84- باب: حیا و فضیلت آن، و تشویق به آراسته شدن به شرم و آزرم
686- عن ابْنِ عُمَرَ رضی الله عنهما أَنَّ رسولَ اللهr مَرَّ عَلَى رَجُلٍ مِنَ الأَنْصَارِ وَهُوَ یَعِظُ أَخَاهُ فی الحَیَاءِ، فَقَالَ رسُولُ اللهr: «دَعْهُ فإِنَّ الْحَیاءَ مِنَ الإِیمانِ». [متفقٌ علیه]([1])
ترجمه: ابنعمر$ میگوید: رسولاللهr از کنارِ یکی از انصار گذشت که برادرش را دربارهی شرم و حیا پند میداد - و میگفت: از شرم و حیای خود، کم کن.- رسولاللهr فرمود: «او را به حالِ خود بگذار؛ زیرا حیا، بخشی از ایمان است».
687- وعن عِمْرانَ بنِ حُصَیْنٍ رضی الله عنهما قال: قال رسول اللهr: «الْحیاَءُ لا یَأْتِی إلاَّ بِخَیْرٍ». [متفق علیه]([2])
وفی روایة لمسلم: «الحَیاءُ خَیْرٌ کُلُّهُ» أوْ قَال: «الحَیَاءُ کُلُّهُ خَیْرٌ».
ترجمه: عمران بن حصین$ میگوید: رسولاللهr فرمود: «حیا نتیجهای جز خیر و خوبی به ارمغان نمیآورد».
و در روایت مسلم آمده است: «شرم و حیا، سراسر خیر و نیکیست».
شرح
مؤلف/ بخشی به نام «ادب» گشوده و ذیل آن، این موضوع را باب کرده است: «حیا و فضیلت آن، و تشویق به شرم و آزرم».
ادب: به منش یا اخلاقی میگویند که انسان بر اساس آن عمل میکند؛ و انواع فراوانی دارد:
بخشندگی، شجاعت، پاکیِ دل، شرح صدر، گشادهرویی و امثال آن. لذا ادب، عبارت است از اخلاق نیکی که انسان، به آن آراسته میشود؛ مانندِ حیا که ویژگی پسندیدهایست.
شرم و حیا، یک ویژگی درونیست که انسان را به انجام کارهای نیک و پسندیده و دوری از کارهای زشت و ناپسند وادار میسازد؛ لذا آدمِ باحیا از انجام کارهایی که بر خلاف کمال و مردانگیست، از مردم شرم میکند و اگر مرتکبِ عمل حرامی شود، نزدِ اللهU شرمنده میگردد؛ همچنین بهخاطر ترک عملِ واجب، از الله متعال حیا مینماید و چون کارِ پسندیدهای را ترک کند، از مردم، خجالت میکشد.
حیا، بخشی از ایمان است؛ چنانکه ابنعمر$ میگوید: رسولاللهr از کنارِ یکی از انصار گذشت که برادرش را دربارهی شرم و حیا پند میداد. رسولاللهr فرمود: «حیا، بخشی از ایمان است».
رسولاللهr در حدیثی دیگر فرموده است: «ایمان، هفتاد و اندی بخش دارد که برترینش، گفتن "لاإلهإلاالله" میباشد و پایینترین بخشِ ایمان، برداشتن خار و خاشاک (و هر چیز آزاردهندهای) از سرِ راه است و شرم و حیا، بخشی از ایمان بهشمار میرود».([3])
میبینیم که انسان باحیا، سر به راه است و راهِ درست و مستقیم را میرود؛ نه سبک راه میرود که سرزنش شود و نه خود را موشمردگی میزند که سزاوار نکوهش گردد؛ بلکه وقار و متانت دارد و وقتی سخن میگوید، مؤدبانه حرف میزند و در حدّ توانش سخنان سنجیده و پسندیدهای میگوید.
اما آدمِ بیحیا، هر کاری که بخواهد، انجام میدهد؛ چنانکه در حدیث صحیح آمده است: «إِنَّ مِمَّا أَدْرَکَ النَّاسُ مِنْ کَلامِ النُّبُوَّةِ الأُولَى: إِذَا لَمْ تَسْتَحْیِ فَاصْنَعْ مَا شِئْتَ»؛([4]) یعنی: «یکی از سخنانی که مردم از پیامبران گذشته گرفتهاند، اینست که: اگر حیا نداری، هر چه خواهی کن».
پیامبرr از دوشیزگان زیرِ چادر، شرم و حیای بیشتری داشت؛ اما از بیان حق و حقیقت، شرم نمیکرد و بیآنکه از کسی پروا کند، حق را آشکارا بیان مینمود. البته آنجا که حق ضایع نمیشد، از همه باحیاتر بود. لذا سعی کنیم خود را به شرم و حیا و دیگر ارزشهای اخلاقی بیاراییم.
***
688- عن أبی هُریرةَt أنَّ رسولَ اللهr قال: «الإیمَانُ بِضْعٌ وسبْعُونَ، أوْ بِضْعٌ وَسِتُّونَ شُعْبةً، فَأَفْضَلُها قوْلُ لا إله إلاَّ الله، وَأدْنَاها إمَاطةُ الأَذَى عنَ الطَّرِیقِ، والحیاءُ شُعْبَةٌ مِنَ الإیمَانِ». [متفق علیه]([5])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «ایمان، هفتاد و اندی یا شصت و اندی بخش دارد که برترینش، گفتن «لاإلهإلاالله» میباشد و پایینترین بخشِ ایمان، برداشتن خار و خاشاک (و هر چیز آزاردهندهای) از سرِ راه است و شرم و حیا، بخشی از ایمان بهشمار میرود».
شرح
مؤلف/ حدیثی بدین مضمون نقل کرده است که ابوهریرهt میگوید: پیامبرr فرمود: «ایمان، هفتاد و اندی یا شصت و اندی بخش دارد». راوی شک کرده است که آیا پیامبرr هفتاد و اندی فرمود یا شصت و اندی؟ فرمود: «برترین بخش ایمان، گفتن «لاإلهإلاالله» میباشد و پایینترین بخشِ آن، برداشتن خار و خاشاک (و هر چیز آزاردهندهای) از سرِ راه است و شرم و حیا، بخشی از ایمان بهشمار میرود». آخرین بخش حدیث، شاهد موضوع است.
پیامبرr در این حدیث بیان فرموده که ایمان، بخشهای فراوانی دارد؛ هفتاد و چند بخش یا شصت و چند بخش. البته رسولاللهr همهی این بخشها را بیان نفرمود تا انسان، خود برای شناخت آنها تلاش کند و نصوص و متون کتاب و سنت را برای شناسایی بخشهای گوناگون ایمان، مورد مطالعه و بررسی قرار دهد و به آموختههایش از کتاب و سنت عمل نماید. مواردِ زیادی در قرآن و سنت وجود دارد که الله و پیامبرش به صورت مبهم ذکر کردهاند؛ حکمتش اینست که انسانهای مشتاق و علاقهمند از افرادِ بیعلاقه، جدا شوند.
به عنوان مثال: شب قدر در دههی اخیر رمضان یا در هفت شبِ پایانی این ماه مبارک است؛ اما بهطور دقیق مشخص نیست که کدام شب میباشد تا مردم با اشتیاق بیشتری به امید این شب، همهی شبها را در عمل و عبادت سپری کنند. زیرا اگر شب قدر مشخص بود، مردم همان شب را عبادت میکردند و از سایر شبها غافل میشدند. ساعت پذیرش دعا در روز جمعه نیز همینگونه است: «فِیهَا سَاعَةٌ لا یُوافِقُهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ وَهُوَ قَائِمٌ یُصَلِّی یَسْألُ اللهَ شَیْئًا، إِلا أعْطَاهُ إیّاهُ».([6]) یعنی: «در روز جمعه ساعتی وجود دارد که اگر بندهی مسلمان در آن لحظه نماز بخواند و دعا کند، الله متعال دعایش را میپذیرد و خواستهاش را برآورده میسازد». البته این ساعت یا این لحظه نیز مبهم و نامشخص است تا مردم برای یافتن آن، تلاش نمایند و لحظات و بخش زیادی از این روز را در نماز و دعا سپری نمایند. چنانکه در هر شب نیز چنین لحظهای برای اجابت دعا وجود دارد و هرکس در آن لحظه دعا کند، دعایش پذیرفته میشود.
پیامبرr همچنین فرموده است: «إِنَّ لِلَّهِ تِسْعَةً وَتِسْعِینَ اسْمًا مِائَةً إِلاَّ وَاحِدًا، مَنْ أَحْصَاهَا دَخَلَ الْجَنَّةَ».([7]) یعنی: «الله نود و نه اسم دارد؛ یعنی یکی کمتر از صد. هر کس آنها را برشمارد، وارد بهشت میشود». و این نود و نه اسم را ذکر نکرد تا برای شناخت آنها در متون کتاب و سنت تلاش کنیم و از این فضیلت بزرگ برخوردار شویم. البته روایتی که در آن، نود و نه اسم، ذکر شده، ضعیف است؛ لذا حجت نیست.
اینکه رسولاللهr فرمود: «ایمان، هفتاد و اندی یا شصت و اندی بخش دارد»، و بخشهای مختلف آن را ذکر نکرد، برای اینست که ما برای شناخت این بخشها در کتاب و سنت به بررسی بپردازیم و سپس به آنها عمل کنیم. این، از فرزانگی و حکمتیست که اللهU به پیامبرش عنایت فرمود.
پیامبرr دربارهی بخشهای ایمان فرموده است: «برترینش، گفتن "لاإلهإلاالله" میباشد». اگر هفت آسمان و هفت زمین و همهی مخلوقات را بسنجند، باز هم این کلمهی بزرگ بر همهی آنها برتری مییابد؛ زیرا بزرگترین کلمه، یعنی کلمهی توحید است که انسان با گفتن آن، مسلمان میشود و اگر از گفتن آن امتناع ورزد، کافر میگردد. پس "لاإلهإلاالله" حدّ فاصل میان کفر و ایمان است. از اینرو والاترین و برترین بخش ایمان بهشمار میآید. "لاإلهإلاالله" یعنی معبود برحق و راستینی جز الله وجود ندارد و همهی معبودانی که جز الله یکتا و بیهمتا پرستش میشوند، باطلند و الله، یگانه معبود بر حق است. لذا اللهU حق است؛ همانگونه که میفرماید:
﴿ذَٰلِکَ بِأَنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلۡحَقُّ وَأَنَّ مَا یَدۡعُونَ مِن دُونِهِۦ هُوَ ٱلۡبَٰطِلُ وَأَنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلۡعَلِیُّ ٱلۡکَبِیرُ ٦٢﴾ [الحج : ٦٢]
زیرا الله، (پروردگار) برحق و راستین است و بیگمان آنچه جز او میخوانند، باطل میباشد و بهراستی الله، والای بزرگ است.
ایمان به این توحیدِ بزرگ، یعنی ایمان به اینکه معبود راستینی جز الله وجود ندارد، شاملِ این اعتقاد نیز میشود که: خالقی جز الله، رازقی جز الله، و مدبّری جز الله وجود ندارد و هیچکس جز الله، مالک نفع و ضرر نیست.
ایمان به توحید بزرگ، ایمان به اسماء و صفات الاهی را نیز در برمیگیرد؛ لذا تنها کسی پرستش میشود که شایستهی عبادت و پرستش است و کسی جز خالقU شایستهی عبادت و پرستش نیست. ازاینرو "لاإلهإلاالله" برترین بخش ایمان است و کسی که فرجامش، با گفتن این کلمهی بزرگ باشد، در جرگهی بهشتیان قرار میگیرد. زیرا در حدیث آمده است: «مَن کان آخِرُ کَلامِهِ مِن الدُّنیا لا إله إلا الله دَخَلَ الجَنَّةَ».([8]) یعنی: «هرکس، آخرین سخنش در دنیا "لاإلهإلاالله" باشد، وارد بهشت میشود». از الله متعال میخواهیم که خاتمهی ما را با گفتن این کلمهی بزرگ قرار دهد؛ بهیقین او، بر هر کاری توانست.
«و پایینترین بخشِ ایمان، برداشتن خار و خاشاک (و هر چیز آزاردهندهای) از سرِ راه است». لذا به گستردگی دامنهی ایمان پی میبریم و درمییابیم که دامنهی ایمان، همهی کارهای نیک و شایسته را در برمیگیرد.
«و شرم و حیا، بخشی از ایمان بهشمار میرود». شرم و حیا، نوعی سر به زیر بودنِ درونیست که انسان را از انجامِ کارهایی که مردم نمیپسندند، شرمنده میکند و بر دو گونه است: شرم از خدا، و شرم از خلق خدا؛ شرم از خدا، بنده را بر آن میدارد که از اللهU اطاعت کند و از معصیت و نافرمانیِ او دوری نماید. نتیجهی شرم از خلق خدا، بزرگمنشی و مردانگیست؛ یعنی کسی که از خلق خدا شرم کند، کارهایی انجام میدهد که از نظرِ مردم، نیک و پسندیده است و از انجامِ کارهایی که مردم، بد میدانند، دوری مینماید. هر دو نوع شرم و حیا، جزو ایمان است. از پیامبرr دربارهی ایمان سؤال شد که چیست؟ فرمود: «أَنْ تُؤْمِن بِالله وملائِکَتِه وکُتُبِهِ ورُسُلِه والْیومِ الآخِر، وتُؤمِنَ بالْقَدَرِ خَیْرِهِ وشَرِّه».([9]) فرمود: «ایمان، اینست که به الله، و فرشتگانش، و کتابهایش، و پیامبرانش و روز قیامت (آخرت) و نیز به تقدیر خیر و شر از سوی الله، ایمان و باور داشته باشی». از جمعبندی این دو حدیث، بدین نتیجه میرسیم که همانگونه که اهلسنت و جماعت، معتقدند، ایمان شامل عقیده، گفتار و کردار میشود؛ به عبارت دیگر، ایمان یعنی عمل قلبی - عقیده و کردار قلبی- و نیز اقرار به زبان و عمل با اندام و جوارح. گفتنِ "لاإلهإلاالله"، اقرار به زبان است؛ و برداشتن خار و خاشاک (و هر چیز آزاردهندهای) از سرِ راه، عمل با اندام و جوارح میباشد و شرم و حیا، عملی قلبیست و ایمان به فرشتگان و کتابهای الاهی، اعتقادِ قلبیست». پس همانگونه که اهل سنت و جماعت معتقدند ایمان شاملِ چهار بخش میشود: اعتقاد قلب، عمل قلب، اقرار به زبان و عمل با اندام و جوارح. چنانکه دلایل فراوانی از کتاب و سنت در اینباره وجود دارد.
در این حدیث به فضیلت برداشتن خار و خاشاک و هر چیزِ آزاردهندهای از سرِ راه تصریح شده است؛ زیرا چنین عملی، بخشی از ایمان است. پس به انجامِ چنین عملی اهمیت دهید تا بر ایمانتان افزوده شود و به کمالِ ایمان دست یابید. هرگاه در مسیر میروید و سنگ، شیشه، چوب، میخ و خاری میبینید، آن را بردارید؛ زیرا چنین عملی جزو ایمان است. اما اگر ماشین را وسط خیابان متوقف کنید یا به هر طریقی سدّ معبر نمایید، در حقیقت چیزِ آزاردهندهای سرِ مردم گذاشتهاید و این، در ایمانِ انسان، خلل ایجاد میکند. زیرا همانطور که برداشتن اشیای آزاردهنده از سرِ راه، عبادت و بخشی از ایمان است، گذاشتنِ هر چیزِ آزاردهندهی در مسیر مردم، معصیت و مخالفِ ارزشهای ایمانیست که مایهی نقص ایمان میباشد. پس بر همهی ما واجب است که زندهدل باشیم و چنین مسایلی را درک کنیم و به آن اهمیت دهیم.
برخی از مردم بدون توجه ماشینِ خود را هر جا که شد، پارک میکنند؛ اما هیچ اهمیت نمیدهند که این کار، رفت و آمد مردم یا سایر خودروها را مختل میکند. این، ویژگی مؤمن نیست؛ بلکه مؤمن، زندهدل است و چنین مسایلی را درک میکند و به آن اهمیت میدهد؛ لذا برای مردم همان چیزی را میپسندد که برای خود میپسندد. پس چرا و چگونه برخی از مردم، ماشین خود را هر طور یا هرجا که شد، پارک میکنند و مسیرِ رفت و آمد دیگران را میبندند؟! حتی ماشین خود را در خیابانِ کمعرض جلوی درب مسجد میگذارند؛ آنهم روز جمعه! لذا وقتی مردم از مسجد بیرون میآیند، راه، بسته یا تنگ است.
لذا به برداشتنِ چیزهای آزاردهنده از مسیر رفت و آمد مردم، اهمیت دهید و اگر امکان برداشتن آن برای شما وجود داشت، مثلاً سنگِ بزرگی بود یا امثال آن، با ارگانهای ذیربط مثلِ شهرداری تماس بگیرید و موضوع را پیگیری کنید. این، یعنی همکاری با یکدیگر در مسیر تقوا و پرهیزگاری. شرم و حیا، بخشی از ایمان است و کسی که حیا دارد، نزدِ مردم سخنان بیشرمانه نمیگوید یا کارهای بیشرمانه انجام نمیدهد؛ بلکه سنگین، متین و باوقار است.
***
689- وعن أبی سعید الخُدْرِیِّt قال: کانَ رسولُ اللهr أَشَدَّ حَیَاءً مِنَ الْعَذْرَاءِ فی خِدْرِهَا، فَإذَا رأى شَیْئًا یَکْرَهُهُ عَرَفْنَاهُ فی وَجْهِهِ. [متفقٌ علیه]([10])
ترجمه: ابوسعید خدریt میگوید: رسولاللهr از دوشیزگان پردهنشین شرم و حیای بیشتری داشت و وقتی چیزی میدید که دوست نداشت، از تغییر چهرهاش متوجه میشدیم. (اما به سبب شرم، چیزی نمیگفت.)
[قَالَ العلماءُ: حَقِیقَةُ الحَیَاءِ خُلُقٌ یَبْعَثُ عَلَى تَرْکِ القَبِیحِ ، وَیَمْنَعُ مِنَ التَّقْصِیرِ فی حَقِّ ذِی الحَقِّ. وَرَوَیْنَا عَنْ أَبی القاسم الْجُنَیْدِ رَحِمَهُ اللهُ، قَالَ : الحَیَاءُ: رُؤیَةُ الآلاءِ - أیْ النِّعَمِ - ورُؤْیَةُ التَّقْصِیرِ، فَیَتَوَلَّدُ بَیْنَهُمَا حَالَةٌ تُسَمَّى حَیَاءً.]
[ترجمه: علما گفتهاند: حیا در حقیقت، خوی و سرشتیست که انسان را به ترکِ اعمال زشت برمیانگیزد و از کوتاهی در ادای حقِّ صاحبان حقوق باز میدارد. از ابوالقاسم، جنید/ روایت کردهایم که گفته است: حیا، دیدنِ نعمتها و مشاهدهی کوتاهیهای خویشتن است و در میان آن دو، حالتی پدید میآید که شرم و حیا نامیده میشود.]
شرح
نووی/ در باب شرم و حیا و فضیلت آن، سخنی بدین مضمون از ابوسعید خدریt نقل کرده که فرموده است: «رسولاللهr از دوشیزگان پردهنشین شرم و حیای بیشتری داشت». دخترِ زیرِ چادر یا زنِ پردهنشینی که ازدواج نکرده است، بیش از سایر زنان، شرم و حیا دارد؛ زیرا با مردان ارتباط و معاشرت نداشته و شرم و حیایش نریخته است؛ اما رسولاللهr از دخترانِ زیرِ چادر نیز شرم و حیای بیشتری داشت. اما وقتی چیزی میدید که خوشَش نمیآمد، از روی شرم و حیا چیزی نمیگفت؛ اما از چهرهاش مشخّص میشد که از آن، خوشَش نیامده است.
مؤمن نیز باید اینگونه باشد؛ یعنی شرم و حیا داشته باشد، بیشرمی و سبکسری نکند و عملی انجام ندهد که باعث خجالت و شرمندگیاش شود یا انگشت نقد و انتقاد یا خردهگیریِ دیگران را به سوی خود دراز کند؛ البته این بدین معنا نیست که مؤمن، احساس و عاطفه ندارد؛ بلکه اگر مسألهی ناراحتکنندهی ببیند، متأثر میشود؛ زیرا شعور و احساس دارد و کودن و بیاحساس نیست. متأثر شدن، خوب است؛ اما باید آنقدر شرم و حیا داشته باشیم که واکنشِ بیشرمانهای از ما سر نزند.
ناگفته نماند که شرم و حیا، نباید مانع از پرسیدن سؤالهایی شود که دانستنِ آن واجب است؛ خودداری از پرسیدنِ سؤالهای دینی، حیا نیست؛ بلکه نشانهی ناتوانی و ضعف است. زیرا الله متعال از بیان حق و حقیقت، شرم نمیکند.
امالمؤمنین عایشه& میگوید: «زنان انصار، چه زنان خوبی هستند؛ شرم و حیا آنها را از تفقه و پژوهش در دین باز نمیدارد».([11]) به همین خاطر، گاه یک زن نزد پیامبرr میآمد و سؤالی میپرسید که مردان از ذکر آن، خجالت میکشند. لذا انسان باید دربارهی دینش بپرسد و خجالت نکشد.
چنانکه ماعز بن مالکt نزد پیامبرr آمد و به ارتکاب زنا، اقرار کرد. او اعتراف نمود و گفت: مرتکب زنا شدهام. اما پیامبرr از او روی گرداند. دوباره اعتراف کرد؛ باز هم پیامبرr از او روی گرداند. باری دیگر آمد و اعتراف نمود. پیامبرr به امید اینکه توبهاش را به درگاه خداوندU ببرد و الله متعال نیز توبهاش را بپذیرد، از او روی میگرداند و به اعترافش ترتیب اثر نمیداد. و چون مرتبهی چهارم نزد پیامبرr آمد، ایشان به بررسی موضوع پرداخت و از او پرسید: «آیا دیوانه شدهای؟» گفت: «خیر، ای رسولخدا!». فرمود: «آیا میدانی زنا چیست؟» پاسخ داد: بله؛ یعنی انسان همان عمل جایزی را که با همسرش انجام میدهد، با زنی بیگانه که حرام است، انجام دهد. رسولاللهr بدون کنایه و با صراحت تمام از او پرسید: «أَنِکْتَهَا؟» یعنی بدون کنایه یا بیآنکه از این عمل به جماع و همبستری و امثال آن تعبیر کند، از او پرسید که آیا دخول انجام شده است؟ ماعزt اقرار نمود و گفت: بله. رسولاللهr پرسید: «حَتَّى غَابَ ذَاکَ مِنْک فِی ذَلِکَ مِنْهَا کَمَا یَغِیبُ الْمِرْوَدُ فِی الْمُکْحُلَةِ وَالرِّشَاءُ فِی الْبِئْرِ؟»([12])یعنی: «آیا بهگونهای که آلتِ تناسلیِ تو در آلت تناسلیِ او فرو رفت؛ مانندِ میلِ سرمه که در سرمهدان فرو میرود و طنابِ دلو که وارد چاه میشود؟» پاسخ داد: بله.
چنین سخنانی گرچه در اصلِ خود شرمآور است، اما در چنین مواردی که هدف، روشن شدن حقیقت است، نباید از گفتنِ آن شرم کرد. چنانکه امسلیم& نزد پیامبرr آمد و عرض کرد: ای رسولخدا! الله متعال از بیان حق شرم نمیکند؛ اگر زنی احتلام شود، آیا غسل بر او واجب است؟ فرمود: «نَعَم إِذَا رَأَتِ الْمَاءَ».([13]) یعنی: «بله؛ هنگامی که آب ببیند». گاه مرد نیز از طرحِ چنین پرسشی خجالت میکشد؛ بهویژه اگر در میانِ جمع باشد. اما امسلیم& که میخواست حکم شرعیاش را بداند، این سؤال را پرسید و شرم و حیا او را از پژوهش و تفقه در دین باز نداشت.
لذا شرم و حیایی که انسان را از پرسیدن دربارهی مسایل شرعی باز دارد، شرم و حیا نیست؛ بلکه ترس و ناتوانی، و از سوی شیطان است. پس بدون خجالت و شرمندگی مسایل دینی خود را بپرسید. البته ناگفته پیداست که شرم و حیا در رابطه با مسایل غیرواجب، از بیشرمی و بیحیایی بهتر است: «إِنَّ مِمَّا أَدْرَکَ النَّاسُ مِنْ کَلامِ النُّبُوَّةِ الأُولَى: إِذَا لَمْ تَسْتَحْیِ فَاصْنَعْ مَا شِئْتَ».([14]) یعنی: «یکی از سخنانی که مردم از پیامبران گذشته گرفتهاند، اینست که: اگر حیا نداری، هر چه خواهی کن».
بیشرمیِ برخی از مردم به جایی رسیده که در کوچه و خیابان سخنان بیشرمانهای میگویند یا کارهای بیشرمانهای انجام میدهند. خلاصه اینکه انسان باید، شرم و حیا داشته باشد؛ اما برای دانستن مسایل دینیاش یا برای درک حقیقت، خجالت نکشد.
***
([1]) صحیح بخاری، ش: 24؛ و صحیح مسلم، ش: 36.
([2]) صحیح بخاری، ش: 6117؛ و صحیح مسلم، ش: 37.
([3]) ر.ک: حدیث شمارهی 127.
([4]) بخاری، ش: 3484، 6120.
([5]) صحیح مسلم، ش: 35؛ و صحیح بخاری، ش: 9. [این حدیث پیشتر بهشمارهی 127 ذکر شد. (مترجم)]
([6]) بخاری، ش: (935، 5295)؛ و مسلم، ش: (757، 852).
([7]) بخاری، ش: (2736، 7392)؛ و مسلم، ش: 2677.
([8]) صحیح است؛ روایت: ابوداود (3116)؛ احمد در مسندش (5/233، 247) بهنقل از معاذt.
([9]) صحیح مسلم، ش: 8. [ر.ک: حدیث شمارهی 61. (مترجم)]
([10]) صحیح بخاری، ش: (3562، 6102)؛ و صحیح مسلم، ش: 2320.
([11]) مسلم، ش: 332.
([12]) روایت ابوداود، ش: 4428؛ اصل این روایت در صحیحین نیز آمده است.
([13]) بخاری، ش: (130، 282، 3328، 6091، 6121)؛ و مسلم، ش: 313.
([14]) بخاری، ش: 3484، 6120.