1504- وعن أسَامةَ بن زید$ قَالَ: قَالَ رسُولُ اللهr: «مَنْ صُنِعَ إِلَیْهِ مَعْرُوفٌ، فَقَالَ لِفاعِلهِ: جَزَاکَ اللهُ خَیراً، فَقَدْ أبْلَغَ فِی الثَّنَاءِ». [ترمذی، این حدیث را روایت کرده و گفته است: حسن صحیح میباشد.]([1])
ترجمه: اسامه بن زید$ میگوید: رسولاللهr فرمود: «هرکه به او نیکی شود و او به نیکیکننده بگوید: جَزَاکَ اللهُ خَیراً،([2]) سپاس و قدردانی از او را بهطور کامل بهجای آورده است».
1505- وعن جابرٍt قَالَ: قَالَ رسُولُ اللهr: «لا تَدْعُوا عَلَى أَنْفُسِکُمْ؛ وَلا تَدعُوا عَلَى أوْلادِکُمْ، وَلا تَدْعُوا عَلَى أموَالِکُمْ، لا تُوافِقُوا مِنَ اللهِ سَاعَةً یُسألُ فِیهَا عَطَاءً فَیَسْتَجِیبَ لَکُمْ». [روایت مسلم]([3])
ترجمه: جابرt میگوید: رسولاللهr فرمود: «بر ضدّ خود، فرزندان و اموالتان دعا نکنید؛ مبادا بددعاییِ شما با لحظهی اجابت دعا از سوی الله، همزمان گردد و آنگاه آن دعا پذیرفته شود».
1506- وعن أَبی هریرةَt أنَّ رسول اللهr قَالَ: «أقْرَبُ مَا یَکُونُ العَبْدُ مِنْ رَبِّهِ وَهُوَ سَاجِدٌ، فَأَکْثِرُوا الدُّعَاءَ». [روایت مسلم]([4])
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «بنده زمانی که در حال سجده است، بیش از هر زمانی به پروردگارش نزدیک میباشد؛ پس-درسجده- فراوان دعا کنید».
شرح
اینها مسایلی مرکّب از انواع دعاست؛ از جمله آنکه در حدیث اسامه بن زید$ آمده است که پیامبرr فرمود: «هرکه به او نیکی شود و او به نیکیکننده بگوید: جَزَاکَ اللهُ خَیراً،([5]) سپاس و قدردانی از او را بهطور کامل بهجای آورده است». اگر کسی به شما کمک کرد یا هدیه و مالی بخشید و یا چیزی به شما آموزش داد یا به ترفیع شغل و جایگاه اجتماعیِ شما، کمکتان کرد، باید در صددِ جبران خوبیاش باشید؛ زیرا پیامبرr فرموده است: «مَنْ صَنَعَ إلَیْکُمْ مَعْرُوفاً فَکَافِئُوهُ»؛([6]) یعنی: «هرکه به شما نیکی کرد، نیکیاش را جبران کنید».
جبرانِ نیکی، به وضعیت شخص بستگی دارد؛ پاداش برخی از مردم این است که همانند بخشش یا دهشی که به شما کرده است، یا بیشتر از آن، به او بذل و بخشش نمایید. برخی از مردم راضی به بذل و بخشش مالی یا هدیهی مادّی راضی نیستند و فقط کافیست که برایشان دعا کنید؛ اگر یک ثروتمند یا شخصی سرشناس، چیزی به شما هدیه کند و شما نیز همانندِ آن را به او هدیه دهید، چهبسا آنرا نوعی بیاحترامی تلقی کند؛ لذا برای چنین افرادی، دعا کردن کافیست؛ همانگونه که پیامبرr فرمود: «فَإنْ لَمْ تَجِدُوا ما تُکَافِئُونَهُ فَادْعُوا لَهُ حَتَّى تَرَوْا أَنَّکُمْ قَد کَافَأْتُمُوهُ»؛([7]) یعنی: «اگر چیزی برای جبران بخشش و نیکیاش نیافتید، آنقدر برایش دعا نمایید که خودتان احساس کنید که نیکیاش را جبران کردهاید»؛ بهعنوان نمونه میتوانید بگویید: «جَزَاکَ اللهُ خَیراً»؛ در این صورت از او قدردانی کردهاید؛ زیرا شما با این دعا، سعادت دنیا و آخرتش را از اللهU درخواست میکنید.
حدیث دوم که از جابرt میباشد، بدین مضمون است که پیامبرr فرمود: «بر ضدّ خود، فرزندان و اموالتان دعا نکنید؛ مبادا بددعاییِ شما با لحظهی اجابت دعا از سوی الله، همزمان شود و آنگاه آن دعا پذیرفته شود». چنین مواردی در هنگام خشم و غضب، زیاد روی میدهد؛ انسان در حال عصبانیت، خودش و فرزندانش را بددعایی میکند؛ مثلاً میگوید: «خدا تو را بکشد»؛ حتی برخی از مردم فرزندان خود را لعنت و نفرین میکنند و میگویند: «نفرین خدا بر تو!» الله، خودش رحم کند! همچنین برخی از مردم در هنگام عصبانیت بر ضد همسر و خواهر و عزیزان خود، حتی بر ضدّ مادر خویش دعا میکنند! - پناه بر الله- برخی هم در رابطه با اموال خویش بددعایی میکنند؛ مثلاً وقتی ماشینشان دچار عیب میشود، میگویند: بلا تو را بزند! پیامبرr از همهی اینها نهی فرموده است؛ زیرا وقتی در حقّ فرزندتان بددعایی میکنید، ممکن است که با لحظهی اجابت دعا از سوی اللهU همزمان شود و آنگاه این بددعایی پذیرفته شود. لذا بهجای بددعایی و نفرین، دعای خیر کنید؛ دربارهی اموال خود نیز دعای خیر نمایید؛ مثلاً اگر ماشین شما ایرادی دارد، دعا کنید که الله متعال مشکلات را برطرف سازد.
در حدیث ابوهریرهt آمده است که پیامبرr فرمود: «بنده زمانی که در حال سجده است، بیش از هر زمانی به پروردگارش نزدیک میباشد؛ پس-درسجده- فراوان دعا کنید». انسان در آن هنگام که اللهU را میخوانَد، به او نزدیک است؛ در آن هنگام الله متعال نیز به بندهاش نزدیک میباشد؛ همانگونه که خود میفرماید:
﴿وَإِذَا سَأَلَکَ عِبَادِی عَنِّی فَإِنِّی قَرِیبٌۖ أُجِیبُ دَعۡوَةَ ٱلدَّاعِ إِذَا دَعَانِۖ فَلۡیَسۡتَجِیبُواْ لِی وَلۡیُؤۡمِنُواْ بِی لَعَلَّهُمۡ یَرۡشُدُونَ ١٨٦﴾ [البقرة: ١٨٦]
و هنگامی که بندگانم از تو دربارهی من میپرسند، (بگو:) من نزدیکم و درخواست دعاکننده را آنگاه که مرا میخواند، اجابت میکنم؛ پس باید فرمانم را بپذیرند و به من ایمان بیاورند تا هدایت یابند.
نزدیکترین حالت بنده به پروردگارش، زمانیست که بنده در حالِ سجده میباشد؛ زیرا سجده، کمال کُرنش و فروتنی در برابر الله متعال است؛ بنده در هنگامِ سجده شریفترین و بالاترین عضو بدنش را همسطح پایینترین عضو خویش قرار میدهد و بدینسان پیشانیاش را بر خاک میساید و در برابر اللهU کرنش میکند؛ و این، کمال خاکساری در برابر الله و تنزیه و ستایش اوست؛ چراکه انسان، هم با سجده و کرنش و هم در گفتار، پروردگارش را ستایش میکند. از اینرو در سجدهی نماز فرض و نفل، فراوان دعا کنید؛ چه برای رفع نیازهای دنیوی خویش و چه برای برآورده شدن خواستههای اخروی خود؛ در هر صورت دعا در سجده، پذیرفته میشود و ایرادی ندارد که در سجده، از اللهU مال و ثروت یا خانهی راحت و ماشین خوب درخواست کنید؛ همچنین ایرادی ندارد که در سجده برای خودتان و پدر و مادرتان آمرزش بخواهید؛ زیرا دعا، عبادت است و هرچه از الله بخواهید- در صورتی که مشروع باشد- عملی عبادی انجام دادهاید. همچنانکه در حدیث آمده است: «لِیَسْأَلْ أَحَدکُمْ رَبّه حَاجَتَهُ کُلَّهَا حَتَّى شِراکَ نَعْلِهِ إذَا انْقَطَعَ»؛([8]) یعنی: «هر یک از شما، همهی نیازهایش را از الله بخواهد؛ حتی بندِ کفش خود را زمانی که پاره میشود». بند کفش، کمترین یا کوچکترین چیزیست که انسان میتواند آن را از پروردگارش درخواست نماید؛ زیرا خواستن از پروردگار یا عرض نیاز به درگاهش، عبادت و بندگیِ اللهU، روی آوردن به سوی او، پیوند با او و پناهنده شدن به اوست و بدینسان قلب انسان همواره با پروردگارش میباشد. پس تا میتوانید، دعا کنید و از توبه و استغفار غفلت نورزید؛ پیامبرr فرموده است: «إنَّهُ لَیُغَانُ عَلَى قَلْبِی، وإنِّی لأَسْتَغفِرُ اللهَ فِی الیَوْمِ مِئَةَ مَرَّةٍ»؛([9]) یعنی: «گاه بر دلم- لحظهای- پردهی غم و غفلت مینشیند؛ و روزانه صد بار از الله آمرزش میخواهم».
این، در حالی بود که اللهU گناهان گذشته و آیندهی آن بزرگوار را بخشید؛ اما آن بزرگوار از توبه و استغفار غافل نمیشد. پس ما که بندگان سراپا گنهکاری هستیم، باید روزی صد بار آمرزش بخواهیم و از استغفار، غفلت نورزیم؛ اگر صد بار بگوییم: «أستغفر اللهَ وأتوب إلیه»، چند دقیقه وقت میگیرد؟ بهقطع کمتر از ده دقیقه؛ پس برای دستیابی به خیر فراوانی که در استغفار وجود دارد و نیز بهپیروی از پیامبر اکرمr از این کار غفلت نکنیم.
***
1507- وعنه أنَّ رسُولَ اللهr قَالَ: «یُسْتَجَابُ لأَحَدِکُمْ مَا لَمْ یَعْجَلْ، یقُولُ: قَدْ دَعْوتُ رَبِّی، فَلَمْ یسْتَجب لِی». [متفق علیه]([10])
وفی روایةٍ لمسلمٍ: «لا یَزالُ یُسْتَجَابُ لِلعَبْدِ مَا لَمْ یَدْعُ بإثْمٍ، أَوْ قَطیعَةِ رحِمٍ، مَا لَمْ یَسْتَعْجِلْ»؛ قیلَ: یَا رسولَ اللهِ مَا الاستعجال؟ قَالَ: «یَقُولُ: قَدْ دَعوْتُ، وَقَدْ دَعَوْتُ، فَلَمْ أرَ یسْتَجِیبُ لی، فَیَسْتحْسِرُ عِنْدَ ذَلِکَ وَیَدَعُ الدُّعَاءَ».
ترجمه: ابوهریرهt میگوید: رسولاللهr فرمود: «دعای هر یک از شما پذیرفته میشود؛ مادامی که عجله نکند و نگوید: دعا کردم و دعایم پذیرفته نشد».
در روایتی از مسلم آمده است: «دعای بنده همواره پذیرفته میشود؛ مادامی که درخواستش حاویِ گناه یا قطع رابطهی خویشاوندی نباشد و عجله نکند». پرسیدند: ای رسولخدا! عجله چیست؟ فرمود: «اینکه دعاکننده میگوید: بارها دعا کردم و ندیدم که دعایم پذیرفته شود؛ بدینسان مانده و رنجور میگردد و دست از دعا میکشد».
شرح
این حدیث دربارهی آداب دعاست؛ ابوهریرهt میگوید: پیامبرr فرمود: «دعای هر یک از شما پذیرفته میشود؛ مادامی که عجله نکند» و سپس در شرح و توضیح عجله فرمود: «(عجله این است که) دعاکننده میگوید: بارها دعا کردم و ندیدم که دعایم پذیرفته شود؛ بدینسان مانده و رنجور میگردد و دست از دعا میکشد». این شتابزدگی، پیامد جهل انسان است؛ زیرا تأخیر اجابت دعا، یا به سببِ حکمتیست که فقط الله متعال میداند؛ یا به سببِ وجود عاملی از عوامل قبول نشدن دعا. البته هنگامیکه دعا میکنید، باید امیدتان بر یأس و ناامیدی از اینکه دعایتان پذیرفته شود یا خیر، غالب باشد؛ اگر خواستهی شما برآورده شد، به منظور و خواستهی دلخواهتان رسیدهاید و اگر درخواست شما برآورده نگردید، چهبسیار بلاهایی که از شما دور شده است و شما متوجه نشدهاید؛ یا ثوابش برای آخرت شما ذخیره میگردد. پس هیچگاه از دعا کردن ناامید و خسته نشوید؛ بلکه تا میتوانید، دعا کنید؛ چه دعایتان بهظاهر پذیرفته شود و چه به آنچه میخواهید، نرسید؛ هرگز به اللهU سوء ظن نداشته باشید و از یاد نبرید که الله متعال، حکیم و سنجیدهکار است؛ چنانکه میفرماید:
﴿وَعَسَىٰٓ أَن تَکۡرَهُواْ شَیۡٔٗا وَهُوَ خَیۡرٞ لَّکُمۡۖ وَعَسَىٰٓ أَن تُحِبُّواْ شَیۡٔٗا وَهُوَ شَرّٞ لَّکُمۡۚ وَٱللَّهُ یَعۡلَمُ وَأَنتُمۡ لَا تَعۡلَمُونَ ٢١٦﴾ [البقرة: ٢١٦]
چهبسا چیزی را ناگوار بدانید، ولی برایتان خوب باشد؛ و چه بسا چیزی را دوست بدارید، ولی برایتان بد باشد. الله میداند و شما نمیدانید.
***
1508- وعن أَبی أمامةَt قَالَ: قیل لِرسولِ اللهِr: أیُّ الدُّعاءِ أَسْمَعُ؟ قَالَ: «جَوْفَ اللَّیْلِ الآخِرِ، وَدُبُرَ الصَّلَواتِ المَکْتُوباتِ». [ترمذی، این حدیث را روایت کرده و گفته است: حدیثی حسن میباشد.]([11])
ترجمه: ابوامامهt میگوید: از رسولاللهr پرسیدند که کدامین دعا به اجابت نزدیکتر است؟ فرمود: «دعا در دلِ نیمهی پایانیِ شب و دعا در پایان نمازهای فرض».
1509- وعن عُبَادَةَ بنِ الصَّامِتِt أنَّ رسولَ اللهِr قَالَ: «مَا عَلَى الأرْضِ مُسْلِمٌ یَدْعُو الله تَعَالَى بِدَعْوَةٍ إِلاَّ آتَاهُ اللهُ إیَّاها، أَوْ صَرفَ عَنْهُ مِنَ السُّوءِ مِثْلَهَا، مَا لَمْ یَدْعُ بإثْمٍ، أَوْ قَطِیعَةِ رَحِمٍ»؛ فَقَالَ رَجُلٌ مِنَ القَومِ: إِذاً نُکْثِرُ قَالَ: «اللهُ أکْثَرُ». [ترمذی، این حدیث را روایت کرده و گفته است: حسن صحیح میباشد.]([12])
ترجمه: عباده بن صامتt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هر مسلمانی که روی زمین دعا کند و چیزی از الله بخواهد، الله خواستهاش را برآورده میسازد یا همانندِ آن، بدی را از او دور میکند؛ بهشرطی که دعایش حاویِ گناه یا قطع رابطهی خویشاوندی نباشد». یکی از حاضران گفت: در این صورت بیشتر دعا میکنیم. پیامبرr فرمود: «احسان الله، بیشتر است».
[نووی: حاکم نیز این حدیث را بهنقل از ابوسعید آورده که در آن افزون بر این آمده است: «أَوْ یَدخِرَ لَهُ مِن الأَجْرِ مثْلَها»؛ یعنی: «یا به همان اندازه پاداش برای او ذخیره میشود».]
1510- وعن ابنِ عباسٍ$: أنَّ رسولَ اللهr کَانَ یَقُولُ عِنْدَ الکَرْبِ: «لا إله إِلاَّ اللهُ العَظِیمُ الحَلیمُ، لا إله إِلاَّ اللهُ رَبُّ العَرْشِ العَظیمِ، لا إله إِلاَّ اللهُ رَبُّ السَّمَاواتِ، وَرَبُّ الأَرْضِ، وَرَبُّ العَرْشِ الکَرِیمِ». [متفق علیه]([13])
ترجمه: ابنعباس$ میگوید: رسولاللهr هنگام اندوه و پریشانی میگفت: «لا إله إِلاَّ اللهُ العَظِیمُ الحَلیمُ، لا إله إِلاَّ اللهُ رَبُّ العَرْشِ العَظیمِ، لا إله إِلاَّ اللهُ رَبُّ السَّمَاواتِ، وَرَبُّ الأَرْضِ، وَرَبُّ العَرْشِ الکَرِیمِ».([14])
شرح
اینها آخرین احادیثیست که نووی/ در این باب آورده است.
در حدیث نخست آمده است: از رسولاللهr پرسیدند که کدامین دعا به اجابت نزدیکتر است؟ فرمود: «دعا در دلِ نیمهی پایانیِ شب و دعا در پایان نمازهای فرض».
آری؛ دعای نیمهشب به اجابت نزدیک است؛ زیرا الله متعال در یکسوم پایانیِ شب به آسمان دنیا میآید و میفرماید: «چه کسی مرا میخوانَد تا دعایش را بپذیرم؟ چه کسی از من درخواست دارد تا خواستهاش را به او عطا کنم؟ چه کسی از من آمرزش میخواهد تا او را بیامرزم؟» پس شایسته است که انسان در این بخش از شب در دعا و مناجات بکوشد.
و فرمود: «دعا در پایان نمازهای فرض»؛ در متن حدیث آمده است: «وَدُبُرَ الصَّلَواتِ المَکْتُوباتِ» که منظور، در پایان نمازهای فرض، یعنی پس از تشهد و پیش از سلام است؛ چنانکه رسولاللهr پس از ذکر تشهد بدین نکته رهنمون شده است که: «ثُمَّ لْیَتَخَیَّر مِنْ الدُّعَاء مَا شَاءَ»؛([15]) یعنی: «سپس هر دعایی که خواست، بگوید». لذا منظور از «دعا در پایان نمازهای فرض»، دعا کردن پس از تشهد و پیش از سلام میباشد؛ زیرا پس از سلام، محلّ ذکر است؛ نه دعا؛ بدین دلیل که الله متعال میفرماید:
﴿فَإِذَا قَضَیۡتُمُ ٱلصَّلَوٰةَ فَٱذۡکُرُواْ ٱللَّهَ قِیَٰمٗا وَقُعُودٗا وَعَلَىٰ جُنُوبِکُمۡ﴾ [النساء : ١٠٣]
و هنگامی که نماز را به جای آوردید، الله را در حالت ایستاده و نشسته و (خوابیده) بر پهلوهایتان یاد کنید.
سپس مولف/ حدیثی بدین مضمون آورده است که عباده بن صامتt میگوید: رسولاللهr فرمود: «هر مسلمانی که روی زمین دعا کند و چیزی از الله بخواهد، الله خواستهاش را برآورده میسازد یا همانندِ آن، بدی را از او دور میکند» و در روایتی از ابوسعیدt آمده است: «یا به همان اندازه پاداش برای او ذخیره میشود». پیشتر در اینباره سخن گفتیم و بیان نمودیم که در هر صورت، دعاکننده زیان نمیکند و بینصیب نمیماند؛ بلکه یکی از این سه مورد، نصیبش میشود؛ البته بهشرطی که دعایش حاویِ گناه نباشد و چیزِ حرامی از اللهU نخواهد؛ وگرنه، دعایش پذیرفته نمیشود؛ زیرا درخواست حرام یا دعای گناهآلود، ظلم است و الله متعال میفرماید:
﴿إِنَّهُۥ لَا یُفۡلِحُ ٱلظَّٰلِمُونَ ٢١﴾ [الأنعام: ٢١]
بهراستی که الله، ستمکاران را رستگار نمیکند.
آری؛ الله متعال، ستمکاران را به مقصودشان نمیرساند.
آخرین حدیث بیانگر دعا در هنگام اندوه و پریشانیست؛ چنانکه پیامبرr در هنگام اندوه و پریشانی این دعا را میگفت: «لا إله إِلاَّ اللهُ العَظِیمُ الحَلیمُ، لا إله إِلاَّ اللهُ رَبُّ العَرْشِ العَظیمِ، لا إله إِلاَّ اللهُ رَبُّ السَّمَاواتِ، وَرَبُّ الأَرْضِ، وَرَبُّ العَرْشِ الکَرِیمِ». اگر انسان در هنگام اندوه و پریشانی این دعا را بگوید، غم و غصهاش برطرف میشود.
***
([1]) صحیح الجامع، ش: 6368؛ و صحیح الترمذی، از آلبانی/، ش: 1657.
([2]) یعنی: «الله به تو جزای خیر دهاد!»
([3]) صحیح مسلم، ش: 3009.
([4]) صحیح مسلم، ش:482. [این حدیث پیشتر بهشمارهی 482 آمده است. (مترجم)]
([5]) یعنی: «الله به تو جزای خیر دهاد!»
([6]) صحیح است؛ صحیح الجامع، ش: 6021.
([7]) صحیح است؛ صحیح الجامع، ش: 6021.
([8]) تخریج این حدیث پیشتر گذشت و بیان شد که حدیثی ضعیف است.
([9]) صحیح مسلم، ش: 2702 بهنقل از اَغَر مُزَنیt. [این حدیث بهشمارهی 1878 آمده است. (مترجم)]
([10]) صحیح بخاری، ش: 6340؛ و صحیح مسلم، ش: 2753.
([11]) صحیح الترمذی، از آلبانی/، ش: 2782.
([12]) صحیح الجامع، ش: 5637؛ و صحیح الترمذی، از آلبانی/، ش: 2827.
([13]) صحیح بخاری، ش: 6346؛ و صحیح مسلم، ش: 2730.
([14]) ترجمهی ذکر: «هیچ معبود برحقی جز الله بردبار وجود ندارد؛ هیچ معبود راستینی جز الله، پروردگار عرش بزرگ وجود ندارد؛ هیچ معبود برحقی جز الله، پروردگار آسمانها و زمین و پروردگار عرش گرانقدر وجود ندارد».
([15]) صحیح بخاری، ش: 6230؛ و صحیح مسلم، ش: 402 بهنقل از عبدالله بن مسعودt.