّٰلِمِینَ بَعۡضَۢا بِمَا کَانُواْ یَکۡسِبُونَ ١٢٩ ﴾ [الأنعام: ١٢٩]
اینچنین برخی از ستمکاران را بر برخی دیگر به سبب کردارشان مسلّط میکنیم.
اگر مردم خود خوب باشند، حاکمانشان نیز به خواست پروردگار متعال، خوب خواهند بود و اگر مردم، خود خوب نباشند، نباید توقع داشت که حاکمان خوبی بر آنان حکم برانند. گفته میشود: یکی از خوارج نزد علی بن ابیطالبt رفت و پرسید: ای علی! چرا مردم از ابوبکر و عمر اطاعت میکردند، ولی از تو اطاعت نمیکنند؟ علیt پاسخ داد: «برای اینکه شهروندان ابوبکر و عمر، من و امثال من بودیم؛ اما شهروندان من، تو و امثال تو هستند»؛ یعنی در تو و امثال تو خیری نیست؛ و همین امر نیز باعث شد که در برابر علیt سر برآورند و آشوب بهپا کنند تا آنجا که حتی او را به قتل رساندند. همچنین گفته میشود که به یکی از شاهان اموی، خبر رسید که پشت سرش سخنانی میگویند؛ گمان میکنم عبدالملک بن مروان بوده است؛ از اینرو مردم و بزرگانشان را جمع کرد و گفت: ای مردم! گویا شما میخواهید که ما برای شما، مثل ابوبکر و عمر باشیم؟ گفتند: آری. گفت: اگر میخواهید که ما برای شما همانند ابوبکر و عمر باشیم، شما برای ما مثل مردم و شهروندان ابوبکر و عمر باشید!
آری! اللهU حکیم است و کسی را بر مردم مسلّط میکند که مطابق اعمالشان با آنها رفتار مینماید. اگر مردم، خود نیک بودند، رفتار نیکی از حکومت میبینند و اگر بد بودند، وضعیت، برعکس خواهد بود. با این حال، شکی نیست که درستکار بودن شخصِ حاکم، خیلی مهم و بلکه اساس حکمرانیست؛ اگر حکام درستکار باشد، مردم نیز نیک و درستکار خواهند بود؛ چراکه حاکم با امکاناتی که در اختیار دارد، میتواند کسانی را که دچار لغزش میشوند، اصلاح کند.
***
54- وَعنْ أبی إِبْراهیمَ عَبْدِ اللَّه بْنِ أبی أَوْفی$ أَنَّ رسولَ اللَّهr فی بعْضِ أَیَّامِهِ التی لَقِیَ فِیهَا الْعَدُو، انْتَظرَ حَتَّى إِذَا مَالَتِ الشَّمْسُ قَامَ فِیهمْ فَقَالَ: «یَا أَیُّهَا النَّاسُ لا تَتَمنَّوا لِقَاءَ الْعدُو، وَاسْأَلُوا اللَّه العَافِیَةَ، فَإِذَا لقیتُموهم فاصْبرُوا، وَاعْلَمُوا أَنَّ الْجَنَّة تَحْتَ ظِلاَلِ السُّیُوفِ». ثُمَّ قَالَ النَّبِیُّr : «اللَّهُمَّ مُنْزِلَ الْکِتَابِ وَمُجْرِیَ السَّحَاب، وَهَازِمَ الأَحْزاب، اهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنا عَلَیْهِمْ». [متفقٌ علیه]([51])
ترجمه: ابوابراهیم، عبدالله بن ابیاوفی$ میگوید: رسولاللهr در یکی از روزهایی که با دشمن روبهرو شد، تا پس از زوال آفتاب منتظر ماند. سپس در میان برخاست و فرمود: «ای مردم! رویارویی با دشمن را آرزو نکنید و از الله، عافیت بخواهید؛ ولی اگر با دشمن روبهرو شدید، صبر و پایداری کنید و بدانید که بهشت، زیر سایهی شمشیرهاست». سپس دعا کرد: «یا الله! ای نازلکنندهی کتاب و ای ذاتی که ابرها را بهحرکت درمیآوری! ای شکستدهندهی دستههای دشمن! احزاب- یعنی گروههای دشمن- را شکست بده و ما را بر آنها پیروز بگردان».
شرح
در حدیثی که مؤلف/ از عبدالله بن ابیاوفیt نقل کرده، آمده است که پیامبرr در یکی از غزوهها، تا زوال آفتاب منتظر ماند؛ یعنی منتظر ماند تا خورشید، از وسط آسمان بگذرد و هوا سردتر شود و مردم، سرحال و بانشاط گردند؛ آنگاه برخاست و برایشان سخنرانی کرد. گفتنیست: برخی از خطبهها و سخنرانیهای رسولاللهr بهطور ثابت، زمان مشخصی داشت؛ مثل سخنرانی روز جمعه. برخی از خطبهها، به حسب ضرورت و مطابق شرایط، انجام میشد؛ یعنی رسولاللهr طبق نیاز، برای مردم سخنرانی میکرد؛ و دراین خطبههایی زیاد هم پیش میآمد. در خطبهای که- در غزوهی احزاب- ایراد کرد، چنین فرمود: «رویارویی با دشمن را آرزو نکنید»؛ یعنی انسان نباید آرزوی رویارویی با دشمن را داشته باشد و یا دعا کند که خداوند، او را با دشمنش روبهرو نماید؛ خیر، بلکه باید بهفرمودهی رسولاللهr دعای عافیت کند. اما اگر زمانی با دشمن روبهرو شد، وظیفه دارد که پایداری نماید: «فَإِذَا لقیتُموهم فاصْبرُوا». همین بخش حدیث، مورد استناد مؤلف بوده که آن را در باب صبر آورده است؛ یعنی هنگام رویارویی و پیکار با دشمن، صبور و پایدار باشید و از اللهU کمک بخواهید و برای اعلای کلمه ی الله بجنگید «و بدانید که بهشت، زیر سایهی شمشیرهاست». آری؛ بهشت، زیر سایهی شمشیریست که مجاهد با خود دارد. هرگاه مجاهد راه الله کشته شود، بهشتیست؛ همانگونه که اللهY میفرماید:
﴿وَلَا تَحۡسَبَنَّ ٱلَّذِینَ قُتِلُواْ فِی سَبِیلِ ٱللَّهِ أَمۡوَٰتَۢاۚ بَلۡ أَحۡیَآءٌ عِندَ رَبِّهِمۡ یُرۡزَقُونَ ١٦٩ فَرِحِینَ بِمَآ ءَاتَىٰهُمُ ٱللَّهُ مِن فَضۡلِهِۦ وَیَسۡتَبۡشِرُونَ بِٱلَّذِینَ لَمۡ یَلۡحَقُواْ بِهِم مِّنۡ خَلۡفِهِمۡ أَلَّا خَوۡفٌ عَلَیۡهِمۡ وَلَا هُمۡ یَحۡزَنُونَ ١٧٠ ۞یَسۡتَبۡشِرُونَ بِنِعۡمَةٖ مِّنَ ٱللَّهِ وَفَضۡلٖ وَأَنَّ ٱللَّهَ لَا یُضِیعُ أَجۡرَ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ ١٧١﴾ [آل عمران: ١٦٩، ١٧١]
هرگز کسانی را که در راه الله کشته شدند، مرده مپندار؛ بلکه زندهاند و نزد پروردگارشان روزی مییابند. به آنچه الله از فضل خویش به آنان داده است، شادمانند و در حق کسانی که هنوز به آنان نپیوستهاند و به دنبال ایشان (شهید مىشوند) شادی میکنند؛ چراکه نه ترس و هراسی بر آنان است و نه اندوهگین مىشوند. آنان، به نعمت و فضل پروردگار و از اینکه الله، پاداش مؤمنان را از میان نمیبرد، شادمانند.
شهید در هنگام شهادتش در راه الله، هیچ دردی حس نمیکند؛ جز اینکه جدایی روحش از دنیا را احساس مینماید و درمییابد که روحش به سوی نعمتهای جاوید و همیشگی بهشت میرود. انس بن نضرt، یکی از اصحاب پیامبرr بود که پیش از شهادتش گفت: «من، بوی بهشت را از سمت "اُحُد" استشمام میکنم». ببینید که خداوندU حس بویایی انس بن نضرt را آنچنان باز کرد که بوی بهشت از سمت احد به مشامش رسید تا اینکه شهید شد.
رسولاللهr فرمود: «بهشت، زیر سایهی شمشیرهاست». و سپس دعا کرد: «اللَّهُمَّ مُنْزِلَ الْکِتَابِ وَمُجْرِیَ السَّحَاب، وَهَازِمَ الأَحْزاب، اهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنا عَلَیْهِمْ». رسولالله با توسل به نشانههای الهی از قبیل فروفرستادن کتاب، درخواست نصرت و یاری نمود؛ منظور از کتاب، قرآن کریم است و شامل سایر کتابهای آسمانی هم میشود. «ای ذاتی که ابرها را بهحرکت درمیآوری!» این، یکی از نشانههای هستیست. کسی جز اللهU، ابری را که در میان آسمان و زمین قرار دارد، حرکت نمیدهد؛ اگر همهی انسانها با وسایل و ابزاری که در اختیار دارند، بخواهند ابری را بهحرکت درآورند یا جهتش را تغیر دهند، جز بهارادهی الله، نمیتوانند کاری از پیش ببرند؛ بلکه ذاتی، آن را به جریان میاندازد که هرگاه پدید آمدن چیزی را اراده کند، فقط کافیست که بگو: پدید آی و بیدرنگ پدید میآید. «وَهَازِمَ الأَحْزاب»، اللهU یگانه ذاتیست که احزاب و گروههای کفر را شکست میدهد؛ چنانکه در جنگ «احزاب» دستههای کفر را شکست داد؛ هزاران جنگجوی دشمن در اطراف مدینه جمع شده بودند تا با پیامبرu بجنگند؛ اما الله متعال، کافران را در حالی که به هیچ غنیمتی دست نیافتند، شکست داد و آنان را مالامال از خشم و عصبانیت بازگرداند؛ بدینسان که بادی سهمگین به سوی آنها فرستاد که آنان را بهشدت تکان داد و ظرفهایشان را زیر و رو کرد و خیمهها و چادرهایشان را از جا کَند و آرامش آنها را بههم زد؛ باد سرد و شدیدی که آنان را ناگزیر کرد بازگردند و از جنگ، منصرف شوند. چنانکه اللهU میفرماید:
﴿ وَرَدَّ ٱللَّهُ ٱلَّذِینَ کَفَرُواْ بِغَیۡظِهِمۡ لَمۡ یَنَالُواْ خَیۡرٗاۚ وَکَفَى ٱللَّهُ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ ٱلۡقِتَالَۚ ﴾
[الأحزاب: ٢٥]
و الله، کافران را در حالی که به هیچ پیروزی و غنیمتی دست نیافتند، مالامال از خشم و عصبانیت بازگرداند. و الله، مؤمنان را از جنگ بینیاز کرد.
پس، اللهU ذاتیست که گروهها و دستههای کفر را شکست میدهد. قدرت رزمی و توانایی انسان، یک وسیله و سبب میباشد که گاهی مفید و کارآمد است و گاهی فایدهای ندارد. البته ما وظیفه داریم ساز و برگ جنگی فراهم کنیم و در رویارویی با دشمن، از توان رزمی خویش به عنوان سبب یا وسیله استفاده نماییم؛ ولی در حقیقت، الله متعال است که دشمن را شکست میدهد. اینک به پاره ای از نکاتی اشاره می کنم که از حدیث عبدالله بن ابیاوفیt برداشت میکنیم:
انسان، نباید رویارویی با دشمن را آرزو کند؛ البته آرزوی شهادت، چیزِ دیگریاست. آرزوی شهادت، جایز میباشد و نه تنها از آن نهی نشده، بلکه بدان سفارش هم شده است؛ ولی هیچگاه نباید آرزوی روبهرو شدن با دشمن را داشته باشیم؛ زیرا بهحکم شرع و بهفرمودهی پیامبرr ممنوع است.
همچنین درمییابیم که باید از اللهU درخواست سلامت و عافیت بکنیم؛ زیرا عافیت یا سلامتی، نعمت بزرگیست. لذا هیچگاه تمنای جنگ و پیکار نکنید و از خداوند عافیت و پیروزی دین را درخواست نمایید؛ ولی اگر با دشمن روبهرو شدید، پایداری کنید.
از این حدیث بدین نکته پی میبریم که باید در هنگام رویارویی با دشمن، صبور و پایدار باشیم. اللهU میفرماید:
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُوٓاْ إِذَا لَقِیتُمۡ فِئَةٗ فَٱثۡبُتُواْ وَٱذۡکُرُواْ ٱللَّهَ کَثِیرٗا لَّعَلَّکُمۡ تُفۡلِحُونَ ٤٥ وَأَطِیعُواْ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ وَلَا تَنَٰزَعُواْ فَتَفۡشَلُواْ وَتَذۡهَبَ رِیحُکُمۡۖ وَٱصۡبِرُوٓاْۚ إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلصَّٰبِرِینَ ٤٦﴾ [الأنفال: ٤٥، ٤٦]
ای مؤمنان! هنگامی که با گروهی (از دشمن) روبهرو شدید، پایداری نمایید و الله را زیاد یاد کنید تا رستگار شوید. و از الله و پیامبرش اطاعت نمایید و با هم نزاع نکنید که سُست میشوید و شکوهتان از میان میرود؛ و شکیبایی ورزید. همانا الله با صابران است.
حدیث عبدالله بن ابیاوفیt بیانگر این نکته است که فرمانده یا امیر لشکر باید با سپاهیانش، خوشرفتار باشد و ضمن رعایت حالِ سربازانش، جنگ را در زمان مناسبی آغاز کند؛ چه در ساعت مناسبی از روز و چه در فصل مناسبی از سال؛ بنابراین روزهای گرم تابستان، زمان مناسبی برای جنگ نیست؛ همینطور در سرمای شدید زمستان. خلاصه اینکه فرمانده یا امیر لشکر باید شرایط را بهخوبی بررسی کند و بهترین زمان ممکن را برای جنگ انتخاب نماید.
مجاهد راه خدا، باید بهپیروی از پیامبرr دعا کند و بگوید: «اللَّهُمَّ مُنْزِلَ الْکِتَابِ وَمُجْرِیَ السَّحَاب، وَهَازِمَ الأَحْزاب، اهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنا عَلَیْهِمْ».
یکی از نکات آموزندهی این حدیث، این است که همواره باید برای شکست دشمنان خود، دعا کنیم؛ زیرا آنها در حقیقت، دشمن خدا هستند و همهی کافران، گذشته از کینهای که نسبت به مسلمانان دارند، با الله و پیامبران او و نیز فرشتگان و همهی مؤمنان دشمنی دارند.
***
([1]) حدیث صحیحی است؛ نگا: صحیح الجامع از آلبانی/، ش: 6806.
([2]) حسن است؛ نگا: صحیح الجامع از آلبانی، ش: 4703. بدین الفاظ: (کان إذا حزبه أمر صلی).
([3]) صحیح بخاری، ش: (6655، 7448)؛ و مسلم، ش: 923.
([4]) صحیح مسلم، ش: 223.
([5]) صحیح است؛ نگا: صحیح الجامع از آلبانی/، ش: 4640.
([6]) صحیح بخاری، ش: (1469، 6470)؛ و صحیح مسلم، ش: 1053.
([7]) صحیح مسلم، ش: 2998.
([8]) صحیح بخاری، ش: 4462
([9]) صحیح بخاری، ش: 401 و صحیح مسلم، ش: 572
([10]) صحیح بخاری، ش: (240، 2753، 4771)؛ و مسلم، ش: 206
([11]) صحیح بخاری، ش: 1284؛ و صحیح مسلم، ش: 923.
([12]) صحیح مسلم، ش: 3005.
([13]) نگا: آیهی 32 سورهی نور.
([14]) صحیح بخاری، ش: 1283؛ و صحیح مسلم، ش: 926.
([15]) صحیح بخاری، ش: 6424.
([16]) بدیها و شرارتهایی که در دنیا میبینیم، بدین معنا نیست که در کارهای خداوند نیز، شر و بدی وجود دارد. باید به تفاوت فعل با مفعول توجه کنیم و بدانیم که آفرینش بدی، به معنای انجام دادن بدی نیست؛ زیرا شر، به کسی نسبت داده میشود که مرتکب بدی میگردد، نه به کسی که بدی را به عنوان یک آزمون، آفریده است. بنابراین به هیچ عنوان نمیتوانیم بدی یا شری را جزو صفات خداوندU محسوب کنیم؛ چراکه الله متعال، همانطور که در ذات و صفاتش، از هر عیبی پاک و منزه است، در اقوال و افعالش نیز، از هر نقصی پاک میباشد. [مترجم]
([17]) صحیح بخاری، ش: 3474 و....
([18]) صحیح بخاری، ش: 5653.
([19]) صحیح بخاری، ش: (5729، 5730)؛ و مسلم، ش: 2219.
([20]) صحیح بخاری، ش: 2892.
([21]) صحیح بخاری، ش: 5652؛ و صحیح مسلم، ش: 2576
([22]) صحیح لغیره؛ روایت احمد در المسند (4/170) بهروایت یعلی بن مرة، در سندش انقطاع وجود دارد و در السلسلة الصحیحة بهشمارهی 485 آمده است. نگا: «برهان الشرع فی إثبات المس والصرع» از شیخ علی حسن بن عبدالحمید الحلبی الأثری که در آن، به خوبی دربارهی این موضوع بحث کرده و به پاسخگویی شبهاتی در اینباره پرداخته است.
([23]) صحیح بخاری، ش: (3477، 6629)؛ ومسلم، ش: 1792.
([24]) صحیح بخاری در چندین مورد، از جمله، ش: (5641، 5642)؛ و مسلم، ش: 2573.
([25]) صحیح بخاری، ش: 5648؛ و مسلم، ش: 2571.
([26]) صحیح بخاری، ش:5645.
([27]) صحیح بخاری، ش: 5671؛ و صحیح مسلم، ش:2680.
([28]) صحیح مسلم، ش: 2999.
([29]) صحیح بخاری، ش: (3612، 3852، 6943).
([30]) صحیح بخاری، ش: 3150؛ و صحیح مسلم، ش: 1062.
([31]) سلسلة الصحیحة از آلبانی/، ش: (1220، 146).
([32]) صحیح بخاری، ش: 5470؛ و صحیح مسلم، ش: 2144.
([33]) صحیح مسلم، ش: 2132.
([34]) [بهطور قطع نامهایی مثل «حامد» و «محمود» که از ریشهی «حمد» گرفته شدهاند یا نامهایی که در کنار نامهای نیک خداوند با پیشوند «عبد» میآیند، اسمهای خوبی هستند؛ ولی روایتی که در این زمینه در میان مردم، رایج و مشهور است، پایه و اساسی ندارد]؛ چنانچه عجلونی در «کشف الخفا» (244) سخن سخاوی را دربارهی بیاساس بودن این روایت، آورده است.
([35]) روایت ابوداود، ش: 4950 و مسند احمد (4/345)، و بخاری در الأدب المفرد (814)؛ نگا: علل ابن ابی حاتم (2/312، 313).
([36]) ابنابیعاصم در الآحاد والمثانی (234) به روایت ابوعبیدهt؛ فاکهی در أخبار مکه (1749)، و بزار در مسندش (230) و خطیب در الفصل للوصل المدرج (2/810) به روایت عمرt و مسلم بهشمارهی 1767 بدین الفاظ روایت کرده است: «لأخرجنّ الیهود والنصاری من جزیرة العرب حتی لا أدع إلا مسلما».
([37]) صحیح مسلم، ش: 1767.
([38]) صحیح بخاری، ش: (3035، 3168، 4431) و مسلم، ش: 1637.
([39]) صحیح مسلم، ش:2167.
([40]) صحیح بخاری، ش: (3347، 3598، 7059)؛ و مسلم، ش:2880.
([41]) نگا: بخاری، ش:5243، و مسلم، ش:715.
([42]) گفتنیست: کسی سراغ ندارد که چیزی از آثار رسولاللهr مانده باشد و این، از حکمت الهیست تا زمینهی شرک، مرتفع گردد. همچنین هیچیک از مسلمانان، پس از رسولخداr به ابوبکر و عمر$ و سایر سرآمدان دینی تبرک نجستهاند و خود، دلیلیست بر اینکه این امر، مخصوص رسولاللهr بوده است؛ ر.ک: «التوسل، انواعه واحکامه» از علامه آلبانی/ که در این موضوع، بینظیر است.
([43]) صحیح بخاری، ش: 6114 ؛ و صحیح مسلم، ش: 2609.
([44]) صحیح بخاری، ش: (6048، 6115)؛ و صحیح مسلم، ش: 2610
([45]) صحیح ابنماجۀ، ش: 3375، و صحیح الجامع، ش: 6518 از آلبانی/.
([46]) صحیح بخاری، ش: 6116.
([47]) السلسلۀ الصحیحۀ، از آلبانی/، ش: 2280.
([48]) صحیح بخاری، ش:4642.
([49]) صحیح بخاری، ش: 3603؛ و صحیح مسلم، ش: 1843.
([50]) صحیح بخاری، ش: 3792؛ و صحیح مسلم، ش: 1845.
([51]) صحیح بخاری، ش: (2965، 2966)؛ و صحیح مسلم، ش: 1742.