13- باب: زیاد بودن راههای خیر و نیکی
الله متعال، میفرماید:
﴿وَمَا تَفۡعَلُواْ مِنۡ خَیۡرٖ فَإِنَّ ٱللَّهَ بِهِۦ عَلِیمٞ ٢١٥﴾ [البقرة: ٢١٥]
و الله، از هر کارِ خیری که انجام میدهید، آگاه است.
﴿وَمَا تَفۡعَلُواْ مِنۡ خَیۡرٖ یَعۡلَمۡهُ ٱللَّهُ﴾ [البقرة: ١٩٧]
و الله، از هر کار نیکی که انجام میدهید، آگاه است.
﴿فَمَن یَعۡمَلۡ مِثۡقَالَ ذَرَّةٍ خَیۡرٗا یَرَهُۥ ٧﴾ [الزلزلة: ٧]
پس هرکس هموزن ذرهای نیکی کند، آن را میبیند.
﴿مَنۡ عَمِلَ صَٰلِحٗا فَلِنَفۡسِهِۦۖ﴾ [الجاثیة : ١٥]
هر کس عمل نیکی انجام دهد، به سود خود اوست.
شرح
مؤلف/، بابی به نام «زیاد بودن راههای خیر و نیکی» گشوده است. خیر و نیکی، راههای فراوانی دارد و این، از فضل و لطف پروردگار متعال بر بندگانش میباشد تا فضایل و پاداشها، متنوع و گوناگون باشند و انسان بتواند به اجر و پاداش زیادی دست یابد. این راهها بر سه اصل، استوارند:
تلاش بدنی، بذل و بخشش مالی، و نیز ترکیبی از این دو. اینها، ارکان سهگانهی کارهای نیک بهشمار میروند.
تلاش بدنی، به اعمال بدنی مانند نماز، روزه، جهاد و امثال آن گفته میشود.
بذل و بخشش مالی، همانند زکات، صدقه، و هزینههایی که انسان در راههای خیر میپردازد و....
و اما برای سومین اصل کارهای نیک که ترکیبی از تلاش بدنی و بخشش مالیست، میتوان جهاد مسلحانه در راه الله را به عنوان مثال ذکر کرد؛ زیرا جهاد مسلحانه در راه الله، هم به از جانگذشتگی نیاز دارد و هم به هزینههای مالی.
البته نمونههای گوناگونی از این اصول سهگانه وجود دارد که خود زمینهساز تنوع در عبادتهاست تا بندگان خدا خسته و رنجور نشوند؛ چون اگر فقط یک راه برای عبادت وجود داشت، کسالتآور بود و انسان دچار کسالت میشد و به ستوه میآمد؛ اما تنوع عبادتها، خود مایهی نشاط و گرایش بیشتر انسان به عبادت است. الله متعال میفرماید:
﴿فَٱسۡتَبِقُواْ ٱلۡخَیۡرَٰتِۚ﴾ [البقرة: ١٤٨]
پس در کارهای نیک بر یکدیگر سبقت بگیرید.
همچنین میفرماید:
﴿إِنَّهُمۡ کَانُواْ یُسَٰرِعُونَ فِی ٱلۡخَیۡرَٰتِ﴾ [الأنبیاء: ٩٠]
بهراستی آنان در انجام کارهای نیک، کوشش و شتاب میکردند.
این، نشان میدهد که نیکیها فقط در یک نیکی، خلاصه نمیشود؛ بلکه راههای زیادی برای خیر و نیکی وجود دارد. سپس مؤلف/، آیههایی ذکر کرده که بیانگر همین موضوع است. اللهY میفرماید:
﴿ وَمَا تَفۡعَلُواْ مِنۡ خَیۡرٖ یَعۡلَمۡهُ ٱللَّهُ﴾ [البقرة: ١٩٧]
و الله، از هر کار نیکی که انجام میدهید، آگاه است.
و میفرماید:
﴿وَمَا تَفۡعَلُواْ مِنۡ خَیۡرٖ فَإِنَّ ٱللَّهَ بِهِۦ عَلِیمٞ ٢١٥﴾ [البقرة: ٢١٥]
و الله، از هر کارِ خیری که انجام میدهید، آگاه است.
همچنین میفرماید:
﴿فَمَن یَعۡمَلۡ مِثۡقَالَ ذَرَّةٍ خَیۡرٗا یَرَهُۥ ٧﴾ [الزلزلة: ٧]
پس هرکس هموزن ذرهای نیکی کند، آن را میبیند.
آیههای زیادی وجود دارد که بیانگر تنوع و گوناگونی در عبادتهاست و نشان میدهد که نیکیها، در یک مورد یا یک گونه یا یک دسته، خلاصه نمیشوند؛ چنانکه برخی از مردم با نماز، اُنس دارند و از اینرو میبینیم که زیاد، نماز میخوانند. برخی هم با تلاوت قرآن، الفت دارند؛ لذا زیاد، قرآن تلاوت میکنند. و عدهی دیگری از مردم، با ذکر و تسبیح و تحمید (گفتن سبحانالله و الحمدلله) و امثال آن، انس و الفت دارند و زیاد، ذکر مینمایند. برخی هم بخشنده و دست و دلباز هستند و همواره صدقه میدهند و بهدور از اسراف و زیادهروی، حقوق مالی خانوادهی خویش را ادا میکنند. برخی دیگر به کسب علم علاقهمندند. کسب علم در زمان ما، برترین عمل بدنیست؛ زیرا امروزه مردم، نیازمند علوم دینی هستند؛ چراکه جهل و نادانی، زیاد شده و عالِمنماهایی در جامعه دیده میشوند که ادعای علم میکنند، اما از علم و دانش کافی برخوردار نیستند؛ از اینرو نیازمند طلاب، دانشجویان و پژوهشگرانی هستیم که بر اساس کتاب و سنت، در حوزهی علوم دینی فعالیت کنند و به دانشی استوار و ریشهدار دست یابند تا این نابسامانی را برطرف نمایند؛ زیرا هرکس، یک یا دو حدیث از احادیث رسولاللهr را یاد دارد، بیپروا برای مردم فتوا میدهد؛ گویا امام حرانی، یا امام احمد یا اما شافعی، یا یکی دیگر از امامان فقه و اجتهاد است! این، هشداری جدی برای امت است که امروزه علمای توانمندی که از دانش فراوان و حجت قوی برخوردار باشند، اندکند.
بنابراین با توجه به شرایط کنونی امت، کسب علم و دانش برترین عمل بهشمار میرود و از صدقه و جهاد، برتر است؛ بلکه خود، جهاد بزرگیست و الله متعال، آن را همسان و هموزن جهاد در راه خودش قرار داده است؛ آری! هموزن جهادی حقیقی که هیچ شائبهای در نیت مجاهدانش- که برای اعلای کلمۀالله جهاد میکنند- وجود ندارد و آنها را میبینیم که پیش از جهاد و رویارویی با دیگران، این زیرساخت فکری، عقیدتی و عملی را در خود اجرا میکنند. جهاد حقیقی در راه الله، جهادیست که رزمندگان برای سرافرازی دین الله میجنگند؛ و کسب علوم دینی، با این جهاد بزرگ، یکسان است؛ زیرا الله متعال میفرماید:
﴿وَمَا کَانَ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ لِیَنفِرُواْ کَآفَّةٗۚ فَلَوۡلَا نَفَرَ مِن کُلِّ فِرۡقَةٖ مِّنۡهُمۡ طَآئِفَةٞ لِّیَتَفَقَّهُواْ فِی ٱلدِّینِ وَلِیُنذِرُواْ قَوۡمَهُمۡ إِذَا رَجَعُوٓاْ إِلَیۡهِمۡ لَعَلَّهُمۡ یَحۡذَرُونَ ١٢٢﴾ [التوبة: ١٢٢]
نباید همهی مؤمنان یکجا و به یکباره رهسپار جهاد شوند. چرا از هر گروهی، تعدادی خروج نمیکنند تا (آنان که به جهاد نرفتهاند) در دینشان دانش بیاموزند و قومشان را آنگاه که نزدشان بازگشتند، بیم دهند تا (از مخالفت با فرمان الهی) بترسند؟
میبینیم که الله متعال، کسب علوم دینی را همسان جهاد در راه الله قرار داده است. جهاد حقیقی با توجه به قراین و نشانههای موجود و نیز وضعیت مجاهدان، قابل درک و شناساییست و جهادیست که قصد رزمندگان، اعلای کلمۀالله باشد. بههر حال، راههای خیر، فراوان است که از نظر من برترین آنها پس از فرایض الهی، کسب علوم دینیست؛ زیرا امروزه نیاز شدیدی به علوم دینی وجود دارد. برخی، مدرک دارند و مثلاً فارغالتحصیل فلان مرکز دینی و آموزشی هستند، اما از دانش کافی برخوردار نیستند و اگر وضعیت، به همین شکل ادامه یابد و این نابسامانی علمی برطرف نشود، امت در خطر خواهد بود و هرکس هرجا که شود، فتوا میدهد؛ این، درست نیست و اطمینان و آرامش قلبی مردم را به هم میزند و آنها را پریشان میکند و دینشان را دچار چالشها و مشکلات جدی میگرداند؛ لذا امت، نیازمند عالمان تواناییست که علم و دانش آنها مبتنی بر کتاب و سنت و عقل و حکمت باشد.
مؤلف/ پس از ذکر آیاتی دربارهی زیاد بودن راههای خیر میگوید: احادیث زیادی در اینباره وجود دارد که قابل شمارش نیست و تعدادی از آنها را ذکر میکنیم:
119- الأوَّل: عن أَبِی ذرٍّ جُنْدَبِ بنِ جُنَادَةَt قال: قلتُ: یا رسولَ الله، أیُّ الأعْمالِ أفْضَل؟ قال: «الإِیمانُ بِالله، وَالجِهَادُ فِی سَبِیلِهِ». قُلْت: أیُّ الرِّقَابِ أفْضَل؟ قال: «أنْفَسُهَا عِنْد أهْلِهَا، وأکثَرُهَا ثَمَناً». قُلْت: فَإِنْ لَمْ أفْعل؟ قال: «تُعینُ صَانِعاً أوْ تَصْنَعُ لأخْرَقَ» قُلْت: یا رسول الله أرَأیتَ إنْ ضَعُفْتُ عَنْ بَعْضِ الْعمل؟ قال: «تَکُفُّ شَرَّکَ عَن النَّاسِ فَإِنَّها صدقةٌ مِنْکَ على نَفسِکَ». [متفقٌ علیه]([1])
ترجمه: ابوذر، جندب بن جنادهt میگوید: گفتم: ای رسولخدا! چه عملی، بهتر است؟ فرمود: «ایمان به الله و جهاد در راه او». پرسیدم: آزاد کردن چه بردهای بهتر است؟ فرمود: «بردهای که نزد صاحبش، پسندیدهتر و قیمتش، بیشتر باشد». گفتم: اگر توانایی این کار را نداشتم؟ فرمود: «به آدمِ کاربلد و پیشهور کمک کن و کسی را که کاری یاد ندارد، یاری نما».([2]) پرسیدم: ای رسولخدا! اگر از انجام این کارها نیز ناتوان بودم؟ فرمود: «در حق مردم، بدی نکن؛ و این، خود نیکی و صدقهای بر خودت خواهد بود».
شرح
مؤلف/، در این باب حدیثی از ابوذرt نقل کرده که از پیامبرr پرسید: چه عملی، بهتر است؟ فرمود: «ایمان به الله و جهاد در راه او». صحابهy همواره از پیامبرr دربارهی بهترین و برترین کارهای نیک، سؤال میکردند تا به انجام آن بپردازند؛ مانند آیندگان خود نبودند. چون نسلهای پس از صحابهy گاه، دربارهی بهترین و برترین کارها، پرسوجو میکنند، اما بدان عمل نمینمایند؛ بر خلاف صحابهy که سؤالهایشان، برخاسته از شوق عمل بود. ابنمسعودt از پیامبرr پرسید: چه عملی، نزد الله محبوبتر است؟ فرمود: «نمازِ سرِ وقت». پرسید: سپس چه عملی؟ فرمود: «نیکی به پدر و مادر». سؤال کرد: سپس چه عملی؟ رسولاللهr فرمود: «جهاد در راه الله».
ابوذرt نیز از رسولاللهr پرسید که کدامین عمل، نزد الله بهتر است؟ پیامبرr برایش بیان نمود که برترین عمل، نزد اللهU ایمان به او و جهاد در راه اوست. آنگاه ابوذرt سؤال کرد که آزاد کردن چه بردهای بهتر است؟ پیامبرr پاسخ داد: «بردهای که نزد صاحبش پسندیدهتر؛ و قیمتش، بیشتر باشد». یعنی بهترین و پرقیمتترین برده نزد صاحبش؛ تنها کسی، چنین بردهای را آزاد میکند که ایمانی قوی دارد.
به عنوان مثال: شخصی، چندین برده دارد؛ در این میان، یکی از بردههایش بهخوبی کار میکند و در عین حال، قیمت بالایی دارد. میگوید: میخواهم یکی از بردههایم را آزاد کنم. میگوییم: بهتر است همین بردهی پرقیمت را آزاد کنی که نزدت از همه پسندیدهتر است. الله متعال، میفرماید:
﴿لَن تَنَالُواْ ٱلۡبِرَّ حَتَّىٰ تُنفِقُواْ مِمَّا تُحِبُّونَۚ﴾ [آل عمران: ٩٢]
هرگز به نیکی دست نمییابید مگر آنکه از آنچه دوست دارید، انفاق کنید.
ابنعمر$ برای عمل کردن به این آیه، بهترین ثروتش را صدقه میداد. هنگامی که این آیه نازل شد، ابوطلحهt نزد پیامبرr آمد و گفت: الله متعال، این آیه را نازل کرده است؛ بهترین دارایی من، «بیرحاء» میباشد. بیرحاء، باغی زیبا در نزدیکی مسجد پیامبرr بود که آب خوب و گوارایی داشت و گاه، پیامبرr به آنجا میرفت و از آب گوارایش مینوشید. چنین باغی، نزد صاحبش ارزشمند است؛ لذا ابوطلحهt به پیامبرr عرض کرد: محبوبترین دارایی من، بیرحاء میباشد و میخواهم آن را برای الله و پیامبرش، صدقه دهم. لذا هرطور که خودتان صلاح میدانید، دربارهاش تصمیم بگیرید. رسولاللهr ابوطلحهt را تحسین کرد و فرمود: «این، مالِ سودمندیست؛ این، ثروت سودمندیست». سپس افزود: «نظر من، این است که آن را در میان خویشاوندانت، تقسیم کنی».([3]) صحابهy همگی به سوی کارهای نیک میشتافتند.
ابوذرt عرض کرد: اگر بردهای نداشتم که آزادش نمایم، چه کنم؟ رسولاللهr فرمود: «به آدمِ کاربلد و پیشهور، کمک کن و کسی را که کاری یاد ندارد، یاری رسان»؛ یعنی به دیگران کمک و نیکی نما؛ و این، خود یکی از کارهای نیک بهشمار میرود.
ابوذرt پرسید: اگر این کار نیز از من ساخته نبود، چه کنم؟ فرمود: «در حق مردم، بدی نکن؛ و این، خود نیکی و صدقهای بر خودت خواهد بود». یعنی اگر نمیتوانی به دیگران خوبی کنی، پس بدی مکن و این، کمترین یا پایینترین حدّ نیکیست که دیگران، از شرّ انسان در امان باشند.
***
120- الثانی: عن أَبِی ذرٍّt أیضاً أنَّ رسُولَ اللَّهِr قال: «یُصْبِحُ على کلِّ سُلاَمَى مِنْ أَحَدِکُمْ صدقَةٌ، فَکُلٌ تَسبِیْحةٍ صَدقةٌ، وکُلُّ تحْمِیدَةٍ صدقَةٌ، وکُلُّ تهْلِیلَةٍ صَدَقةٌ، وکلُّ تَکْبِیرةٍ صَدَقَةٌ، وأمْرٌ بالمعْرُوفِ صدقَةٌ، ونَهْیٌ عَنِ المُنْکَرِ صدقَةٌ. ویُجْزِئُ مِنْ ذَلکَ رَکعَتَانِ یرْکَعُهُما مِنَ الضُّحى». [روایت مسلم]([4])
ترجمه: ابوذرt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هر صبح (هر روز) در برابر هر مفصل انسان، یک صدقه لازم است؛ هر سبحانالله گفتن، یک صدقه است؛ هر الحمدلله گفتن، یک صدقه است؛ هر لاإلهإلاالله گفتن، یک صدقه است؛ هر اللهاکبر گفتن، یک صدقه است؛ هر امر به معروف، صدقه است؛ هر نهی از منکر، صدقه است؛ و به جای همهی اینها، خواندن دو رکعت نماز ضحی کافیست».
شرح
مؤلف/، حدیثی بدین مضمون نقل کرده که ابوذرt میگوید: رسولاللهr فرموده است: «هر صبح در برابر هر مفصل انسان، یک صدقه لازم است». گفتهاند: سیصد و شصت مفصل بزرگ و کوچک در بدن انسان وجود دارد؛ لذا هر صبح، سیصد و شصت صدقه بر انسان واجب میشود؛ البته این صدقات، صدقههای مالی نیست؛ بلکه شامل همهی نیکیها میگردد. هر سبحانالله گفتن، هر الحمدلله گفتن، هر لاالهالاالله گفتن، هر اللهاکبر گفتن، هر امر به معروف، و هر نهی از منکری، صدقه است. لذا هر گفتار و کرداری که مایهی تقرب و نزدیکی به اللهU باشد، یک صدقه بهشمار میرود. پیامبرr فرموده است: «وَتُعِینُ الرَّجُلَ فِی دَابَّتِهِ تَحْمِلُهُ عَلَیْهَا أَوْ تَرْفَعُ لَهُ مَتَاعَهُ عَلَیْهَا صَدَقَةٌ»؛([5]) یعنی: «همینکه به شخصی کمک کنی تا سوار مرکب خویش شود یا بارش را برایش روی مرکبش بگذاری، صدقهایست». هر کار نیکی، یک صدقه بهشمار میرود؛ قرائت قرآن، صدقه است. طلب علم، صدقه است؛ بنابراین، صدقههای فراوانی وجود دارد و این امکان فراهم میشود که انسان، سیصد و شصت صدقهای را که بر او واجب است، ادا نماید.
سپس رسولاللهr فرمود: «و به جای همهی اینها، خواندن دو رکعت نماز ضحی کافیست»؛ یعنی اگر دو رکعت نماز چاشت بخوانی، همهی صدقههایی را که روزانه بر تو واجب است، ادا کردهای. لذا درمییابیم که هر روز خواندن نماز ضحی سنت است. علما گفتهاند: وقت نماز ضحی، از هنگام بالا آمدن خورشید بهاندازهی یک نیزه (پانزده تا بیست دقیقه پس از طلوع خورشید) تا ده دقیقه قبل از زوال آفتاب میباشد. البته بهتر است که در پایان وقت، خوانده شود؛ زیرا رسولاللهr فرموده است: «صَلاَةُ الأَوَّابِینَ حِینَ تَرْمَضُ الْفِصَالُ»؛([6]) یعنی: «نماز چاشت، زمانیست که پای بچهشترها از شدت گرما، بسوزد»؛ از اینرو علما گفتهاند: بهتأخیر انداختن دو رکعت ضحی تا پایان وقت، بهتر از خواندن آن در ابتدای وقت است. همانطور که پیامبرr دوست داشت نماز چاشت را بهتأخیر بیندازد، مگر زمانی که سخت و دشوار بود.
بههر حال، الله متعال دروازههای خیر و نیکی را به روی انسان گشوده است و هر عمل نیکی که انسان انجام دهد، مطابق ده تا هفتصد نیکی و بلکه بیشتر، پاداش مییابد.
***
121- الثَّالثُ عنْهُ قال: قال النَّبیُّr: «عُرِضَتْ عَلَیَّ أعْمالُ أُمَّتی حسَنُهَا وسیِّئُهَا فوجَدْتُ فی مَحاسِنِ أعْمالِهَا الأذَى یُماطُ عن الطَّرِیق، وَوجَدْتُ فی مَساوَىءِ أعْمالِها النُّخَاعَةُ تَکُونُ فِی المَسْجِدِ لاَ تُدْفَنُ». [روایت مسلم]([7])
ترجمه: ابوذرt میگوید: پیامبرr فرمود: «اعمال نیک و بدِ امتم به من نشان داده شد؛ دیدم که برداشتن خار و خاشاک (و دیگر چیزهای آزاردهنده) از سر راهها، جزو اعمال نیک امتم میباشد و آب دهان که در مسجد میاندازند و زیر خاک نمیکنند، جزو اعمال بدشان است».
شرح
مؤلف/، حدیثی از ابوذرt نقل کرده که پیامبرr فرموده است: «اعمال نیک و بدِ امتم به من نشان داده شد»؛ یعنی الله متعال، اعمال نیک و بد امت را برای پیامبرr بیان نمود؛ زیرا اللهU ذاتیست که حلال یا حرام و یا واجب میگرداند. پیامبرr برداشتن هر چیز آزاردهندهای- مانند خار، چوب، سنگ، شیشه و امثال آن- را از سرِ راه عابران، جزو نیکیهای این امت برشمرده و فرموده است: «الإِیمَانُ بِضْعٌ وَسَبْعُونَ شُعْبَةً أَعْلاهَا قَوْلُ لا إلَهَ إلاَّ اللَّهُ، وَأَدْنَاهَا إمَاطَةُ الأَذَى عَنْ الطَّرِیقِ وَالْحَیَاءُ شُعْبَةٌ مِنْ الإِیمَانِ»؛([8]) یعنی: «ایمان، هفتاد و اندی بخش دارد که برترینش، گفتن لاالهالاالله؛ و پایینترین بخشِ ایمان، برداشتن خار و خاشاک (و هر چیز آزاردهندهای) از سرِ راه است و شرم و حیا، بخشی از ایمان بهشمار میرود»؛ لذا هر چیز آزاردهندهای، در راه یا محل عبور مردم دیدید، بردارید که این کار، یک نیکی برای شما محسوب میشود و خصلتی ایمانی و یکی از شعبههای آن است. بر عکس، انداختن هر چیز آزاردهندهای در راهها و محل رفت و آمد مردم، کار بسیار زشت و نارواییست؛ لذا کسانی که پوست خربزه، موز، پرتقال و امثال آن را در کوچه و بازار و محل رفت و آمد مردم میاندازند و باعث اذیت و آزار آنها میشوند، گنهکارند. اللهY میفرماید:
﴿وَٱلَّذِینَ یُؤۡذُونَ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ وَٱلۡمُؤۡمِنَٰتِ بِغَیۡرِ مَا ٱکۡتَسَبُواْ فَقَدِ ٱحۡتَمَلُواْ بُهۡتَٰنٗا وَإِثۡمٗا مُّبِینٗا ٥٨﴾ [الأحزاب: ٥٨]
و آنان که مردان و زنان مؤمن را بیآنکه مرتکب گناهی شده باشند، میآزارند، بدون تردید تهمت و گناه آشکاری بر دوش کشیدهاند.
علما گفتهاند: اگر حیوان و یا انسانی از روی آن عبور کند و بلغزد و در اثر افتادن به زمین دچار شکستگی شود، کسی مسؤول است که پوست میوهها و امثال آن را در محل رفت و آمد مردم انداخته است و باید دیه و هزینههای ناشی از چنین آسیبهایی را بپردازد. همچنین رها کردن یا ریختن آب و فاضلاب در کوچه و بازار، درست نیست و باعث اذیت و آزار مردم و آلوده شدن لباسهایشان میشود و گاه آسفالت کوچه و خیابان را خراب میکند. متأسفانه برخی از مسلمانان بهرغم وجود چنین نکات مهمی در آموزههای اسلامی، به چنین مسایلی اهمیت نمیدهند و چنین مسایلی را ناچیز و بیاهمیت میپندارند و خردهشیشه، سنگ، چوب، زباله و سایر چیزهای آزاردهنده را بیپروا در کوچه و خیابان میریزند!
به هر حال، کار بسیار پسندیدهایست که چنین چیزهایی را از سر راه مردم برداریم؛ زیرا این کار، صدقه و رفتار بسیار نیکیست. سپس رسولاللهr فرمود: «و دیدم آب دهان که در مسجد میاندازند و زیر خاک نمیکنند، جزو اعمال بدشان است». مسجد در زمان پیامبرr فرش نداشت و با شن و ماسه فرش شده بود. بر خلاف مساجد امروزی که فرش دارند. انداختن آب دهان یا خلط سینه در مسجد، حرام میباشد؛ زیرا رسولاللهr فرموده است: «البُصاقُ فی المَسْجِدِ خَطِیئَةٌ وَکَفَّارَتُهَا دَفْنُهَا»؛([9]) یعنی: «انداختن آب دهان در مسجد، گناه است و کفارهاش، پوشاندن آن با خاک میباشد». به عبارت دیگر اگر کسی مرتکب چنین گناهی شد و آب دهانش را در مسجد انداخت، کفارهاش این است که آن را با خاک بپوشاند؛ البته اینک که مساجد، فرش دارند، باید آن را با دستمال، پاک و تمیز کند.
وقتی انداختن آب دهان در مسجد، چنین حکمی دارد، پس کسانی که کفش خود را داخل مسجد میبرند و هیچ دقت نمیکنند که مبادا آلودگی یا نجاست کفش آنها داخل مسجد بیفتد، مرتکب چه گناهی میشوند! گاه دیده میشود که برخی از مردم، دستمال چرکین و آلوده به آب بینی را روی صحن مسجد میاندازند. این کار تهوعآور و بسیار زشتیست؛ حال اگر کسی آن را داخل مسجد بیندازد، چه همه زشت و ناپسند است! لذا سعی کنیم اسباب اذیت و آزار دیگران را فراهم نکنیم.
***
122- الرابع عنه: أنَّ ناساً قالوا: یا رسُولَ الله، ذَهَب أهْلُ الدُّثُور بالأجُور، یُصَلُّونَ کَمَا نُصَلِّى وَیَصُومُونَ کَمَا نَصُوم، وَیَتَصَدَّقُونَ بَفُضُولِ أمْوَالهِمْ قال: «أوَ لَیْس قَدْ جَعَلَ لَکُمْ مَا تَصَدَّقُونَ بِه: إنَّ بِکُلِّ تَسْبِیحَةٍ صَدقَةً، وکُلِّ تَکبِیرةٍ صدقة، وکلِّ تَحْمِیدةٍ صدقةً، وکلِّ تِهْلِیلَةٍ صَدقَةً، وأمرٌ بالمعْرُوفِ صدقةٌ، ونَهْىٌ عنِ المُنْکر صدقةٌ، وفی بُضْعِ أحدِکُمْ صدقةٌ». قالوا: یا رسولَ الله أیأتی أحدُنَا شَهْوَتَه، ویکُونُ لَه فیها أجْر؟ قال: «أرأیْتُمْ لو وضَعهَا فی حرامٍ أَکَانَ علیهِ وِزْر؟ فکذلکَ إذا وضَعهَا فی الحلاَلِ کانَ لَهُ أجْرٌ». [روایت مسلم]([10])
ترجمه: ابوذرt میگوید: عدهای از مردم، عرض کردند: ای رسولخدا! ثروتمندان، همهی پاداشها را از آنِ خود ساختهاند؛ همانند ما نماز میخوانند، روزه میگیرند و از مال و ثروتی که مازاد بر نیازشان است، صدقه میدهند. پیامبرr فرمود: «مگر الله، زمینهای برای شما فراهم نکرده که بتوانید صدقه دهید؟ هر سبحانالله گفتن، یک صدقه است؛ هر اللهاکبر گفتن، یک صدقه است؛ هر الحمدلله گفتن، یک صدقه است؛ هر لاالهالاالله گفتن، یک صدقه است؛ امر به معروف، صدقه است؛ نهی از منکر، صدقه است؛ و در نزدیکی با همسرانتان، صدقه است». گفتند: ای رسولخدا! مگر برآورده ساختن شهوت، برای ما پاداش دارد؟! فرمود: «آیا اگر کسی، آن را از راه حرام برآورده کند، گنهکار نمیشود؟ همچنین اگر از راه حلال (از طریق ازدواج شرعی) میل جنسی خود را برآورده سازد، برایش اجر و ثواب دارد».
شرح
مؤلف/، از ابوذرt نقل کرده که تعدادی از اصحابy به رسولاللهr عرض کردند: ثروتمندان، همهی پاداشها را از آنِ خود ساختهاند؛ چون همانند ما نماز میخوانند و روزه میگیرند؛ اما میتوانند از اموال اضافهی خود، صدقه دهند؛ یعنی ما و آنها در نماز و روزه برابریم؛ ولی آنها با صدقه دادن اموال مازاد خود، بر ما برتری یافتهاند و ما، مال و ثروتی نداریم که صدقه دهیم.
در حدیث دیگری آمده است: مهاجران فقیر، گفتند: آنها توانایی آزاد کردن برده را دارند؛ ولی ما بردهای نداریم که آزادش کنیم و از چنین پاداشی برخوردار شویم. به همت بالای صحابهy بنگرید که به برادرانشان غبطه میخوردند که از مال و ثروتی که اللهU به آنها داده بود، صدقه میدادند و برده آزاد میکردند. صحابهy نگفتند که برادران ما، بر بهترین مرکبها و چارپایان سوار میشوند یا در بهترین خانهها زندگی میکنند و لباسهای زیبایی میپوشند؛ زیرا صحابهy همواره در پی چیزی بودند که بهتر و ماندگارتر بود؛ یعنی آخرت. اللهU میفرماید:
﴿بَلۡ تُؤۡثِرُونَ ٱلۡحَیَوٰةَ ٱلدُّنۡیَا ١٦ وَٱلۡأٓخِرَةُ خَیۡرٞ وَأَبۡقَىٰٓ ١٧﴾ [الاعلى: ١٦، ١٧]
ولی شما زندگی دنیا را ترجیح میدهید؛ حالآنکه آخرت، بهتر و پایدارتر است.
الله متعال، همچنین به پیامبرش فرموده است:
﴿وَلَلۡأٓخِرَةُ خَیۡرٞ لَّکَ مِنَ ٱلۡأُولَىٰ ٤﴾ [الضحى: ٤]
و بهیقین آخرت برای تو از دنیا بهتر است.
شکایت صحابهy نزد رسول اللهr شکایت رشک و غبطه بود، نه شکایت حسادت یا اعتراض بر اللهU. آنها خواهان فضیلت یا امتیازی بودند که بتوانند به وسیلهی آن، همانند برادرانشان با صدقهی اموال خویش، به اللهU تقرب و نزدیکی بجویند. پیامبرr به آنان فرمود: «مگر الله، زمینهای برای شما فراهم نکرده که بتوانید صدقه دهید؟» یعنی اگرچه مال و ثروتی ندارید که صدقه دهید یا امکان صدقهی مالی برای شما وجود ندارد، اما میتوانید کارهای نیکی انجام دهید که جایگزین صدقه است؛ و سپس افزود: «هر سبحانالله گفتن، یک صدقه است؛ هر اللهاکبر گفتن، یک صدقه است؛ هر الحمدلله گفتن، یک صدقه است؛ هر لاالهالاالله گفتن، یک صدقه است؛ امر به معروف، صدقه است؛ نهی از منکر، صدقه است». پیشتر دربارهی چهار گزینهی اول، سخن گفتیم؛ اما امر به معروف و نهی از منکر. آری! امر به معروف و نهی از منکر، از برترین صدقهها و نیکیها بهشمار میرود؛ زیرا این، امتیازیست که الله متعال، این امت را به وسیلهی آن بر سایر امتها برتری بخشیده است؛ چنانکه میفرماید:
﴿کُنتُمۡ خَیۡرَ أُمَّةٍ أُخۡرِجَتۡ لِلنَّاسِ تَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَتَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنکَرِ وَتُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِ﴾ [آل عمران: ١١٠]
شما بهترین امتی هستید که برای مردم پدید آمدهاید؛ امر به معروف و نهی از منکر میکنید و به الله ایمان دارید.
البته امر به معروف و نهی از منکر، شرایطی دارد که باید رعایت نمود:
شرط اول: کسی که امر و نهی میکند، باید به احکام شرعی آگاه باشد؛ لذا اگر از حکم شرعی آن موضوع، بیاطلاع باشد، برایش سخن گفتن، روا نیست؛ زیرا کسی که امر به معروف و نهی از منکر میکند، به کاری فرا میخواند که بهپندار مردم، حکمی شرعیست؛ لذا نباید دربارهی شریعت الهی سخنی بگوید که هیچ دانشی در مورد آن ندارد. و این کار، به فرمودهی صریح پروردگار در قرآن کریم، حرام است:
﴿وَلَا تَقۡفُ مَا لَیۡسَ لَکَ بِهِۦ عِلۡمٌۚ إِنَّ ٱلسَّمۡعَ وَٱلۡبَصَرَ وَٱلۡفُؤَادَ کُلُّ أُوْلَٰٓئِکَ کَانَ عَنۡهُ مَسُۡٔولٗا ٣٦﴾ [الاسراء: ٣٦]
و از چیزی پیروی مکن که دانشی به آن نداری. بیگمان گوش و چشم و دل، همه، بازخواست خواهند شد.
یکی از بدترین کارها، این است که انسان دربارهی چیزی سخن بگوید و ندانسته آن را نیک و شایسته معرفی کند یا بگوید که فلانکار، زشت و ناپسند است و خود، دربارهاش دانشی نداشته باشد.
شرط دوم: این است که کاملاً مطمئن و آگاه باشد که مخاطبش، حکمی شرعی را ترک کرده یا مرتکب عمل نادرستی شده است؛ در غیر این صورت برایش روا نیست که به نام امر به معروف و نهی از منکر، اقدامی بکند؛ زیرا در حقیقت پیگیر چیزی شده است که هیچ دانشی بدان ندارد و الله متعال فرموده است:
﴿کُنتُمۡ خَیۡرَ أُمَّةٍ أُخۡرِجَتۡ لِلنَّاسِ تَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَتَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنکَرِ وَتُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِ﴾ [آل عمران: ١١٠]
و از چیزی پیروی مکن که دانشی به آن نداری. بیگمان گوش و چشم و دل، همه، بازخواست خواهند شد.
برخی از مردمِ باغیرت که مشتاق امر به معروف و نهی از منکرند، در این زمینه شتابزده عمل میکنند و بدون اینکه از وضعیت مخاطبشان اطلاعی داشته باشند، به نهی از منکر میپردازند؛ به عنوان مثال: شخصی را میبینند که در بازار با خانمی راه میرود و با او صحبت میکند و این فکر و خیال از سرشان میگذرد که چرا فلانی با زن نامحرمی حرف میزند؟! حال آنکه نمیدانند که آن زن، خواهر یا همسر اوست! این، اشتباه بزرگیست. اگر شک و تردید دارید، پیش از اینکه چیزی بگویید، خیلی دوستانه و محترمانه سؤال کنید؛ اما اگر واقعاً دلیلی برای شک کردن به این مرد وجود ندارد، هیچ نگویید؛ چون بسیاری از مردم با همسرانشان به بازار میروند. توجه داشته باشید که رسولاللهr در چنین مسألهای چه برخوردی با مردم داشته است. پیامبرr روز جمعه سخنرانی میکرد که شخصی، وارد مسجد شد و نشست. رسولاللهr از او پرسید: «آیا نماز خواندهای؟» پاسخ داد: خیر. پیامبرr فرمود: «قُم فَصَلِّ رَکْعَتَیْنِ وَتَجَوَّزْ فِیهِمَا»؛([11]) یعنی: «برخیز و دو رکعت، نمازِ کوتاه بخوان». میبینیم که رسولاللهr ابتدا از او سؤال کرد که آیا نماز خوانده است یا نه و آنگاه به او دستور داد که دو رکعت بخواند. این، همان حکمت است.
شرط سوم: نباید پیآمدِ نهی از منکر، بدتر از آن عمل ناشایست باشد؛ لذا در صورتی که پیآمد نهی از منکر، بدتر و شدیدتر از آن عمل ناشایست باشد، نباید به نهی از منکر پرداخت؛ و این، یک قاعده است که از میان بد و بدتر، باید بد را انتخاب کرد. به عنوان مثال اگر کسی را میبینیم که سیگار میکشد و میدانیم یا احتمال میدهیم که اگر او را از این کار بازداریم، به سراغ شراب میرود، در این صورت او را از سیگار کشیدن نهی نمیکنیم؛ زیرا حکم استعمال سیگار از شرابخواری، سبکتر است. الله متعال میفرماید:
﴿وَلَا تَسُبُّواْ ٱلَّذِینَ یَدۡعُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِ فَیَسُبُّواْ ٱللَّهَ عَدۡوَۢا بِغَیۡرِ عِلۡمٖ﴾ [الأنعام: ١٠٨]
به معبودان کسانی که غیر الله را عبادت میکنند، دشنام ندهید که آنان نیز از روی دشمنی و نادانی به الله ناسزا خواهند گفت.
هرچند دشنام دادن به معبودان باطل، امر پسندیدهایست، ولی از آنجا که ممکن است به دشنامگویی مشرکان به الله، یگانه معبود برحق منجر شود، از این کار نهی شده است؛ چراکه اللهU سزاوار ثنا و ستایش میباشد. از اینرو رسولاللهr فرموده است: «لَعَنَ اللهُ مَنْ لَعَنَ وَالِدَیْهِ»؛ یعنی: «لعنت و نفرین الله بر کسیست که پدر و مادرش را نفرین میکند». همچنین فرموده است: «مِنَ الْکَبَائِرِ شَتْم الرَّجُلِ وَالِدَیْه»؛([12]) یعنی: «یکی از گناهان کبیره، این است که انسان به پدر و مادرش دشنام دهد». صحابهy گفتند: آیا مگر کسی به پدر و مادرش دشنام میدهد؟ رسولاللهr فرمود: «نَعَمْ! یَسُبُّ أَبَا الرَّجُلِ فَیَسُبُّ أَبَاهُ، وَیَسُبُّ أُمَّهُ فَیَسُبُّ أُمَّهُ»؛([13]) یعنی: «آری؛ بدینسان که شخصی به پدر شخص دیگری دشنام میدهد و او نیز در مقابل به پدر وی ناسزا میگوید یا شخصی، به مادر شخص دیگری دشنام میدهد و او هم به مادر وی ناسزا میگوید».
لذا نباید نهی از منکر، به منکری منجر شود که بهمراتب بدتر است. کسی که به امر به معروف و نهی از منکر میکند، باید به قصد اصلاح مردم، به چنین کاری بپردازد؛ نه اینکه هدفش برتریجویی بر دیگران باشد؛ زیرا برخی از مردم با هدف برتری بر دیگران یا با اغراض شخصی، امر به معروف و نهی از منکر میکنند و این، کار زشتیست که گرچه ممکن است به اصلاح طرف مقابل بینجامد، اما در رابطه با شخصی که با چنین هدفی به امر به معروف و نهی از منکر میپردازد، عیبی بزرگ بهشمار میرود. لذا وقتی امر به معروف و نهی از منکر میکنید، قصدتان اصلاح مردم باشد تا سزاوار اجر و پاداش الهی شوید و اللهU در این کار، خیر و برکت عنایت کند.
سپس رسولاللهr فرمود: «وفی بُضْعِ أحدِکُمْ صدقةٌ»؛ یعنی: «و در نزدیکی با همسرانتان، صدقه است». گفتند: ای رسولخدا! مگر برآورده ساختن شهوت، برای ما پاداش دارد؟! فرمود: «آیا اگر کسی، آن را از راه حرام برآورده کند، گنهکار نمیشود؟ همچنین اگر میل جنسی خود را از راه حلال (از طریق ازدواج شرعی) برآورده سازد، برایش اجر و ثواب دارد». به عبارت دیگر اگر کسی با روی آوردن به کارهای حلال، از انجام کارهای حرام، دوری کند، سزاوار اجر و پاداش میگردد.
انسان، به خوردن و نوشیدن علاقه و نیاز دارد؛ لذا اگر از خوردن و نوشیدن چیزهای حرام پرهیز نماید، اجر و پاداش مییابد. چنانکه رسولاللهr به سعد بن ابیوقاصt فرمود: «وَإِنَّکَ لَنْ تُنفِق نَفَقةً تبْتغِی بِهَا وجْهَ الله إِلاَّ أُجرْتَ عَلَیْهَا حَتَّى ما تَجْعلُ فی فیِّ امْرَأَتِکَ»؛ یعنی: «و هرچه برای خشنودی الله انفاق کنی، پاداش آن را خواهی یافت؛ حتی لقمهایکه در دهان همسرت میگذاری». دادن نفقهی زن، وظیفهی مرد است؛ و گرنه، زن میگوید: طلاقم بده و حق شکایت هم دارد و اگر مرد با وجود توانایی، در تأمین هزینههای همسرش کوتاهی کند، زن میتواند نسبت به فسخ عقد ازدواج اقدام نماید؛ ولی با این حال، مردی که بهخاطر کسب رضایت و خشنودی الله، نفقهی همسرش را میدهد، سزاوار اجر و پاداش میگردد.
در حدیث ابوذرt به نوعی از قیاس، اشاره شده که فقها آن را «قیاس عکس» مینامند. چنانکه در این حدیث، با قیاس به گنهکار بودن کسی که شهوتش را از راه نامشروع برآورده میکند، چنین نتیجهگیری شده که اگر کسی، شهوتش را از راه مشروع و ازدواج شرعی برآورده سازد، سزاوار اجر و پاداش میگردد. قیاس، بر چند گونه است: قیاس علت، قیاس دلالت، قیاس شباهت، و قیاس عکس.
***
123- الخامس: عنه قال: قال لی النَّبیُّr: «لاَ تَحقِرنَّ مِن المعْرُوفِ شَیْئاً ولَوْ أنْ تلْقَى أخَاکَ بِوجهٍ طلِیقٍ». [روایت مسلم]([14])
ترجمه: ابوذرt میگوید: پیامبرr به من فرمود: «هیچ کار نیکی را کوچک و ناچیز مپندار؛ حتی این عمل را که با برادرت با گشادهرویی ملاقات کنی».
124- السادس: عن أَبِی هریرةt قال: قال رسُولُ اللهr: «کُلُّ سُلاَمَى مِنَ النَّاسِ علَیْهِ صدَقةٌ کُلَّ یَوْمٍ تَطْلُعُ فیه الشَّمْس: تعدِلُ بیْن الاثْنَیْنِ صدَقَةٌ، وتُعِینُ الرَّجُلَ فی دابَّتِه، فَتحْمِلُهُ عَلَیْهَا، أوْ ترْفَعُ لَهُ علَیْهَا متَاعَهُ صدقةٌ، والکلمةُ الطَّیِّبةُ صدَقةٌ، وبِکُلِّ خَطْوَةٍ تمْشِیها إلى الصَّلاَةِ صدقَةٌ، وَتُمیطُ الأذَى عَن الطرِیق صَدَقةٌ». [متفق علیه]([15])
ورواه مسلم أیضاً من روایة عائشة& قالت: قال رسُول اللهr: «إنَّهُ خُلِقَ کُلُّ إنْسانٍ مِنْ بنی آدم علَى سِتِّینَ وثلاثمائَةِ مَفْصِل، فَمنْ کَبَّر اللهَ، وحمِدَ اللهَ، وَهَلَّلَ اللهَ، وسبَّحَ اللهَ واستَغْفَر اللهَ، وعَزلَ حَجراً عنْ طَرِیقِ النَّاسِ أوْ شَوْکَةً أوْ عظْماً عن طَرِیقِ النَّاس، أوْ أمر بمعرُوفٍ أوْ نهى عنْ مُنْکَر، عَددَ السِّتِّینَ والثَّلاَثمائة، فَإِنَّهُ یُمْسی یَوْمئِذٍ وَقَد زَحزحَ نفْسَهُ عنِ النَّارِ».([16])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هر روز که خورشید طلوع میکند، در ازای هر یک از مفاصل انسان، صدقهای لازم است؛ همینکه میان دو نفر، بهعدالت، صلح و آشتی برقرار کنی، صدقهایست؛ یا اگر به کسی کمک نمایی تا سوار مرکبش شود یا بارش را برای او روی مرکبش بگذاری، صدقهایست؛ سخن نیکو، صدقه است؛ هر گامی که به سوی نماز برمیداری، صدقه است؛ و اینکه خار و خاشاک (و هر چیز آزاردهندهای) را از سر راه برداری، صدقهای بهشمار میرود».
امام مسلم نیشابوری/، از عایشه& روایت کرده که رسولاللهr فرموده است: «بدن هر انسانی، سیصد و شصت مفصل دارد و هرکس اللهاکبر، الحمدلله، لاالهالاالله، سبحانالله و استغفرالله بگوید و سنگ یا خار یا استخوانی را از سر راه مردم بردارد یا امر به معروف و نهی از منکر کند تا تعداد این نیکیها، در مجموع به سیصد و شصت عدد برسد، روز را در حالی به شب میرساند که خود را از آتش دوزخ، دور کرده است».
***
125- السابع: عنه عن النَّبِیِّr قال: «منْ غدَا إلى المَسْجِدِ أو رَاح، أعدَّ اللَّهُ لَهُ فی الجنَّةِ نُزُلاً کُلَّمَا غَدا أوْ رَاحَ». [متفقٌ علیه]([17])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: پیامبرr فرمود: «کسی که در ابتدا یا پایان روز به مسجد برود، الله برای هر نوبت که در ابتدا یا انتهای روز به مسجد میرود، ضیافتی در بهشت برای او فراهم میسازد».
126- الثامن: عنه قال: قال رسولُ اللهr: «یا نِسَاء المُسْلِماتِ لاَ تَحْقِرنَّ جارَةٌ لِجارتِهَا ولَوْ فِرْسِنَ شاةٍ». [متفقٌ علیه]([18])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «ای زنان مسلمان! هیچ زنی، هدیهی خود به زن همسایهاش را کوچک نشمارد، اگرچه (هدیهی بهظاهر کوچکی مانند) استخوان کف پای گوسفند (پاچهی گوسفند) باشد».
127- التاسع: عنه عن النَّبیِّr قال: «الإِیمَانُ بِضْعٌ وَسبْعُون، أوْ بِضْعٌ وَسِتُّونَ شَعْبَةً: فَأفْضلُهَا قوْلُ لاَ إلَهَ إلاَّ الله، وَأدْنَاهَا إمَاطَةُ الأذَى عنِ الطَّرِیق، وَالحیَاءُ شُعْبةٌ مِنَ الإِیمانِ». [متفقٌ علیه]([19])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: پیامبرr فرمود: «ایمان، هفتاد و اندی بخش دارد که برترینش، گفتن لاالهالاالله میباشد و پایینترین بخشِ ایمان، برداشتن خار و خاشاک (و هر چیز آزاردهندهای) از سرِ راه است و شرم و حیا، بخشی از ایمان بهشمار میرود».
شرح
اینک به شرح سه حدیث میپردازیم که مؤلف/ از ابوهریرهt نقل کرده است:
حدیث اول: پیامبرr فرموده است: «کسی که در ابتدا یا پایان روز به مسجد برود، الله برای هر نوبت که در ابتدا یا انتهای روز به مسجد میرود، ضیافتی در بهشت برای او فراهم میسازد».
در حدیث، واژهی «غدا» آمده که مفهومِ رفتن در ابتدای روز را میرساند؛ مانند کسی که برای نماز صبح به مسجد میرود. واژهی «راح»، مفهوم رفتن در نیمروز یا بعد از ظهر را میرساند؛ مثل کسی که برای نماز ظهر یا عصر به مسجد میرود. البته واژه «راح»، بهطور مطلق به مفهوم «رفتن» میباشد؛ چنانکه در حدیثی از ابوهریرهt آمده که پیامبرr فرموده است: «مَنْ اغْتَسَلَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ ثُمَّ رَاحَ فی الساعَةِ الأُولى...»؛ یعنی: «هرکس، روز جمعه غسل کند و اول وقت به مسجد برود...». [تا پایان حدیث]؛ البته اگر این دو واژه، یعنی غدا و راح با هم ذکر شوند، غدا، به مفهوم رفتن در ابتدای روز خواهد بود و راح، به معنای رفتن در پایان روز.
در حدیث، به فضیلت رفتن به مسجد اشاره شده است؛ لذا فرقی نمیکند که برای نماز باشد یا برای کسب علم و دیگر کارهای نیک. در هر صورت، الله متعال برای کسی که به مسجد میرود، ضیافتی در بهشت تدارک میبیند. لذا درمییابیم که هرکس در ابتدا یا پایان روز به مسجد برود، از پاداش بزرگی برخوردار میگردد و این، بیانگر فضل و لطف بیکران اللهU نسبت به بندگانش میباشد که در برابر چنین اعمالی، اینهمه اجر و ثواب عطا میکند.
و اما حدیث دوم: پیامبرr فرموده است: «هیچ زنی، هدیهی خود به زن همسایهاش را کوچک نشمارد؛ اگرچه (هدیهی بهظاهر کوچکی مانند) استخوان کف پای گوسفند (پاچهی گوسفند) باشد». این حدیث، به هدیه دادن به همسایه تشویق میکند؛ اگرچه هدیهی اندک یا کوچکی باشد. گویا رسولاللهr فرموده است که هیچ کار نیکی را کوچک نشمارید؛ اگرچه اندک باشد. در حدیثی آمده است: «إذَا طَبَخْتَ مَرَقًةً فَاکثِرْ مَاءَهًا وَتَعَاهَدْ جِیرَانَکَ»؛([20]) یعنی: «هنگام پختن آبگوشت، آبش را بیشتر کن و به همسایهات نیز بده». لذا اگر برای همسایهی خود آبگوشت ببرید، سزاوار اجر و ثواب میشوید. پس هیچ کار نیکی را کوچک و ناچیز قلمداد نکنید؛ چنانکه گشادهرویی با برادر مسلمان نیز، نیکی بهشمار میرود؛ نه اینکه با چهرهای اخمو و درهمکشیده با برادر مسلمان خود ملاقات کنید؛ زیرا لبخندی که بر لبانت نشسته است، برادر مسلمانت را شادمان میکند و هر کاری که باعث شادمانی مسلمانی شود، اجر و پاداش دارد؛ همچنین هر کاری که باعث خشم کافران گردد، نیک و شایسته بهشمار میرود و اجر و ثواب دارد. اللهY میفرماید:
﴿وَلَا یَطَُٔونَ مَوۡطِئٗا یَغِیظُ ٱلۡکُفَّارَ وَلَا یَنَالُونَ مِنۡ عَدُوّٖ نَّیۡلًا إِلَّا کُتِبَ لَهُم بِهِۦ عَمَلٞ صَٰلِحٌۚ﴾ [التوبة: ١٢٠]
و در هیچ مکانی که مایهی خشم کفار میشود، قدم نمیگذارند و بر هیچ دشمنی پیروز نمیشوند مگر آنکه در برابرش برایشان عمل شایستهای ثبت میگردد.
و اما حدیث سوم: پیامبرr فرموده است: «ایمان، هفتاد و اندی بخش دارد که برترینش، گفتن لاالهالاالله میباشد و پایینترین بخشِ ایمان، برداشتن خار و خاشاک (و هر چیز آزاردهندهای) از سرِ راه است و شرم و حیا، بخشی از ایمان بهشمار میرود». پیامبرr در این حدیث، بیان فرموده که ایمان، منحصر به یک بخش یا یک ویژگی نیست؛ بلکه بخشهای زیادی دارد؛ یعنی هفتاد و سه تا هفتاد ونه بخش یا شصت و سه تا شصت و نه بخش. بالاترین این بخشها، گفتن لاالهالاالله میباشد؛ این کلمه، بر آسمانها و زمین برتری دارد؛ زیرا کلمهی اخلاص و کلمهی توحید است. از الله متعال درخواست میکنم که خاتمهی همهی ما را با این کلمه بگرداند؛ آمین، چون هرکس که آخرین سخنش در دنیا کلمهی توحید باشد، وارد بهشت میشود. به هر حال، این کلمه بالاترین بخش ایمان است. و پایینترین بخش ایمان، برداشتن خار و خاشاک و دیگری چیزهای آزاردهنده از سر راه مردم میباشد؛ مانند سنگ، چوب، خار، شیشه، و دیگر چیزهایی که باعث اذیت و آزار مردم میگردد.
آنگاه رسولاللهr فرمود: «شرم و حیا، بخشی از ایمان است». در حدیثی دیگری فرموده است: «الحَیاءُ مِنَ الإیمانِ»؛ یعنی: «شرم و حیا، جزو ایمان است». حیا، حالتی درونیست که در زمان شرمندگی به انسان دست میدهد و در کل، صفت پسندیدهای بهشمار میرود. شرم و حیای پیامبرr از دوشیزگان زیر چادر، بیشتر بود؛ البته از بیان حق و حقیقت، شرم نمیکرد. شرم و حیا، صفت پسندیدهایست؛ اما نباید برای بیان حق، شرم نمود. اللهY میفرماید:
﴿وَٱللَّهُ لَا یَسۡتَحۡیِۦ مِنَ ٱلۡحَقِّۚ﴾ [الأحزاب: ٥٣]
الله، از بیان حقیقت، شرم ندارد.
همچنین میفرماید:
﴿إِنَّ ٱللَّهَ لَا یَسۡتَحۡیِۦٓ أَن یَضۡرِبَ مَثَلٗا مَّا بَعُوضَةٗ فَمَا فَوۡقَهَاۚ﴾ [البقرة: ٢٦]
همانا الله، شرم نمیکند که (برای هدایت و آگاهی بندگانش) به موجودات ریزی همانند پشه و یا کوچکتر از آن مثال بزند.
شرم و حیا، صفت پسندیدهای بهشمار میرود، جز برای بیان حق و حقیقت. متضاد حیا، بیشرمی یا بیحیاییست و آدم بیحیا، از هیچ کاری شرم نمیکند و بیپروا هر سخنی میگوید! از اینرو در حدیث آمده است: «إنَّ مِمَّا أَدْرَکَ النَّاسُ مِنْ کَلاَمِ النُّبُوَّةِ الأولَى: إذَا لَمْ تَسْتَحِ فَاصْنَعْ مَا شِئْتَ»؛([21]) یعنی: «یکی از سخنانی که مردم از پیامبران گذشته دریافتهاند، این است که: اگر حیا نداری، هر عملی که میخواهی، انجام بده».
***
128- العاشر: عنه أنَّ رسول اللهr قال: «بَیْنمَا رَجُلٌ یَمْشِی بطَریقٍ اشْتَدَّ علَیْهِ الْعَطش، فَوجد بِئراً فَنزَلَ فیها فَشَرب، ثُمَّ خرج فإِذا کلْبٌ یلهثُ یَأْکُلُ الثَّرَى مِنَ الْعَطَش، فَقَال الرَّجُل: لَقَدْ بلَغَ هَذَا الْکَلْبُ مِنَ العطشِ مِثْلَ الَّذِی کَانَ قَدْ بَلَغَ مِنِّی، فَنَزَلَ الْبِئْرَ فَملأَ خُفَّه مَاءً ثُمَّ أَمْسَکَه بِفیه، حتَّى رقِیَ فَسَقَى الْکَلْب، فَشَکَرَ اللَّهُ لَه فَغَفَرَ لَه. قَالُوا: یا رسولَ الله إِنَّ لَنَا فی الْبَهَائِم أَجْرا؟ فَقَالَ: «فی کُلِّ کَبِدٍ رَطْبةٍ أَجْرٌ». [متفقٌ علیه]([22])
وفی روایة للبخاری: «فَشَکَر الله لهُ فَغَفَرَ لَه، فَأدْخَلَه الْجنَّةَ» .
وفی روایة لَهُما: «بَیْنَما کَلْبٌ یُطیف بِرکِیَّةٍ قَدْ کَادَ یقْتُلُه الْعطَشُ إِذْ رأتْه بغِیٌّ مِنْ بَغَایا بَنِی إِسْرَائیل، فَنَزَعَتْ مُوقَهَا فاسْتَقت لَهُ بِه، فَسَقَتْهُ فَغُفِر لَهَا بِهِ».
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «مردی از راهی میگذشت و سخت تشنه شده بود. چاهی یافت؛ از چاه، پایین رفت و آب نوشید و هنگامی که بیرون آمد، سگی دید که از شدت تشنگی دهانش را باز کرده و زبانش را بیرون آورده بود و آن را به خاک مرطوب میمالید. آن مرد، با خود گفت: این سگ، به همان اندازه تشنه است که من، تشنه بودم. لذا دوباره از چاه، پایین رفت و جوراب چرمی خود را پُر از آب کرد و جورابش را به دهان گرفت و از چاه، بالا آمد و به سگ، آب داد. از اینرو الله، از او قدردانی کرد و گناهانش را بخشید». اصحابy گفتند: آیا بهخاطر نیکی کردن به حیوانات نیز اجر و پاداش مییابیم؟ فرمود: «نیکی کردن به هر موجود زنده و جانداری ثواب دارد». در روایت بخاری آمده است: «الله، از او قدردانی نمود و گناهانش را بخشید و او را وارد بهشت کرد».
در روایت دیگری از بخاری و مسلم، آمده است: «سگی، پیرامون چاهی میچرخید و نزدیک بود از تشنگی هلاک شود. در این اثنا یکی از زنان زناکار بنیاسرائیل، آن سگ را دید؛ جوراب چرمیاش را درآورد و با آن برای او، از چاه، آب بالا کشید و به او آب داد و بدینوسیله گناهانش بخشیده شد».
شرح
مؤلف/، در باب زیاد بودن راههای خیر و نیکی، این داستان را نقل کرده که ابوهریرهt از پیامبرr روایت نموده است: مسافری از راهی میگذشت و تشنگی سختی به او دست داده بود. چاهی دید و از آن، پایین رفت و آب نوشید و تشنگیاش برطرف شد. وقتی از چاه بیرون آمد، چشمش به سگی افتاد که از شدت تشنگی، زبانش را به خاک مرطوب میمالید. آن شخص، با خود گفت: حیوان بیچاره، خیلی تشنه است؛ همانطور که من تشنه بودم. لذا از چاه، پایین رفت و جوراب چرمیاش را پر از آب کرد و آن را به دهان گرفت و از چاه بالا آمد و به سگ، آب داد. الله متعال، از آن شخص قدردانی کرد؛ یعنی عمل نیکش را پذیرفت و بهپاس آن، گناهانش را بخشید و او را وارد بهشت نمود. این، مصداق فرمودهی رسولاللهr است که: «الجَنَّةُ أقَربُ إلى أَحدِکُم مِنْ شِراکِ نَعْلِهِ»؛([23]) یعنی: «بهشت، به هر یک از شما از بند کفش او نزدیکتر است». الله متعال، بهپاس این عمل اندک، آن مرد را بخشید و او را وارد بهشت کرد.
صحابهy همواره مشتاق علم بودند؛ نه فقط بهخاطر دانستن؛ بلکه میخواستند از کُنه مسایل آگاه شوند تا بدان عمل کنند. آنها تعجب کردند که چگونه آن مرد به خاطر آب دادن به این حیوان، چنین پاداش بزرگی یافت؟ از اینرو پس از شنیدن این فرمودهی رسولاللهr پرسیدند: آیا بهخاطر نیکی کردن به حیوانات نیز اجر و پاداش مییابیم؟ پیامبرr فرمود: «نیکی کردن به هر موجود زنده و جانداری ثواب دارد». هر موجود جانداری به آب نیاز دارد؛ زیرا اگر آب به موجود زنده نرسد، جگرش خشک میشود و در نتیجه، هلاک میگردد.
اینجا به یک اصل مهم پی میبریم؛ وقتی پیامبرr داستانی از بنیاسرائیل را برای ما بازگو میکند، برای این است که از آن عبرت بگیریم. این، همان اصلیست که پروردگار متعال دربارهاش میفرماید:
﴿لَقَدۡ کَانَ فِی قَصَصِهِمۡ عِبۡرَةٞ لِّأُوْلِی ٱلۡأَلۡبَٰبِۗ﴾ [یوسف: ١١٠]
بهراستی در داستانها و سرگذشتشان، عبرتی برای خردمندان وجود دارد.
در روایت دیگری که شاید رویداد جداگانهای بوده، آمده است: یکی از زنان زناکار بنیاسرائیل، سگی دید که پیرامون چاهی میچرخید و نزدیک بود از تشنگی هلاک شود؛ آن زن، جوراب چرمیاش را درآورد و با آن برای او، از چاه، آب بالا کشید و به او آب داد. در نتیجه، الله متعال گناهانش را بخشید.
این، نشان میدهد که نیکی کردن به حیوانات نیز اجر و ثواب دارد؛ یعنی اگر به حیوانی آب و غذا دهید یا از او در برابر سرما و گرما نگهداری کنید، سزاوار اجر و پاداش میشوید؛ فرقی نمیکند که آن حیوان، از آنِ خودتان باشد یا خیر. این، در رابطه با جانوران است؛ پس، فکرش را بکنید که نیکی کردن به انسانها چه حکمی دارد؟ بهقطع نیکی کردن به انسانها، اجر و پاداش بیشتری به دنبال خواهد داشت؛ از اینرو پیامبرr فرموده است: «مَن سَقَی مُسْلِمًا عَلَى ظَمَأٍ سَقَاهُ اللَّهُ مِنْ الرَّحِیقِ الْمَخْتُومِ»؛([24]) یعنی: «هرکس به مسلمان تشنهای آب دهد، الله متعال از شرابی ناب و مُهرشده و دستنخورده به او خواهد داد». لذا اگر فرزند کوچکت، کنار آبسردکن بایستد و بگوید: آب میخواهم، و به او آب دهی، در واقع به مسلمان تشنهای آب دادهای و از اینرو سزاوار اجر و ثواب میگردی و خداوندU از شرابی ناب و دستنخورده، به تو خواهد داد. الحمدلله که اجر و ثواب بزرگیست که باید قدرش را دانست؛ اما آیا کسی، قدرش را میداند؟ چه کسی، با اخلاص نیت و به امید اجر و پاداش الهی، به چنین کارهایی اهمیت میدهد؟ لذا به خودم و شما توصیه میکنم که با نیت خوب، به چنین کارهایی اهمیت دهیم تا ذخیرهای برای آخرتمان باشد. چه بسیار اعمال کوچکی که با نیت خوب و درست، بزرگ و ارزشمند میشوند! و چه بسیار اعمال بزرگی که به سبب غفلت، کوچک و ناچیز میگردند!
***
129- الْحادی عشَر: عنْهُ عَنِ النَّبیِّr قال: «لَقَد رأَیْتُ رَجُلاً یَتَقَلَّبُ فِی الْجنَّةِ فِی شَجرةٍ قطَعها مِنْ ظَهْرِ الطَّریقِ کَانَتْ تُؤْذِی الْمُسلِمِینَ». [روایت مسلم]
وفی روایة : «مرَّ رجُلٌ بِغُصْنِ شَجرةٍ عَلَى ظَهْرِ طرِیقٍ فَقال: واللَّهِ لأُنَحِّینَّ هذا عنِ الْمسلِمِینَ لا یُؤْذِیهُم، فأُدْخِلَ الْجَنَّةَ».
وفی روایة لهما: «بیْنَما رجُلٌ یمْشِی بِطریقٍ وجد غُصْن شَوْکٍ علَى الطَّرِیق، فأخَّرُه فشَکَر اللَّهُ لَه، فغَفر لَهُ».([25])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: پیامبرr فرمود: «مردی را دیدم که در بهشت در حال گردش بود؛ زیرا درختی را که سبب اذیت و آزار مسلمانان بود، از سر راه قطع کرده و برداشته بود».
در روایت دیگری آمده است: «مردی از مسیری عبور میکرد که متوجه شاخهی درختی شد که در وسط راه قرار داشت؛ با خود گفت: به الله سوگند که این درخت را از سر راه مسلمانان برمیدارم تا باعث اذیت آنان نشود؛ در نتیجه وارد بهشت شد».
در روایت دیگری از بخاری و مسلم آمده است: «مردی، از راهی میگذشت؛ شاخهی خارداری در وسط راه دید؛ آن را برداشت و کنار گذاشت. در نتیجه، الله عملش را پذیرفت و او را آمرزید».
شرح
مؤلف/، از ابوهریرهt نقل کرده که پیامبرr فرموده است: «مردی را دیدم که در بهشت در حال گردش بود؛ زیرا درختی را که سبب اذیت و آزار مسلمانان بود، از سر راه قطع کرده و برداشته بود». در روایت دیگری آمده است که آن شخص، وارد بهشت شد و الله متعال او را به سبب شاخهای که از سر راه مسلمانان برداشت، بخشید؛ فرقی نمیکند که آن شاخه بر روی درخت بوده است یا روی زمین؛ بلکه شاخهی خارداری بود که باعث اذیت و آزار مسلمانان میشد و آن شخص آن را از سر راه برداشت و کنار گذاشت. لذا الله متعال، این عمل را از او پذیرفت و او را وارد بهشت کرد. ناگفته پیداست که این شاخه، باعث اذیت و آزار جسمی مردم بوده است. بنابراین، به فضیلت برداشتن هر چیز آزاردهندهای از سر راه پی میبریم و درمییابیم که چنین عملی، سبب ورود به بهشت میباشد.
از این حدیث چنین برداشت میشود که بهشت، در حال حاضر موجود است؛ زیرا پیامبرr آن شخص را در بهشت دید. کتاب و سنت، بیانگر این است که بهشت، در حال حاضر وجود دارد و اجماع اهل سنت و جماعت نیز بر همین است. از اینرو الله متعال فرموده است:
﴿وَسَارِعُوٓاْ إِلَىٰ مَغۡفِرَةٖ مِّن رَّبِّکُمۡ وَجَنَّةٍ عَرۡضُهَا ٱلسَّمَٰوَٰتُ وَٱلۡأَرۡضُ أُعِدَّتۡ لِلۡمُتَّقِینَ ١٣٣﴾ [آل عمران: ١٣٣]
به سوی آمرزش پروردگارتان و بهشتی بشتابید که پهنایش، به گستردگی آسمانها و زمین میباشد و برای پرهیزکاران آماده شده است.
میبینیم که فرمود: آماده شده است؛ یعنی در حال حاضر، وجود دارد. همانگونه که دوزخ نیز در حال حاضر، موجود است و بهشت و دوزخ، هرگز از میان نمیروند و اللهU بهشت و دوزخ را جاودانه آفریده است و هر کس وارد بهشت یا دوزخ شود، جاوادنه در آن خواهد ماند.
این حدیث، نشان میدهد که هرکس، چیز آزاردهندهای را از سر راه مسلمانان بردارد، سزاوار اجر و پاداش بزرگی میگردد؛ لذا کسی که اسباب آرامش معنوی مسلمانان را فراهم کند، چه اجر و پاداشی خواهد داشت؟ متأسفانه برخی از مردم، اندیشههای بدی در سر میپرورانند و اخلاق و منش ناشایستی دارند و دیگران را از دین الله باز میدارند و مانعتراشی میکنند؛ بدون شک برداشتن چنین کسانی از سر راه مسلمانان، بهمراتب بهتر است و اجر و ثواب بیشتری نزد اللهU دارد. لذا باید آنها را از سر راه مسلمانان، کنار زد و با روشنگری و بیان حقیقت، اندیشههای انحرافی آنها را رد کرد؛ ولی اگر این روش جواب نداد، باید گزینهی دیگری برای برخورد با آنها در پیش گرفت؛ اللهY میفرماید:
﴿إِنَّمَا جَزَٰٓؤُاْ ٱلَّذِینَ یُحَارِبُونَ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ وَیَسۡعَوۡنَ فِی ٱلۡأَرۡضِ فَسَادًا أَن یُقَتَّلُوٓاْ أَوۡ یُصَلَّبُوٓاْ أَوۡ تُقَطَّعَ أَیۡدِیهِمۡ وَأَرۡجُلُهُم مِّنۡ خِلَٰفٍ أَوۡ یُنفَوۡاْ مِنَ ٱلۡأَرۡض﴾ [المائدة: ٣٣]
سزای کسانی که با الله و رسولش میجنگند و در زمین برای فساد و تبهکاری میکوشند، تنها این است که کشته شوند یا به دار کشیده شوند یا دستها و پاهایشان بر خلاف یکدیگر بریده گردد یا از سرزمینی (که در آن هستند) تبعیدشان کنند.
حرفِ ﴿ أَوۡ﴾ از نظر برخی از مفسران، این مفهوم را میرساند که باید همهی این مجازاتها، متناسب با نوع جرمی که دارند، دربارهی چنین افرادی اجرا شود؛ اما دیدگاه درست، این است که حرف ﴿ أَوۡ﴾ برای «تخییر» است؛ یعنی تصمیمگیری دربارهی چنین افرادی با حاکم یا قاضیست و میتواند هر یک از این گزینهها را که بخواهد، برای چنین مجرمانی در نظر بگیرد و این، به نظر قاضی و نوع جرم افراد، بستگی دارد؛ زیرا گاه ممکن است جرم کسی، سبک باشد، اما در دراز مدت، آثار و پیآمدهای بزرگی بر جای بگذارد یا سبب انحراف مردم شود.
بههر حال، مسؤولان و زمامداران مسلمانان، وظیفه دارند و بر آنها واجب است که اسباب و عوامل سلب آسایش و آرامش مردم را برطرف کنند؛ لذا باید فتنهانگیزانی را که به انحرافهای اخلاقی و عقیدتی فرا میخوانند، از میان بردارند تا نتوانند به نشر اندیشههای باطل خویش یا گسترش فساد و تبهکاری بپردازند. البته متأسفانه برخی از مسؤولان، در این زمینه کوتاهی و سهلانگاری میکنند و در نتیجه، انحرافها گسترش مییابد و بهقدری زیاد میشود که برطرف کردن آنها مشکل میگردد؛ لذا باید از همان ابتدا به ریشهکن کردن چنین انحرافهایی اهمیت داد تا گسترش نیابد و مردم را به انحراف نکشاند.
پس برطرف کردن اسباب و عوامل مزاحم یا آزاردهنده، از سر راهها دو جنبه دارد: یکی جنبهی ظاهری؛ و دیگری، جنبهی معنوی؛ جنبهی ظاهری، برداشتن اشیای آزاردهنده از سر راه و رهگذرهاست و جنبهی معنوی، برداشتن انحرافها و موانع هدایت از راه دلهاست. و هر دو جنبه، مایهی تقرب و نزدیکی به اللهU میباشد؛ گرچه برداشتن زمینههای انحراف یا موانع هدایت از راه دلها، اجر و ثواب بیشتری دارد؛ همانگونه که دارای اهمیت بیشتریست.
***
130- الثَّانی عشَر: عنْه قال: قَال رسولُ اللهr: «مَنْ تَوَضَّأ فأحَسَنَ الْوُضُوء، ثُمَّ أتَى الْجُمعةَ ، فَاستَمَعَ وأنْصَتَ، غُفِر لَهُ ما بیْنَهُ وبیْنَ الْجُمعةِ وزِیادةُ ثَلاثَةِ أیَّام، ومَنْ مسَّ الْحصا فَقد لَغَا». [روایت مسلم]([26])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «کسی که بهخوبی وضو بگیرد و سپس برای نماز جمعه (به مسجد) برود و به خطبهی جمعه گوش دهد و ساکت باشد، گناهانی که تا روز جمعه و سه روز بعد، از او سر میزند، آمرزیده میشود. و هرکس سنگریزهای را جابهجا کند، کار بیهودهای انجام داده است».
شرح
مؤلف/ حدیثی بدین مضمون از ابوهریرهt نقل کرده که پیامبرr فرموده است: «کسی که بهخوبی وضو بگیرد و سپس برای نماز جمعه (به مسجد) برود و به خطبهی جمعه گوش دهد و ساکت باشد، گناهانی که تا روز جمعه و سه روز بعد، از او سر میزند، آمرزیده میشود. و هرکس سنگریزهای را جابهجا کند، کار بیهودهای انجام داده است». این حدیث، نشان میدهد که حضور در نماز جمعه و گوش دادن به سخنان خطیب و ساکت بودن، کفارهی گناهانیست که انسان در میان این دو جمعه انجام میدهد و نیز کفارهی گناهانیست که تا سه روز آینده، مرتکب خواهد شد. شرکت در نماز جمعه با رعایت شرایط مذکور، کار دشواری نیست. یکی از شرایطی که در این حدیث ذکر شده، وضو گرفتن است و این، هیچ تعارضی با روایتی که در «صحیحین» و دیگر کتابهای حدیث از ابوسعید خدریt نقل شده، ندارد؛ وی، میگوید: پیامبرr فرمود: «غُسْلُ یَوْم الْجُمُعَةِ وَاجِبٌ عَلَى کُلِّ مُحْتَلِمٍ»؛([27]) یعنی: «غسل روز جمعه بر هر بالغی واجب است». در این حدیث، به وجوب غسل کردن در روز جمعه، تصریح شده و باید بدان عمل کرد؛ زیرا این حدیث، صحیحتر است و هفت تن از امامان حدیث، روایتش کردهاند؛ حال آنکه حدیث اول را فقط امام مسلم/ روایت کرده است. لذا کسی که میخواهد در نماز جمعه شرکت کند، بر او واجب است که ابتدا غسل نماید و اگر غسل نکند، گنهکار میشود؛ البته نماز جمعهاش، درست است؛ زیرا این غسل، غسل جنابت نیست که در نمازش اشکالی پدید آید؛ بلکه غسل واجبیست که باید انجام دهد. پس غسل جمعه، شرط صحیح بودن نماز جمعه نیست و فقط واجب است؛ زیرا باری عمر بن خطابt روز جمعه برای مردم سخنرانی میکرد. عثمان بن عفانt با تأخیر به مسجد آمد. عمرt علت تأخیرش را پرسید. پاسخ داد: ای امیر مؤمنان! کاری جز این نکردم که وضو گرفتم و به مسجد آمدم. عمرt در حالی که بالای منبر بود و مردم نیز میشنیدند، فرمود: وضو گرفتی؟! حال آنکه پیامبرr فرموده است: «هر یک از شما هنگامی که به نماز جمعه میآید، غسل کند»؛ یعنی چرا با وجودی که رسولاللهr دستور غسل داده، به وضو بسنده کردی؟ ولی به عثمانt نگفت که بازگرد و غسل کن؛ زیرا چه بسا اگر برای غسل به منزل بازمیگشت، نماز جمعه را از دست میداد و بدینسان بهخاطر یک کار فرعی از نماز جمعه که مهمتر است، بازمیماند.
به هر حال، حدیثی که مؤلف/ ذکر کرده، اگرچه بیانگر وجوب غسل جمعه نیست، اما احادیث دیگری وجود دارد که دال بر وجوب غسل جمعه است.
حدیث ابوهریرهt بیانگر فضیلت ساکت بودن و گوش دادن به سخنان خطیب جمعه است. گوش دادن، یعنی توجه کردن به سخنان خطیب؛ و با ساکت بودن، فرق دارد؛ زیرا سکوت، بدین معناست که صحبت نکند. در روایتی نقل شده که: «مَنْ تَکَلَّمَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ وَالْإِمَامُ یَخْطُبُ فَهُوَ کَمَثَلِ الْحِمَارِ یَحْمِلُ أَسْفَارًا»؛([28]) یعنی: «کسی که روز جمعه، صحبت میکند و امام، در حال خطبه (سخنرانی) میباشد، همانند درازگوشیست که کتابهایی حمل میکند». درازگوش یا الاغ، به ابلهی و نادانی، مشهور است و اگر چندین کتاب بارَش کنند، هیچ سودی به حالش ندارد؛ همینطور کسی که به خطبهی جمعه توجه نمیکند و حرف میزند، از خیر و نیکی جمعه بهرهای نخواهد داشت. همچنین اگر کسی به او تذکر دهد و بگوید: «ساکت باش»، از اجر و پاداش جمعه، محروم میشود. لذا ساکت بودن و گوش دادن به خطبهی جمعه، مسألهی بسیار مهمیست؛ از اینرو رسولاللهr فرمود: «و هرکس سنگریزهای را جابهجا کند، کار بیهودهای انجام داده است». مسجد در زمان پیامبرr فرش نداشت؛ بلکه کف مسجد شن و ماسه یا سنگریزه پهن کرده بودند و گاه، برخی از مردم، با دست خود سنگریزهها را جابهجا میکردند یا به آن، دست میکشیدند؛ پیامبرr بیان فرمود که انجام چنین کاری، در زمانی که خطیب سخنرانی میکند، کار بیهودهایست که انسان را از گوش دادن به خطبه بازمیدارد و او را از ثواب جمعه، محروم مینماید؛ حال آنکه ثواب جمعه، جزو ویژگیهای این امت است که امتهای پیشین از چنین فضیلتی برخوردار نبودند.
لذا فرقی نمیکند که انسان به سنگریزه مشغول شود یا به هر چیز دیگری مانند حرکت دادن ساعت، خودکار و یا دست زدن به پنکه یا مسواک زدن؛ مگر آنکه ضرورت، ایجاب کند. مثلاً او را خواب گرفته و مسواک میزند تا حالت چرت و خوابآلودگی از او دور شود؛ در چنین مواردی، اشکالی ندارد که مسواک بزند یا کاری کند که چرتش برطرف شود تا به خطبه گوش دهد. گاه این پرسش مطرح میشود که آیا نوشتن سخنان خطیب درست است یا خیر؟ چنین به نظر میرسد که درست نیست؛ زیرا انسان، دو قلب ندارد و چه بسا وقتی مشغول نوشتن است، از توجه یا گوش دادن به سایر سخنان خطیب، بازمیماند؛ ولی الحمدلله که امکانات و وسایل امروزی، مردم را راحت کرده و میتوانند از طریق ضبط صوت و دیگر وسایل موجود، سخنرانیها را ضبط کنند و هر زمان که بخواهند، در خانه یا ماشین به سخنرانیهای ضبطشده گوش دهند.
***
131- الثَّالثَ عَشر: عنْه أنَّ رسولَ اللهr قال: «إذَا تَوضَّأَ الْعبْدُ الْمُسْلِم، أو الْمُؤْمِنُ فغَسلَ وجْهَهُ خرج مِنْ وَجْهِهِ کُلُّ خطِیئةٍ نظر إِلَیْهَا بعینهِ مَعَ الْماء، أوْ مَعَ آخِر قَطْرِ الْماء، فَإِذَا غَسَل یدیهِ خَرج مِنْ یدیْهِ کُلُّ خَطِیْئَةٍ کانَ بطشتْهَا یداهُ مع الْمَاءِ أَو مع آخِرِ قَطْرِ الْماء، فَإِذَا غسلَ رِجلیْهِ خَرجَتْ کُلُّ خَطِیْئَةٍ مشَتْها رِجْلاُه مع الْماءِ أَوْ مع آخِرِ قَطْرِ الْمَاءِ حَتَّى یخْرُج نقِیاً من الذُّنُوبِ». [روایت مسلم]([29])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هرگاه بندهی مسلمان یا مؤمن، وضو میگیرد و صورتش را میشوید، هر گناهی که با نگاهِ چشمانش به حرام مرتکب شده است، با آب یا با آخرین قطرهی آن از چهرهاش میریزد. و آنگاه که دستانش را میشوید، هر گناهی که با دستانش انجام داده، با آب یا آخرین قطرهی آن، از دستانش خارج میگردد و هنگامی که پاهایش را میشوید، هر گناهی که با پاهایش به سوی آن قدم برداشته، با آب یا آخرین قطرهی آن، از پاهایش محو میشود تا اینکه آن شخص، از گناهان، پاک میگردد».
شرح
مؤلف/ حدیثی دربارهی فضیلت وضو نقل کرده که ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هرگاه بندهی مسلمان یا مؤمن، وضو میگیرد و صورتش را میشوید، هر گناهی که با نگاهِ چشمانش به حرام مرتکب شده، با آب یا با آخرین قطرهی آن از چهرهاش میریزد. و آنگاه که دستانش را میشوید، هر گناهی که با دستهایش انجام داده، با آب یا آخرین قطرهی آن، از دستانش خارج میگردد و هنگامی که پاهایش را میشوید، هر گناهی که با پاهایش به سوی آن قدم برداشته، با آب یا آخرین قطرهی آن، از پاهایش محو میشود تا اینکه آن شخص، از گناهان، پاک میگردد». وضو، فرمان الهیست که اللهU در کتابش میفرماید:
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُوٓاْ إِذَا قُمۡتُمۡ إِلَى ٱلصَّلَوٰةِ فَٱغۡسِلُواْ وُجُوهَکُمۡ وَأَیۡدِیَکُمۡ إِلَى ٱلۡمَرَافِقِ وَٱمۡسَحُواْ بِرُءُوسِکُمۡ وَأَرۡجُلَکُمۡ إِلَى ٱلۡکَعۡبَیۡنِۚ﴾ [المائدة: ٦]
ای مؤمنان! هنگامی که به نماز میایستید، صورت و دستانتان را تا آرنج بشویید و سرِتان را مسح کنید و پاهایتان را تا دو قوزک بشویید.
هنگام وضو، این اندام چهارگانه پاک میشود: صورت، دو دست، سر و دو پا. البته این پاکی، علاوه بر پاکیزگی ظاهری، شامل پاکی معنوی نیز میگردد. البته الله متعال در رابطه با شستن سر آسان گرفته و به جای آن، حکم مسح داده است؛ زیرا سر، بالاترین عضو انسان است و شستن آن، باعث خیس شدن تمام بدن میگردد؛ از اینرو شستن سر در وضو بهویژه در زمستانهای سرد، دشوار است. لذا الله متعال به لطف و رحمت خویش، دستور داده که هنگام وضو، سر را مسح کنند. هنگامی که انسان وضو میگیرد، اندامش پاکیزه میشود. و این، بیانگر کمال و خوبی اسلام است که به پیروانش دستور داده که این اندام را پاک و پاکیزه کنند. طهارت یا پاکی معنوی نیز یکی از نتایج وضوست و انسان باید به نیت پاکیزگی معنوی وضو بگیرد تا از گناهانش، پاک و پاکیزه شود؛ لذا وقتی صورتش را میشوید، گناهانی که با چشمانش مرتکب شده، از چهرهاش میریزد. در حدیث به گناه چشم، اشاره کرد؛ الله، بهتر میداند؛ اما گویا چشم را به عنوان مثال ذکر فرموده است و گرنه، انسان با دهان و بینی خود نیز مرتکب گناه میشود. چنانکه سخن حرام میگوید یا بوهایی استشمام مینماید که برایش روا نیست؛ اما بدین دلیل چشم را ذکر کرد که انسان، بیشتر بهوسیلهی چشمانش مرتکب گناه میگردد. لذا هنگامی که انسان صورتش را برای وضو میشوید، گناهان چشمانش از چهرهاش میریزد و آنگاه که دستانش را میشوید، گناهانی که با دستانش مرتکب شده، پاک میگردد و وقتی پاهایش را میشوید، گناهانی که با پاهایش به سوی آن گام برداشته است، محو میگردد تا اینکه آن شخص، از گناهان، پاک و پاکیزه میشود؛ از اینرو اللهY پس از ذکر وضو و غسل و تیمم فرموده است:
﴿مَا یُرِیدُ ٱللَّهُ لِیَجۡعَلَ عَلَیۡکُم مِّنۡ حَرَجٖ وَلَٰکِن یُرِیدُ لِیُطَهِّرَکُمۡ﴾ [المائدة: ٦]
الله، نمیخواهد حکم دشواری بر شما قرار دهد؛ بلکه میخواهد شما را پاک بگرداند.
به عبارت دیگر، این احکام برای این است که شما را در ظاهر و باطن، پاک بگرداند. آنگاه میفرماید:
﴿وَلِیُتِمَّ نِعۡمَتَهُۥ عَلَیۡکُمۡ لَعَلَّکُمۡ تَشۡکُرُونَ ٦﴾ [المائدة: ٦]
و میخواهد نعمتش را بر شما تمام کند؛ باشد که سپاسگزاری نمایید.
لذا چه خوبست که انسان هنگام وضو گرفتن، با همین احساس وضو بگیرد که وضویش، کفارهی گناهانش خواهد بود و بدینسان به اجر و ثواب الهی امیدوار باشد.
***
132- الرَّابعَ عشر: عنه عن رسول اللهr قال: «الصَّلواتُ الْخَمْس، والْجُمُعَةُ إِلَى الْجُمُعةِ، ورمضانُ إِلَى رمضانَ مُکفِّرَاتٌ لِمَا بینَهُنَّ إِذَا اجْتنِبَت الْکَبائِرُ». [روایت مسلم]([30])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «نمازهای پنجگانه و نماز جمعه تا جمعهی دیگر و نیز رمضان تا رمضان بعدی، هر یک کفارهی گناهانیست که در میان آنها انجام میشود؛ البته جز گناهان بزرگ که باید از آنها پرهیز کرد».
133- الْخَامسَ عشر: عنه قال: قال رسولُ اللهr: «ألا أدلُّکَم على ما یَمْحُو اللَّهُ بِهِ الْخَطایا، ویرْفَعُ بِهِ الدَّرجات؟» قالوا: بلى یا رسُولَ الله، قال: «إسباغ الْوُضوءِ على الْمَکَارِهِ وکَثْرةُ الْخُطَا إِلَى الْمسَاجِد، وانْتِظَارُ الصَّلاةِ بعْدِ الصَّلاةِ، فَذلِکُمُ الرّبَاطُ». [روایت مسلم]([31])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «آیا شما را به کاری راهنمایی کنم که الله با آن، گناهان را محو میکند و درجات شما را بالا میبرد؟» گفتند: بله، ای رسول خدا! فرمود: «تکمیل وضو در سختیها و گامهای زیاد به سوی مساجد و پس از هر نمازی به انتظار نماز بودن؛ چنین اعمالی، مانند جهاد در راه الله ارزشمند و پرفضیلت است».
شرح
مؤلف/، حدیثی بدین مضمون از ابوهریرهt نقل کرده که رسولاللهr فرموده است: «نمازهای پنجگانه و نماز جمعه تا جمعهی دیگر و نیز رمضان تا رمضان بعدی، هر یک کفارهی گناهانیست که در میان آنها انجام میشود؛ البته بهشرطی که از گناهان بزرگ پرهیز کند». یعنی نماز پنجگانه، کفارهی گناهانیست که در میان آنها انجام میشود؛ از نماز صبح تا ظهر و از نماز ظهر تا عصر و از نماز عصر تا مغرب و از نماز مغرب تا عشاء و از نماز عشاء تا صبح. لذا اگر انسان، مرتکب گناهی شود و در عین حال، نمازهای پنجگانهاش را خوب ادا کند، این مایهی بخشش گناهانش خواهد بود؛ البته بهشرطی که از گناهان کبیره پرهیز نماید.
هر گناهی که در شریعت، مجازات خاصی برای آن تعیین شده، جزو گناهان کبیره است؛ همچنین هر گناهی که پیامبرr انجامدهندهی آن را لعن و نفرین نموده، جزو گناهان کبیره بهشمار میرود. و نیز هر گناهی مانند زنا که حد یا مجازات شرعی آن، روشن است و نیز هر گناهی مانند ربا که هشدار و وعیدی دربارهی آن در آخرت بیان شده، یا از انجامدهندهی آن، نفی ایمان یا اظهار برائت گردیده، جزو گناهان کبیره است. مثلاً پیامبرr فرموده است: «لاَ یُؤْمِنُ أَحَدُکُمْ حَتَّى یُحِبَّ لأَِخِیهِ مَا یُحِبُّ لِنَفْسِهِ»؛ یعنی: «ایمان هیچیک از شما کامل نیست تا آنکه برای برادرش همان چیزی را بپسندد که برای خود میپسندد». یا فرموده است: «مَن غَشَّ فَلَیسَ مِنِّی»؛([32]) یعنی: «هرکس تقلب کند، از من (پیرو من) نیست».
در حدیث ابوهریرهt این عبارت آمده است که: «إِذَا اجْتنِبَت الْکَبائِرُ». علما رحمهمالله، دربارهی مفهوم این عبارت اختلاف نظر دارند که آیا معنای حدیث این است که با اجتناب و دوری از گناهان کبیره، گناهان صغیره بخشیده میشوند؟ یعنی آیا برای بخشیده شدن گناهان صغیره، دو شرط وجود دارد: ادای نمازهای پنجگانه و پرهیز از گناهان کبیره؟ یا معنای حدیث، این است که نمازهای پنجگانه، کفارهی گناهان صغیرهایست که در میان نمازها انجام میشود و کفارهی گناهان کبیره نیست. لذا آمرزش گناهان صغیره، یک شرط دارد؛ یعنی اقامهی نمازهای پنجگانه یا جمعه و یا روزهی رمضان. و همین، صحیحتر است؛ زیرا گناهان کبیره به توبه نیاز دارد و انجام کارهای نیک و شایسته، بهتنهایی برای بخشش گناهان بزرگ، کافی نیست؛ بلکه باید توبه کرد.
و اما دومین حدیث ابوهریرهt؛ پیامبرr به یارانش پیشنهاد کرد که آنها را به کاری راهنمایی کند که مایهی بخشش گناهان و رفع درجات است؛ رسولاللهr میدانست که یارانش در پاسخ این پیشنهاد چه خواهند گفت. این، بیانگر روش شایسته و نیکیست که پیامبرr در آموزش مسایل مختلف به یارانش بهکار می بست و گاه، مسایلی را به آنها عرضه میکرد تا توجه آنها به آن موضوع، بیشتر شود. پیامبرr مطابق عادتش، این پیشنهاد را به یارانش عرضه کرد. روشن است که صحابهy مشتاقانه گفتند: بله، ای رسولخدا! یعنی دوست داریم به ما خبر دهید که چه کاری، باعث بخشش گناهان و رفع درجات میگردد. فرمود: «تکمیل وضو در سختیها و گامهای زیاد به سوی مساجد و پس از هر نمازی به انتظار نماز بودن؛ چنین اعمالی مانند جهاد در راه الله، ارزشمند و پرفضیلت است». پس، سه مورد شد:
اول: «تکمیل وضو در سختیها»؛ یعنی در سرمای شدید زمستان؛ زیرا تکمیل وضو در هوای سرد، دشوار است. تحمل این سختی و تکمیل وضو در شرایط سخت و دشوار، بیانگر ایمان انسان میباشد؛ از اینرو الله متعال به لطف خود و به پاس چنین عملی، یکی از گناهان انسان را میبخشد و بر درجاتش میافزاید.
دوم: «گامهای زیاد به سوی مساجد»؛ یعنی انسان برای ادای نمازهای پنجگانهاش به مسجد برود؛ گرچه مسجد، دور باشد. و هر چه مسجد دورتر باشد، نیکیهای انسان بیشتر خواهد شد؛ زیرا وقتی انسان وضو میگیرد و فقط با نیت ادای نماز به سوی مسجد حرکت میکند، با هر گامی که برمیدارد، الله متعال یکی از گناهانش را میبخشد و یک درجه بر درجاتش میافزاید.
سوم: «پس از هر نمازی به انتظار نماز بودن»؛ یعنی انسان بهخاطر اشتیاق فراوانی که به نماز دارد، پس از هر نماز در انتظار نمازی بعدیست و این، نشاندهندهی ایمان و اشتیاق فراوانش به این رکن بزرگ اسلام میباشد که پیامبرr دربارهاش فرموده است: «جُعِلَت قُرَّةُ عینی فِی الصَّلاةِ»؛([33]) یعنی: «نماز، نور چشم من است». لذا انتظار نماز بعدی پس از ادای هر نماز، باعث میشود که الله متعال، گناهان انسان را ببخشد و بر درجاتش بیفزاید.
مؤلف/ این دو حدیث را از آن جهت در باب زیاد بدون راههای خیر و نیکی، ذکر کرده که بیانگر همین موضوع میباشد: نمازهای پنجگانه، نماز جمعه، روزهی رمضان، گامهایی که انسان به سوی مسجد برمیدارد، تکمیل وضو در سرما و سختیهای دیگر، و پس از هر نمازی به انتظار نماز بودن.
پیامبرr فرمود: «فَذلِکُمُ الرّبَاطُ»؛ واژهی رباط در اصل به جهاد کردن و جنگیدن با دشمن و آماده کردن ساز و برگ جنگی و بستن تجهیزات نظامی اطلاق میشود و جزو برترین اعمال نیک بهشمار میرود؛ لذا مفهوم حدیث از این قرار است که تکمیل وضو و رعایت پاکی و طهارت، و نیز ادای نماز، همانند جهاد در راه الله متعال ارزشمند و پرفضیلت است.
همچنین گفتهاند که واژهی «رباط» در اینجا، اسمیست به معنای وسیله یا ابزارِ بستن؛ همینطور تکمیل وضو و نماز نیز انسان را از انجام گناه و معصیت باز میدارد.
***
134- السَّادسَ عشر: عن أَبِی موسى الأشعریt قال: قال رسول اللهr: «مَنْ صلَّى الْبَرْدیْنِ دَخَلَ الْجنَّةَ». [متفقٌ علیه]([34])
ترجمه: ابوموسی اشعریt میگوید: رسولاللهr فرمود: «کسی که نماز صبح و عصر را بخواند، وارد بهشت میشود».
135- السَّابِعَ عشَر: عنه قال: قال رسول اللهr: «إِذَا مرِضَ الْعبْدُ أَوْ سافَر کُتِب لَهُ ما کانَ یعْملُ مُقِیماً صحیِحاً». [روایت بخاری]([35])
ترجمه: ابوموسی اشعریt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هرگاه بندهای، بیمار شود یا به مسافرت برود، پاداش اعمالی که در زمان صحت و اقامت انجام میداده است، به او میرسد».
شرح
مؤلف/، حدیثی بدین مضمون از ابوموسی اشعریt نقل کرده که رسولاللهr فرموده است: «کسی که نماز صبح و عصر را بخواند، وارد بهشت میشود». در حدیث واژهی «بَرْدیْنِ» آمده که به معنای دو نمازِ سرماست؛ یعنی دو نمازی که وقتشان، در سردترین زمان شبانهروز است؛ زیرا نماز صبح در سردترین وقت شب میباشد و نماز عصر نیز در سردترین زمان روز. لذا پایبندی به نماز صبح و عصر، سبب ورود به بهشت است.
پیامبرr شبی به ماه، نگاه کرد و فرمود: «إِنَکُمْ سَتَرَوْنَ رَبَّکُمْ کَمَا تَرَوْنَ هَذَا القَمَرَ، لا تُضَامُونَ فِى رُؤْیَتِه؛ فَإن اسْتَطَعْتُمْ ألا تُغْلَبُوا عَلى صَلاةٍ قَبْلَ طُلُوع الشَّمْسِ وَقَبْلَ غُرُوبِهَا فَافعَلُوا»؛([36]) یعنی: «شما همانگونه که این ماه را بدون هیچ مزاحمتی میبینید، پروردگارتان را نیز خواهید دید؛ پس، تا میتوانید سعی کنید که نماز صبح و عصر را از دست ندهید». رسولاللهr در این حدیث فرموده است: «همانطور که ماه را میبینید، پروردگارتان را خواهید دید». این، بدین معنا نیست که اللهU، شبیه ماه میباشد؛ بلکه بیانگر این موضوع است که مؤمنان، پروردگارشان را خواهند دید و مشاهده یا دیدن، تنها وجه شباهت میباشد که در این حدیث، ذکر شده است؛ یعنی مؤمنان بهطور حقیقی الله را خواهند دید؛ همانطور که انسان، ماه شب چهارده را آشکارا میبیند. و گرنه، اللهU بزرگ تر و فراتر از این است که به مخلوقاتش شبیه باشد.
سپس رسولاللهr فرمود: «پس، تا میتوانید مواظب باشید که نماز صبح و عصر را از دست ندهید». نماز صبح و عصر، برترین نمازهای پنجگانه بهشمار میروند؛ و در این میان، نماز عصر، برتر است؛ زیرا اللهY میفرماید:
﴿حَٰفِظُواْ عَلَى ٱلصَّلَوَٰتِ وَٱلصَّلَوٰةِ ٱلۡوُسۡطَىٰ وَقُومُواْ لِلَّهِ قَٰنِتِینَ ٢٣٨﴾ [البقرة: ٢٣٨]
بر تمام نمازها و بهویژه نماز عصر، پایبند باشید و خاشعانه در پیشگاه الله (به عبادت) بایستید.
پیامبرr در غزوهی «احزاب» برای کافران بددعایی کرد و فرمود: «مَلأَ اللَّهُ قُبُورَهُمْ وبُیُوتَهُمْ نَارًا کَمَا شَغَلُونَا عَنْ الصَّلاةِ الْوُسْطَى صلاة العصر»؛ یعنی: «الله، خانهها و قبرهایشان را پُر از آتش بگرداند که ما را از نماز عصر، بازداشتند».
رسولاللهr فرمود: «کسی که نماز صبح و عصر را بخواند، به بهشت میرود»؛ یعنی این دو نماز را آنگونه که فرمان الهیست، ادا کند و نماز صبح و عصر را سرِ وقتش بخواند و اگر مرد است، آنها را با جماعت ادا نماید؛ زیرا نماز جماعت، واجب است و برای هیچ مردی جایز نیست که بدون عذر، نماز جماعت را ترک کند.
و اما حدیث دوم: رسولاللهr فرموده است: «هرگاه بندهای، بیمار شود یا به مسافرت برود، پاداش اعمالی که در زمان صحت و اقامت، انجام میداده است، به او میرسد». بنابراین کسی که به هنگام عذر یا بیماری، آرزوی انجام عمل نیکی دارد، در صورتی که به انجام آن عادت داشته و به آن پایبند بوده است، باز هم از پاداش آن بهطور کامل برخوردار میشود؛ به عنوان مثال: شخصی به ادای نماز جماعت در مسجد عادت داشته، ولی خواب میماند و یا بیماری یا امثال آن، مانع از حضورش در نماز جماعت میشود؛ پاداش نماز جماعت بهطور کامل و بیکم و کاست، به او میرسد. نمونهها و مثالهای فراوانی در این زمینه وجود دارد؛ البته اگر در حالت عادی و زمانی که عذری نداشته، به انجام آن عمل، پایبند نبوده است، در این صورت فقط پاداش نیتی که کرده به او میرسد؛ نه پاداش آن عمل. لذا اگر به خواندن نماز نفل عادت کردهاید یا قرآن میخوانید و ذکر میگویید؛ اما به دلیلی چون سفر و امثال آن، از انجام اعمالی که بدان پایبندی داشتهاید، بازمیمانید، نگران نباشید؛ زیرا پاداش آن بهطور کامل برای شما ثبت میشود.
از اینرو هر آدم عاقل و خردمندی، باید قدر فراغت و سلامت خود را بداند و به انجام کارهای نیک بپردازد تا هنگامی که بیمار یا مشغول میشود، از اجر و پاداش کارهای نیکی که در زمان فراغت و سلامت خویش، ذخیره کرده، همچنان برخوردار گردد. پیامبرr فرموده است: «بسیاری از مردم دربارهی دو نعمت، زیان میبینند (و آنگونه که باید از آنها استفاده نمیکنند): تندرستی و فراغت».([37]) ابنعمر$ میگوید: «قدر سلامتی خود را قبل از آنکه بیمار شوی، بدان و زندگانی خویش را پیش از مردن، غنیمت شمار».([38]) در حدیث ابنعمر$ چنین آمده و سخن ابنعمر$ باشد یا فرمودهی رسولاللهr، در هر صورت انسان باید در حال سلامتی و تندرستی، فرصت را غنیمت بداند و کارهای نیک انجام دهد تا هنگامی که بیمار میشود، پاداش کارهایی که در زمان سلامتیاش انجام میداده، برایش ثبت گردد. همچنین هنگامی که مشغول یا در سفر نیست، باید به انجام اعمال شایسته بپردازد تا اینکه در سفر یا هنگامی که مشغول است، پاداش کارهای نیکی که در هنگام فراغت یا در حال اقامت انجام میداده، به او برسد. از الله متعال میخواهم که نیت و اعمال همهی ما را نیک بگرداند.
***
136- الثَّامنَ عشَر: عنْ جابرٍt قال: قال رسولُ اللهr: «کُلُّ معرُوفٍ صدقَةٌ». [روایت بخاری. مسلم، این روایت را از حذیفهt نقل کرده است.]([39])
ترجمه: جابرt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هر کار نیک و پسندیدهای، صدقه است».
شرح
مؤلف/، در باب زیاد بودن راههای خیر و نیکی، حدیثی بدین مضمون از جابر بن عبداللهt نقل کرده که رسولاللهr فرموده است: «هر کار نیک و پسندیدهای، صدقه است». در حدیث واژهی «معروف» آمده و به هر کاری اطلاق میشود که مردم، آن را پسندیده میدانند یا در شریعت، از آن بهنیکی یاد شده است. لذا کار نیک و پسندیده، هم شامل کارهای عبادی میشود که انسان با انجام آن به عبادت الله میپردازد و هم شامل کارهایی میگردد که در عُرف مردم، نیک و پسندیده است؛ لذا هر عملی که انسان بهوسیلهی آن به عبادت اللهU میپردازد، صدقهای بهشمار میرود. چنانکه پیشتر حدیثی ذکر شد که رسولاللهr فرموده است: «کُلٌ تَسبِیْحةٍ صَدقةٌ، وکُلُّ تحْمِیدَةٍ صدقَةٌ، وکُلُّ تهْلِیلَةٍ صَدَقةٌ، وکلُّ تَکْبِیرةٍ صَدَقَةٌ، وأمْرٌ بالمعْرُوفِ صدقَةٌ، ونَهْیٌ عَنِ المُنْکَرِ صدقَةٌ»؛([40]) یعنی: «هر سبحانالله گفتن، یک صدقه است؛ هر الحمدلله گفتن، یک صدقه است؛ هر لاالهالاالله گفتن، یک صدقه است؛ هر اللهاکبر گفتن، یک صدقه است؛ هر امر به معروف، صدقه است؛ هر نهی از منکر، صدقه است».
همچنین هر چیزی که در عُرف مردم و در روابط اجتماعی آنها، نیک و پسندیده است، در این مفهوم میگنجد؛ مانند نیکی کردن به مردم از طریق کمک مالی به آنها یا خوشرویی و نرمزبانی با دیگران و خوشحال کردن آنان؛ نه اینکه با ترشرویی یا بدزبانی با دیگران برخورد کنیم؛ از اینرو علما رحمهمالله گفتهاند: یکی از کارهای خوب، این است که وقتی انسان به عیادت بیماری میرود، سعی کند با سخنان مهرآمیزی او را خوشحال کند و حتی میتواند برای تقویت روحیهی بیمار، سخنانی بر خلاف واقعیت بگوید؛ یعنی اگر حال بیمار، چندان خوب بهنظر نمیرسد، به او بگوید: الحمدلله حال تو بهتر است؛ البته این سخن را بدین نیت بگوید که وضعیت بیمار، میتواند از این هم بدتر باشد تا اشکالی پیش نیاید و دروغ هم نگفته است؛ زیرا روحیه دادن به بیمار، کمک زیادی به بهبودش میکند. اگر به بیمار روحیه دهند و به او بگویند که بیماریاش، بیماری سادهایست، این، باعث میشود که بیماریاش را فراموش نماید. برای شما شخصی را مثال میزنم که زخمی شده است؛ تا وقتی به کاری مشغول میباشد، دردِ زیادی احساس نمیکند؛ اما همین که سرش خلوت میشود، همهی دردها بهیادش میآید و گاه، این فکر و خیال از سرش میگذرد که این زخم، باعث مرگش خواهد شد. غافل شدن بیمار از بیماری خویش یا روحیه دادن به او و امیدوار کردنش به اینکه اللهU شفایش خواهد داد، خیلی مفید است و کار نیکی بهشمار میرود که به بهبود بیمار کمک میکند؛ لذا هر کار پسندیدهای، ثواب صدقه را دارد. اگر شخصی، کنار شما نشست و دیدید که از گرما عرق کرده، و با پنکه یا وسایل دیگر خنکش کردید، این هم صدقهای محسوب میشود. همچنین اگر از میهمان خود با خوشرویی پذیرایی نمایید، اجر و ثواب صدقهای به شما میرسد. ابراهیمu را ببینید که وقتی فرشتگان الاهی، در چهرهی تعدادی میهمان نزدش رفتند، برای پذیرایی از آنها شتاب کرد:
﴿قَالُواْ سَلَٰمٗاۖ قَالَ سَلَٰمٞۖ فَمَا لَبِثَ أَن جَآءَ بِعِجۡلٍ حَنِیذٖ ٦٩﴾ [هود: ٦٩]
(فرشتگان به ابراهیم گفتند:) به تو سلام میگوییم؛ او نیز سلام گفت و بیدرنگ برایشان گوسالهای بریان آورد.
علما گفتهاند: طرز سلام کردن ابراهیمu از شیوهی سلام گفتن فرشتگان، بهتر بود؛ زیرا فرشتگان گفتند: به تو سلام میگوییم؛ یعنی جملهی «فعلیه» بهکار بردند و معنایش چنین میشود که اینک به تو سلام میگوییم؛ اما نحوهی سلام گفتن ابراهیمu که با جملهی «اسمیه» بود، بیانگر تداوم و استمرار است؛ یعنی همواره سلام بر شما. بنابراین، با سلامی گرم و نیک، از میهمانانش استقبال کرد و آنگاه برای پذیرایی از آنها دست بهکار شد:
﴿فَرَاغَ إِلَىٰٓ أَهۡلِهِۦ فَجَآءَ بِعِجۡلٖ سَمِینٖ ٢٦﴾ [الذاریات: ٢٦]
سپس پنهانی نزد خانوادهاش رفت و برایشان گوسالهای فربه (و بریان) آورد.
ابراهیمu از آن جهت پنهانی و با شتاب نزد خانوادهاش رفت که مبادا میهمانانش، نگذارند که برای پذیرایی از آنها کاری انجام دهد یا بگویند که ما، چیزی نمیخواهیم. به هر حال، ابراهیمu برایشان گوسالهای بریان آورد. گوشت بریانی یا کباب، از گوشتی که به روشهای دیگر پخته میشود، خوشمزهتر است و ابراهیمu سعی کرد به بهترین شکل از میهمانانش پذیرایی کند. اللهU میفرماید: ﴿فَقَرَّبَهُۥٓ إِلَیۡهِمۡ﴾ یعنی «و آن را نزدیکشان گذاشت». غذا را در جای دوری قرار نداد و به آنها نگفت که برای صرف غذا به محل غذاخوری بروید؛ بلکه غذا را نزدیکشان گذاشت تا از آنها بهخوبی پذیرایی کند. و آنگاه به آنها فرمود: ﴿قَالَ أَلَا تَأۡکُلُونَ﴾ یعنی: «مگر نمیخورید؟» در واقع به آنها گفت: بفرمایید؛ خواهش میکنم بفرمایید. در واقع، با ادب خاصی به آنها تعارف نمود که غذا میل کنند؛ اما فرشتگان چیزی نخوردند؛ زیرا فرشتگان، غذا نمیخورند و دستگاه گوارشی ندارند. الله متعال، آنها را از نور و به صورت پیکری یکپارچه آفریده است که نمیخورند و نمیآشامند و ادرار و مدفوع ندارند؛ بلکه همواره به ذکر و یاد اللهU مشغولاند. اللهY میفرماید:
﴿یُسَبِّحُونَ ٱلَّیۡلَ وَٱلنَّهَارَ لَا یَفۡتُرُونَ ٢٠﴾ [الأنبیاء: ٢٠]
شب و روز تسبیح مىگویند و سستی نمیکنند.
ابراهیمu که دید میهمانانش هیچ نمیخورند و دست به سوی غذا دراز نمیکنند، نگران شد که مشکل چیست و چرا غذا نمیخورند؟ عربها عادت داشتند که وقتی میهمانشان چیزی نمیخورد، ناراحت و بدگمان میشدند و آن را نوعی بیاحترامی میدانستند. اینک نیز به میهمانی که چیزی نمیخورد، میگویند: بخور؛ نمکگیر نمیشوی. ابراهیمu نیز بدبین و ناراحت شد و ترسید که مبادا مشکلی وجود داشته باشد؛ لذا خود را معرفی کردند:
﴿قَالُواْ لَا تَخَفۡۖ وَبَشَّرُوهُ بِغُلَٰمٍ عَلِیمٖ ٢٨﴾ [الذاریات: ٢٨]
گفتند: نترس. و او را به پسری دانا مژده دادند.
ابراهیم و همسرش، هر دو پیر شده بودند؛ لذا همسرش از شنیدن این مژده، دگرگون شد؛ اللهU میفرماید:
﴿فَأَقۡبَلَتِ ٱمۡرَأَتُهُۥ فِی صَرَّةٖ فَصَکَّتۡ وَجۡهَهَا وَقَالَتۡ عَجُوزٌ عَقِیمٞ ٢٩﴾
[الذاریات: ٢٨، ٢٩]
در این هنگام همسرش (از روی تعجب) فریادزنان پیش آمد و به صورت خود زد و گفت: «من، پیرزن نازایی هستم»!
فرشتگان در پاسخش گفتند: «پروردگارت چنین فرموده است» و او هرچه بخواهد، انجام میدهد و برای پدید آمدن چیزی، فقط کافیست بگوید: پدید آی؛ و بیدرنگ پدید میآید. اللهY در اینباره میفرماید:
﴿قَالُواْ کَذَٰلِکِ قَالَ رَبُّکِۖ إِنَّهُۥ هُوَ ٱلۡحَکِیمُ ٱلۡعَلِیمُ ٣٠﴾ [الذاریات: ٣٠]
(فرشتگان) گفتند: پروردگارت چنین فرموده است؛ بیگمان او، حکیم داناست.
الله متعال، در این آیه، ابتدا واژهی ﴿ ٱلۡحَکِیمُ ﴾ را ذکر کرده است و سپس واژهی ﴿ٱلۡعَلِیمُ﴾ را؛ البته در برخی دیگر از آیات میبینیم که واژهی «علیم» را پیش از واژهی «حکیم» ذکر فرموده است؛ زیرا اینجا موضوع به دنیا آمدن فرزندیست که مادرش، پیر و نازاست و چنین مسایلی بهندرت پیش میآید؛ لذا واژهی «حکیم» را پیش از «علیم» ذکر کرد تا بیانگر این باشد که این مسأله، برخاسته از حکمت اللهU میباشد. بههر حال، ابراهیمu در مهماننوازی، زبانزد شده است و مهماننوازی، یکی از کارهای نیک و پسندیده بهشمار میرود و به فرمودهی پیامبرr «هر کار نیک و پسندیدهای، صدقه است».
***
137- التَّاسع عشر: عنْهُ قال: قال رسول اللهr: «ما مِنْ مُسْلِمٍ یَغْرِسُ غَرْساً إلاَّ کانَ ما أُکِلَ مِنْهُ لهُ صدقةً، وما سُرِقَ مِنْه لَه صدقَةً، ولا یرْزؤه أَحَدٌ إلاَّ کَانَ له صدقةً». [روایت مسلم]([41])
وفی روایة له: «فَلا یغْرِس الْمُسْلِم غرسا، فَیَأْکُل مِنْهُ إِنسانٌ ولا دابةٌ ولا طَیرٌ إلاَّ کانَ له صدقَةً إِلَى یَوْمِ الْقِیَامة».
وفی روایة له: «لا یغْرِس مُسلِم غرْسا، ولا یزْرعُ زرْعا، فیأْکُل مِنْه إِنْسانٌ وَلا دابَّةٌ ولا شَیْءٌ إلاَّ کَانَتْ لَه صدقةً».
ترجمه: جابرt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هر مسلمانی درختی بکارد، هرچه از آن بخورند، برایش صدقهای بهشمار میرود؛ و هرچه از آن بدزدند، برای او صدقه است یا هر کس چیزی از آن بکاهد، برای صاحبش صدقه محسوب میشود».
در روایت دیگری از جابرt آمده است: «هر مسلمانی درختی بکارد، و انسان یا حیوان و یا پرندهای از آن بخورد، تا روز قیامت برای صاحبش صدقهای بهحساب میآید».
و در روایت دیگری که مسلم از جابرt نقل کرده، همین مضمون آمده است که: «هر مسلمانی درختی بکارد یا کشت و زراعتی را بهثمر برساند، و انسان یا حیوان و یا پرندهای از آن بخورد، برای صاحبش صدقهای بهحساب میآید».
138- ورویَاه جمیعاً مِنْ روایة أَنَسٍt.
[بخاری و مسلم، هر دو چنین روایتی از انسt نقل کردهاند.]
شرح
مؤلف/، در باب زیاد بودن راههای خیر و نیکی، حدیثی بدین مضمون از جابر بن عبداللهt نقل کرده که پیامبرr فرموده است: «هر مسلمانی درختی بکارد و انسان، حیوان یا پرندهای از میوهاش بخورد، یا از آن دزدی شود، برای صاحبش صدقهای خواهد بود». این حدیث، بیانگر اهمیت و فضیلت نهالکاری و کشاورزیست و نشان میدهد که منافع دینی و دنیوی فراوانی در این کار ارزشمند وجود دارد.
برای ارزش دنیوی آن، همین بس که کاری تولیدی بهشمار میآید و ارزش آن از معاملات و داد و ستدهای مالی، بیشتر است؛ زیرا زراعت و باغبانی، هم برای کشاورز، مفید است و هم برای جامعه؛ و مصرفکنندگان و همهی انسانها از آن فایده میبرند و این، چرخهی تولید را فعال میکند و باعث رشد جامعه و خیر و برکت میگردد. بر خلاف درهم و دیناری که در صندوقها ذخیره میشود و کمتر کسی، از آن سود میبرد.
اما منافع دینیِ کشاورزی؛ اگر گنجشک، کبوتر، مرغ یا هر پرندهی دیگری، یک دانه از محصولات کشاورزی، بخورد، این برای کشاورز، یک صدقه محسوب میشود؛ فرقی نمیکند که کشاورز، این را بخواهد یا نخواهد؛ در هر صورت، ثواب یک صدقه به او میرسد. عجیبتر اینکه هرچه از محصولاتش دزدی شود، این هم برای او صدقه بهشمار میآید؛ زیرا کشاورز، راضی نیست که چیزی از محصولاتش را بدزدند و اگر دزد را بشناسد، ممکن است به دادگاه شکایت کند. با این حال، به ازای سرقتی که از محصولات کشاورزیاش میشود، پاداش صدقه به او میرسد و الله متعال، پاداش آن را تا روز قیامت برایش ثبت میکند.
همچنین زراعتی که انسان بهثمر میرساند و جانوران، کرمها و حشرات، از آن میخورند، برای صاحبش صدقه محسوب میشود؛ لذا پیامبرr در این حدیث، به کشاورزی تشویق نموده است؛ زیرا زراعت و باغبانی، منافع دینی و دنیوی فراوانی دارد.
این حدیث همچنین بیانگر زیاد بودن راههای خیر و نیکیست و نشان میدهد که این امر، برای صاحبش خیر است؛ فرقی نمیکند که نیت بکند یا نکند. و این، همانند این فرمودهی الاهیست که:
﴿لَّا خَیۡرَ فِی کَثِیرٖ مِّن نَّجۡوَىٰهُمۡ إِلَّا مَنۡ أَمَرَ بِصَدَقَةٍ أَوۡ مَعۡرُوفٍ أَوۡ إِصۡلَٰحِۢ بَیۡنَ ٱلنَّاسِۚ وَمَن یَفۡعَلۡ ذَٰلِکَ ٱبۡتِغَآءَ مَرۡضَاتِ ٱللَّهِ فَسَوۡفَ نُؤۡتِیهِ أَجۡرًا عَظِیمٗا ١١٤﴾
[النساء : ١١٤]
در بسیاری از جلسات و سخنان مردم خیری نیست و خیر در سخن کسیست که به صدقه و یا کار نیک یا اصلاح و آشتی در میان مردم فرا بخواند. و هر کس برای کسب رضایت الله چنین کند، پاداش بزرگی به او خواهیم داد.
الله متعال بیان فرمود که خیر ونیکی، در چنین کارهاییست؛ چه با قصد و نیت انجام شود و چه بدون نیت؛ اما کسی که این کارها را برای کسب رضایت و خشنودی الله انجام دهد، پاداش بزرگی خواهد یافت؛ زیرا اللهY میفرماید:
﴿وَمَن یَفۡعَلۡ ذَٰلِکَ ٱبۡتِغَآءَ مَرۡضَاتِ ٱللَّهِ فَسَوۡفَ نُؤۡتِیهِ أَجۡرًا عَظِیمٗا ١١٤﴾ [النساء : ١١٤]
و هر کس برای کسب رضایت الله چنین کند، پاداش بزرگی به او خواهیم داد.
این حدیث، بیانگر این است که کارهای عامالمنفعه، برای صاحبش خیر است؛ اگرچه بدون نیت آن را انجام دهد و اگر با قصد و نیت به چنین کارهایی بپردازد، به خیر بیشتری دست مییابد و اللهU از فضل خویش، پاداش بزرگی به او میدهد. از الله متعال درخواست میکنم که بر همهی ما منت نهد و توفیقمان دهد که با اخلاص نیت، از پیامبرش پیروی کنیم؛ بهیقین الله، بخشنده و بزرگوار است.
***
139- العْشْرُون: عنْهُ قال: أَراد بنُو سَلِمَة أَن ینْتَقِلوا قُرْبَ المَسْجِدِ فبلَغَ ذلک رسولَ اللهr فَقَالَ لَهُم: «إِنَّه قَدْ بَلَغَنِی أَنَّکُمْ تُرِیدُونَ أَنْ تَنْتَقِلُوا قُربَ الْمَسْجِد؟» فَقَالُوا: نَعَمْ یا رسولَ اللَّهِ قَدْ أَرَدْنَا ذلک، فَقال: «بَنِی سَلِمةَ دیارَکُم، تکْتبْ آثَارُکُم، دِیارکُم، تُکْتَبْ آثارُکُمْ». [روایت مسلم]([42])
وفی روایةٍ : «إِنَّ بِکُلِّ خَطْوةٍ درجةً».
ترجمه: جابرt میگوید: «بنیسلمه» تصمیم گرفتند به نزدیکی مسجد نقل مکان کنند. این خبر به رسولاللهr رسید. به آنها فرمود: «به من خبر رسیده که میخواهید به نزدیک مسجد، نقل مکان کنید». گفتند: بله، ای رسولخدا! فرمود: «ای بنیسلمه! در محل خود بمانید تا گامهایتان (به سوی مسجد) ثبت شود؛ در محل اقامت خود بمانید تا پاداش گاهامهایی که به سوی مسجد برمیدارید، به شما برسد».
در روایتی آمده است: «هر قدمی، یک درجه است». [یعنی به ازای هر قدمی که به سوی مسجد برمیدارید، یک درجه بر درجات شما افزوده میشود.]
140- بخاری/ نیز حدیثی به همین مضمون از انسt روایت کرده است.
شرح
مؤلف/، از جابر بن عبداللهt نقل کرده است که بنیسلمه تصمیم گرفتند به نزدیک مسجد، نقل مکان کنند تا راحتتر به نماز جماعت برسند و در جلسات علمی رسولاللهr حضور یابند. این خبر به پیامبرr رسید؛ لذا از آنها سؤال کرد که آیا خبر، درست است؟ گفتند: بله، ای رسولخدا! ما، تصمیم گرفتهایم که به نزدیک مسجد، نقل مکان کنیم. رسولاللهr دو بار فرمود: «دیارَکُم، تکْتبْ آثَارُکُم»؛ یعنی: در محل خود بمانید و نقل مکان نکنید تا پاداش گامهایی که به سوی مسجد برمیدارید، برای شما ثبت شود. و آنگاه برایشان بیان فرمود که بهازای هر قدمی، ثواب یک نیکی به آنها میرسد یا یک درجه بر درجاتشان افزوده میگردد.
این حدیث، نشان میدهد که وقتی انسان به مسجد میرود، با هر قدمی که به سوی مسجد برمیدارد، یک نیکی به او میرسد. روایت ابوهریرهt این مطلب را واضحتر بیان نموده است؛ در این روایت آمده که رسولاللهr فرمود: «مَن تَوَضَّأَ فَأَسْبَغَ الْوُضُوء ثُمَّ خَرَجَ مِن بَیتِهِ إلی الْمَسْجِدِ لا یُخرجُهُ إِلاَّ الصَّلاَةُ، لَمْ یَخطُ خُطوَةً إِلاَّ کَتَبَ اللَّهُ لَهُ بِهَا دَرَجةً وَحطَّ عَنْهُ بِهَا خَطیئَة»؛([43]) یعنی: «کسی که وضوی درست و کاملی بگیرد و سپس از خانهاش به سوی مسجد بیرون شود و انگیزهای جز نماز بیرونش نکرده باشد، با هر قدمی که برمیدارد، الله، یک درجه بر درجاتش میافزاید و یکی از گناهاش را میبخشد»؛ لذا دو پاداش مییابد: اول اینکه یک درجه بر درجاتش افزوده میگردد؛ و دوم اینکه یکی از گناهانش بخشیده میشود. البته در صورتی که در خانهاش وضو بگیرد و وضویش کامل و درست باشد؛ فرقی نمیکند که گامهای زیادی به سوی مسجد بردارد یا گامهای اندکی؛ بلکه بهازای هر قدمی که برمیدارد، یک درجه بر درجاتش افزوده میشود و یکی از گناهانش بخشیده میگردد.
این حدیث، بیانگر این است که وقتی انسان دربارهی کسی چیزی شنید، باید قبل از اینکه چیزی بگوید یا اقدامی انجام دهد، از صحت آن خبر مطمئن شود؛ از اینرو پیامبرr پیش از اینکه چیزی به بنیسلمه بگوید، از آنان پرسید: شنیدهام که چنین قصدی دارید؟ گفتند: بله، ای رسولخدا! لذا باید هنگام شنیدن هر خبری، ابتدا از درستی آن مطمئن شد تا متانت و سنگینی انسان، رعایت شود؛ زیرا آدمهای خوشباوری که هر سخنی را تأیید میکنند، خیر فراوانی را از دست میدهند و چه بسا با زیانها و آسیبهای بزرگی روبهرو میشوند.
این حدیث همچنین نشاندهندهی زیاد بودن راههای خیر و نیکیست که یکی از این راهها، رفتن به مسجد با پای پیاده میباشد و همانطور که پیشتر ذکر شد، مایهی رفع درجات و بخشش گناهان است.
***
141- الْحَادی والْعِشْرُون: عنْ أَبِی الْمُنْذِر أُبیِّ بنِ کَعبٍt قال: کَان رجُلٌ لا أَعْلمُ رجُلا أَبْعَدَ مِنَ الْمَسْجِدِ مِنْه، وکَانَ لا تُخْطِئُهُ صلاةٌ فَقِیل لَه، أَوْ فقُلْتُ لهُ: لَوْ اشْتَریْتَ حِماراً ترْکَبُهُ فی الظَّلْماء، وفی الرَّمْضَاءِ فَقال: ما یسُرُّنِی أَنَّ منْزِلِی إِلَى جنْب الْمسْجِد، إِنِّی أُرِیدُ أَنْ یُکْتَب لِی ممْشَایَ إِلَى الْمَسْجد، ورُجُوعِی إِذَا رجعْتُ إِلَى أَهْلِی، فقالَ رسول اللهr: «قَدْ جمع اللَّهُ لکَ ذلِکَ کُلَّهُ». [روایت مسلم]([44])
وفی روایةٍ : «إِنَّ لَکَ مَا احْتسَبْت».
ترجمه: ابومنذر، ابی بن کعبt میگوید: مردی بود که من، سراغ نداشتم کسی بهاندازهی او از مسجد، دور باشد؛ ولی هیچ نمازی از او فوت نمیشد. به او گفتند یا من به او گفتم: کاش الاغی میخریدی و در تاریکی و گرما (برای پیمودن زمین داغ) بر آن سوار میشدی. گفت: خوشَم نمیآید که خانهام در کنارِ مسجد باشد؛ میخواهم قدمهایی که به سوی مسجد برمیدارم و نیز پاداش بازگشتم به نزد خانوادهام، برایم نوشته شود. رسولاللهr (به او) فرمود: «الله، همهی اینها را برای تو فراهم کرده است».
در روایتی آمده است: «پاداشی که بدان امیدوار بودهای، به تو میرسد».
شرح
این حدیث همانند احادیث پیشین، بیانگر زیاد بودن راههای خیر و نیکیست؛ یکی از این راهها، رفتن به مسجد و نیز بازگشت از مسجد میباشد؛ البته بهشرطی که انسان به پاداش چنین کاری در نزد الله متعال امیدوار باشد. این حدیث که مؤلف/ ذکر کرده، دربارهی شخصیست که خانهاش از مسجد، دور بود و به امید اجر و ثواب الاهی به مسجد میرفت و با همین امید، به خانهاش بازمیگشت. مردم به او گفتند: کاش الاغی میخریدی تا در تاریکی شب- نماز صبح و عشاء- یا در گرمای شدید بر آن سوار میشدی؛ بهویژه هوای گرم و سوزان حجاز. آن بزرگوار پاسخ داد: خوشم نمیآید که خانهام در کنار مسجد باشد؛ یعنی دوست داشت که خانهاش دور از مسجد باشد تا با پای پیاده به مسجد بیاید و با پای پیاده، به خانهاش بازگردد؛ زیرا نزدیک بودن خانهاش به مسجد باعث میشد که گامهای کمتری به سوی مسجد بردارد. لذا بیان نمود که دوست دارد اجر و ثواب بیشتری کسب کند؛ از اینرو رسولاللهr به او فرمود: «پاداشی که بدان امیدواری، به تو میرسد».
بنابراین درمییابیم که برداشتن گامهای زیاد به سوی مسجد، یکی از راههای خیر و نیکیست و در صورتی که انسان به اجر و پاداش این کار امیدوار باشد و ثوابش را از الله بخواهد، الله متعال پاداش رفت و برگشت را به او میدهد.
شکی نیست که نیت، تأثیر زیادی در درست بودن اعمال و پاداش آن دارد؛ چه بسا دو نفر در کنار یکدیگر نماز میگزارند، اما تفاوت پاداش آن دو بهاندازهی فاصلهی زمین و آسمان است؛ و این، به نیت و نحوهی عمل آنها بستگی دارد. هرچه اخلاص برای اللهU و همچنین پیروی از رسولاللهr بیشتر باشد، پاداش آن نزد اللهU بیشتر خواهد بود.
***
142- الثَّانی والْعشْرُون: عنْ أَبِی محمدٍ عبدِ اللَّهِ بنِ عمرو بن العاص$ قال: قال رسول اللهr: «أَرْبعُونَ خَصْلةً أَعلاها منِیحةُ الْعَنْزِ، ما مِنْ عامَلٍ یعملَ بِخَصْلَةٍ مِنْها رجاءَ ثَوَابِهَا وتَصْدِیقَ موْعُودِهَا إِلاَّ أَدْخلَهُ اللَّهُ بِهَا الْجنَّةَ». [روایت بخارى]([45])
ترجمه: ابومحمد، عبدالله بن عمرو بن عاص$ میگوید: رسولاللهr فرمود: «چهل خصلت نیکو وجود دارد که برترین آنها، به عاریت دادنِ بُزِ شیرده میباشد تا از شیرش استفاده کنند. هرکس به امید ثواب و با ایمان به پاداشی که وعده داده شده، یکی از این خصلتهای نیک را انجام دهد، الله متعال به پاسِ آن، او را وارد بهشت میگرداند».
143- الثَّالثُ والْعشْرون: عَنْ عدِیِّ بنِ حاتِمٍt قال: سمِعْتُ النَّبِیَّr یقول: «اتَّقُوا النَّار وَلوْ بِشقِّ تَمْرةٍ». [متفقٌ علیه]([46])
وفی روایة لهما عنه قال: قال رسول اللهr: «مَا مِنْکُمْ مِنْ أَحَدٍ إِلاَّ سیُکَلِّمُه ربُّه لَیْس بَیْنَهُ وبََینَهُ تَرْجُمَان، فَینْظُرَ أَیْمنَ مِنْهُ فَلا یَرى إِلاَّ مَا قَدَّم، وینْظُر أشأمَ مِنْهُ فلا یَرَى إلاَّ ما قَدَّم، وَینْظُر بَیْنَ یدَیْهِ فَلا یَرى إلاَّ النَّارَ تِلْقَاءَ وَجْهِه، فاتَّقُوا النَّارَ ولوْ بِشِقِّ تَمْرةٍ، فَمَنْ لَمْ یَجدْ فَبِکَلِمَة طیِّبَةٍ».
ترجمه: عدی بن حاتمt میگوید: از پیامبرr شنیدم که فرمود: «از آتش دوزخ پروا کنید؛ اگرچه با صدقه دادن نصف یک خرما باشد».
بخاری و مسلم از عدیt روایت کردهاند که رسولاللهr فرمود: «الله با هر یک از شما سخن خواهد گفت؛ در حالی که هیچ واسطه و مترجمی در میان نخواهد بود. در آن هنگام انسان به سمت راست خویش نگاه میکند و چیزی جز اعمالش نمیبیند؛ و به سمت چپ خود مینگرد و چیزی جز اعمالش نمیبیند و به روبهروی خویش نگاه میکند؛ تنها چیزی که در برابرش میبیند، آتش دوزخ است. پس، از آتش دوزخ دوری کنید؛ اگرچه با صدقه دادن نصف یک خرما باشد. و هرکس توانایی صدقه دادن این مقدار را ندارد، پس با گفتن سخنی نیکو (خود را از آتش دوزخ نجات دهد)».
شرح
این حدیث در بیان بخشی از راههای خیر و نیکیست؛ زیرا الله متعال، راههای نیک فراوانی فراروی بندهاش قرار داده تا به وسیلهی آنها به مقصد برسند که یکی از این راهها، صدقه دادن است. به فرمودهی رسولاللهr «همانگونه که آب، آتش را خاموش میکند، صدقه نیز (آتش) گناه را خاموش میگرداند»؛ یعنی باعث بخشش گناهان است.
سپس مؤلف/، حدیثی بدین مضمون ذکر کرده که اللهU روز قیامت با بندهاش بدون واسطه و در تنهایی سخن میگوید. الله متعال میفرماید:
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلۡإِنسَٰنُ إِنَّکَ کَادِحٌ إِلَىٰ رَبِّکَ کَدۡحٗا فَمُلَٰقِیهِ ٦﴾ [الانشقاق: ٦]
ای انسان! بهیقین تو تا ملاقات پروردگارت در تلاشی سخت خواهی بود و سپس ملاقاتش خواهی کرد.
یعنی پروردگارت را ملاقات خواهی کرد و پاسخگوی سعی و تلاش خویش خواهی بود؛ البته این، برای مؤمنان یک مژده است؛ همان گونه که اللهY میفرماید:
﴿وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّکُم مُّلَٰقُوهُۗ وَبَشِّرِ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ ٢٢٣﴾ [البقرة: ٢٢٣]
و تقوای الله پیشه کنید و بدانید که شما، الله را ملاقات خواهید کرد و مؤمنان را بشارت بده.
الحمدلله که مؤمن هنگام ملاقات پروردگارش، وضعیت خوبی دارد؛ از اینرو رسولاللهr بدین نکته تصریح نموده که الله متعال روز قیامت با یکایک شما بدون واسطه سخن خواهد گفت. الله با بندهی مؤمنش سخن میگوید و دربارهی گناهانش از او اعتراف میگیرد و میفرماید: آیا بهیاد داری که در فلانروز، فلان کار را انجام دادی؟ انسان، اعتراف میکند و خود را در معرض هلاکت میپندارد؛ اما اللهU به او میفرماید: «سَتَرْتُهَا عَلَیْکَ فِی الدُّنْیَا وَأَنَا أَغْفِرُهَا لَکَ الْیَوْمَ»؛ یعنی: «گناهانت را در دنیا پوشانیدم و امروز نیز گناهانت را میبخشم». چه همه گناه کردهایم! فقط الله میداند، اما آنها را پوشانده است و روز قیامت، باز به ما لطف میکند و گناهانمان را میآمرزد. الحمدلله.
سپس رسولاللهr فرمود: «در آن هنگام انسان به سمت راست خویش نگاه میکند و چیزی جز اعمالش نمیبیند؛ و به سمت چپ خود نگاه میکند و چیزی جز اعمالش نمیبیند و به روبهروی خویش نگاه میکند؛ تنها چیزی که در برابرش میبیند، آتش دوزخ است». آنگاه افزود: «پس، از آتش دوزخ دوری کنید؛ اگرچه با صدقه دادن نصف یک خرما باشد».
این حدیث بیانگر صفت کلام یا سخن گفتن برای اللهU میباشد و نشان میدهد که الله متعال سخنی میگوید که شنیده میشود و قابل فهم است و نیاز به ترجمه ندارد و مخاطبش آن را درک میکند.
این حدیث همچنین دلیلیست بر اینکه صدقه، انسان را از آتش دوزخ نجات میدهد؛ اگرچه اندک باشد؛ زیرا رسولاللهr فرمود: «از آتش دوزخ خود را نجات دهید، اگرچه با صدقه دادن نصف خرمایی باشد». آنگاه فرمود: «اگر این هم مقدور نبود»، یعنی اگر امکان صدقه دادن نصف خرما نیز وجود نداشت، «پس با گفتن سخنی نیکو خود را نجات دهد».
سخن نیکو، شامل قرائت قرآن نیز میشود؛ زیرا بهترین سخن، قرآن کریم است. همچنین گفتن «سبحانالله» و «لاالهالاالله» را نیز در برمیگیرد و نیز امر به معروف و نهی از منکر، تعلیم و تعلم و همچنین هر سخنی که مایهی تقرب و نزدیکی انسان به الله متعال است؛ لذا اگر امکان صدقه دادن نصف خرما وجود نداشت، پس خود را با گفتن سخن نیکو از آتش دوزخ نجات دهید و این، یکی از راههای خیر و نیکی و بیانگر فراوانی و سهولت این راههاست. الحمدلله که صدقه دادن نصف یک خرما یا گفتن سخن نیکو، باعث نجات از آتش دوزخ میباشد. از الله متعال درخواست میکنیم که همهی ما را از آتش دوزخ، نجات دهد.
***
144- الرَّابِعِ والْعشرون: عنْ أَنَسٍt قال: قال رسول اللهr: «إِنَّ الله لَیرْضَى عَنِ الْعَبْدِ أَنْ یَأْکُلَ الأَکْلَةَ فیحْمدَهُ علیْهَا، أَوْ یشْربَ الشَّرْبَةَ فیحْمدَهُ علیْهَا». [روایت مسلم]([47])
ترجمه: انسt میگوید: رسولاللهr فرمود: «الله متعال از بندهای که غذایی میخورد و او را حمد و سپاس میگوید یا هنگامی که جرعهای آب مینوشد و الله را حمد و ستایش میکند، راضی و خشنود میشود».
شرح
مؤلف/ حدیثی بدین مضمون از انس بن مالکt نقل کرده که پیامبرr فرموده است: «الله متعال از بندهای که غذایی میخورد و او را حمد و سپاس میگوید یا هنگامی که جرعهای آب مینوشد و الله را حمد و ستایش میکند، راضی و خشنود میشود». مؤلف/، واژهی «الأَکْلَةَ» یا غذا را که در حدیث آمده، به نهار یا شام، تفسیر کرده است.
این حدیث، نشان میدهد که با کوچکترین وسیله یا بهانهای میتوان رضایت و خشنودی اللهU را کسب کرد. چنانکه اللهU از بندهای که پس از پایان غذا یا نوشیدن آب، «الحمدلله» میگوید، راضی میشود؛ زیرا خوردن و آشامیدن، آدابی دارد که بر دو نوع است: عملی، و زبانی.
اما آداب عملی: خوردن و آشامیدن با دست راست؛ زیرا خوردن و آشامیدن با دست چپ، درست نیست و بنا بر قول راجح، حرام است؛ چون پیامبرr از خوردن و آشامیدن با دست چپ منع نموده و آن را عمل شیطان برشمرده و خبر داده است که شیطان، با دست چپش میخورد و میآشامد. همچنین شخصی نزد پیامبرr با دشت چپ خود، غذا خورد؛ رسولاللهr به او فرمود: «کُلْ بِیَمِینکَ»؛ یعنی: «با دست راست خویش بخور». آن شخص گفت: «نمیتوانم». رسولاللهr فرمود: «هیچوقت نتوانی».([48]) و دیگر، آن مرد نتوانست دست راستش را به سوی دهان خود بالا ببرد و بدینسان سزای این عمل را چشید. پناه بر الله.
آداب زبانی خوردن و آشامیدن: گفتن «بسمالله»؛ دیدگاه صحیح، این است که گفتن «بسمالله» هنگام خوردن و آشامیدن، واجب میباشد و کسی که «بسمالله» نگوید، گنهکار میشود؛ زیرا شیطان در خوردن و آشامیدن با او شریک میگردد؛ از اینرو بر انسان واجب است که هنگام خوردن و آشامیدن، «بسمالله» بگوید و اگر گفتن «بسمالله» را در ابتدای غذا فراموش کرد، هرگاه بهیادش آمد، بگوید: «بِسْمِ اللَّهِ أَوَّلَهُ وَآخِرَهُ». همچنین باید به کسی که گفتن بسمالله را فراموش میکند، تذکر دهیم؛ زیرا پیامبرr به پیشزادهی خود، عمر بن ابیسلمه، یعنی پسرِ همسر خویش، امسلمهy فرمود: «یَا غُلامُ سَمِّ اللهَ وَکُلْ بِیَمِینِکَ وَکُلْ مِمَّا یَلِیکَ»؛([49]) یعنی: «پسر جان! بسمالله بگو و با دست راست، و از جلوی خود بخور».
این دلیلیست بر اینکه وقتی چند نفر، به صورت دستهجمعی با عم غذا بخورند، هر یک از آنها باید «بسمالله» بگوید و «بسمالله» گفتن یک نفر برای همه کافی نیست.
گفتن بسمالله، جزو آداب گفتاری یا زبانی خوردن و آشامیدن است و واجب میباشد و برای هیچکس جایز نیست که آن را ترک کند. گفتن «الحمدلله» پس از پایان خوردن و آشامیدن نیز جزو همین آداب است و باید الله را حمد و سپاس گفت که این روزی را برای بندهاش، فراهم ساخته است و کسی جز او توانایی روزی دادن به بندگان الاهی را ندارد. همانگونه که اللهY میفرماید:
﴿أَفَرَءَیۡتُم مَّا تَحۡرُثُونَ ٦٣ ءَأَنتُمۡ تَزۡرَعُونَهُۥٓ أَمۡ نَحۡنُ ٱلزَّٰرِعُونَ ٦٤﴾ [الواقعة: ٦٣، ٦٤]
آیا به آنچه میکارید، توجه کردهاید؟ آیا شما، آن را میرویانید یا ما میرویانیم؟
همچنین میفرماید:
﴿أَفَرَءَیۡتُمُ ٱلۡمَآءَ ٱلَّذِی تَشۡرَبُونَ ٦٨ ءَأَنتُمۡ أَنزَلۡتُمُوهُ مِنَ ٱلۡمُزۡنِ أَمۡ نَحۡنُ ٱلۡمُنزِلُونَ٦٩﴾ [الواقعة: ٦٨، ٦٩]
آیا به آبی که مینوشید، توجه کردهاید؟ آیا شما آن را از ابر فرو میفرستید یا ما نازلکنندهایم؟
اگر اللهU این گیاهان را به ثمر نمیرساند و آن را در اختیار ما نمیگذاشت، از دستیابی به آن عاجز و ناتوان بودیم. همینطور اگر الله متعال، آب را از ابر فرو نمیفرستاد و آن را به صورت چشمههایی در زمین، قرار نمیداد تا آن را استخراج کنیم، به این همه رزق و روزی دست نمییافتیم؛ چنانکه دربارهی محصولات کشاورزی میفرماید:
﴿لَوۡ نَشَآءُ لَجَعَلۡنَٰهُ حُطَٰمٗا فَظَلۡتُمۡ تَفَکَّهُونَ ٦٥﴾ [الواقعة: ٦٥]
اگر بخواهیم، بهطور قطع آن را گیاهی خُرد و خشکیده میگردانیم. و بدین ترتیب شما شگفتزده میشوید.
و دربارهی آب میفرماید:
﴿لَوۡ نَشَآءُ جَعَلۡنَٰهُ أُجَاجٗا فَلَوۡلَا تَشۡکُرُونَ ٧٠﴾ [الواقعة: ٧٠]
اگر بخواهیم آن را تلخ و شور میگردانیم، پس چرا سپاس نمیگزارید؟
لذا باید برای سپاسگزاری از اللهU پس از خوردن و آشامیدن، «الحمدلله» بگوییم و این، باعث رضایت و خشنودی الله متعال میگردد.
مؤلف/، واژهی «الأَکْلَةَ» یا غذا را که در حدیث آمده، به نهار یا شام، تفسیر کرده است؛ لذا درمییابیم که سنت در خوردن و آشامیدن، این است که پس از پایان هر وعدهی غذایی، «الحمدلله» بگوییم؛ نه اینکه پس از هر لقمهای که میخوریم، الحمدلله بگوییم؛ البته گفته میشود که امام احمد/، پس از هر لقمهای که میخورد، «الحمدلله» میگفت. علتش را از او پرسیدند؛ فرمود: خوردن و الحمدلله گفتن، بهتر از خوردن و سکوت است. با این حال، شکی نیست که رهنمود یا روش رسولخداr بهترین روش است و اگر انسان در پایان خوردن و آشامیدن، الحمدلله بگوید، کافیست؛ ولی امیدوارم که گفتن «الحمدلله» در اثنای خوردن و آشامیدن، بهقصد یادآوری به دیگران یا به هر دلیل دیگری، اشکالی نداشته باشد؛ همانطور که امام احمد/ عمل میکرد.
***
145- الْخَامِسُ والْعشْرُون: عن أَبِی موسیt عَنِ النَّبىِّr قال: «عَلَى کُلِّ مُسْلِمٍ صدقةٌ». قال: أَرَأَیْتَ إِنْ لَمْ یَجد؟ قال: «یعْمَل بِیَدیِهِ فَینْفَعُ نَفْسَه وَیَتَصدَّقُ». قال: أَرَأَیْتَ إِنْ لَمْ یسْتطِع؟ قال: «یُعِینُ ذَا الْحَاجَةِ الْملْهوفَ». قال: أَرأَیْت إِنْ لَمْ یسْتَطِعْ قال: «یَأْمُرُ بِالمَعْرُوفِ أَوِ الْخَیْرِ». قال: أَرأَیْتَ إِنْ لَمْ یفْعل؟ قال: «یُمْسِکُ عَنِ الشَّرِّ فَإِنَّهَا صدَقةٌ».([50]) [متفقٌ علیه]
ترجمه: ابوموسیt میگوید: پیامبرr فرمود: «بر هر مسلمانی، صدقهای واجب است». ابوموسیt سؤال کرد: اگر برای کسی مقدور نبود، چه کند؟ فرمود: «کار کند تا هم به خود نفع برساند و هم به دیگران، صدقه دهد». ابوموسیt گفت: اگر توانایی کار کردن نداشت، چه کند؟ فرمود: «به نیازمند رنجکشیده و بینوایی کمک کند». ابوموسیt پرسید: اگر توانایی چنین کاری نداشت، چه کند؟ پیامبرr فرمود: «به کار پسندید یا نیک فرا بخواند». ابوموسیt عرض کرد: اگر چنین کاری نکرد، چه کند؟ فرمود: «از بدیها بپرهیزد و این، برای او صدقهای محسوب میشود».
شرح
مؤلف/، از ابوموسی اشعریt نقل کرده که پیامبرr فرموده است: «بر هر مسلمانی، صدقهای واجب است». پیشتر چنین عبارتی از رسولاللهr مرور کردیم که شرح بیشتری داشت؛ در آن حدیث آمده بود: «کُلُّ سُلاَمَى مِنَ النَّاسِ علَیْهِ صدَقةٌ کُلَّ یَوْمٍ تَطْلُعُ فیه الشَّمْس»؛([51]) یعنی: «هر روز که خورشید طلوع میکند، در برابر هر مفصل انسان، یک صدقه لازم است». راههای زیادی برای ادای این صدقه وجود دارد: گفتن «سبحانالله» یا «اللهاکبر» یا «لاالهالاالله»، امر به معروف یا نهی از منکر، یا کمک به نیازمند رنجکشیده و بینوا و کارهای نیک دیگری که در حدیث، ذکر شده است؛ اما نفس اماره، انسان را از انجام کارهای نیک باز میدارد و هرگاه انسان تصمیم به کار نیکی میگیرد، شیطان دروازهی دیگری به رویش میگشاید و آنگاه که به سوی این دروازه روی میآورد، دروازهی دیگری فراروی او میگذارد تا بدینسان وقت انسان را ضایع کند و فرصت از دست برود و انسان، هیچ استفادهای از وقتش نبرد؛ از اینرو باید همینکه تصمیم خوبی میگیریم، آن را عملی سازیم و هر دروازهی نیکی که به سوی ما باز شد، بیدرنگ به سوی آن بشتابیم؛ زیرا اللهY میفرماید:
﴿ فَٱسۡتَبِقُواْ ٱلۡخَیۡرَٰتِۚ﴾ [البقرة: ١٤٨]
پس در کارهای نیک بر یکدیگر سبقت بگیرید.
از اینرو انسان باید همینکه فرصتی برای انجام کار نیکی پیدا میکند، قدرش را بداند و بیدرنگ به انجام آن بپردازد و گرنه، بیم آن میرود که الله متعال، او را از رحمتش عقب بیندازد. پیامبرr فرموده است: «لاَ یَزَالُ قَوْمٌ یَتَأَخّرُونَ حَتّى یُؤَخّرَهُمُ الله»؛([52]) یعنی: «برخی، همواره (در صفهای) عقب میایستند تا اینکه الله، آنها را (از رحمتش) عقب میاندازد». به عبارت دیگر، درنگ کردن در انجام کارهای نیک، باعث میشود که فرصت یا توفیق عمل از دست برود. لذا آدمِ عاقل و خردمند، هر فرصتی را غنیمت میداند و با اشتیاق فراوان به سوی نیکیها میشتابد و هیچ فرصتی را از دست نمیدهد. از الله متعال درخواست میکنم که همهی ما را به ذکر و شکر و عبادتش، توفیق دهد. بهیقین او، بخشنده و بزرگوار است.
***
([1]) صحیح بخاری، ش: 2518؛ و صحیح مسلم، ش: 84.
([2]) در روایت دیگری به جای واژهی «صانع»، لفظ «ضائع» آمده است؛ لذا مفهوم حدیث، چنین خواهد بود: «دست فقیر و مستمندی را بگیر و کسی را که کاری یاد ندارد، کمک کن». [مترجم]
([3]) صحیح بخاری، ش: (1368، 2562)؛ و مسلم، ش: 1664.
([4]) صحیح مسلم، ش: 720.
([5]) نک: صحیح مسلم، ش: 1677.
([6]) صحیح مسلم، ش: (1237، 1238) بهنقل از زید بن ارقمt.
([7]) صحیح مسلم، ش: 553.
([8]) صحیح بخاری، ش: 8؛ و مسلم، ش: 51 بهنقل از ابوهریرهt.
([9]) صحیح بخاری، ش: 398؛ و صحیح مسلم، ش: 857 بهنقل از انسt.
([10]) صحیح مسلم، ش: 1006.
([11]) صحیح مسلم، ش: 1449 بهنقل از سُلَیک غَطَفانیt.
([12]) صحیح مسلم، ش: 3658 بهنقل از علیt.
([13]) صحیح مسلم، ش: 130 بهنقل از عبدالله بن عمروt.
([14]) صحیح مسلم، ش: 2626.
([15]) صحیح بخاری، ش: 2989؛ و صحیح مسلم، ش: 1009.
([16]) صحیح مسلم، ش: 1007.
([17]) صحیح بخاری، ش: 662؛ و صحیح مسلم، ش: 669.
([18]) صحیح بخاری، ش: 6017؛ و صحیح مسلم، ش: 1030.
([19]) صحیح بخاری، ش: 9؛ و صحیح مسلم، ش: 35
([20]) صحیح مسلم، ش: 4758 بهنقل از ابوذرt.
([21]) این حدیث در همین کتاب بهشمارهی 1853 آمده است. [مترجم]
([22]) صحیح بخاری، ش: 2363؛ و صحیح مسلم، ش: 2244.
([23]) صحیح بخاری، ش: 6488.
([24]) ضعیف است؛ نک: ضعیف الجامع، ش: 2249.
([25]) (129): صحیح بخاری، ش: 652؛ و صحیح مسلم، ش: 1914.
([26]) صحیح مسلم، ش: 857.
([27]) صحیح بخاری، ش: (811، 830، 831، 846، 2471)؛ و مسلم، ش: 1397، 1400)
([28]) ضعیف است؛ روایت: ابنابیشیبه (1/458)؛ ابن بحشل در تاریخ واسط، ص: 125؛ و ابنالجوزی در العلل المتناهیه (1/463) و التحقیق (1/505) از طریق مجالد از شعبی از ابن عباسt به صورت مرفوع. و مجالد، ضعیف است.
([29]) صحیح مسلم، ش: 244.
([30]) صحیح مسلم، ش: 233.
([31]) صحیح مسلم، ش: 251.
([32]) صحیح مسلم، ش: 101 بهنقل از ابوهریرهt.
([33]) حسن است؛ روایت احمد در مسندش (3/128، 199، 285) و االزهد (243)، نسائی در المجتبی (3939)، طبرانی در الأوسط (5203)، ابویعلی در مسندش ( 3482) (3530) و مروزی در تعظیم قدر الصلاۀ (322)؛ بیهقی در الکبری 0 7/78)، ابن عدی در الکامل (3/305)، عقیلی در الضعفاء (2/160) همه، این روایت را از طریق سلام ابیالمنذر از ثابت از انس به صورت مرفوع، نقل کردهاند. البته این روایت، از طریق دیگری هم روایت شده است؛ نک: الأوسط طبرانی (57772)؛ آلبانی/ این حدیث را در صحیح الجامع (3124) صحیح دانسته است؛ اما چنین بهنظر میرسد که با توجه به همهی راههای روایتش، «حسن» میباشد؛ همچنانکه حافظ/ در التلخیص الحبیر (3/116) آن را حسن دانسته است.
([34]) صحیح بخاری، ش: 574؛ و صحیح مسلم، ش: 635.
([35]) صحیح بخاری، ش: 2996.
([36]) ر.ک: حدیث شمارهی 1058. [مترجم]
([37]) ر.ک: حدیث شمارهی 98 همین کتاب.
([38]) صحیح بخاری، ش: 5937.
([39]) صحیح بخاری، ش: 6021؛ و صحیح مسلم، ش: 1005.
([40]) صحیح مسلم، ش: 1181 بهنقل از ابوذرt.
([41]) صحیح مسلم، ش: 1552، بهنقل از جابرt.
([42]) صحیح مسلم، ش: 665.
([43]) صحیح بخاری، ش: (457، 611، 1976) بهنقل از ابوهریرهt.
([44]) صحیح مسلم، ش: 663.
([45]) صحیح بخاری، ش: 2631.
([46]) صحیح بخاری، ش: 6023؛ و صحیح مسلم، ش: 1016.
([47]) صحیح مسلم، ش: 2734
([48]) صحیح مسلم، بهنقل از سلمه بن اکوعt.
([49]) صحیح بخاری، ش: 4957، 4959؛ و صحیح مسلم، ش: 3767 بهنقل از عمر بن ابیسلمهt.
([50]) صحیح بخاری، ش: 1445؛ و صحیح مسلم، ش: 1008.
([51]) صحیح بخاری، ش: (2508، 2767)؛ و صحیح مسلم، ش: 1677 بهنقل از ابوهریرهt.
([52]) صحیح مسلم، ش: 662، بهنقل از ابوسعید خدریt.