33- باب: مهربانی با یتیمان، دختران، و دیگر ضعیفان و مستمندان، و احسان و فروتنی نسبت به آنان
الله متعال، میفرماید:
﴿وَٱخۡفِضۡ جَنَاحَکَ لِلۡمُؤۡمِنِینَ ٨٨﴾ [الحجر: ٨٨]
بالِ (مهر و تواضع) خویش را برای مؤمنان فرود آور.
و میفرماید:
﴿وَٱصۡبِرۡ نَفۡسَکَ مَعَ ٱلَّذِینَ یَدۡعُونَ رَبَّهُم بِٱلۡغَدَوٰةِ وَٱلۡعَشِیِّ یُرِیدُونَ وَجۡهَهُۥۖ وَلَا تَعۡدُ عَیۡنَاکَ عَنۡهُمۡ تُرِیدُ زِینَةَ ٱلۡحَیَوٰةِ ٱلدُّنۡیَاۖ﴾ [الکهف: ٢٨]
خودت را با کسانی شکیبا بدار که صبح و شام پروردگارشان را میخوانند، در حالی که رضای او را میجویند و در طلب زیور زندگی دنیا دیدگانت را از آنان مگردان.
شرح
مؤلف رحمه الله بابی دربارهی مهربانی با یتیمان، مستضعفان، و دختران و دیگر کسانی که سزاوار مهربانی و دلسوزی هستند، گشوده است. زیرا اسلام، دین رحمت، مهرورزی، عطوفت و نیکی به دیگران میباشد و الله عزوجل در تعدادی از آیات قرآن به نیکی کردن به دیگران تشویق کرده و بیان نموده است که نیکوکاران را دوست دارد و افرادی چون یتیمان، بیش از دیگران، شایستهی احسان و نیکوکاری هستند.
یتیم به هر دختر یا پسر خردسالی گفته میشود که پدرش را قبل از بلوغ از دست بدهد؛ اگرچه مادرش زنده باشد. ولی اگر مادرش بمیرد و پدرش زنده باشد، یتیم بهشمار نمیآید. گرچه تودهی مردم، گمان میکنند که هر کودکی که مادرش بمیرد، یتیم است. خیر؛ اینطور نیست. یتیم به کودکی گفته میشود که پدرش را از دست بدهد. یتیم، برگرفته از واژهی «یُتم» است و یُتم، یعنی تنهایی؛ زیرا یتیم، تنهاست و کسی ندارد که مخارجش را تأمین کند و خود نیز توانایی کسب و کار ندارد. الله متعال، در تعدادی از آیات قرآن کریم دربارهی یتیمان سفارش نموده و حقوق ویژهای برای آنها بیان فرموده است. زیرا یتیم، با مرگِ پدرش دلشکسته میشود و سزاوار مهربانی و دلسوزیست. الله عزوجل میفرماید:
﴿وَلۡیَخۡشَ ٱلَّذِینَ لَوۡ تَرَکُواْ مِنۡ خَلۡفِهِمۡ ذُرِّیَّةٗ ضِعَٰفًا خَافُواْ عَلَیۡهِمۡ فَلۡیَتَّقُواْ ٱللَّهَ وَلۡیَقُولُواْ قَوۡلٗا سَدِیدًا ٩﴾ [النساء : ٩]
آنان که نگران فرزندان ناتوانی هستند که ممکن است پس از خود به جا بگذارند، باید (دربارهی سایر یتیمان نیز) از الله بترسند و سخن استوار و درست بگویند.
زنها و دختران نیز سزاوار عطوفت و مهربانی هستند؛ زیرا احساس و عاطفه بر آنها غالب است و بیشتر، تحت تأثیر عواطف خود تصمیم میگیرند تا بر اساس عقل و اندیشه. از اینرو تصمیمهای احساسیِ آنان، آنگونه که باید محکم و استوار نیست. لذا الله عزوجل میفرماید:
﴿ٱلرِّجَالُ قَوَّٰمُونَ عَلَى ٱلنِّسَآءِ بِمَا فَضَّلَ ٱللَّهُ بَعۡضَهُمۡ عَلَىٰ بَعۡضٖ﴾ [النساء : ٣٤]
مردان، سرپرست زنانند؛ بدان سبب که الله برخی از ایشان را بر برخی دیگر برتری داده است.
افراد دلشکسته و شکستخورده نیز سزاوار مهر و عطوفتاند. کسانی که دچار شکست مالی شدهاند یا بهخاطر مرگِ یکی از عزیزان خود، دلشکستهاند. از اینرو شریعت، ابراز همدردی با کسانی را که عزیزی از دست دادهاند، مشروع قرار داده است؛ بدینسان که انسان باید با عبارتهای تسلیبخش، به چنین افرادی تسلیت بگوید و برایشان توضیح دهد که هرچه روی میدهد، به خواست و ارادهی الله متعال است.
انسان باید برای افرادی که برشمردیم، بال مهر و تواضع خود را فرود آورد و با آنان، بهنرمی رفتار کند. زیرا الله متعال فرموده است:
﴿وَٱخۡفِضۡ جَنَاحَکَ لِلۡمُؤۡمِنِینَ ٨٨﴾ [الحجر: ٨٨]
بالِ (مهر و تواضع) خویش را برای مؤمنان فرود آور.
یعنی هر مقامی که داری و در هر جایگاهی که هستی، متواضع باش؛ اگر همانند پرندگان در بلندای آسمان و در موقعیت بالایی قرار داری، و از پست و مقام یا ثروتی برخورداری، در اوج بلندی، مانند پرنده باش و بال مهر و تواضع خود را برای دیگران، فرودآور؛ بهگونهای که مؤمنان، فراتر از تو قرار بگیرند. چنانکه الله عزوجل به پیامبرش فرموده است:
﴿وَٱخۡفِضۡ جَنَاحَکَ لِمَنِ ٱتَّبَعَکَ مِنَ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ ٢١٥﴾ [الشعراء : ٢١٥]
و بال (مهر و تواضع) خویش را براى مؤمنانى که از تو پیروى مىکنند، بگستران.
این، دستوری برای همهی امت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم است که باید بال مهر و تواضع را برای همکیشان خود، بگسترانند و نسبت به برادران مسلمان خود، مهربان و فروتن باشند. هر مسلمانی که بیشتر پیروِ پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم است، بیش از سایر مسلمانان شایستهی اینست که با او با توضع و مهربانی برخورد کنیم. زیرا پیرو پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم سزاوار است که او را گرامی بداریم؛ نه برای اینکه فرزندِ فلانیست. خیر؛ بلکه بدان سبب که از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم پیروی میکند و به سنتش پایبند است. هرکس، از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم پیروی کند، دوست و برادرِ ماست و هرکس، از سنت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم دور شود، به همان نسبت از او دوری میکنیم. مؤمن، بال مهر و تواضع خود را برای برادر همکیش خود که پیرو سنت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم است، میگستراند. ﴿وَٱخۡفِضۡ جَنَاحَکَ لِمَنِ ٱتَّبَعَکَ مِنَ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ ٢١٥﴾ الله متعال، به پیامبرش فرموده است:
﴿وَٱصۡبِرۡ نَفۡسَکَ مَعَ ٱلَّذِینَ یَدۡعُونَ رَبَّهُم بِٱلۡغَدَوٰةِ وَٱلۡعَشِیِّ یُرِیدُونَ وَجۡهَهُۥۖ وَلَا تَعۡدُ عَیۡنَاکَ عَنۡهُمۡ تُرِیدُ زِینَةَ ٱلۡحَیَوٰةِ ٱلدُّنۡیَا﴾ [الکهف: ٢٨]
خودت را با کسانی شکیبا بدار که صبح و شام پروردگارشان را میخوانند، در حالی که رضای او را میجویند و در طلب زیور زندگی دنیا دیدگانت را از آنان مگردان.
آری؛ الله عزوجل به پیامبرش صلی الله علیه و آله و سلم دستور داده که همواره با کسانی همنشینی نماید که صبح و شام و در همه حال، الله را عبادت میکنند و از این دعا و عبادت، قصدی جز کسب رضای او ندارند. میفرماید: ﴿وَلَا تَعۡدُ عَیۡنَاکَ عَنۡهُمۡ تُرِیدُ زِینَةَ ٱلۡحَیَوٰةِ ٱلدُّنۡیَا﴾ [الکهف: ٢٨] یعنی: از آنها دور نشو و بگذار تو را ببینند و تو نیز به آنها بنگر؛ نه اینکه به زیور زندگی دنیا چشم بدوزی.
به عنوان مثال: اگر دو نفر باشند که یکی از آنها اهل طاعت و عبادت است، زکات میدهد، روزه میگیرد، به مردم نیکی میکند و صبح و شام به عبادت و راز و نیاز مشغول است؛ و آن یکی، پولدار و ثروتمند است، ماشینها و خانههای آنچنانی دارد. کدامیک از اینها برای دوستی و همنشینی بهتر است؟ بله؛ شخص عابد. باید با او دوستی و همنشینی کنیم و بهخاطر دنیا چشمان خود را او برنگردانیم و به مال و داراییهای دیگران، چشم ندوزیم. دنیا و همهی آن چه که در دنیاست، هیچ و ناچیز است؛ دنیا، کالای فانی و زودگذریست؛ خوشیهای دنیا، هر چه باشد، پایان مییابد و همواره با غم و اندوه، همراه است. به دنبال هر خوشی، ناخوشیست و هر خندهای، گریهای دارد. بزرگی که گمان میکنم ابن مسعودt میباشد، گفته است: «هیچ خانهای سرشار از شادی و سرور نمیگردد، مگر اینکه پُر از غم و اندوه نیز میشود». واقعاً درست گفته است؛ زیرا در هر خانهای، یکی پس از دیگری، میمیرد و غم و اندوه بر آن خانه، سایه میاندازد و شادیها به غم و غصه تبدیل میشود. لذا درست گفتهاند که: «دنیا، همه هیچ».
لذا ﴿وَلَا تَعۡدُ عَیۡنَاکَ عَنۡهُمۡ تُرِیدُ زِینَةَ ٱلۡحَیَوٰةِ ٱلدُّنۡیَا﴾ [الکهف: ٢٨] بدین معناست که همواره با آنها و یاورِ آنان باش که پیوسته در عبادت و راز و نیاز با پروردگارند و گناهت به زرق و برقی نباشد که برخی از انسانها را از آن، بهرهمند ساختهایم؛ همانطور که الله عزوجل میفرماید:
﴿وَلَا تَمُدَّنَّ عَیۡنَیۡکَ إِلَىٰ مَا مَتَّعۡنَا بِهِۦٓ أَزۡوَٰجٗا مِّنۡهُمۡ زَهۡرَةَ ٱلۡحَیَوٰةِ ٱلدُّنۡیَا لِنَفۡتِنَهُمۡ فِیهِۚ وَرِزۡقُ رَبِّکَ خَیۡرٞ وَأَبۡقَىٰ ١٣١ وَأۡمُرۡ أَهۡلَکَ بِٱلصَّلَوٰةِ وَٱصۡطَبِرۡ عَلَیۡهَاۖ لَا نَسَۡٔلُکَ رِزۡقٗاۖ نَّحۡنُ نَرۡزُقُکَۗ وَٱلۡعَٰقِبَةُ لِلتَّقۡوَىٰ ١٣٢﴾ [طه: ١٣١، ١٣٢]
به زینت زندگی دنیا که برخی از کافران را از آن بهرهمند ساختهایم تا آنان را بیازماییم، چشم مدوز. و روزیِ پروردگارت، بهتر و ماندگارتر است. و خانوادهات را به نماز فرمان بده و بر انجامش شکیبا باش. از تو روزی نمیخواهیم؛ بلکه ما به تو روزی میدهیم. و تقوا، سرانجام نیکی دارد.
از الله متعال درخواست میکنم که عاقبت همهی ما و مسلمانان را نیک بگرداند.
***
الله متعال، میفرماید:
﴿فَأَمَّا ٱلۡیَتِیمَ فَلَا تَقۡهَرۡ ٩ وَأَمَّا ٱلسَّآئِلَ فَلَا تَنۡهَرۡ ١٠﴾ [الضحى: ٩، ١٠]
پس به یتیم ستم مکن. و سؤالکننده را با بانگ و فریاد از خود مران.
شرح
مؤلف رحمه الله در ادامهی آیاتی که دربارهی مهرورزی به فقرا، یتیمان و مستمندان، ذکر کرده، این آیات را یادآور شده که الله عزوجل فرموده است:
﴿أَلَمۡ یَجِدۡکَ یَتِیمٗا فََٔاوَىٰ ٦ وَوَجَدَکَ ضَآلّٗا فَهَدَىٰ ٧ وَوَجَدَکَ عَآئِلٗا فَأَغۡنَىٰ ٨ فَأَمَّا ٱلۡیَتِیمَ فَلَا تَقۡهَرۡ ٩ وَأَمَّا ٱلسَّآئِلَ فَلَا تَنۡهَرۡ ١٠ وَأَمَّا بِنِعۡمَةِ رَبِّکَ فَحَدِّثۡ ١١﴾ [الضحى: ٦، ١٢]
آیا (پروردگارت) تو را یتیم نیافت و سپس پناه داد. و تو را حیران و بدون شریعت یافت؛ پس هدایت کرد. و تو را تهیدست یافت؛ پس بینیاز ساخت. لذا به یتیم ستم مکن. و سؤالکننده را با فریاد زدن از خود مران. و نعمتهای پروردگارت را بازگو کن.
در این آیات، الله عزوجل پیامبرش را خطاب قرار داده و بیان نموده است که: محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و سلم یتیم بود و پدر و مادرش را در کودکی از دست داد؛ لذا پدربزرگش، عبدالمطلب کفالت او را بر عهده گرفت. محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و سلم هشت ساله بود که عبدالمطلب درگذشت؛ آنگاه عمویش ابوطالب سرپرستی او را عهدهدار شد. محمد صلی الله علیه و آله و سلم یتیم بود و در ازای مزدی اندک برای اهل مکه چوپانی میکرد. زیرا هیچ پیامبری به نبوت مبعوث نشد مگر اینکه چوپانی کرده بود. یعنی همهی پیامبران، ابتدا چوپان بودند تا افرادی مسؤولیتپذیر پرورش یابند و بیاموزند که چگونه مسؤولیتی را که به عهده میگیرند، بهخوبی ادا نمایند و با نگهداری از گوسفندان، ویژگیهایی چون صبر، آرامش، عطوفت و مهربانی در آنان تقویت شود. زیرا از آنجا که گوسفندان، حیوانات ضعیفی هستند و به نگهداری نیاز دارند، معمولاً چوپانها و کسانی که از گوسفندان نگهداری میکنند، آدمهای مهربان و رقیقالقلبی هستند؛ بر خلاف ساربانها و پرورشدهندگان شتر که معمولاً سرسخت و سنگدلاند. زیرا شترها، حیوانات قوی و بزرگی هستند.
در هر حال، پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم دوران یتیمی را پشت سر نهاد و الله عزوجل بر او منت گذاشت و همسری نیک نصیبش فرمود؛ پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بیست و پنج ساله بود که با بانویی چهل ساله، یعنی امالمؤمنین خدیجه& ازدواج کرد. خدیجه& بانویی خردمند و فرزانه بود. همهی دختران و پسرانی که خداوند عزوجل به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بخشید، از همین بانو بودند؛ جز ابراهیمt که از کنیزش ماریهی قبطی بود. آری؛ الله عزوجل خدیجه را نصیب رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم کرد و با ورود این بانو به زندگی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم ، زندگی ایشان سر و سامان یافت و تا زمانی که خدیجه زنده بود، پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم همسرِ دیگری نگرفت.
الله متعال، محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و سلم را با نبوت گرامی داشت و سرآغاز نزول وحی بر او، خوابهای صادقانهای بود که میدید؛ لذا هرچه در خواب میدید، همانروز بهروشنایی سپیدهدم، روی میداد. زیرا خواب خوب و صادقانه، قسمتی از چهل و شش بخش نبوت است.([1]) پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به سوی الله فراخواند، مژده و نوید داد و از عذاب الهی ترساند و بسیاری از مردم از او پیروی کردند و بدینسان یتیمی که چوپانی میکرد، امام و پیشوای بزرگترین امت گردید و سرپرستی و رهبری انسانیت و این امت بزرگ را بر عهده گرفت. الله متعال، به او فرموده است:
﴿أَلَمۡ یَجِدۡکَ یَتِیمٗا فََٔاوَىٰ ٦﴾ [الضحى: ٦]
آیا (پروردگارت) تو را یتیم نیافت و سپس پناه داد.
آری؛ تو یتیم بودی و الله، پناهت داد و کسی را به سرپرستی تو گماشت تا به تو و کارهایت رسیدگی کند تا اینکه بزرگ شدی و آنگاه با رسالتی بزرگ بر تو منت نهاد.
﴿وَوَجَدَکَ ضَآلّٗا فَهَدَىٰ ٧﴾ [الضحى: ٧]
و تو را حیران و بدون شریعت یافت؛ پس هدایت کرد.
یعنی علم و دانشی نداشتی و به تو علم و دانش بخشید. چنانکه الله متعال، میفرماید:
﴿وَمَا کُنتَ تَتۡلُواْ مِن قَبۡلِهِۦ مِن کِتَٰبٖ وَلَا تَخُطُّهُۥ بِیَمِینِکَ﴾ [العنکبوت: ٤٨]
تو (ای پیامبر!) پیش از نزول قرآن، هیچ کتاب و نوشتهای را نمیخواندی و با دست خود چیزی نمینوشتی.
و میفرماید:
﴿وَعَلَّمَکَ مَا لَمۡ تَکُن تَعۡلَمُۚ وَکَانَ فَضۡلُ ٱللَّهِ عَلَیۡکَ عَظِیمٗا ١١٣﴾ [النساء : ١١٣]
وآنچه را نمیدانستی، به تو آموخت. و فضل پروردگار بر تو، بزرگ است.
همچنین میفرماید:
﴿مَا کُنتَ تَدۡرِی مَا ٱلۡکِتَٰبُ وَلَا ٱلۡإِیمَٰنُ﴾ [الشورى: ٥٢]
پیشتر نمیدانستی که کتاب و ایمان چیست.
ولی محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و سلم با این کتاب بزرگ، عالم شد و از ایمانی کامل برخوردار گردید. لذا الله عزوجل به او فرموده است: ﴿وَوَجَدَکَ ضَآلّٗا﴾: «تو را حیران، ناآگاه و بدون شریعت یافت»؛ ﴿فَهَدَىٰ﴾: «آنگاه تو را هدایت کرد». اما چگونه و با چه؟ آری؛ با قرآن.
﴿وَوَجَدَکَ عَآئِلٗا فَأَغۡنَىٰ ٨﴾ [الضحى: ٨]
و تو را تهیدست یافت؛ پس بینیاز ساخت.
الله عزوجل آنقدر به زندگی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم برکت و گشایش عنایت کرد که آن بزرگوار به دیگران نیز بذل و بخشش مینمود. چنانکه روزی، یک نفر یک دره پُر از شتر به او داد و پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم خود، بهگونهای بذل و بخشش مینمود که به هیچ عنوان از فقر نمیترسید.
دقت کنید؛ الله متعال فرموده است: ﴿أَلَمۡ یَجِدۡکَ یَتِیمٗا فََٔاوَىٰ ٦﴾ و نفرموده: «فآواک». فرموده است: ﴿وَوَجَدَکَ ضَآلّٗا فَهَدَىٰ ٧﴾ و نگفته: «فهداک»؛ فرموده است: ﴿وَوَجَدَکَ عَآئِلٗا فَأَغۡنَىٰ ٨﴾ و نگفته: «فأغناک»؛ چرا؟ به دو دلیل: یکی، لفظیست و دیگری، معنوی.
اما دلیل لفظی: برای اینکه پایان آیات متناسب باشد و به «الف» ختم شود؛ میفرماید:
﴿وَٱلضُّحَىٰ ١ وَٱلَّیۡلِ إِذَا سَجَىٰ ٢ مَا وَدَّعَکَ رَبُّکَ وَمَا قَلَىٰ ٣ وَلَلۡأٓخِرَةُ خَیۡرٞ لَّکَ مِنَ ٱلۡأُولَىٰ ٤ وَلَسَوۡفَ یُعۡطِیکَ رَبُّکَ فَتَرۡضَىٰٓ ٥﴾ [الضحى: ١، ٥]
لذا اگر میفرمود: «فآواک»، «فهداک» و «فأغناک»، این تناسب لفظی به هم میخورد.
و اما دلیل معنوی که مهمتر است؛ الله متعال، میفرماید: ﴿أَلَمۡ یَجِدۡکَ یَتِیمٗا فََٔاوَىٰ ٦﴾ آیا الله عزوجل فقط پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را پناه داد یا هم او را پناه داد و هم امتش را؟ آری؛ الله عزوجل به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم پناه داد و بهواسطهی او شمار فراوانی که تنها الله، تعدادشان را میداند، پناه یافتند. ﴿وَوَجَدَکَ ضَآلّٗا فَهَدَىٰ ٧﴾ آیا تنها محمد صلی الله علیه و آله و سلم هدایت یافت؟ خیر؛ الله، محمد را هدایت بخشید و بهوسیلهی او افرادِ بیشماری هدایت یافتند و این روند تا روز قیامت نیز ادامه خواهد داشت. ﴿وَوَجَدَکَ عَآئِلٗا فَأَغۡنَىٰ ٨﴾ آیا الله متعال، فقط محمد صلی الله علیه و آله و سلم را بینیاز ساخت؟ خیر؛ بلکه الله متعال، او را بینیاز ساخت و بهوسیلهی او دروازهی فتح و برکت را به روی امت اسلامی گشود و این امت به پیروزیها و فتوحات بزرگی دست یافت:
﴿وَعَدَکُمُ ٱللَّهُ مَغَانِمَ کَثِیرَةٗ تَأۡخُذُونَهَا فَعَجَّلَ لَکُمۡ هَٰذِهِۦ﴾ [الفتح: ٢٠]
الله، غنیمتهای فراوانی به شما نوید داده است که آن را به دست میآورید و این را برای شما زودتر فراهم ساخت.
لذا : ﴿أَلَمۡ یَجِدۡکَ یَتِیمٗا فََٔاوَىٰ ٦﴾ بدین نکته اشاره دارد که هم تو را پناه داد و هم امت تو را؛ ﴿وَوَجَدَکَ ضَآلّٗا فَهَدَىٰ ٧﴾ تو را هدایت بخشید و تو را واسطهی هدایت دیگران قرار داد؛ ﴿وَوَجَدَکَ عَآئِلٗا فَأَغۡنَىٰ ٨﴾ تو را بینیاز ساخت و به وسیلهی تو به امت تو نیز خیر و برکت و فتح و پیروزی عنایت کرد.
سپس میفرماید:
﴿فَأَمَّا ٱلۡیَتِیمَ فَلَا تَقۡهَرۡ ٩﴾ [الضحى: ٩]
پس به یتیم ستم مکن.
بهیاد داشته باش که تو، خود یتیم بودهای؛ پس به یتیم ستم مکن و بر او خشم مگیر. بلکه با مهر و عطوفت با او رفتار نما؛ وقتی فریاد میزند، او را آرام بگردان و چون خشمگین میشود، او را راضی کن و هنگامی که خسته میشود، اسباب آسایش و راحتیاش را فراهم نما.
﴿فَأَمَّا ٱلۡیَتِیمَ فَلَا تَقۡهَرۡ ٩ وَأَمَّا ٱلسَّآئِلَ فَلَا تَنۡهَرۡ ١٠﴾ [الضحى: ٩، ١٠]
پس به یتیم ستم مکن. و سؤالکننده را با بانگ و فریاد از خود مران.
از مجموع این آیات، چنین بهنظر میرسد که منظور از سؤالکننده، گدا یا کسیست که درخواست مال میکند و میگوید: به من کمک کنید؛ الله دستور میدهد که سؤالکننده را از خود مَران؛ زیرا پیشتر فرمود: ﴿وَوَجَدَکَ عَآئِلٗا فَأَغۡنَىٰ ٨﴾ یعنی: «و تو را نیازمند و تهیدست یافت؛ پس بینیاز ساخت». حال که تو را بینیاز ساخته است، سؤالکننده را خود طرد نکن و زمانی را بهیاد بیاور که خود، فقیر بودی.
این احتمال نیز وجود دارد که منظور از سؤالکننده، علاوه بر گدا، پرسشگری باشد که خواهان کسبِ علم است؛ لذا از کسی که سؤالی میپرسد، با سینهی باز استقبال کن. زیرا اگر محتاج و خداترس نبود، نمیآمد و سؤال نمیکرد؛ پس او را از خود مران. البته اگر دریافتید که کسی، از روی خیرهسری و لجبازی، سؤالهایی مطرح میکند که گویا میخواهد شما را گیج کند، ایرادی ندارد که از پاسخگویی به او خودداری کنید. مثلاً با هر پاسخی که به او میدهید، پرسشی دیگر مطرح میکند و مسأله را کش میدهد! میگویید: ربا حرام است؛ میپرسد: چرا خداوند عزوجل ربا را حرام، و معامله و داد و ستد را حلال کرده است؟ میگویید: مادرِ رضاعی حرام است؛ میپرسد: چرا؟ یعنی سؤالهای بیموردی میپرسد. لذا ایرادی ندارد که چنین شخصی را از خود برانید و از پاسخگویی به او خودداری کنید یا در برابرش اظهار خشم و ناراحتی نمایید؛ همانندِ پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم . چنانکه یکی از انصار و زبیر بن عوامt بر سرِ آبیاری باغهایشان با هم اختلاف داشتند. انصاری به زبیرt میگفت: بگذار آب به من نیز برسد. و زبیرt میگفت: باغ من، بالاتر است و حق دارم که باغم را خوب آب بدهم. برای حل اختلاف نزد پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم رفتند. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به زبیر فرمود: «اِسْقِ یَا زبیر ثُمَّ أَرْسِلْ الْمَاء إِلَى جَارک». یعنی: «ای زبیر! اندکی آبیاری کن و سپس آب را به سوی همسایهات بفرست». پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم میدانست که زبیرt حاضر است مقداری از حقّ خود بگذرد. ولی آن مرد، رو به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم کرد و گفت: ای رسولخدا! اگر زبیر، پسرعمهی شما نبود، اینگونه حکم نمیکردید. لذا پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم ناراحت و خشمگین شد و فرمود: «یَا زُبَیْر! اِسْقِ ثُمَّ اِحْبِسْ الْمَاء حَتَّى یَرْجِعَ إِلَى الْجَدْر».([2]) یعنی: «ای زبیر! خوب آبیاری کن و آب را نگه دار تا در زمین (بهاندازهی قوزک پای انسان) بالا بیاید و زمین، خوب آب بگیرد».
در هر حال، از کسی که خواهان کسب علم است و سؤالی میپرسد، با سینهای باز و گشوده برخورد کنید و آنچه میخواهد، به او آموزش دهید؛ بهویژه در دوران ما که بسیاری از مردم، سؤالهای مطرح میکنند، ولی حضور دل ندارند و حواسشان پَرت است؛ لذا وقتی پاسخشان را میدهید، درست متوجه نمیشوند؛ یعنی پاسخِ شما را بد میفهمند و سپس به سایر مردم میگویند: فلانعالم چنین فتوا داده است. لذا تا مطمئن نشدهاید که سؤالکننده، مطلب را درست گرفته یا نه، او را رها نکنید تا اینکه مطالب را خوب بگیرد و دیگر، مشکلی پیش نیاید.
الله متعال میفرماید:
﴿وَأَمَّا بِنِعۡمَةِ رَبِّکَ فَحَدِّثۡ ١١﴾ [الضحى: ١١]
و نعمتهای پروردگارت را بازگو کن.
بگو: الحمدلله؛ خدا را شکر که به من علم و دانش داده است؛ الحمدلله، خدا را شکر که به من مال و ثروت داده است؛ الحمدلله که به من فرزندان خوبی بخشیده است.
بازگو کردن نعمتهای الهی، دو جنبه دارد: زبانی، و عملی.
زبانی، اینست که بگویید: اله، بر من منت نهاده و به من نعمت ارزانی داشته است، من، فقیر بودم و او به من مال و ثروت بخشید. من، هیچ نمیدانستم و او، به من علم و دانش داد.
و به صورت عملی، اینست که آثار نعمتهای الهی بر انسان نمایان باشد؛ یعنی اگر ثروتمند هستید، مانند فقرا لباس نپوشید؛ بلکه لباسی درخورِ ثروت خود بپوشید. و همینطور در رابطه با منزل، سواری و امثال آن. بگذارید مردم بدانند که خداوند عزوجل به شما نعمت داده است. این، بازگو کردن عملیِ نعمتهای الهیست. از اینرو هرکس که الله متعال به او علم داده، باید آن را برای مردم بازگو کند؛ یعنی دانش خود را به دیگران، منتقل نماید. زیرا مردم، واقعاً به علم و دانش نیاز دارند. الله متعال، همهی مسلمانان را به انجام کارهایی موفق بگرداند که مورد پسند اوست.
***
الله جل جلاله میفرماید:
﴿أَرَءَیۡتَ ٱلَّذِی یُکَذِّبُ بِٱلدِّینِ ١ فَذَٰلِکَ ٱلَّذِی یَدُعُّ ٱلۡیَتِیمَ ٢ وَلَا یَحُضُّ عَلَىٰ طَعَامِ ٱلۡمِسۡکِینِ ٣﴾ [الماعون: ١، ٣]
آیا کسی را که منکرِ روز جزاست، دیدهای؟ اوست که یتیم را با تحقیر و خشونت میراند و به طعام دادن به بینوایان تشویق نمیکند.
شرح
مؤلف رحمه الله در ادامهی آیاتی که در این باب، ذکر کرده، به سه آیهی ابتدای سورهی «ماعون» اشاره نموده است که الله عزوجل میفرماید:
﴿أَرَءَیۡتَ ٱلَّذِی یُکَذِّبُ بِٱلدِّینِ ١ فَذَٰلِکَ ٱلَّذِی یَدُعُّ ٱلۡیَتِیمَ ٢ وَلَا یَحُضُّ عَلَىٰ طَعَامِ ٱلۡمِسۡکِینِ ٣﴾ [الماعون: ١، ٣]
آیا کسی را که منکرِ روز جزاست، دیدهای؟ اوست که یتیم را با تحقیر و خشونت میراند و به طعام دادن به بینوایان تشویق نمیکند.
علما، گفتهاند: ﴿أَرَءَیۡتَ﴾ یعنی به من بگو؛ لذا مفهوم آیه است که از حالِ کسی خبر بده که منکِر روز جزاست و آخرت را انکار میکند. نشانهاش، اینست که او، یتیم را با تحقیر و خشونت میراند و هیچ مهر و رحمی نسبت به او ندارد؛ نه خود به مستمندان کمک میکند و نه دیگران را به این کار تشویق مینماید. لذا وضعیت بسیار بدی دارد؛ زیرا اگر به آخرت ایمان میداشت، مهرش را از کسانی که الله به مهرورزی به آنان دستور داده است، دریغ نمیکرد و به طعام دادن به بینوایان، تشویق مینمود.
الله متعال، در سورهی «فجر» میفرماید:
﴿کَلَّاۖ بَل لَّا تُکۡرِمُونَ ٱلۡیَتِیمَ ١٧ وَلَا تَحَٰٓضُّونَ عَلَىٰ طَعَامِ ٱلۡمِسۡکِینِ ١٨﴾
`[الفجر: ١٧، ١٨]
چنین نیست (که انسان میپندارد)؛ بلکه شما، یتیمان را گرامی نمیدارید. و یکدیگر را به طعام دادن مستمندان تشویق نمیکنید.
سفارشی که در این آیه نسبت به یتیمان شده است، بهمراتب جدیتر و بیشتر میباشد؛ زیرا در سورهی «ماعون» از بدی کردن به یتیم نهی شده و اینجا به نیکی کردن و گرامی داشتن یتیمان دستور داده است. لذا تکریم یتیمان، واجب میباشد. دقت کنید؛ در این آیه به طعام دادن به مستمندان سفارش شده؛ اما در رابطه با یتیمان به تکریم و گرامی داشتن آنها دستور داده است. یعنی امکان دارد یک یتیم، ثروتمند باشد، ولی در عین حال، باید او را گرامی داشت و اگر یتیمی، فقیر هم باشد، او را بهخاطر یتیم بودنش، گرامی میداریم و چون فقیر است، به او غذا میدهیم. ولی متأسفانه بسیاری از مردم به اهمیت این موضوع توجه نمیکنند.
ناگفته نماند که مهرورزی به مستضعفان، یتیمان و خردسالان، مهر و شفقت را در قلبِ انسان زنده میکند و توجه و انابت انسان به سوی پروردگارش را بیشتر میگرداند و تنها کسی، این را درمییابد که تجربهاش کرده است. لذا مهرِ خود را از خردسالان، یتیمان و مستضعفان دریغ نکنید تا عطوفت و مهربانی در قلب شما زنده بماند: «وَإِنَّمَا یَرْحَمُ اللَّهُ منْ عِبَادِهِ الرُّحَمَاءَ». یعنی: «الله به بندگانی رحم میکند که رحم و شفقت داشته باشند». از الله متعال بخواهیم که لطف و رحمتش را شامل حال ما و همهی مسلمانان بگرداند؛ بهیقین او، بخشندهی بزرگوار است.
***
265- عن سعد بن أَبی وَقَّاصt قال: کُنَّا مَعَ النَّبِیِّ صلی الله علیه و آله و سلم سِتَّةَ نفَر، فقال المُشْرِکُونَ للنَّبِیِّ صلی الله علیه و آله و سلم : اطْرُدْ هُؤُلاءِ لا یَجْتَرِئُون علیْنا، وکُنْتُ أَنا وابْنُ مسْعُودٍ ورجُل مِنْ هُذَیْلِ وبِلال ورجلانِ لَستُ أُسمِّیهِما، فَوقَعَ فی نَفْسِ رسول اللَّه صلی الله علیه و آله و سلم أَن یقعَ فَحَدَّثَ نفْسَهُ، فأَنْزَلَ اللَّهُ تعالى: ﴿وَلَا تَطۡرُدِ ٱلَّذِینَ یَدۡعُونَ رَبَّهُم بِٱلۡغَدَوٰةِ وَٱلۡعَشِیِّ یُرِیدُونَ وَجۡهَهُۥ﴾ [الأنعام: ٥٢] رواه مسلم.([3])
ترجمه: سعد بن ابیوقاصt میگوید: ما، شش نفر، با پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بودیم؛ مشرکان، به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم گفتند: اینها را از خود دور کن تا نسبت به ما گستاخ نشوند. من، بودم و ابنمسعود و مردی از هذیل و بلال و دو مرد دیگر نیز بودند که آنها را نام نمیبرم. به خواست الله، در دلِ پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم چنین افتاد که (برای جذب مشرکان، حرفشان را قبول کند) و در اینباره با خود اندیشید. اما الله متعال، این آیه را نازل فرمود:
﴿وَلَا تَطۡرُدِ ٱلَّذِینَ یَدۡعُونَ رَبَّهُم بِٱلۡغَدَوٰةِ وَٱلۡعَشِیِّ یُرِیدُونَ وَجۡهَهُۥ﴾ [الأنعام: ٥٢]
و کسانی را که صبح و شام پروردگارشان را میخوانند و خشنودی او را میخواهند، از خود دور مکن.
شرح
مؤلف رحمه الله روایتی بدین مضمون ذکر کرده است که سعد بن ابیوقاصt میگوید: «ما، شش نفر، با پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بودیم». وی به ابتدای ظهور اسلام در مکه اشاره دارد. زیرا سعد بن ابیوقاصt یکی از پیشگامان اسلام بود که در همان ابتدای ظهور اسلام، مسلمان شد و تعدادی دیگر نیز با او اسلام را پذیرفتند.
روشن است که ابوبکر صدیقt نخستین کسی بود که پس از خدیجه و ورقه بن نوفل$ مسلمان شد. به گفتهی سعدt، شش نفر با پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بودند؛ از جمله: ابنمسعودt که از لحاظ موقعیت اجتماعی، چوپانی بیش نبود و نیز بلال بن ابیرباحt که یک برده بود. اینها با پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم مینشستند و به سخنانش گوش میدادند و از او بهره میبردند. مشرکان که خود را بزرگ میپنداشتند به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم گفتند: اینها را از خود دور کن. زیرا به همنشینان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به دیدهی تحقیر نگاه میکردند و آنها را کوچک میشمردند. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم (برای جذب آنها) در این باره با خود اندیشید؛ ولی الله عزوجل این آیه را نازل فرمود:
﴿وَلَا تَطۡرُدِ ٱلَّذِینَ یَدۡعُونَ رَبَّهُم بِٱلۡغَدَوٰةِ وَٱلۡعَشِیِّ یُرِیدُونَ وَجۡهَهُۥ﴾ [الأنعام: ٥٢]
و کسانی را که صبح و شام پروردگارشان را میخوانند و خشنودی او را میخواهند، از خود دور مکن.
بدینسان الله عزوجل پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را از اینکه آنها را از خود براند، منع نمود؛ گرچه این ها فقیر بودند و جایگاه و موقعیتی در جامعه نداشتند ولی بهراستی نزد الله عزوجل گرامی و ارجمند بودند. زیرا الله را صبح و شام بهشت و رضایتِ الله را از او درخواست میکردند و از آتش دوزخ پناه میجستند و همواره به عبادت و پرستش او مشغول بودند. یعنی هم دعایشان، هم دعای عبادت بود و هم دعای مسألت؛ البته عبادت، شامل دعای مسألت یا درخواست نیز میشود؛ به عنوان مثال: انسان در نماز میگوید: ﴿قَالَ رَبِّ ٱغۡفِرۡ لِی﴾، ﴿رَبَّنَآ ءَاتِنَا فِی ٱلدُّنۡیَا حَسَنَةٗ وَفِی ٱلۡأٓخِرَةِ حَسَنَةٗ﴾، «السَّلامُ عَلَیْنَا وَعَلَی عِبَادِ اللَّهِ الصَّالِحِینَ» و دیگر دعاهایی که نمازگزار در نمازش میگوید. علاوه بر این، هر عابدی، الله عزوجل را عبادت میکند تا رضایت او را کسب کند. ﴿یُرِیدُونَ وَجۡهَهُۥ﴾ یعنی: «رضایت الله را میجویند» و این، اشارهی روشنی به اهمیت اخلاص در پذیرش اعمال نیک و رفع درجات عملکنندگان در نزد الله عزوجل میباشد. یعنی هرچه اخلاص انسان بیشتر باشد، بیشتر مورد قبول و رضایت الله قرار میگیرد و انسان به اجر و پاداش بیشتری دست مییابد. چهبسا دو انسان در کنارِ هم نماز میخوانند و تفاوت آن دو در نزد پروردگار بهاندازهی فاصلهی میان زمین و آسمان است؛ و این، به اخلاص آنها بستگی دارد. لذا بر ما واجب است که نیت خود را در هر عبادتی، برای الله عزوجل خالص بگردانیم و با عبادت خویش در پی کسب دنیا نباشیم و فقط رضایت و خشنودی الله و اجر و پاداش او را در نظر بگیریم تا در دنیا و آخرت، به مقامی والا در نزد پروردگارمان دست یابیم. الله متعال، در پایان این آیه میفرماید:
﴿مَا عَلَیۡکَ مِنۡ حِسَابِهِم مِّن شَیۡءٖ وَمَا مِنۡ حِسَابِکَ عَلَیۡهِم مِّن شَیۡءٖ﴾ [الأنعام: ٥٢]
نه از حساب آنان، چیزی بر عهدهی توست و نه از حساب تو چیزی بر عهدهی آنان.
یعنی حسابِ همه با خداست و او، هرکس را مطابق عملش سزا و پاداش میدهد.
﴿فَتَطۡرُدَهُمۡ فَتَکُونَ مِنَ ٱلظَّٰلِمِینَ ٥٢﴾ [الأنعام: ٥٢]
اگر آنها را از خود برانی، جزو ستمکاران خواهی بود.
حرف «فاء» در ﴿فَتَکُونَ﴾ به ﴿فَتَطۡرُدَهُمۡ﴾ برمیگردد؛ یعنی اگر آنها را از خود برانی، جزو ستمکاران خواهی بود. لذا حرفِ «فاء» به جملهی پیشین برنمیگردد. اینجا حرف «فاء» به عنوان حرف ترتیب دو بار آمده است: یک بار در ﴿فَتَطۡرُدَهُمۡ﴾ که به ﴿مَا عَلَیۡکَ مِنۡ حِسَابِهِم﴾ برمیگردد و یک بار در ﴿فَتَطۡرُدَهُمۡ﴾ که به ابتدای آیه برمیگردد: ﴿وَلَا تَطۡرُدِ ٱلَّذِینَ یَدۡعُونَ رَبَّهُم بِٱلۡغَدَوٰةِ وَٱلۡعَشِیِّ یُرِیدُونَ وَجۡهَهُۥ﴾. یعنی اگر اینها را از خود برانی، جزو ستمکاران خواهی بود.
از این حدیث، این نکته برداشت میشود که انسان باید همنشینانی برای خود برگزیند که نیکوکار باشند و صبح و شام به عبادت و راز و نیاز بپردازند و همواره در جهت کسب رضایت پروردگار بکوشند. لذا انسان نباید به فکر نشست و برخاست با بزرگان و اشراف و حکام یا کسانی باشد که در جامعه جاه و مقامی دارند، مگر اینکه مصلحت شرعی ایجاب کند که با چنین کسانی نشست و برخاست داشته باشیم؛ مصلحتی مانند اینکه خواسته باشیم آنها را امر به معروف و نهی از منکر کنیم یا اوضاع و احوال مردم را به اطلاع آنها برسانیم تا به آن رسیدگی نمایند. ولی همنشینی با رؤسا و وزرا و دیگر بزرگان و سران حکومتی بهمنظور جاهطلبی و کسب موقعیت، کار پسندیدهای نیست؛ بلکه همنشینی با کسانی پسندیده است که پرهیزگار و خداترساند؛ فرقی نمیکند که فقیر باشند یا ثروتمند. مهم اینست که رضایت و خشنودی الله و محبت و دوستی با او، اصل و محورِ همهی کارها و ارتباطات قرار بگیرد.
کسی، طعم ایمان را میچشد که دوستان خدا را به دوستی برگزیند و با دشمنان خدا، دشمنی نماید؛ یعنی حب و بغض او یا دوستی و دشمنیاش بهخاطر الله باشد. از الله متعال درخواست میکنم که ما را اینچنین بگرداند و رحمتی از سوی خویش به ما عنایت کند؛ بهیقین او، بسیار بخشنده است. وصلی الله علی نبینا محمد وعلی آله وصحبه أجمعین.
***
266- وعن أَبی هُبیْرةَ عائِذِ بن عمْرو المزَنِیِّt وَهُوَ مِنْ أَهْلِ بیْعةِ الرِّضوانِy أَنَّ أَبا سُفْیَانَ أَتَى عَلَى سلْمَانَ وصُهَیْب وبلالٍ فی نفَرٍ فقالوا: ما أَخَذَتْ سُیُوفُ الله مِنْ عدُوِّ الله مَأْخَذَهَا، فقال أَبُو بَکْرt: أَتَقُولُونَ هَذَا لِشَیْخِ قُریْشٍ وَسیِّدِهِمْ؟ فَأَتَى النَّبِیَّ صلی الله علیه و آله و سلم فَأَخْبرهُ فقال: یا أَبا بَکْر لَعلَّکَ أَغْضَبتَهُم؟ لَئِنْ کُنْتَ أَغْضَبْتَهُمْ لَقَدْ أَغْضَبتَ رَبَّک؛ فأَتَاهُمْ فقال: یا إِخْوتَاهُ آغْضَبْتُکُم؟ قالوا: لا، یغْفِرُ الله لَکَ یا أُخَی. [رواه مسلم]([4])
ترجمه: ابوهُبَیره، عائذ بن عمرو مزنیt که از اصحاب حاضر در «بیعتالرضوان» بود، میگوید: ابوسفیان با عدهای نزد سلمان، صهیب و بلال آمد. اینها گفتند: شمشیرهای الهی، هنوز از دشمن الله، انتقام نگرفته است. ابوبکرt به آنها فرمود: آیا به بزرگ و سرور قریش، چنین سخنانی میگویید؟ آن گاه ابوبکرt نزد پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم رفت و این موضوع را بازگو کرد. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «ای ابوبکر! شاید آنها را خشمگین کرده باشی؛ در این صورت، الله را بهخشم آوردهای». ابوبکر صلی الله علیه و آله و سلم نزد این سه نفر بازگشت و به آنها گفت: ای برادران! آیا شما را ناراحت کردم؟ گفتند: نه، ای برادر عزیز! الله، تو را ببخشد.
شرح
مؤلف رحمه الله ، دربارهی نیکی کردن به مستضعفان و وجوب عطوفت و مهرورزی به آنان، این ماجرا را ذکر کرده که یک بار، ابوسفیان از کنار سلمان، صهیب و بلالy گذشت. اینها، هر سه، جزو بردگانِ آزادشده بودند. صهیب، رومی بود و بلال از حبشه و سلمان، ایرانی؛ اینها دربارهی ابوسفیان گفتند: شمشیرهای الهی، تا کنون از دشمن الله، انتقام نگرفته است. زخمها و رنجهایی که اینها بهخاطر دین الله عزوجل از سوی سران قریش دیده بودند، زمانی التیام مییافت که بزرگان قریش به سزای اعمالشان میرسیدند. لذا چنین سخنی گفتند. ابوبکرt آنها را بهخاطر گفتن این حرف سرزنش کرد و آنگاه خود ماجرا را برای پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بازگو نمود. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به او فرمود: «اگر اینها را خشمگین کرده باشی، الله را به خشم آوردهای». یعنی اگر باعث رنجش خاطر سلمان، بلال و صهیب شده باشی، در حقیقت، الله عزوجل را خشمگین کردهای. گرچه این سه نفر پست و مقامی نداشتند و بهظاهر از موقعیت والایی برخوردار نبودند. ابوبکرt بیدرنگ نزد این سه نفر رفت و گفت: ای برادران! آیا من، شما را ناراحت کردم؟ گفت: نه، ای برادر! الله تو را ببخشد.
این روایت، بیانگر خداترسی ابوبکر صدیقt میباشد و نشان میدهد که آن بزرگوار، بهشدت سعی میکرد که هیچ حقی بر گردنش نماند. از اینرو چه خوب، و بلکه واجب است که انسان، با گفتار یا کردار خود، کسی را نارحت کرد یا به کسی دشنام گفت و یا مالِ کسی را تصاحب کرد یا بهناحق مال کسی را خورد، در دنیا، تا فرصت باقیست، از صاحب حق حلالیت بخواهد؛ پیش از آنکه صاحب حق، حق خود را در قیامت مطالبه کند. زیرا اگر انسان در دنیا به حق خود دست نیابد، در آخرت به حق خویش میرسد؛ آنجا انسان چارهای جز این ندارد که از ارزشمندترین دارایی خود، یعنی اعمال نیکش، حقوقی را که بر گردن اوست، ادا نماید؛ زیرا آنجا یک ریال هم یافت نمیشود و ناگزیر است در آن شرایط که بیش از هر زمانی به اعمال نیک خود نیازمند است، از نیکیهای خود هزینه کند و دَین خویش نسبت به بستانکارانش را بپردازد. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم از اصحابش پرسید: «آیا میدانید که مفلس، کیست؟» پاسخ دادند: کسی که نه ثروت نقدی دارد و نه ثروتِ غیرنقدی. فرمود: «مفلس در امت من، کسیست که روز قیامت، با انبوهی از (اعمال نیک، مانند) نماز و روزه و زکات، حاضر میشود؛ ولی این را هم با خود دارد که فلانی را دشنام داده و به آن یکی، تهمت زده است؛ مالِ این را خورده و خونِ آن یکی را ریخته و فلانی را زده است. لذا از نیکیهایش به هر یک از اینها داده میشود؛ و اگر نیکیهایش پیش از ادای حقوقِ حقداران، تمام شد، از بدیهای آنان کسر میگردد و به حسابِ او منظور میشود و سپس او را در آتشِ دوزخ، میاندازند».([5])
***
267- وعن سهلِ بن سعدٍt قال: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلی الله علیه و آله و سلم : «أَنَا وکافلُ الْیتِیمِ فی الجنَّةِ هَکَذَا» وأَشَار بِالسَّبَّابَةِ وَالْوُسْطَى، وفَرَّجَ بَیْنَهُمَا. [روایت بخاری]([6])
ترجمه: سهل بن سعدt میگوید: رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم اندکی میان انگشت اشاره و میانهاش، فاصله انداخت و فرمود: «من و سرپرستِ یتیم در بهشت، اینگونه خواهیم بود».
268- وعن أَبی هریرةt قال: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلی الله علیه و آله و سلم : «کَافِل الْیتیمِ لَهُ أَوْ لِغَیرِه، أَنَا وهُوَ کهَاتَیْنِ فی الجَنَّةِ» وَأَشَارَ الرَّاوی وهُو مَالِکُ بْنُ أَنَسٍ بِالسَّبَّابةِ والْوُسْطى. [روایت مسلم]([7])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «من و سرپرست یتیم، در بهشت اینچنین خواهیم بود؛ (فرقی نمیکند که) یتیم، خویشاوندِ سرپرست باشد یا بیگانه». راوی، یعنی انس بن مالکt به انگشت «سبابه» و «میانه» اشاره کرد.
269- وعنه قال: قال رسولُاللَّه صلی الله علیه و آله و سلم : «لَیْسَ المِسْکِینُ الَّذِی تَرُدُّهُ التَّمْرةُ وَالتَّمْرتَانِ، ولا اللُّقْمةُ واللُّقْمتانِ إِنَّمَا المِسْکِینُ الذی یتَعَفَّفُ». [متفقٌ علیه]([8])
وفی روایة فی «الصحیحین»: «لَیْسَ المِسْکِینُ الَّذِی یطُوفُ علَى النَّاسِ تَرُدُّهُ اللُّقْمةُ واللُّقْمتَان، وَالتَّمْرةُ وَالتَّمْرتَان، ولَکِنَّ المِسْکِینَ الَّذِی لا یَجِدُ غِنًى یُغنْیِه، وَلا یُفْطَنُ بِهِ فیُتصدَّقَ عَلَیه، وَلا یَقُومُ فَیسْأَلَ النَّاسَ».
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «مسکین (بینوا)، کسی نیست که یک یا دو دانهی خرما، و یک یا دو لقمه، او را (از درب خانهها) برمیگرداند؛ مسکین، در حقیقت کسیست که مناعت دارد (و گدایی نمیکند)».
در روایتی دیگر در «صحیحن» آمده است: «مسکین، کسی نیست که در میان مردم میگردد و یک یا دو لقمه، و یک یا دو دانهی خرما، (او را درِ خانهها) برمیگرداند؛ مسکین، کسیست که ثروتی برای رفع نیازش ندارد و کسی هم از حالش باخبر نیست که به او صدقه بدهد و خود نیز به گدایی از مردم نمیپردازد».
شرح
مؤلف رحمه الله ، حدیثی بدین مضمون نقل کرده است که رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم اندکی میان انگشت اشاره و میانهاش، فاصله انداخت و فرمود: «من و سرپرستِ یتیم در بهشت، اینگونه خواهیم بود». انگشتِ اشاره، همان انگشت سبابه است که میانِ انگشت شست و میانه قرار دارد و بدان سبب انگشت «اشاره» نامیده شده که وقتی میخواهند به کسی اشاره کنند، این انگشت را به سوی او میگیرند. به انگشت اشاره، «سبّاحه» نیز گفته میشود. زیرا انسان، هنگام تسبیح و تعظیم الله عزوجل ، آن را بالا میبرد و با آن، به سوی آسمان اشاره میکند. از اینرو وقتی نمازگزار در میان دو سجده دعا میکند و میگوید: «رب اغفر لی وارحمنی»، یا هر بار که دعا میکند، با انگشت اشارهاش به آسمان اشاره مینماید؛ زیرا الله عزوجل در آسمان است. و در هر یک از دعاهای تشهد نیز این انگشت را بالا میگیرند؛ هنگام گفتن: «السلام علیک أیُّها النَّبیُّ»، و آن گاه که میگویند: «السَّلام علینا»، و نیز در ابتدای درود و سلامی که در نماز، بر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و خاندان او میفرستند.([9]) یعنی در هر جملهی دعایی، انگشت اشاره را به نشانهی توحید و بالا بودن الله عزوجل بالا میگیرند. رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم انگشت اشاره و میانهاش را با اندکی فاصله در کنار هم قرار داد و این نکته را بیان فرمود که او و سرپرست یتیم، در بهشت، اینگونه خواهند بود. یعنی در کنار هم یا نزدیک به هم. این، بیانگر اهمیت والای سرپرستی از یتیمان است. منظور از سرپرستی یتیم، اینست که انسان، به تربیت دینی و دنیوی او و نیز به تحصیل و آموزش او رسیدگی کند و نیازهای مادی و معنوی او را تأمین نماید.
یتیم، به کسی گفته میشود که قبل از بلوغ، پدرش را از دست بدهد؛ یعنی یتیم، همینکه بالغ شد، دیگر یتیم نیست. مادرمرده یا کودکی که مادرش را از دست داده است، یتیم محسوب نمیشود.
حدیث بعدی، یعنی حدیث ابوهریرهt نیز بیانگر اجر و پاداشیست که به سرپرست یتیم میرسد.
و اما در حدیث سوم؛ پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرموده است: «مسکین (بینوا)، کسی نیست که یک یا دو دانهی خرما، و یک یا دو لقمه، او را (از درب خانهها) برمیگرداند؛ مسکین، در حقیقت کسیست که مناعت دارد (و گدایی نمیکند)».
آری؛ مسکین حقیقی، کسیست که دست گدایی پیش این و آن دراز نمیکند. همانطور که الله متعال، میفرماید:
﴿یَحۡسَبُهُمُ ٱلۡجَاهِلُ أَغۡنِیَآءَ مِنَ ٱلتَّعَفُّفِ﴾ [البقرة: ٢٧٣]
از بس مناعت دارند، افراد بیخبر آنان را ثروتمند میپندارند.
لذا مسکین حقیقی، گدایی نمیکند و مردم نیز از حالش باخبر نیستند که به او کمک کنند. لذا باید مستمندان واقعی را شناسایی نماییم و مهر و کمکِ خود را از آنها دریغ نکنیم.
در این حدیث بدین نکته اشاره شده که هر مستمندی باید صبر و شکیبایی پیشه سازد و چشم به راهی گشایشی از سوی الله عزوجل باشد و دست گدایی، پیشِ مردم دراز نکند؛ معلوم نیست که کمکش کنند یا نه؛ زیرا اگر انسان، دل به مخلوق ببندد، به مخلوقی چون خود واگذار میشود. همانطور که در حدیث آمده است: «هرکس، به چیزی تعلق خاطر پیدا کند، به آن وابسته و واگذار میشود».([10]) هرکس، دل به مخلوق ببنند، خالق را از یاد میبرد؛ لذا همواره بر الله توکل کنید و امور خود را به او بسپارید و بیم و امید شما به او باشد. بهیقین اگر بر الله توکل کنید، الله برای شما کافیست. همانطور که میفرماید:
﴿وَمَن یَتَوَکَّلۡ عَلَى ٱللَّهِ فَهُوَ حَسۡبُهُۥٓۚ﴾ [الطلاق : ٣]
و هر کس بر الله توکل کند، الله برایش کافیست.
هرچه الله برای ما مقدّر کرده باشد، به ما میرسد و چیزی مانعش نمیشود. از اینرو هر مسکین و بینوایی، باید صبر و شکیبایی پیشه نماید و بر او واجب است که دستِ نیاز پیش مردم، دراز نکند؛ مگر اینکه حالتی اضطراری پیش آید. زیرا در شرایط اضطراری، خوردن مردار جایز است، پس چه رسد به دراز کردن دست نیاز پیش دیگران. ولی تا زمانی که با خوردن تکهای نان یا دانهای خرما، قوت لایموت فراهم میشود، نباید دست نیاز پیش مردم دراز نماید. زیرا این امر، برای او عادی میشود و به گدایی عادت میکند؛ در نتیجه روز قیامت در حالی برانگیخته میشود که گوشتی بر سیمای او وجود ندارد. پس وای به حالِ کسانی که به گدایی عادت کردهاند؛ آنها که خود ثروتمندند و وقتی میمیرند، گنجینهای از طلا و نقره و پولهای قدیمی و جدید از خود به جا میگذارند! ولی وقتی آنها را در زمان حیاتشان میبینیم، گمان میکنیم کسی از آنها فقیرتر نیست. چون با ادا و اطوارِ خویش، خود را فقیر نشان میدهند و مردم را با گدایی کردن، اذیت میکنند. برخی هم توقع زیادی دارند؛ هیچ ندارند، ولی میخواهند مانند ثروتمندان زندگی کنند و خانه و ماشین آنها، مانند خانه و ماشین ثروتمندان باشد و مانند ثروتمندان، لباس بپوشند! این، سبکسری و بیخردیست: «الْمُتَشَبِّعُ بِمَا لَمْ یُعْطَ کَلابِسِ ثَوْبَیْ زُورٍ».([11]) یعنی: «هرکس بهدروغ چنین وانمود کند که از نعمتی برخوردار شده، مانند کسیست که پیراهن و شلواری دروغین به تن کرده (که اندازهاش نیست)». لذا به آنچه که خداوند عزوجل به شما داده است، قانع باشید؛ یعنی دخل و خرج شما، با هم مطابقت داشته باشد.
لذا این، اشتباه است که کسی، چشمبسته و بدون واقعنگری یا بدون در نظر گرفتنِ وضعیت مالیاش، بخواهد زندگیاش را در سطح زندگی ثروتمندان قرار دهد و برای این منظور، دستِ نیاز پیش کسی دراز کند تا خانه و ماشینی چون خانه و ماشین ثروتمندان، خریداری کند یا همه چیز زندگیاش را بهنسیه بخرد و سپس نزد فروشندگان برود و عذرخواهی نماید و بگوید: چه کنم؟ کفِ دستم مو ندارد. چرا از اول، فکرش را نکرد؟! این، اشتباهِ بزرگیست که آدم، بدینشکل خود را زیرِ بارِ قرض ببرد. به آنچه دارید و به آنچه الله عزوجل به شما داده است، قانع باشید و از الله متعال بخواهید آنقدر از مال دنیا به شما بدهد که شما را از دیگران، بینیاز کند و باعث طغیان و سرکشی شما نشود. الله متعال، به همهی ما توفیق و عافیت عنایت نماید.
***
270- وعنه عَنِ النَّبیِّ صلی الله علیه و آله و سلم قال: «السَّاعِی علَى الأَرْمَلَةِ وَالمِسْکِینِ کَالمُجاهِدِ فی سبیلِ اللَّه». وأَحْسُبهُ قال: «وَکَالْقائِمِ الَّذی لا یَفْتُر، وَکَالصَّائِمِ لا یُفْطِرِ» [متفقٌ علیه]([12])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «کسی که در جهت تأمینِ افرادِ بیسرپرست (مانند زنان بیوه) و مستمندان، تلاش میکند، مانند مجاهدِ راه خداست»، و گمان میکنم، فرمود: «مانند کسیست که شبها را بدون خستگی، در قیام و عبادت سپری مینماید و نیز مانندِ روزهداریست که افطار نمیکند (و همواره روزه میگیرد)».
شرح
مؤلف رحمه الله ، در باب عطوفت و مهروزری به یتیمان، مستعفان و مستمندان و امثال آنها، این فرمودهی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را ذکر کرده است که: «هرکس، در جهت تأمین افراد بیسرپرست (مانند زنان بیوه) و مستمندان تلاش میکند، مانندِ مجاهد راه الله است». راوی میگوید: گمان میکنم که فرمود: «مانند کسیست که شبها را بدون خستگی، در قیام و عبادت سپری مینماید و نیز مانندِ روزهداریست که افطار نمیکند (و همواره روزه میگیرد)».
در حدیث، واژهی «ساعی» آمده است؛ یعنی شخصی که برای تدمین نیازهای چنین افرادی، تلاش میکند. «ارمله»، به کسانی گفته میشود که سرپرستی ندارند؛ مرد باشند یا زن. مانندِ بیوهزنان. البته تلاش و کوششِ انسان برای تدمین نیازهای خانوادهاش، در این معنا میگنجد. یعنی کسی که نیازهای خانوادهاش را که تأمین میکند، مانند کسیست که در جهت تأمین نیازهای مستمندان و افرادِ بیسرپرست تلاش مینماید و سزاوارِ این نوید بزرگ میگردد و مانندِ مجاهدِ راهِ خداست یا همانند شبزندهداریست که خسته نمیشود و مثلِ روزهداریست که افطار نمیکند.
این حدیث، بیانگر جهل و ناآگاهی آن دسته از افرادیست که بدون توجه به حقوق همسر و خانوادهی خویش، آنها را بدون سرپرست، رها میکنند و به نام دعوت، به مناطق مختلف میروند و بدینسان خانوادههایشان که کسی را ندارند، در معرض مشکلات فراوانی قرار میگیرند. این افرادِ ناآگاه و بیعلم، بدون هیچ ضرورتی به نامِ دعوت، در روستاها و شهرها میگردند و گمان میکنند که این کار، از ماندن در میان خانواده و رسیدگی به نیازهای مادی و معنوی آنها بهتر و برتر است! حال آنکه تربیت و پرورشِ فرزندانشان، بهمراتب مهمتر و برتر میباشد. اینها به اشتباه بزرگی دچار شدهاند. زیرا رسیدگی به خانواده و تعلیم و تربیت فرزندان، چیزی نیست که با تصور خروج از خانه بهقصد ارشاد مردم، توجیهپذیرباشد. زیرا خانوادهی هر کسی بیش از دیگران، سزاوارِ ارشاد و خیرخواهی او هستند؛ از اینرو الله متعال فرموده است:
﴿وَأَنذِرۡ عَشِیرَتَکَ ٱلۡأَقۡرَبِینَ ٢١٤﴾ [الشعراء : ٢١٤]
و به خویشاوندان نزدیکت هشدار بده.
ولی کسی که یک یا دو روز و امثال آن، برای دعوت به سوی الله، به جایی میرود و سپس نزد خانوادهاش باز میگردد، ایرادی بر وارد نیست؛ بلکه کار نیک و ارزشمندی انجام میدهد؛ سخنِ ما، دربارهی کسانیست که چهار یا پنج ماه و یا یک سال، خانوادهی خود را رها میکنند و آنان را در معرضِ مشکلات فراوان و توفانهای خانمانبراندازی چون آسیبهای اجتماعی قرار میدهند. بدون شک، اینها، دین را خوب نفهمیدهاند و افرادِ کوتهبینی نسبت به دین و آموزههای دینی هستند. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرموده است: «مَنْ یُرِدِ اللهُ بِهِ خَیْرًا یُفَقِّهْهُ فِی الدِّینِ».([13]) یعنی: «هرکس که الله نسبت به او ارادهی خیر نماید، فهم و بینش دینی، نصیبش میگرداند». لذا فقیه، فهیم و دانا، کسیست که مسایل را بهخوبی درک میکند و نگاهِ سنجیدهای به قضایای مختلف دارد و میداند که از چه راهی و چگونه، به کارهای گوناگون بپردازد و وظایف خود را به انجام برساند.
***
271- وَعَنْهُ عَنِ النَّبیِّ صلی الله علیه و آله و سلم قال: «شَرُّ الطَّعَام طَعَامُ الْولیمةِ، یُمْنَعُها مَنْ یأْتِیهَا، ویُدْعَى إِلَیْهَا مَنْ یَأْبَاهَا، ومَنْ لَمْ یُجِبِ الدَّعْوةَ فَقَدْ عَصَى اللهَ ورَسُولَهُ». رواه مسلم.
وفی روایة فی الصحیحین عن أبی هریرةَt من قوله: «بِئْسَ الطَّعَامُ طَعَامُ الْوَلِیمَةِ یُدْعَى إِلَیْهَا الأَغْنِیَاءُ وَیُتْرَکُ الفُقَرَاءُ».([14])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «بدترین غذا، غذای "ولیمه" است؛ کسی که در آن حضور مییابد، دعوت نمیکنند و کسی را دعوت میکنند که در آن، حضور نمییابد. و هرکس، دعوت را قبول نکند، از الله و پیامبرش نافرمانی کرده است».
در روایتی در «صحیحین» آمده است که ابوهریرهt میگوید: پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «بدترین غذا، غذای "ولیمه" است که ثروتمندان را به آن دعوت میکنند و فقیران را دعوت نمیکنند».
شرح
مؤلف رحمه الله ، حدیثی بدین مضمون نقل کرده که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرموده است: «بدترین غذا، غذای «ولیمه» است؛ کسی که در آن حضور مییابد، دعوت نمیکنند و کسی را دعوت میکنند که در آن، حضور نمییابد. و هرکس، دعوت را قبول نکند، از الله و پیامبرش نافرمانی کرده است». منظور از ولیمه در اینجا، غذای عروسیست و احتمال دارد هر غذایی باشد که دیگران را برای صرف آن دعوت میکنند.
پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بدترین غذا را غذایی دانست که کسی را به آن دعوت میکنند که حضور نمییابد و کسی را که در آن حضور مییابد، دعوت نمیکنند! یعنی ثروتمندان را دعوت میکنند؛ و از آنجا که ثروتمند، نیازی ندارد، این دعوت را نمیپذیرد. ولی فقرا و نیازمندان را دعوت نمیکنند! حال آنکه فقیر، بهخاطرش نیازی که دارد، هرگاه دعوتش نمایند، قبول میکند. چنین ضیافتی، مایهی تقرب میزبان به الله عزوجل نیست. زیرا نیازمندان را که مستحقاند، دعوت نمیکند؛ بلکه ثروتمندان را دعوت مینماید. البته از یاد نبریم که ولیمه، بهویژه غذای عروسی، سنت مؤکده است؛ زیرا پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به عبدالرحمن بن عوفt فرمود: «أَوْلِمْ وَلَوْ بِشَاةٍ»؛ یعنی: «ولیمه بده؛ اگرچه با یک گوسفند». بدینسان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به عبدالرحمنt دستور داد که حتی با چیزِ اندکی مثلِ یک گوسفند هم که شده، ولیمه بدهد. زیرا عبدالرحمن بن عوفt ثروتمند بود و یک گوسفند، برای او چیزی نبود.
پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «هرکس، دعوت را قبول نکند، از الله و پیامبرش نافرمانی کرده است». از اینرو درمییابیم که قبول کردن دعوتِ ولیمه، واجب است؛ زیرا ترکِ یک عمل، در صورتی معصیت است که آن عمل، واجب باشد. البته قبول کردن دعوت، چند شرط دارد:
شرط اول: اینکه دعوتکننده (میزبان)، مسلمان باشد؛ یعنی اگر دعوتکننده مسلمان نباشد، قبول کردن دعوتِ او، واجب، بلکه جایز نیست؛ مگر اینکه مصلحتی در کار باشد. یعنی اگر کافری، شما را به ولیمه یا غذای عروسی و امثال آن، دعوت کرد، اگر مصلحتی مانند جذب او به اسلام وجود داشته باشد، پذیرش دعوت او جایز است. چنانکه یک یهودی، پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را در مدینه دعوت کرد و برای پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نان جو و پیه داغ (جزغاله) آورد. ناگفته نماند که «عدالت» برای قبول کردن دعوت، شرط نیست؛ یعنی قبول کردن دعوتِ «فاسق» جایز است. به عنوان مثال: اگر شخصی سیگاری یا کسی که ریش خود را میتراشد یا فردی که در نماز جماعت، کمتر شرکت میکند، شما را دعوت کرد، دعوت او را قبول کنید. البته مصلحت را در نظر بگیرید و ببینید که اگر عدمِ قبولِ دعوتش، او را به تفکر وامیدارد که چرا دعوتم را قبول نمیکنند و این امر، به شرمندگی و توبهی او میانجامد، دعوتش را نپذیرید؛ اما اگر امیدی به توبهی او نیست، اختیار با شماست که دعوتش را قبول یا رد نمایید. ولی بهتر است که دعوتش را قبول کنید؛ زیرا مسلمان است.
شرط دوم: اینست که مالِ میزبان، حلال باشد؛ یعنی اگر کسب و کارش، حلال نیست و درآمدش از راه حرام مانند رباست، دعوتش را قبول نکنید؛ زیرا مالش، حرام است و انسان باید از خوردن اموال افرادِ حرامخوار، پرهیز کند؛ اگرچه خوردن اموال چنین کسانی یا نشستن بر سرِ سفرهی آنها، حرام نیست. زیرا پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم دعوت یهودیان را قبول کرد و یهودیان، رباخوار بودند. البته این، دلیلِ جواز میباشد؛ و گرنه، تقوا، اینست که از مال چنین کسانی نخورید. همچنین اگر کسی، مالش، آمیخته به حرام باشد، ایرادی ندارد که دعوتش را قبول کنید؛ مانند کسی که تجارتِ حلالی دارد و در عین حال، از راه حرام نیز کسبِ درآمد میکند و اموالِ حلالش را با اموال حرام، میآمیزد. متأسفانه امروزه بسیاری از مردم، چنین حالتی دارند و گاه مشاهده میشود که برخیها، تجارتِ حلالِ خود را با تقلّب و کلاهبرداری، آلوده میگردانند و یا در پارهای از موارد، ربا میخورند؛ یا مانند برخی از کارمندان که انضباط و وجدان کاری ندارند. چنانکه دیر سرِ کار میروند و قبل از پایان وقت، کارِ خود را ترک مینمایند؛ حقوقِ چنین کسانی، حلال نیست و هرچه کمکاری کرده و حقوق گرفتهاند، حرام است؛ زیرا باید به تعهد شغلی خود، عمل کنند.
شرط سوم: اینست که در ضیافت و میهمانی، عمل منکری انجام نشود؛ و گرنه، چنین دعوتی را قبول نکنید. یعنی اگر در میهمانی با سیگار، قلیان و موسیقی و امثال آن، پذیرایی میکنند و شما نمیتوانید از این کارهای حرام، منع نمایید، در این صورت قبول کردن دعوت، جایز نیست؛ ولی اگر میتوانید با حضور خود، از این کارها، بازدارید، بر شما واجب است که چنین دعوتی را بپذیرد؛ به دو دلیل: اول اینکه از منکر نهی کنید و دوم اینکه دعوت برادرِ مسلمان خود را اجابت نمایید. اما اگر نمیتوانید با حضور خود در این میهمانی، از این اعمال زشت منع کنید، شرکت در چنین ضیافتی، حرام است.
شرط چهارم: اینست که میهمان را مشخص کند؛ یعنی بهطور مشخص، بگوید: فلانی! تو را به غذای عروسی دعوت میکنم. اگر بدون ذکر نام یا اشاره به شخصِ معینی، اعلام عمومی کنند و بگویند: «بفرمایید؛ جشن عروسی داریم»، در این صورت حضور در این جشن بر شما واجب نیست؛ زیرا دعوت، عمومیست و شما را بهطور مشخص، دعوت نکردهاند. لذا قبول کردن میهمانی یا دعوت، زمانی بر انسان واجب است که از او بهطور خاص دعوت میکنند و اگر دعوت، عمومی باشد، حضور در آن واجب نیست. البته انسان باید (با رعایت شرایط مذکور) هر دعوتی را قبول کند؛ زیرا پذیرفتن دعوت مسلمان، یکی از حقوق او بهشمار میرود، جز در مواردی که مصلحت یا دلیلی راجح، وجود داشته باشد.
***
272- وعن أَنسt عَنِ النَّبیِّ صلی الله علیه و آله و سلم قال: «مَنْ عَالَ جَارِیتَیْنِ حَتَّى تَبْلُغَا جَاءَ یَومَ القِیامَةِ أَنَا وَهُو کَهَاتَیْنِ» وَضَمَّ أَصَابِعَه. [روایت مسلم]([15])
ترجمه: انسt میگوید: پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «هرکس، دو دختر را سرپرستی کند تا آنکه به سن بلوغ برسند، روز قیامت در حالی (به میدان حشر) میآید که من و او، مانند این دو خواهیم بود» و انگشتانش را کنارِ هم قرار داد.
شرح
این حدیث، نشان میدهد که سرپرستی دختران، فضیلت و اهمیت والایی دارد؛ زیرا با آنکه دختر، سزاوار توجه و رسیدگی بیشتریست، ولی برخی از مردم به او بها نمیدهند و آنگونه که باید و شاید به دختران خود رسیدگی نمیکنند. لذا پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم با قرار دادن انگشتان اشاره و میانهاش در کنار هم، فرمود: «هرکس، دو دختر را سرپرستی کند تا آنکه به سن بلوغ برسند، روز قیامت در حالی (به میدان حشر) میآید که من و او، مانند این دو خواهیم بود». یعنی: چنین شخصی، در بهشت رفیق و همنشین پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم خواهد بود؛ فرقی نمیکند که این دو دختر، فرزندان او باشند یا خواهرانش یا نسبت دیگری با او داشته باشند.
سرپرستی، معمولاً با رسیدگی به نیازهایی چون خوراک، پوشاک، مسکن و امثال آن انجام میشود؛ البته تأمین نیازهای روحی و تغذیهی معنوی دختران نیز در این معنا میگنجد. یعنی انسان به تحصیل و تربیت آنها و نیز راهنمایی و ارشادشان، توجه نماید.
از این حدیث و حدیثِ پیشین، چنین برداشت میشود که انسان، باید به اموری که مایهی تقرب و نزدیکی او به الله عزوجل میباشد، اهمیت بدهد، نه به کارهای بیفایده یا کارهایی که فقط نفع دنیوی دارند؛ بلکه ضمن در نظر گرفتن فواید دنیوی کارها، به منافع اخروی آنها، بیشتر توجه کند.
سن بلوغ، پانزده سالگی یا نمایان شدن نشانههای بلوغ است؛ نشانههای بلوغ، عبارتند از:
1- پایانِ پانزده سالگی.
2- روییدن موهای زیرِ ناف.
3- احتلام.
4- حیض (عادت ماهیانه). بنابراین، اگر دختری، قبل از پانزده سالگی عادت شود، بالغ بهشمار میرود.
***
273- وعن عائشةَ& قالت: دَخَلَتَ علیَّ امْرَأَةٌ ومعهَا ابْنَتَانِ لَهَا تَسْأَلُ فَلَم تَجِدْ عِنْدِى شَیْئاً غَیْرَ تَمْرةٍ واحِدةٍ، فَأَعْطَیْتُهَا إِیَّاهَا فَقَسَمتْهَا بَیْنَ ابنَتَیْهَا وَلَمْ تَأْکُلْ مِنْهَا ثُمَّ قامتْ فَخَرَجت، فَدخلَ النَّبِیُّ صلی الله علیه و آله و سلم عَلَیْنَا، فَأَخْبرتُهُ فقال: «مَنِ ابْتُلِیَ مِنْ هَذِهِ البَنَاتِ بِشَیْءٍ فَأَحْسَنَ إِلَیْهِنَّ کُنَّ لَهُ سِتْراً من النَّارِ». [متفقٌ علیه]([16])
ترجمه: عایشه& میگوید: زنی با دو دخترش به خانهام آمد و چیزی خواست؛ چیزی جز یک دانه خرما در خانهام نبود. دانهی خرما را به او دادم و او، آن را میان دو دخترش تقسیم کرد و خودش چیزی نخورد؛ سپس برخاست و رفت. هنگامی که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نزدمان آمد، ماجرا را برایش بازگو کردم؛ فرمود: «هرکس، بهخاطر (سرپرستی از) چند دختر، آزمایش شود و به آنها نیکی کند، برایش سپری در برابر آتش دوزخ خواهند بود».
شرح
مؤلف رحمه الله ، داستان عجیبی از امالمؤمنین عایشه& نقل کرده است؛ عایشه& میگوید: «زنی با دو دخترش به خانهام آمد و چیزی خواست؛ چیزی جز یک دانه خرما در خانهام نبود. دانهی خرما را به او دادم و او، آن را میان دو دخترش تقسیم کرد». نصف دانهی خرما را به یکی از دخترانش داد و نیمهی دگیر را به آن یکی. عایشه& میگوید: «هنگامی که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نزدم آمد، ماجرا را برایش بازگو کردم؛ فرمود: «هرکس، بهخاطر (سرپرستی از) چند دختر، آزمایش شود و به آنها نیکی کند، برایش سپری در برابر آتش دوزخ خواهند بود». به عبارت دیگر، هر کس، دو دختر داشته باشد آنها را درست تربیت کند، برایش سپری در برابر آتش دوزخ خواهند بود. لذا منظور از ابتلا یا آزمایش در این حدیث، گرفتاری یا بلای بد نیست؛ بلکه منظور، اینست که سرپرستی دو دختر، بر گردنش باشد. همانطور که الله جل جلاله میفرماید:
﴿وَنَبۡلُوکُم بِٱلشَّرِّ وَٱلۡخَیۡرِ فِتۡنَةٗۖ وَإِلَیۡنَا تُرۡجَعُونَ ٣٥﴾ [الانبیاء: ٣٥]
و شما را برای آزمایش با انواع نیک و بد میآزماییم و بهسوی ما بازگردانده میشوید.
لذا کسی که به دخترانش نیکی کند، از آتش دوزخ درامان خواهد بود. زیرا دختران، بیش از سایر فرزندان به توجه و رسیدگی نیاز دارند و نباید به کسب و کار، گماشته شوند؛ چراکه تواناییاش را ندارند و این، وظیفهی مرد است که به کسب و کار بپردازد. الله متعال، میفرماید:
﴿ٱلرِّجَالُ قَوَّٰمُونَ عَلَى ٱلنِّسَآءِ بِمَا فَضَّلَ ٱللَّهُ بَعۡضَهُمۡ عَلَىٰ بَعۡضٖ﴾ [النساء : ٣٤]
مردان، سرپرست زنانند؛ بدان سبب که الله برخی از ایشان را بر برخی دیگر برتری داده است.
لذا مرد وظیفه دارد برای تأمین مخارج خانواده، کار کند و زن، باید به امور خانه و تربیت فرزندانش بپردازد؛ یعنی زن در اسلام چنان جایگاهی دارد که مانند جوامع غربی و غربزدگان، برای کسب و کار نیست. گرچه کسانی که فریفتهی فرهنگ غرب شدهاند، زنان را به تجارت، کسب و کار و فعالیت در دفاتر و اداراتی کشاندهاند که ناگزیر است در جمع مردان، کار کند؛ در غرب و نیز در کشورهایی که از فرهنگ غرب متأثر شدهاند، هرچه زن، زیباتر باشد، شغل و موقعیت بهتری پیدا میکند و مثلاً از مزایای بیشتری برخوردار میشود!
و اما نکاتی که از این حدیث برداشت میشود:
یکم: در یکی از بهترین خانههای پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم ، در خانهی محبوبترین همسرش، چیزی جز یک دانه خرما یافت نمیشود. حال آن که امروزه بر سرِ سفرهی بسیاری از ما چندین نوع غذا وجود دارد. آیا این، بدین معناست که ما، از آنها بهتریم و نزد خدا، محبوبتر؟ نه، به الله سوگند که اینگونه نیست؛ بلکه آنها نزد الله محبوتر بودند و الله، نعمتش را به هرکه بخواهد، ارزانی میدارد. نعمتهایی که ما، امروزه از آن برخوردار شدهایم، آزمونی الهیست که برخی از مردم را به فساد و تبهکاری کشانده و باعث شده که از حق و حقیقت، رویگردان شوند و اینهمه فضل و نعمت الله عزوجل را ناسپاسی کنند و از آنها برای نافرمانی از الله متعال استفاده نمایند.
دوم: این حدیث، بیانگر ایثار و ازخودگذشتگی صحابهy میباشد. عایشه& فقط یک دانه خرما در خانهاش داشت؛ ولی آن بانوی تهید ست را بر خود ترجیح داد. این، در حالیست که ما، با وجود این همه مال و ثروت، به جای کمک به نیازمندان، آنان را از خود میرانیم.
البته مشکل، اینجاست که بسیاری از گدایان، دروغ میگویند و واقعاً نیازمند نیستند و ثروتِ برخی از آنان، از مال و ثروت فلان مسؤول نیز بیشتر است! گاه مشاهده میشود که برخی از گدایان یا کسانی که خود را نیازمند نشان میدهند، همینکه میمیرند، گنجینهای از طلا و نقره و پولهای قدیمی و جدید از خود به جا میگذارند! شگردهایی که برخی از گدایان حرفهای و دروغگو برای ثروتاندوزی بهکار میبرند، باعث شده تا انسان، در تشخیص نیازمندان واقعی، دچار تردید شود و برای کمک به نیازمندان، بهسادگی دست به جیبش نَبَرد.
سوم: از این حدیث چنین برداشت میشود که برخی از صحابهy فقیر بودهاند؛ همانگونه که در میان آنها، افراد ثروتمند نیز وجود داشتند. الله متعال، میفرماید:
﴿أَهُمۡ یَقۡسِمُونَ رَحۡمَتَ رَبِّکَۚ نَحۡنُ قَسَمۡنَا بَیۡنَهُم مَّعِیشَتَهُمۡ فِی ٱلۡحَیَوٰةِ ٱلدُّنۡیَاۚ وَرَفَعۡنَا بَعۡضَهُمۡ فَوۡقَ بَعۡضٖ دَرَجَٰتٖ لِّیَتَّخِذَ بَعۡضُهُم بَعۡضٗا سُخۡرِیّٗاۗ وَرَحۡمَتُ رَبِّکَ خَیۡرٞ مِّمَّا یَجۡمَعُونَ ٣٢﴾ [الزخرف: ٣٢]
آیا آنان، رحمت پروردگارت را تقسیم میکنند؟ ما، روزی و معاش آنها را در زندگی دنیا در میانشان تقسیم کردهایم. و درجه و جایگاه (مادی و فکری) برخی را بر برخی دیگر برتری دادهایم تا بدینسان یکدیگر را به خدمت بگیرند.
اگر این تفاوتها وجود نداشت، یکدیگر را به خدمت نمیگرفتیم یا در صورتی که همه برابر بودیم، دیگر، کسی حاضر نمیشد برای دیگران بنّایی کند و درخواست دیگران را رد میکرد و میگفت: از من میخواهی که برایت خانه بسازم! محال است؛ من نیز مثل تو، مال و ثروت دارم. و اگر بهفرض مثال: به دربی نیاز داشتیم، کسی، آن را برای ما نمیساخت. این تفاوتها، برای اینست که مردم، یکدیگر را به خدمت بگیرند و به هم خدمت کنند.
النّاس للنّاسِ مِن بدو وحاضرة بعضٌ لبعضٍ وإن لم یشعروا خدمُ
«مردم، چه شهری و چه روستایی، (بهطور مستقیم و غیرمستقیم) در خدمتِ یکدیگرند؛ گرچه خود درنیابند».
حتی ثروتمندِ میلیاردِر نیز به فقیر کمک میکند؛ چگونه؟! با وارد کردن خوراکیها، مصالح ساختمانی، انواع نوشیدنی و تأمین دیگر نیازمندیهای مردم در چرخهی تجارت و بازرگانی خود؛ و بدینسان فقرا و تهیدستان نیز در این چرخه، بیبهره نیستند. لذا مردم به یکدیگر نیاز دارند و در خدمتِ هم هستند و این، حکمتِ الله عزوجل میباشد.
چهارم: این حدیث نشاندهندهی فضل و امتیاز کسانیست که با بذل و بخشش و تأمین هزینهها و نیازهای دخترانشان، تعلیم و تربیت آنها و خوشرفتاری با آنان، به آنها نیکی میکنند. زیرا آنان، با توجه به ویژگیهایی که دارند، به توجه و رسیدگی بیشتری نیازمندند.
پنجم: همانگونه که پیشتر گفتم، این حدیث، نشان میدهد که مردان، مسؤول تأمین هزینههای خانواده و زیردستان خود هستند و زنان، به خانه تعلق دارند و باید به کارهای درون خانه و مسایل خانواده رسیدگی کنند یا به مشاغل و کارهایی بپردازند که ویژهی زنان است؛ مانند تدریس در مدارس دخترانه. ولی استخدام زنان به عنوان منشی یا کار و اشتغال آنان در دفاتر و ادارات، در جمع مردان، اشتباه بسیار بزرگیست که پیامدهای ناگواری در پی دارد. بهیاد داشته باشیم که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرموده است: «خَیْرُ صُفُوفِ الرِّجَالِ أَوَّلُهَا وَشَرُّهَا آخِرُهَا وَخَیْرُ صُفُوفِ النِّسَاءِ آخِرُهَا وَشَرُّهَا أَوَّلُهَا».([17]) یعنی: «بهترین صف مردان، صف اول است و بدترین صفِ آنها، صفِ آخِر؛ و بهترین صفِ زنان، صف آخر میباشد و بدترینش، صف اول». زیرا صف اول زنان، به مردان نزدیک است و از اینرو بدترین صف زنان بهشمار میرود؛ ولی از آنجا که آخرین صف زنان، از مردان دور است، بهترین صف برای زنان محسوب میشود. آری؛ زن، بهتر است که عقب بایستد و از امام جماعت، دور باشد؛ اینها، همه بهخاطر دور بودن از مردان است. الله متعال، ما و برادرانِ مسلمانمان را از آنچه که خشم و عذاب او را در پی دارد، محافظت کند.
***
274- وعن عائشةَ& قالت: جَاءَتنى مِسْکِینَةٌ تَحْمِل ابْنتَیْن لها، فَأَطعمتُهَا ثَلاثَ تَمْرَاتٍ، فَأَعطتْ کُلَّ وَاحدَةٍ مِنْهُمَا تَمْرَةً وَرفعتْ إِلى فیها تَمْرةً لتَأَکُلهَا، فَاسْتَطْعَمَتْها ابْنَتَاهَا، فَشَقَّت التَّمْرَةَ الَّتى کَانَتْ تُریدُ أَنْ تأْکُلهَا بیْنهُمَا، فأَعْجبنى شَأْنُها، فَذَکرْتُ الَّذی صنعَتْ لرسول اللَّه صلی الله علیه و آله و سلم فقال: «إنَّ الله قَدْ أَوْجَبَ لَهَا بِهَا الجنَّةَ، أَو أَعْتقَها بِهَا مَن النَّارِ». [روایت مسلم]([18])
ترجمه: عایشه& میگوید: زنی فقیر که دو دخترش را با خود داشت، نزدم آمد؛ سه خرما به او دادم. او، به هر یک از دخترانش، یک خرما داد و یک خرما را به سوی دهانش بُرد تا بخورد؛ دخترانش، دوباره از او غذا خواستند. او، آن خرمایی را که خود میخواست بخورد، در میان دخترانش دو نیمه کرد. من، از کار او تعجب کردم و آن را برای پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بازگو نمودم. فرمود: «الله، با کاری که این زن انجام داد، بهشت را بر او واجب کرد یا با این عملش، او را از آتش دوزخ نجات داد».
275- وعن أبی شُریْحٍ خُوَیْلِدِ بْنِ عَمْروٍ الخُزاعِیِّt قال: قال النَّبیُّ صلی الله علیه و آله و سلم : «اللَّهُمَّ إِنِّى أُحَرِّجُ حَقَّ الضَّعیفینِ الْیَتِیمِ والمرْأَةِ». [حدیث حسن صحیحیست که نسائى با سند نیکو روایت کرده است.]([19])
ترجمه: ابوشریح، خویلد بن عمرو خُزاعیt میگوید: پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «یا الله! من، (از پایمال کردنِ) حق دو ضعیف، یعنی یتیم و زن، بهشدت برحذر میدارم».
276- وعن مُصْعبِ بنِ سعدِ بنِ أبی وقَّاصٍ$ رأَى سعْدٌ أَنَّ لَهُ فَضْلاً علَى مَنْ دُونه، فقال النَّبیُّ صلی الله علیه و آله و سلم : «هَل تُنْصرُونَ وتُرزقُونَ إِلاَّ بِضُعفائِکُم؟» [بخاری، این روایت را همینگونه به صورت «مرسل» نقل کرده است؛ زیرا مصعب بن سعد، تابعیست. حافظ ابوبکر برقانی در «صحیح» خود، این روایت را بهصورت «متصل» از پدر ویt روایت نموده است.]([20])
ترجمه: مصعب بن سعد بن ابیوقاص$ میگوید: سعد، خود را بر افرادی که (از لحاظ مال و ثروت) پایینتر از او بودند، برتر دانست. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «آیا غیر از اینست که بهخاطر مستضعفان (و بینوایان) یاری میشوید و روزی مییابید؟»
277- وعن أبی الدَّرْداءِ عُوَیْمرٍt قال: سمِعتُ رسولَ اللَّه صلی الله علیه و آله و سلم یقول: «ابْغونِی فی الضُّعَفَاء، فَإِنَّمَا تُنْصرُون، وتُرْزقون بضُعفائِکُمْ». [روایت ابوداود با اِسناد نیکو.]([21])
ترجمه: ابودرداء، عویمرt میگوید: از رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم شنیدم که میفرمود: «مرا در میان مستضعفان جستجو کنید؛ زیرا شما بهخاطرِ ضعفا و مستضعفانِ خود، یاری میشوید و روزی مییابید».
شرح
همهی این احادیث، بیانگر همان مضمونیست که پیشتر دربارهی مستضعفان، دختران، یتیمان، و امثال آنان بیان شد. در نخستین حدیث، یعنی حدیث عایشه& داستانی آمده بود که پیش از آن، مشابهش را دیدیم؛ با این تفاوت که در روایت پیشین آمده بود: عایشه& یک خرما به آن بانوی بینوا داد و آن بانو نیز این خرما را در میان دو دخترش، دو نیمه کرد؛ و در این روایت آمده است که عایشه& سه خرما به این زن فقیر داد؛ این زن، به هر یک از دخترانش یک خرما داد و همینکه میخواست سومین خرما را خود بخورد، دخترانش دوباره از او غذا خواستند و او، این خرما را دو نیمه کرد و به دو دخترش داد و بدینسان هر دختری، یک و نیم دانهی خرما خورد و مادرشان، هیچ نخورد. عایشه& داستان را برای پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بازگو کرد. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: : «الله، با کاری که این زن انجام داد، بهشت را بر او واجب کرد یا با این عملش، او را از آتش دوزخ نجات داد». یعنی: از آن جهت که این زن به دو دخترش اینهمه مهر ورزید، الله متعال، بهشت را بر او واجب گردانید. لذا درمییابیم که عطوفت و مهربانی با کودکان، یکی از اسباب ورود به بهشت و رهایی از آتش دوزخ است. الله متعال، به همهی ما توفیق مهرورزی به کودکان، و در نتیجه ورود به بهشت و رهایی از دوزخ را عطا بفرماید.
سه حدیثی که پس از این روایت ذکر شده، بیانگر اینست که مستضعفان و بینوایان، سببی برای برخورداری دیگران از یاری و روزیِ پروردگار هستند؛ یعنی اگر انسان، مهرِ خویش را از مستضعفان دریغ نکند و به آنان مهر بورزد و از آنچه که الله به او داده است، به اینها ببخشد، در برابر بدخواهان و دشمنانش، موفق و پیروز میگردد و در رزق و روزیِ خود، خیر و برکت میبیند. زیرا انسان، هرچه بهخاطر الله عزوجل انفاق کند، الله متعال، عوضش را به او میدهد؛ همانگونه که میفرماید:
﴿وَمَآ أَنفَقۡتُم مِّن شَیۡءٖ فَهُوَ یُخۡلِفُهُۥۖ وَهُوَ خَیۡرُ ٱلرَّٰزِقِینَ ٣٩﴾ [سبأ: ٣٩]
و هرچه انفاق کنید، او عوضش را میدهد؛ و او، بهترین روزیدهنده است.
***
([1]) صحیح بخاری، ش: 7017 و مسلم، ش: 2263 بهنقل از ابوهریرهt.
([2]) بخاری، ش: (2360، 2361، 2362، 2708، 4585)، و مسلم، ش: 2357 بهنقل از عروه بن زبیر.
([3]) صحیح مسلم، ش: 2413.
([4]) صحیح مسلم، ش: 2504.
([5]) صحیح مسلم، ش: 2581 بهنقل از ابوهریرهt. ر.ک: حدیث شمارهی 223 همین کتاب.
([6]) صحیح بخاری، ش: (5304، 6005).
([7]) صحیح مسلم، ش: 2983.
([8]) صحیح بخاری، ش: 4539؛ و صحیح مسلم، ش: 1039.
([9]) بخاری، ش: (831، 835، 1202، 6065، 7381)؛ و مسلم، ش: (402، 403، 404) بهنقل از ابنمسعودt.
([10]) البته در این حدیث به تعویذهایی اشاره شده که برخی از مردم، بر خود میآویزند. ولی این حدیث، مفهومی فراگیر دارد و بیانگر این است که هرکس، به چیزی تعلق خاطر پیدا کند، به آن واگذار میشود. [مترجم]
([11]) بخاری، ش: 5219؛ و مسلم، ش: 2130 بهنقل از اسماء بنت ابیبکر$. و نیز روایت: مسلم، ش: 2129 بهنقل از امالمؤمنین عایشه&.
([12]) صحیح بخاری، ش: 6007؛ و صحیح مسلم، ش: 2982.
([13]) بخاری، ش: (71، 3116، 7312)؛ و مسلم، 1037 بهنقل از معاویه بن ابیسفیان$.
([14]) (271): صحیح بخاری، ش: 5177؛ و صحیح مسلم، ش: 1432.
([15]) صحیح مسلم، ش: 2631.
([16]) صحیح بخاری، ش: 1418؛ و صحیح مسلم، ش: 2629.
([17]) صحیح مسلم، ش: 440، بهنقل از ابوهریرهt.
([18]) صحیح مسلم، ش: 2630.
([19]) السلسلة الصحیحة، ش: 1015؛ و صحیح ابن ماجه، ش: 2967 از آلبانی/.
([20]) صحیح بخاری، ش: 2896.
([21]) صحیح الجامع، ش: 41؛ و السلسلة الصحیحة، ش: 779؛ و صحیح النسائی از آلبانی/، ش: 2979.