99- باب: استحبابِ مقدم قرار دادن راست در همهی کارهای محترم
مانندِ وضو، غسل، تیمم، پوشیدن لباس و کفش و جوراب و شلوار، و ورود به مسجد، مسواک زدن، سرمه کشیدن، ناخن گرفتن، کوتاه کردن سبیل، گرفتن موی زیرِ بغل، تراشیدنِ سر، سلامِ پایان نماز، خوردن و آشامیدن، دست دادن با یکدیگر، دست کشیدن بر حجرالاسود، بیرون آمدن از دستشویی، دادن و گرفتنِ اشیا و دیگر کارهای اینچنینی؛ و مستحب بودن تقدیمِ چپ در کارهایی که اینچنین نیستند، مانند پاک کردن بینی، انداختنِ آب دهان، ورود به دستشویی، خروج از مسجد، درآوردن جوراب و کفش و لباس، استنجا و دفعِ پلیدیها و امثال آن.
الله متعال میفرماید:
﴿فَأَمَّا مَنۡ أُوتِیَ کِتَٰبَهُۥ بِیَمِینِهِۦ فَیَقُولُ هَآؤُمُ ٱقۡرَءُواْ کِتَٰبِیَهۡ ١٩﴾ [الحاقة: ١٩]
پس هر کس نامهی اعمالش را به دست راست خویش دریافت کند، میگوید: نامهی اعمالم را بگیرید و بخوانید.
و میفرماید:
﴿فَأَصۡحَٰبُ ٱلۡمَیۡمَنَةِ مَآ أَصۡحَٰبُ ٱلۡمَیۡمَنَةِ ٨ وَأَصۡحَٰبُ ٱلۡمَشَۡٔمَةِ مَآ أَصۡحَٰبُ ٱلۡمَشَۡٔمَةِ ٩﴾ [الواقعة: ٨، ٩]
اصحاب یمین (اهل سعادت و نیکبختی که) نامههایشان را به دست راست دریافت میکنند؛ و نیکبختان چه وضعیتی دارند؟ و اصحاب شِمال - افراد نگونبخت- که کارنامهی خود را به دست چپ تحویل میگیرند؛ ونگونبختها چه وضعی دارند؟
شرح
مؤلف/ میگوید: «استحبابِ مقدم قرار دادن راست در همهی کارهای محترم و مستحب بودن تقدیمِ چپ در کارهایی که اینچنین نیستند». وی، سپس چندین کار به عنوان نمونه ذکر کرده است؛ از جمله: وضو؛ غسل، تیمم، و پوشیدنِ لباس.
انسان برای وضو از سمت راست شروع میکند؛ یعنی ابتدا دست راستش را میشوید و سپس دست چپش را؛ و نیز پای راست را پیش از پای چپ. این در رابطه با اندامِ دوگانهایست که چپ و راست آنها قابل تمییز است؛ اما دربارهی صورت که یکیست، نمیگوییم ابتدا سمت راست صورت را بشویید و سپس سمت چپش را؛ بلکه همانگونه که در سنت آمده است، همهی صورت به یکباره شسته میشود. البته اگر بهفرض مثال کسی فقط تواناییِ شست صورتش را با یک دست داشته باشد، در این حالت ابتدا سمت راستِ صورتش را از بالا به پایین بشوید و سپس سمت چپش را. مسحِ گوشها نیز همینگونه است؛ یعنی چنین نیست که ابتدا گوش راست را مسح کنیم و سپس گوشِ چپ را. بلکه هر دو با هم مسح میشوند؛ مگر اینکه انسان توانایی مسحِ همزمانِ هر دو گوش را نداشته باشد که در این حالت ابتدا گوشِ راست را مسح میکند و سپس گوشِ چپ را.
همچنین کسی که میخواهد غُسل کند، ابتدا مانندِ وضوی نماز وضو میگیرد و سپس سه بار روی سَرَش آب میریزد تا خیس و شسته شود؛ آنگاه سایر قسمتهای بدنش را میشوید و از سمت راستِ بدنش آغاز میکند و سپس سمت چپ را شستشو میدهد. زیرا پیامبرr به زنانی که دخترش را غسل میدادند، فرمود: «ابْدَأْنَ بِمیامِنهَا وَمَواضِعِ الوُضُوءِ مِنْها».([1]) یعنی: «غسل دادن او را از سمت راست بدنش و از اعضای وضو شروع کنید».
لذا وقتی زیرِ دوش میروید و میخواهید غسل کنید، پس از شستن سَر، ابتدا سمت راست بدن را بشویید و سپس سمت چپ را. این، سنت است.
و نیز در تیمم؛ اما همانگونه که در سنت آمده است، انسان برای تیمم همهی صورتش را با دو دستش مسح میکند و سپس دو دست خود را مسح مینماید و رعایت سمت راست در آن، نمایان نیست؛ زیرا تیمم فقط در دو عضو است؛ در صورت و دو دست (دو پنجه). لذا مسح صورت به یکباره انجام میشود و سپس دو دست را مسح میکنند؛ با دست چپ، دست راست را و با دست راست، دست چپ را.
همچنین برای پوشیدن لباس، کفش و جوراب، باید از سمت راست، آغاز کرد؛ یعنی وقتی میخواهید لباس بپوشید، ابتدا دست راست خود را واردِ آستین کنید و سپس دست چپ را. هنگام پوشیدن کفش، ابتدا پای راست را در کفش نمایید و سپس پای چپ را و همینطور دربارهی جوراب. زیرا همانگونه که از پیامبرr ثابت شده، سنت است.
هنگام ورود به مسجد نیز ابتدا پای راست خود را داخل مسجد بگذارید و هنگامِ مسواک زدن ابتدا از دندانهای سمت راست شروع کنید و سپس دندانهای سمت چپ را مسواک زنید. وقتی چشمانتان را سرمه میکشید، ابتدا چشم راست را سرمه بکشید و آنگاه چشم چپ را.
برای گرفتن ناخنها نیز به همینشکل عمل کنید؛ یعنی ابتدا ناخنهای دست راست را بگیرید؛ ابتدا انگشت کوچک، سپس انگشتِ میانِ انگشت کوچک و میانی و آن گاه انگشت میانی و انگشت اشاره و شست را. و سپس ناخنهای دست چپ را بگیرید و ناخنهای دست چپ را از انگشت شست شروع کنید و با انگشت کوچک تمام نمایید. دربارهی ناخنهای پا نیز به همین ترتیب عمل کنید؛ یعنی ابتدا پای راست به همان ترتیبی که ذکر شد و سپس پای چپ به ترتیب مذکور.
برای کوتاه کردن سبیل، ابتدا سمت راستش را کوتاه کنید و آنگاه سمت چپ را.
همچنین برای زدودن موهای زیر بغل و تراشیدنِ سر؛ زدودن موهای زیر بغل، سنت است که ترتیب راست و چپ در آن رعایت شود. تراشیدن موی سر را نیز از سمت راست آغاز کنید و سپس سمت چپ سر را بتراشید.
و همینطور در سلامِ پایان نماز؛ یعنی ابتدا به سمت راست سلام میدهید و سپس به سمت چپ.
خوردن و آشامیدن نیز باید با دست راست باشد و خوردن و آشامیدن با دست چپ، جایز نیست؛ زیرا پیامبرr از خوردن و آشامیدن با دست چپ نهی نموده و فرموده است: «لا یَأْکُلْ أَحَدُکُمْ بِشِمَالِهِ وَلا یَشْرَب بِشِمَالِهِ، فَإِنَّ الشَّیْطَانَ یَأْکُلُ بِشِمَالِهِ وَیَشْرَب بِشِمَالِهِ».([2]) یعنی: «هیچیک از شما با دستِ چپش نخورد و نیاشامد؛ زیرا شیطان با دست چپش میخورد و میآشامد». لذا اگر دو نفر دیدید که یکی از آنها این را رعایت میکرد و دیگری با دست چپش میخورد و میآشامید، بدانید که اولی، به رهنمود پیامبرr عمل میکند و دومی، مطابق روش شیطان، میخورد و میآشامد. آیا کسی راضیست که از رهنمود پیامبرr رویگردانی کند و به روش شیطان عمل نماید؟ هیچکس راضی نیست. اما شیطان خوردن و آشامیدن با دست چپ را در نگاه مردم میآراید؛ از اینرو برخی از مردم، این را نشانهی پیشرفت میپندارند! لذا بر انسان واجب است که در خوردن و آشامیدن، این نکته را رعایت کند و از دستِ راستش استفاده نماید؛ مگر اینکه ضرورتی در کار باشد.
همچنین بر ما واجب است که به فرزندان خردسالِ خود آموزش دهیم که با دست راست خود بخورند و بیاشامند. رعایت این نکته در مصافحه نیز واجب است؛ لذا اگر کسی دستِ چپش را برای دست دادن دراز کرد، با او مصافحه نمیکنیم؛ زیرا بر خلافِ سنت عمل کرده است. مگر اینکه دستِ راستش فلج باشد و نتواند آن را حرکت دهد.
استلام «حجرالاسود» نیز با دست راست است؛ یعنی با دست راست خود بر روی حجرالاسود دست میکشیم. و اگر کسی نتوانست حجرالاسود را استلام کند، به سوی آن اشاره مینماید؛ البته با دستِ راست خود. دست کشیدن بر «رکن یمانی» نیز با دست راست میباشد.
گاه مشاهده میشود که برخی از مردم، حجرالاسود را با دست چپ خود استلام می کنند یا با دست چپ خویش یا با هر دو دست بهسوی آن اشاره مینمایند. اگر امکان استلام رکن یمانی وجود داشت، چه خوب؛ و گرنه، از دور به سوی آن اشاره نکنید. زیرا اشاره کردن به سوی رکن یمانی از پیامبرr ثابت نشده است. گویا برخی از مردم این را نمیدانند؛ از اینرو اگر کسی را دیدید که رکن یمانی یا حجرالاسود را با دست چپش استلام میکند، به او تذکر دهید که این کار، گرامیداشتِ بیت الله نیست؛ به او بگویید: با دست راست خود بر حجرالاسود و رکن یمانی دست بکشد.
هنگام خروج از دستشویی ابتدا پای راست خود را بیرون بگذارید؛ زیرا بیرونِ دستشویی بهتر از داخل آن است.
در گرفتن و دادن اشیا نیز این نکته را رعایت کنید؛ یعنی اگر میخواهید چیزی به دوست خود بدهید، با دست راست بدهید یا وقتی میخواهید چیزی بگیرید، با دست راست بگیرید. این، جزو آداب اسلامیست؛ اما برخی از مردم این را رعایت نمیکنند؛ تازه این را پیشرفت میپندارند!
سبحانالله! اصحابِ شِمال - افراد نگونبخت- در دنیا نیز چپ را بر راست ترجیح میدهند. [شِمال، یعنی چپ]. زیرا کافران، اصحابِ شِمال یا همان افراد تیرهروزی هستند که در آخرت، کارنامهی خود را به دست چپ خویش دریافت میکنند. اما مؤمنان، اصحاب یمین هستند؛ یعنی اهل سعادت و نیکبختی که نامهی اعمالشان را به دست راست خود دریافت مینمایند. لذا کافران در دنیا و آخرت، اصحابِ شِمال هستند. زیرا در دنیا نیز چپ را بر راست ترجیح میدهند.
لذا در کارهای یادشده و همهی کارهایی که جنبهی تکریم دارد و محترم میباشد، سمت راست را رعایت کنید؛ زیرا راست، بهتر و برتر است. سپس مؤلف/ کارهایی را ذکر کرده که با دست چپ انجام میشود یا آغازش از سمت چپ است؛ مانند پاک کردن بینی و انداختنِ آب دهان. یعنی بینی خود را با دست چپ پاک میکنیم و آب دهان را به سمت چپ میاندازیم.
همچنین هنگام ورود به دستشویی، ابتدای پای چپ را داخل میگذاریم. البته همانطور که پیشتر گذشت، هنگام خروج از دستشویی، ابتدا پای راست را بیرون میگذاریم.
هنگام خروج از مسجد، ابتدا پای چپ را بیرون قرار میدهیم. و نیز هنگام درآوردن شلوار یا جوراب یا کفش؛ یعنی ابتدا پای چپ را درمیآوریم.
استنجا نیز با دست چپ انجام میشود. پیامبرr از استنجا با دست راست، نهی فرموده است؛ زیرا دست راست، محل اکرام است و از آن برای خوردن و آشامیدن استفاده میگردد.
گفتنیست: از زمانی که استفاده از ساعتهای مچی رایج شده است، معمولاً مردم آن را در دست چپ قرار میدهند تا دستِ راستشان آزاد باشد؛ زیرا از دست راست، بیش از دست چپ استفاده میشود و معمولاً انسان به حرکت دادن دست راستش بیشتر نیاز دارد. لذا از همان ابتدا بیشتر مردم عادت کردهاند که ساعت مچی را در دست چپ خود قرار دهند تا راحتتر باشند. برخی بنا بر تقدیمِ راست بر چپ، گمان میکنند که قرار دادن ساعت مچی در دست راست، بهتر و افضل میباشد؛ اما این، پندارِ درستی نیست. زیرا از پیامبرr ثابت شده که گاه انگشتریاش را در دست راست قرار میداد و گاه در دست چپ؛ ضمن اینکه چهبسا قرار دادن انگشتری در دست چپ برای بیرون کشیدنِ آن با دست راست، آسانتر باشد. ساعت مچی را هم بر انگشتری، قیاس میکنیم؛ لذا نتیجه میگیریم که فرقی نمیکند ساعت مچی را در دست راست قرار دهیم یا در دست چپ.
سپس مؤلف/ دو آیه از کتابالله ذکر کرده است؛ یک آیه، اینکه الله متعال میفرماید:
﴿فَأَمَّا مَنۡ أُوتِیَ کِتَٰبَهُۥ بِیَمِینِهِۦ فَیَقُولُ هَآؤُمُ ٱقۡرَءُواْ کِتَٰبِیَهۡ ١٩﴾ [الحاقة: ١٩]
پس هر کس نامهی اعمالش را به دست راست خویش دریافت کند، میگوید: نامهی اعمالم را بگیرید و بخوانید.
این، در روز قیامت خواهد بود؛ یعنی زمانی که مردم نامههای اعمال خویش را دریافت میکنند. در آن روز کارنامهی عدهای را به دستِ راستشان میدهند و کارنامهی برخی را به دست چپشان. ﴿فَأَمَّا مَنۡ أُوتِیَ کِتَٰبَهُۥ بِیَمِینِهِۦ﴾؛ کسی که نامهی اعمالش را به دستِ راستش دریافت میکند، شادمان است و به مردم میگوید: به من نگاه کنید؛ بیایید و نامهی اعمالم را بخوانید: ﴿ٱقۡرَءُواْ کِتَٰبِیَهۡ﴾. چنانکه یک دانشآموز موفق پس از دریافتِ کارنامهی قبولیاش، آن را به دوستان و نزدیکانش نشان میدهد.
اما کسی که نامهی اعمالش را به دست چپ خویش دریافت میکند، نه تنها دوست ندارد که دیگران کارنامهاش را ببینند، بلکه میگوید: ای کاش نامهی اعمالم به من داده نمیشد! همانگونه که الله متعال میفرماید:
﴿وَأَمَّا مَنۡ أُوتِیَ کِتَٰبَهُۥ بِشِمَالِهِۦ فَیَقُولُ یَٰلَیۡتَنِی لَمۡ أُوتَ کِتَٰبِیَهۡ ٢٥﴾
و اما کسی که نامهی اعمالش را به دست چپ خویش دریافت کند، میگوید: ای کاش نامهی اعمالم به من داده نمیشد.
و آیهی دیگری که مؤلف/ ذکر کرده، اینست که الله متعال میفرماید:
﴿فَأَصۡحَٰبُ ٱلۡمَیۡمَنَةِ مَآ أَصۡحَٰبُ ٱلۡمَیۡمَنَةِ ٨ وَأَصۡحَٰبُ ٱلۡمَشَۡٔمَةِ مَآ أَصۡحَٰبُ ٱلۡمَشَۡٔمَةِ ٩﴾ [الواقعة: ٨، ٩]
اصحاب یمین (اهل سعادت و نیکبختی که) نامههایشان را به دست راست دریافت میکنند؛ و نیکبختان چه وضعیتی دارند؟ و اصحاب شِمال - افراد نگونبخت- که کارنامهی خود را به دست چپ تحویل میگیرند؛ ونگونبختها چه وضعی دارند؟
الله متعال بیان فرموده که مردم در قیامت، سه دسته خواهند بود: اصحاب یمین (اهل سعادت)، اصحاب شِمال (افراد نگونبخت) و پیشاهنگانِ پیشتاز که همان بندگان مقرّب پروردگارند.
مردم، هنگام مُردن یا هنگامی که روح از پیکرشان جدا میشود نیز سه دستهاند که الله متعال در سورهی «واقعه» بیان فرموده است؛ چنانکه میفرماید:
﴿فَلَوۡلَآ إِذَا بَلَغَتِ ٱلۡحُلۡقُومَ ٨٣ وَأَنتُمۡ حِینَئِذٖ تَنظُرُونَ ٨٤ وَنَحۡنُ أَقۡرَبُ إِلَیۡهِ مِنکُمۡ وَلَٰکِن لَّا تُبۡصِرُونَ ٨٥ فَلَوۡلَآ إِن کُنتُمۡ غَیۡرَ مَدِینِینَ ٨٦ تَرۡجِعُونَهَآ إِن کُنتُمۡ صَٰدِقِینَ ٨٧ فَأَمَّآ إِن کَانَ مِنَ ٱلۡمُقَرَّبِینَ ٨٨ فَرَوۡحٞ وَرَیۡحَانٞ وَجَنَّتُ نَعِیمٖ ٨٩ وَأَمَّآ إِن کَانَ مِنۡ أَصۡحَٰبِ ٱلۡیَمِینِ ٩٠ فَسَلَٰمٞ لَّکَ مِنۡ أَصۡحَٰبِ ٱلۡیَمِینِ ٩١ وَأَمَّآ إِن کَانَ مِنَ ٱلۡمُکَذِّبِینَ ٱلضَّآلِّینَ ٩٢ فَنُزُلٞ مِّنۡ حَمِیمٖ ٩٣ وَتَصۡلِیَةُ جَحِیمٍ ٩٤﴾
[الواقعة: ٨٣، ٩٤]
پس آنگاه که جانِ (شخصی) به حلقوم (گلوگاه) میرسد؛ و شما در آنهنگام نظارهگر هستید و ما، از شما به او نزدیکتریم؛ ولی شما نمیبینید. پس پس چنانچه شما جزا نمییابید، اگر راست میگویید، چرا جانش را باز نمیگردانید؟ ولی اگر از مقربان باشد. پس آسایش و گیاهان خوشبو و باغهای پرنعمت (درانتظار اوست). و اگر از اصحابِ یمین (سعادتمندان) باشد، (به او گفته میشود:) از سوی نیکبختان بر تو درود و سلام. ولی اگر از تکذیبکنندگان و گمراهان باشد، پس پذیرایی (او) با آب جوشان است. و (نیز) ورود به دوزخ.
مؤلف/ با ذکرِ این دو آیه، بدین نکته اشاره کرده که اصحابِ یمین (سعادتمندان) در دنیا و آخرت، فضایل پایداری دارند. در واقع، اشارهی مؤلف/ به این آیات از آن جهت است که در آن از اصحاب یمین یاد شده است؛ و میدانید که «یمین»، یعنی راست. و این، تناسبِ موضوع یا عنوان این باب، با آیههای مذکور میباشد.
***
725- وعن عائشة رضیَ الله عنها قالَت: کَانَ رسولُ اللهr یُعْجِبُهُ التَّیمُّنُ فی شأنِهِ کُلِّهِ: فِی طُهُوِرِه، وَتَرجُّلِهِ، وَتَنَعُّلِهِ. [متفقٌ علیه]([3])
ترجمه: عایشه& میگوید: پیامبرr در همهی کارهایش، شروع کردن از سمت راست را میپسندید: در وضو گرفتن، شانه کردن موها و پوشیدن کفش.
726- وعنها قالت: کانَتْ یَدُ رسول اللهr الیُمْنى لِطُهُورِهِ وطَعَامِه، وکَانَتْ الیُسْرَى لِخَلائِهِ وَمَا کَانَ منْ أَذىً. [حدیث صحیحیست که ابوداود و جز او، با اِسناد صحیح روایت کردهاند.]([4])
ترجمه: عایشه& میگوید: دستِ راستِ رسولاللهr برای وضو گرفتن و غذا خوردن بود و دستِ چپش برای استنجا و دفع آلودگی.
شرح
مؤلف/ در این باب، روایتی بدین مضمون ذکر کرده است که عایشه& میگوید: «پیامبرr در همهی کارهایش، شروع کردن از سمت راست را میپسندید: در وضو گرفتن، شانه کردن موها و پوشیدن کفش». یعنی وقتی میخواست وضو بگیرد، از سمت راست شروع میکرد؛ ابتدا دست راستش را میشست و سپس دست چپش را؛ همچنین پای راستش را پیش از پای چپش میشست. گفتنیست: دو گوش، یک عضو محسوب میشوند که در سر قرار دارند و مسحِ هر دو همزمان انجام میگردد؛ مگر اینکه کسی نتواند هر دو را همزمان مسح کند. لذا در حالتِ ضرورت، ابتدا گوش راستش را مسح نماید.
پیامبرr مرتب نمودن موهایش، یعنی روغن زدن و شانه کردن آنها را نیز از سمت راست شروع مینمود؛ وی مانند سایر مردم، موهایش را فقط در حج و عمره میتراشید و هر از چندگاهی موهایش را کوتاه میکرد و گاه بلند مینمود تا به شانههایش میرسید و گاه موهایش را از مقابلِ نرمهی گوش، میزد. اما در همه حال به بهداشت و نظافت موهایش اهمیت میداد.
پیامبرr همچنین هنگامِ پوشیدنِ کفش، ابتدا از سمت راست شروع میکرد و سپس پای چپش را داخل کفش قرار میداد. اما هنگامِ درآوردن کفش، ابتدا پای چپش را درمیآورد و سپس پای راستش را. در پوشیدنِ لباس نیز به همینگونه عمل میکرد؛ یعنی ابتدا دستِ راستش را وارد آستین مینمود و سپس دست چپش را؛ اما هنگام درآوردن لباس از سمت چپ شروع میکرد. و در پوشیدنِ شلوار نیز ترتیب راست و چپ را رعایت میفرمود.
در حدیث دوم، عایشه& به بیانِ مواردی پرداخته است که رسولاللهr با دستِ راستش انجام میداد و نیز کارهایی که برای انجام آنها از دستِ چپش استفاده میکرد. عایشه& در این حدیث یادآور شده است که دستِ رسولاللهr برای وضو گرفتن و غذا خوردن بود و دستِ چپش برای استنجا و دفع آلودگی؛ مثلِ استنشاق (تمیز کردن بینی با آب) و مانندِ آن. یعنی در هر کاری که برای دفع آلودگی بود، از دستِ چپش استفاده میکرد و در سایر کارها دستِ راستش را بهکار میگرفت. زیرا همانگونه که پیشتر ذکر شد، دستِ راست از دست چپ، برتر است.
***
727- وعن أُم عَطِیةَ رضی الله عنها أَنَّ النَّبِیَّr قالَ لَهُنَّ فِی غَسْلِ ابْنَتِهِ زَیْنَبَ رضی الله عنها: «ابْدَأْنَ بِمیامِنهَا وَمَواضِعِ الوُضُوءِ مِنْها». [متفقٌ علیه]([5])
ترجمه: امعطیه& میگوید: پیامبرr هنگامِ غسل دادنِ دخترش زینب& به آنها، یعنی زنانی که دخترش را غسل میدادند، فرمود: «غسل دادن او را از سمت راست بدنش و از اعضای وضو شروع کنید».
728- وعن أبی هُریرةt أَنَّ رسولَ اللهr قال: «إِذا انْتَعَلَ أَحَدُکُمْ فَلْیبْدَأْ بالیُمْنى، وَإِذا نَزَعَ فَلْیبْدَأْ بِالشِّمالِ، لِتَکُنِ الیُمْنى أَوَّلَهُما تُنْعَلُ، وآخرَهُمَا تُنْزَعُ». [متفقٌ علیه]([6])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هر یک از شما هنگام پوشیدن کفش، از پایِ راست شروع کند و هنگامِ درآوردن کفش، از پای چپ آغاز نماید؛ پای راست در پوشیدنِ کفش، اول باشد و در بیرون آوردن، آخِر».
729- وعن حَفْصَةَ رضی الله عنها أَنَّ رسول اللهr کان یَجْعَلُ یَمینَهُ لطَعَامِهِ وَشَرَابِهِ وثیابِهِ ویَجَعلُ یَسارَهُ لِمَا سِوى ذلکَ. [روایتِ ابوداود، ترمذی و...]([7])
ترجمه: حفصه& میگوید: رسولاللهr دستِ راستش را برای خوردن، آشامیدن و پوشیدنِ لباس استفاده میکرد و دست چپش را در سایر کارها.
730- وعن أبی هریرةt أَنَّ رسول اللهr قال: «إِذا لَبِسْتُم، وَإِذا تَوَضَّأْتُم، فَابْدؤُوا بِأَیَامِنکُمْ». [حدیث صحیحیست که ابوداود و ترمذی با اِسناد صحیح روایت کردهاند.]([8])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هنگامی که وضو میگیرید و هنگامی که لباس میپوشید، از سمتِ راست بدنتان شروع کنید».
731- وعن أَنسٍt أَنَّ رسولَ اللهr أَتى مِنًى؛ فَأَتَى الجَمْرةَ فَرماهَا، ثُمَّ أَتَى مَنْزِلَهُ بِمنًى وَنَحَرَ، ثُمَّ قال لِلحلاَّقِ: «خُذْ» وَأَشَارَ إِلى جَانِبِهِ الأیمنِ، ثُم الأیسَرِ ثُمَّ جعَلَ یُعطِیهِ النَّاسَ. [متفقٌ علیه]([9])
وفی روایةٍ: لَمَّا رَمَى الجَمْرةَ، ونَحَر نُسُکَهُ وَحَلَقَ، نَاوَل الحَلاّقَ شِقَّهُ الأَیْمنَ فَحلَقَه، ثُمَّ دعَا أَبَا طَلحةَ الأَنصاریَّt، فَأَعطَاهُ إِیَّاه، ثُمَّ نَاوَلهُ الشقَّ الأَیْسَرَ فقال: «احْلِقْ» فَحلَقَهُ فَأَعْطاهُ أَبا طلحة فقال: «اقسِمْهُ بَیْنَ النَّاس».
ترجمه: انسt میگوید: رسولاللهr به «منا» آمد و آنگاه به «جمره» رفت و رمی عقبه را انجام داد؛ سپس به منزل (باراندازِ) خود در منا آمد و قربانی کرد و آنگاه به سلمانی فرمود: «(موهای اینجا را) بگیر» و به سمت راست سَرَش اشاره نمود و آنگاه به سمتِ چپِ سرش؛ و سپس شروع به تقسیمِ موهایش در میانِ مردم کرد.
و در روایتی آمده است: وقتی رمی جمره را انجام داد و قربانیاش را نحر کرد و سرَش را تراشید، سمتِ راستِ سرش را در اختیار سلمانی قرار داد و او، سمت راست سرِ پیامبرr را تراشید؛ آنگاه پیامبرr ابوطلحهی انصاریt را صدا زد و موهایش را به او داد و سپس نیمهی چپ سرش را در اختیار سلمانی گذاشت و به او فرمود: «بتراش». و او نیز آن قسمت را تراشید. آنگاه پیامبرr موی تراشیده را به ابوطلحهt داد و فرمود: «آن را در میانِ مردم، تقسیم کن».
شرح
این احادیث دربارهی مستحب بودن آغاز کردن از سمت را در کارهاییست که پایهی محترمانهای دارند و نیز دربارهی آغاز کردن از سمت چپ یا استفاده از دست چپ در کارهاییست که بهقصدِ دفع آلودگی انجام میشوند. مؤلف/ حدیث امعطیه& را ذکر کرده است؛ امعطیه& یکی از زنان انصار بود که عملکرد نیک و درخشانی داشت؛ از جمله اینکه جنازههای زنان را غسل میداد. وقتی زینب، دختر رسولاللهr از دنیا رفت و زنها برای غسل دادن او جمع شدند، پیامبرr به آنها فرمود: «ابْدَأْنَ بِمیامِنهَا وَمَواضِعِ الوُضُوءِ مِنْها». یعنی: «غسل دادن او را از سمت راست بدنش و از اعضای وضو شروع کنید».
روش شستنِ جنازه، اینگونه است که ابتدا چیزی روی عورتش میاندازند و لباسهایش را بیرون میآورند؛ سپس مردهشو، پارچهای در دست میگیرد و شرمگاه مرده را از جلو و عقب میشوید تا تمیز شود. سپس این پارچه را کنار میگذارد و همانگونه که وضو میگیرد، دستانِ مرده را میشوید. سپس پارچهای خیس برمیدارد و دندانها و دهان و بینی مرده را تمیز میکند. این، به جای مضمضه و استنشاق (گرداندن آب در دهان و بینی) است. لذا نباید آب، وارد دهان و بینی میّت شود؛ زیرا باعث میشود که آب در شکمش فرود رود و هنگامی که غسلش میدهند، بیرون بیاید و آنها را اذیت کند. سپس صورتِ مرده و دستانش را تا آرنج بشوید و سَرش را مسح نماید و پاهایش را بشوید؛ یعنی مرده را وضوی کامل بدهد.
سپس سرِ مرده را با کفِ سدر بشوید؛ طرز تهیهی کف سدر، بدین صورت است که مقداری پودرِ سدر به آب، اضافه میکنند و سپس آن را هم میزنند تا کف کند. آنگاه با کفِ سدر، سر و دیگر قسمتهای جنازه را میشویند.
اگر مرده، زن باشد، فقط زنها یا شوهرش او را میشویند؛ حتی پدر و پسرش نیز نمیتوانند او را غسل دهند؛ فقط زنها یا شوهرش. و مرد را فقط مردها میشویند؛ لذا مادر، دختر و هیچ زنی، جز همسرش نمیتواند جنازهی مرد را غسل دهد. البته زن، میتواند جنازهی شوهرش را بشوید؛ همانگونه که مرد میتواند جنازهی شوهرش را غسل دهد و دیگر هیچ مردی، جنازهی هیچ زنی را نمیشوید و هیچ زنی نیز جنازهی هیچ مردی را غسل نمیدهد.
زنها برای غسل دادن جنازهی زینب دختر رسولاللهr حاضر شدند؛ رسولاللهr به آنها فرمود: «غسل دادن او را از سمت راست بدنش و از اعضای وضو شروع کنید». و آنها به دستورِ رسولاللهr عمل کردند؛ یعنی دست راست را پیش از دستِ چپ شستشو دادند و پای راست را قبل از پای چپ شستند و بهطور کلی نیمتنهی راستش را پیش از نیمتنهی چپش غسل دادند. سرَش را در سه مرحله شستند؛ سمت راستِ سر، سمتِ چپ و وسطِ سر؛ و او را بر پُشت گذاشتند. سپس پیامبرr ازار (لُنگ) خود را به آنها داد تا آن را برای تبرک به دورِ دخترش بپیچند.
شاهدِ موضوع، اینجاست که پیامبرr به آنها فرمود: «غسل دادن او را از سمت راست بدنش شروع کنید».
سپس مؤلف/ احادیثی به همین مضمون ذکر کرده است؛ مانندِ حدیث ابوهریرهt و حدیث حفصه& دربارهی پوشیدنِ لباس، پوشیدنِ کفش و وضو گرفتن.
و آنگاه حدیث انس بن مالکt را آورده است که نشان میدهد پیامبرr در حج وداع، موهایش را به چه ترتیبی تراشید. پیامبرr در حج وداع، پس از اینکه شب را در «مزدلفه» گذراند و نماز صبح را بهجا آورد، برای دعا نشست و آنقدر دعا کرد که صبح، روشن شد؛ و پیش از طلوع خورشید حرکت کرد تا به جمرهی عقبه رسید. در آن هنگام خورشید، بالا آمده و گرم شده بود. پیامبرr رمی جمره را انجام داد و روزِ عید بود. سپس به منزل خود در منا رفت و سلمانی را صدا زد تا سرِ مبارکش را بتراشد. و آنگاه به سلمانی فرمود: «(موهای اینجا را) بگیر» و به سمت راست سَرَش اشاره نمود؛ آنگاه پیامبرr ابوطلحهی انصاریt را صدا زد و موهایش را به او داد و سپس نیمهی چپ سرش را در اختیار سلمانی گذاشت و به او فرمود: «بتراش». و او نیز آن قسمت را تراشید. آنگاه پیامبرr موی تراشیده را به ابوطلحهt داد و فرمود: «آن را در میانِ مردم، تقسیم کن». برخی از مردم، به یک تارِ مو دست یافتند و عدهای به دو تارِ مو و به برخی هم چند تارِ مو رسید؛ این، برای تبرک به موی مبارک پیامبرr بود.
اینکه رسولاللهr موهای نیمهی راستِ سرش را به ابوطلحهt بخشید، نشانگر اینست که گاه، برخی از مردم، بهطور ویژه از فضیلت و امتیاز خاصی برخوردار میشوند که الله متعال به آنان عنایت میکند. هرچند در میان صحابهy، کسانی چون ابوبکر، عمر، عثمان و علی و بسیاری دیگر از یاران پیامبرr وجود داشتند که از ابوطلحهt برتر بودند؛ اما این، فضلِ الله متعال است که به هرکس بخواهد، عطا مینماید. صحابهy به مو، لباس و عرقِ پیامبرr تبرک میجستند؛ ناگفته نماند که این، جزو ویژگیهای منحصر به فرد پیامبرr بوده است و تبرک جستن به عرق، مو، آب دهان و لباس کسی دیگر جایز نیست.
مادر مؤمنان، امسلمه& جعبه یا صندوقچهای سیمین داشت که چند تار مو از رسولخداr را در آن نگه میداشت و مردم برای بهبود بیماریهای خود، دو یا سه تار از این موها را در آب میگذاشتند و هم میزدند تا به این آب، تبرک بجویند؛ اما باید دانست که این امر، مخصوص پیامبرr بوده است.([10]) همچنین هیچیک از مسلمانان، پس از رسولخداr به ابوبکر و عمر و سایر سرآمدان دینی تبرک نجستهاند و خود، دلیلیست بر اینکه این امر، ویژهی رسولاللهr بوده است.
شاهدِ موضوع از حدیثِ انسt اینجاست که پیامبرr به سلمانی اشاره کرد که تراشیدن موهای مبارک را از سمت راست شروع کند؛ لذا هنگام تراشیدنِ موی سر، از سمتِ راست، آغاز نمایید.
***
([1]) بخاری، ش: (167، 1254، 1255، 1256)؛ و مسلم، ش: 939 بهنقل از امعطیه&.
([2]) مسلم، ش: 2020 به نقل از ابنعمرو.
([3]) صحیح بخاری، ش: 168؛ و صحیح مسلم، ش: 268.
([4]) صحیح أبی داود، آلبانی/، ش: 26.
([5]) صحیح بخاری، ش: 1255؛ و صحیح مسلم، ش: 939.
([6]) صحیح بخاری، ش: 5856؛ و صحیح مسلم، ش: 2097.
([7]) صحیح أبی داود، آلبانی/، ش: 25.
([8]) صحیح الجامع، ش: 787؛ و صحیح أبی داود، آلبانی/، ش: 3488.
([9]) صحیح بخاری، ش: (170، 171) بهصورت مختصر؛ و صحیح مسلم، ش: 1305.
([10]) گفتنیست: کسی سراغ ندارد که چیزی از آثار رسولاللهr مانده باشد و این، از حکمت الاهیست تا زمینهی شرک، مرتفع گردد. ر.ک: «التوسل، انواعه واحکامه» از علامه آلبانی/ که در این موضوع، بینظیر است.